Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

am nevoie de sfaturi

Mesajde ves.lucian.zabrani » 11 Iul 2011, 13:15

asa cum spuneam am nevoie de sfaturi ! am un stup cu probleme . am mai pus poze din stupul asta in care am fotografiat o botca de schimbare linistita pe o rama cu mancare , rama fiind ultima , langa rama claditoare .
a iesit matca din botca luna trecuta in 15 . joia trecuta am vazut o matca micuta ce-i drept . nu mi-am putut da seama daca este matca din primavara ( este roi de la rapita familia in cauza ) , care si ea a fost micuta , sau matca iesita din botca . am avut o perioada in care nu am vazut nici oua nici puiet si ramele mari din cuib sunt pline de miere necapacita inca .
l-am ajutat intre timp cu rame cu puiet capacit . pe aceste rame astazi am vazut oua in celulele idin care a iesit albina . asa ca matca este si ouale sunt cate unul in celula .
cuibul este blocat complet .
ce ma nedumereste este faptul ca pe 2 rame din cuib se vad celule de trantor capacite , zic eu . le-am vazut si tura trecuta si ma gandeam ca ar fi trebuit sa iasa afara .
CE POT SA FAC IN MOMENTUL DE FATA ???????
m-am gandit sa impart ramele din cuib cu miere la alti stupi , din care sa iau rame cu puiet capacit sau larvar si sa completez la loc .
m-am mai gandit sa-i pun catul peste cuib . l-am pus cu 4 rame cu foita .
m-am mai gandit sa iau din alte caturi rame cu faguri claditi si sa le pun in cat . poate deblocheaza cuibul si se face loc la matca sa ponteze .
POATE NICI O VARIANTA DE-A MEA NU ESTE BUNA !!!!!!
ROG CINE ARE TIMP SI VREA SA MA AJUTE SA MA SFATUIASCA !!!!!!!
MULTAM FAIN !!!!!!!!
AM POZE CU CELE 2 RAME DIN CUIBUL FAMILIEI CU PROBLEME !!!!!!!
Fişiere ataşate
DSCN1086.JPG
PRIMA RAMA
DSCN1085.JPG
CEALALTA RAMA
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Re: am nevoie de sfaturi

Mesajde Adi Hodis » 11 Iul 2011, 15:30

Din ceea ce se vede in poze ... aceea este o familie bezmetica " de toata frumusetea " si are albine ouatoare chiar daca este cate 1 ou in celula ( albinele lucratoare NU lasa mai multe oua intr-o celula ) ... solutia/rezolvarea nu este nici una din variantele de mai sus ci faci ce trebuie facut in cazul desfiintarii familiei bezmetice.

Ca sa nu ai probleme, faci asa:
1.Iei un roi care are nevoie de populatie si o sa-l pui in locul coloniei bezmetice care la rindul ei, o sa o pui pe un alt loc, nou in stupina.Aceasta se va depopula iar roiul va prelua culegatoarele.

A 2-a zi s-au a 3-a.
2. Seara pe la orele 19, te echipezi cu cizme s-au bocanci ( vei vedea de ce ... ) duci stupul, colonia bezmetica + inca un stup gol la 50 m de stupina.

3. Scuturi TOATA ALBINA intr-un loc iar ramele le pui in stupul gol, scuturi/perii albinele care ramin in stupul coloniei.
Le lasi 15 ; 20 min ... timp in care vor mai zbura din albine, iar cele care raman se vor stringe gramajoare cu albinele ouatoare pt. ca acestea nu stie sa zboare ... ei, aceste albine le vei sacrifica pt. a elimina albinele ouatoare ... le calci s-au le stropesti cu motorina.
E singura modalitate de a scapa mai rapid de albinele ouatoare.

Daca iti este mila de albine, renuntza la sacrificare si lasi stupul pe noul loc din stupina, extragi mierea si lasi rame mai putine in acel stup... pina cand te vei satura sa vezi ca nu va avea sanse sa treaca iarna.

PS
Puietul din poze este de trintori iar matca de care zici, fac pariu ca provine din botca de salvare din ramele cu puiet care ai dat si mai cred ca in curind vei vedea botci de schimbare linistita ... dar originea viitoarei matci este tot de la matca aceea din botca de salvare ca deh, de unde sa-si ia alta ... daca nu i-ai dat matca imperecheata. :idea:
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde Adi Hodis » 11 Iul 2011, 15:39

Eu fac asa:
Rezolv astfel de cazuri imediat ce le gasesc ... in locul coloniei bezmetice pun un roi.
Colonia bezmetica o duc la 50 m de stupina, o scutur pe drum, o afum inainte de a scutura jos albinele si le las cateva minute ca sa-si umple gushile cu miere, pt. ca asta face cand se simt in pericol apoi le scutur/perii pe toate.
Dupa ce le-am scuturat jos, le las 15 ; 20 min ca sa zboare culegatoarele inapoi si astfel vor fi primite fara probleme ... doar au " galetile " pline.

Si sacrific tot ce nu pleaca ... asta e desi nu-mi place ... :cry:
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
Adi Hodis

Mesajde ves.lucian.zabrani » 11 Iul 2011, 22:02

daca trebuie sacrificate , le calc fara probleme , desi le iubesc de nu pot sa spun !!!
cand eram mai tanar taiam porci in fiecare an la craciun !!!
am zis ca este rusinos sa chemi pe cineva sa-ti taie porcul . am invatat sa injunghii , sa transez , sa prepar si asa mai departe . tai orice animal care este menit sacrificarii !!
la pasti am taiat 3 miei unul dupa altul !!!
anul trecut am taiat iezi . cu ei e putin mai delicat !!! plang ca niste copii !!!dar cineva trebuie sa-i taie !!!!
in legatura cu cizmele sau bocancii desi am doar numarul 40 sunt suficienti sa strivesc albinele ouatoare !!!
MULTAM FAIN DOMNULE ADI HODIS !!! SANATATE MAXIMA !!!!apropo daca am inteles bine ai doi baieti ca si mine !!!
SA NE TRAIASCA . VINE SI ADI BLAGUESCU DIN URMA !!!
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde ves.lucian.zabrani » 13 Iul 2011, 14:27

AM DE REZOLVAT UN BEZMETIC !!!!
prima data am mutat stupul cu familia bezmetica la distanta de ceilalti !!!
stupul a fost inchis de aseara !!!!!!
Fişiere ataşate
DSCN1087.JPG
Ultima oară modificat de ves.lucian.zabrani pe 13 Iul 2011, 14:31, modificat 1 dată în total.
ves.lucian.zabrani

Mesajde ves.lucian.zabrani » 13 Iul 2011, 14:30

in locul lui am pus stupul cu roiul care l-am primit de la prietenul meu , roi pe 3 rame cu matca tanara de anul asta marcata !!!
ramele sunt privind din fata spre dreapta .
urdinis i-am facut din deplasarea buretelui de obturare pe stanga pe partea opusa ramelor !!!!
Fişiere ataşate
DSCN1088.JPG
ves.lucian.zabrani

Mesajde ves.lucian.zabrani » 13 Iul 2011, 14:35

i-am dat fum si inainte de a-l deschide !!!
Fişiere ataşate
DSCN1093.JPG
ves.lucian.zabrani

Mesajde ves.lucian.zabrani » 13 Iul 2011, 14:44

am vazut cand am deschis stupul aceasta crescatura de fagure de trantor !!! nu cred ca este ceva anormal !!! am crezut de cuviinta sa fotografiez si aceasta crescatura .
CE MI S-A PARUT DEOSEBIT SI M-A BLOCAT : NU AM MAI VAZUT AZI DIMINEATA NICI O CELULA DE PUIET DE TRANTOR CAPACITA !!!!
ESTE POSIBIL SA FI ECLOZIONAT TOTI ????
DOAR I-AM VAZUT LA CONTROLUL DE DATA TRECUTA SI I-ATI VAZUT SI VOI IN POZE!!!!!!!!
PE DOUA RAME DOAR , CE-I DREPT , CELELALTE FIIND BLOCATE CU MIERE !!!!!!!
INAINTE DE OPERATIA CU SCUTURATUL , LA STUPUL ALBASTRU I-AM MAI PUS 4 RAME !!!!!
ERA TOTUSI MULTA ALBINA IN CEL BEZMETIC !!!!!!!
Fişiere ataşate
DSCN1094.JPG
ves.lucian.zabrani

Mesajde ves.lucian.zabrani » 13 Iul 2011, 14:49

operatiunea s-a incheiat cu STRIVITUL !!!!
CU PARERE DE RAU DAR DACA TREBUIE ---- TREBUIE !!!!!!!!!!
URMARESC IN CONTINUARE SI VA TIN LA CURENT !!!!!!!!!
MULTAM FAIN DE AJUTOR !!!!!!!
Fişiere ataşate
DSCN1098.JPG
ves.lucian.zabrani

Mesajde Adi Hodis » 13 Iul 2011, 15:18

ves.lucian.zabrani scrie:...
CE MI S-A PARUT DEOSEBIT SI M-A BLOCAT : NU AM MAI VAZUT AZI DIMINEATA NICI O CELULA DE PUIET DE TRANTOR CAPACITA !!!!
ESTE POSIBIL SA FI ECLOZIONAT TOTI ????
...
ERA TOTUSI MULTA ALBINA IN CEL BEZMETIC !!!!!!!

Este posibil sa fie eclozionat toti dar trebuie sa-i fi vazut printre albine ... daca nu, atunci e bai mare ... sper ca nu ai matrashit alta familie :roll:
Hai ca glumesc ... doar ai fi vazut puietul de albine :P

Ai asteptat vre-o 20 min. ca sa zboare albina culegatoare inapoi la stup ? ... se vede ca a fost multa albina strivita ... acum e tirziu.

Acum spune-ne, s-au batut la urdinish ?.
Adi Hodis

Mesajde ves.lucian.zabrani » 13 Iul 2011, 15:26

am asteptat si eu sincer ma asteptam sa zboare mai putine !
lipsa de experienta isi spune cuvantul !!!!
la urdinis am mai vazut cate una " agatata" dar nu au fost multe .
chiar si eu m-am gandit sa nu fi gresit familia !!!!!
ii dau pace o vreme !!!
cam cate zile ???????
am pe pag.pers. o POZA CU DOM*PROFESOR !!!!!!
stiu ca va aveti bine si ma bucur ca invat pe langa voi !!!!!!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde Adi Hodis » 13 Iul 2011, 15:37

Faci cum vrei, daca esti nerabdator sa vezi cum se impaca suratele, uita-te si azi ... eu ma uitam mai demult dar daca nu se bat la urdinis, este in regula ... acum nu le mai deranjez ca stiu ce pot vedea ... albine. :)

Daca l-ai " prins " pe Adi, apai io nu-l lasam pina diseara ... l-as fi luat la descusut ... sa spuna tot-tot ce vroiam sa stiu ... de albine, nu de altele ... :P
Adi Hodis

Mesajde ves.lucian.zabrani » 13 Iul 2011, 15:47

NU-I CHIAR ASA DE SIMPLU CUM CREZI !!!!!!
azi dimineata devreme a sosit in zona la floarea soarelui . obosit mort !!
il mai prind eu mai odihnit . nu scapa de mine asa usor !!!!
maine ma duc sa decupez fagurii din claditoare la toti !!!
ai vazut in pozele mele recente la f.s. in 5 zile cat au construit !!!!!!
era multa miere in fagurii de trantor .
sincer maine dupa-masa m-as uita la stupul din discutie , FOST BEZMETIC !!!!!!!
AS VREA SA VAD MATCA VIE SI NEVATAMATA .
SPER SA-MI AJUTE DOMNUL DUPA CUM IMI DORESC !!!!
MULTAM FAIN INCA O DATA SI RAMAN DATOR !!!!
DUMNEZEU SA TE IMBUCURE CEL PUTIN ATATA CAT VREAU SA MA IMBUCURE PE MINE !!!!!!!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde liviu1965 » 23 Aug 2011, 20:15

Astazi am auzit o bazaiala suspecta si ce vad..... multi trantori la urdinis si pe jos.....
In stupi nu am celule de trantori.
Deja incepe divortul????
Inca este cald.... si se anunta tot cald....
liviu1965

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR