Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

blocare cuib

Mesajde _razvan_ » 11 Iul 2011, 08:56

Buna dimineata! Eu fac stationar, si la 3km se afla un lan de floarea soarelui...fiind primul cules de floare nu am stiut cum sa procedez...asa ca 4 zile nu am umblat la ei,cand i-am deschis si controlat... :shock: miere pe toate ramele..din speteaza in speteaza..cuib blocat,foarte putin puiet.Am bagat faguri artificiali la toti...roii pe care i-am facut duduie de miere.Se poate extrage,e coapta mierea?
ar mai fi o problema: am observat albine cu aripile roase...incercand parca se se curate una pe alta,,asa ca am facut un tratament cu varachet(inainte de culesul de fs.) Va fi mierea cu probleme din cauza tratamentului?
Ma gandesc ca vineri sa extrag...cum sa procedez a.i sa creez loc pt. ouat...cata miere sa las?
:) multumesc!
_razvan_

Re: blocare cuib

Mesajde Yojen » 11 Iul 2011, 13:45

mierea e coapta cand prima treime de sus e capacita, nu am citit nicaieri si nici nu am auzit ca tratamentul sa afecteze mierea, parerea mea sa lasi miere cat te lasa inima :), eu am 3 roi facuti inainte de tei acum au inceput sa se dezvolte, cu toate ca au miere ma gandesc sa o las lor toata sa nu am surprize mai tarziu.
Când te duci să cauţi miere, trebuie să te aştepţi să fii înţepat de albine.
Yojen

Mesajde victor s » 11 Iul 2011, 16:26

daca a-ti fi citit prospectul acestui medicament, in mod sigur nu a-ti mai fi pus intrebari retorice acum...!
garantat, efectuarea unui tratament in plin cules AFECTEAZA SI MIEREA!
voi a-ti cumpara si a-ti da spre consum copiilor si nu numai, miere de la cineva ce a tratat stupii cu insecticid (in fond asta este varachetul) ?
este o greseala foarte mare sa faci tratament inainte de extragerea mierii ! (fara suparare)
victor s

Mesajde _razvan_ » 11 Iul 2011, 19:04

cum pot folosii aceste rame...avand in vedere ca nu se poate consuma mierea? :(
_razvan_

Mesajde ciptheman » 11 Iul 2011, 20:00

le pui la pastrare si le folosesti ori la formarea cuibului in toamna sau la primavara ca stimulare.
ciptheman

Mesajde victor s » 11 Iul 2011, 20:00

fiind exclusa varianta consumului (cel putin din punctul meu de vedere) eu as pastra acele rame pline ochi si capacite pentru introducerea lor in cuibul de iernat.
ma bucur ca nu te-ai suparat la interventia mea, dar parca i-mi e mie necaz ca nu poti folosi acea miere.
si cand ma gandesc cu cata nerabdare asteptam ziua extractiei....
familia mea spune ca vine la ''sarbatoarea mierii'' !
te salut si sa auzim de bine !
victor s

Mesajde _razvan_ » 11 Iul 2011, 22:43

o sa pastrez ramele pt. iernare..si stimulare in primavara... :D
am sa consum toata mierea de rapita pe care o pastram pt. zile negre.
multumesc tuturor pentru sfatutri!
_razvan_

Mesajde Adi Hodis » 12 Iul 2011, 06:53

Mai fratilor, cum de sfatuiti voi sa se ierneze pe miere de floarea soarelui s-au sa o puna la pastrare ?.
Razvane taica, mierea asta de florea soarelui CRISTALIZEAZAAA ! si in primavara scoate pe urdinis cristalele ... asta-i una.
Lasand miere multa in cuib acum ( indiferent de care ) spatiul pt. ouat este mai mic, deci albina putina la iernare ... asta-i a doua.
Ce te faci cu culesul de intretzinere s-au cu stimularea daca nu-i cules ??? ca incepind din august, se pregateste " armata " de iernat si/respectiv cea care iti va culege miere anul viitor ... asta-i a treia.

Extrage matale miere din fiecare familie si lasa cel mult 4 rame cu mierea de pe ramele cu puiet, in special acela larvar.Apoi muti stupina la un cules de fineatza si urmaresti evolutia culesului si cand va lipsi, intervii cu stimulare.
O sa vezi ce multumit vei fi de rezultate la intrarea in iarna ... si mai ales anul viitor, la salcam si cand o sa ai din ce face roi. ;)
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde ciptheman » 12 Iul 2011, 07:45

eu l am sfatuit sa le puna la pastrare nu sa le lase in cuib,inteleg ca nimeni nu ierneaza pe floarea soarelui?!atunci pe ce ? poate pe zahar,omul nu face pastoral iar faneta aia la care il trimiti nu are de unde sa o ia credema cunosc destul de bine zona,eu am iernat anul trecut pe floarea soarelui si nu am vazut sa scoata cristale pe urdinis,numai bine si spor la cantare.
ciptheman

Mesajde _razvan_ » 12 Iul 2011, 09:14

ai dreptate ciptheman...zona e deficitara daca nu se face pastoaral....culsurile sunt: rapiata(daca fam sunt destul de puternice) si floarea soarelui...
_razvan_

Mesajde Adi Hodis » 12 Iul 2011, 09:51

ciptheman scrie:eu l am sfatuit sa le puna la pastrare nu sa le lase in cuib,inteleg ca nimeni nu ierneaza pe floarea soarelui?!atunci pe ce ? ...

Mai sint culesuri si dupa floarea soarelui, culesuri de intretinere iar daca zona lui ( din care nu poate sa duca stupii din diferite motive ) atunci poate sa stimuleze cu sirop de zahar invertit acasa, pina la realizarea rezervelor de iernat.
Mierea de floare din ramele cu puiet larvar nu va fi multa.
Dupa ce incepe matca ponta, in iarna si temperatura din ghem creste albinele o va consuma pe masura ce se extinde ghemul si se incalzeste mierea pe care o cuprinde ghemul dar mierea care este pe ramele marginase, ramine in stare cristalizata pt. ca la marginea ghemului nu e aceeasi temperatura.

Pacat ca nu am avut cu ce sa fac poze cand am patzit-o de au scos mierea cristalizata pe urdinish.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde victor s » 12 Iul 2011, 18:46

[quote="victor s" eu as pastra acele rame pline ochi si capacite pentru introducerea lor in cuibul de iernat.
[/quote]
''cine se scuza se acuza'' , dar nici eu nu i-am spus sa pastreze ramele in stup.
daca nu le-ai scoate cum ai putea sa le introduci??? :lol:
in alta ordine de idei, stimularea se poate face cu zahar, dar completarea? este mai indicata completarea cu zahar decat cu miere, indiferent de sortul acesteia???
eu stiam ca ORICE fel de miere este mai buna decat zaharul, dar poate ca ma insel.
acum un an am avut completare cu un sirop anume dar culesul de baza a fost floarea soarelui...am gresit?
aceaste intrebari nu vreau sa fie luate ca pe o lipsa de respect !
victor s

Mesajde proapis13 » 12 Iul 2011, 23:17

ciptheman scrie:eu l am sfatuit sa le puna la pastrare nu sa le lase in cuib,inteleg ca nimeni nu ierneaza pe floarea soarelui?!atunci pe ce ? poate pe zahar,omul nu face pastoral iar faneta aia la care il trimiti nu are de unde sa o ia credema cunosc destul de bine zona,eu am iernat anul trecut pe floarea soarelui si nu am vazut sa scoata cristale pe urdinis,numai bine si spor la cantare.

In niciuna dintre cartzile mele despre apicultura nu am gasit scris
ca se poate ierna pe miere de floarea soarelui
Sunt curios pe ce fel de floarea soarelui ai iernat tu in conditziile
:? in care anul trecut culesurile de dupa floare au fost cum au fost ;)
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde ciptheman » 13 Iul 2011, 21:22

pe miere de floarea soarelui din zona mea si am avut si rame puse la rezerva deci sigur erau de floarea soarelui plus completare cu zahar invertit, nu sustin ca e bine asa doar spun ca asa am iernat si nu am avut probleme atata tot,spor la cantare pentru cine mai are floare.
ciptheman

Mesajde pin » 09 Aug 2011, 16:13

Daca a facut tratamentul cu Varachet inainte de cules (asa scrie in primul post) este infestata mierea?
pin

Mesajde victor s » 09 Aug 2011, 17:50

''infestat'' este un cuvant greu... a fost atinsa de substantele continute de varachet. deci este contraindicata consumului uman...dar la cate ''E-uri'' bagam in noi, ce rau ne mai poate face si un pic de varachet??? :lol:
p.s.- este o gluma si sper sa fie luata ca atare...!
victor s

Următorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR