Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Problema condens + mucegai pe subar

Mesajde MihaiC » 08 Apr 2014, 12:54

Buna ziua,

Ieri dupa-amiaza am fost la stupi pentru control ca sa verific ramele bagate la crescut. Cand am ajuns am observat ca albinele ventilau puternic la urdinis la toti cei 5 stupi.Am tras subarele si am constatat ca pe toate exista apa adunata din condens.Mai multa la stupii populati puternic, mai putin la cei mai slabuti, dar prezenta la toti.Acolo unde rosatura de ceara de pe subar era in contact cu apa am constatat si aparitia unor pete mici de mucegai .De asemena la ridicarea capacului am observat pe capacul de plastic al hranitorului (am podisor hranitor din acela rotud) o cantitate insemanta de condens care se scurge inpoi in hranitorul de plastic.

Mentionez ca subarul este confectionat din pvc extrudat de 4 mm iar sistemul de inchidere al subarului face ca inchiderea acestuia sa fie aproape perfecta( inchide si in fata spre urdinis in sant iar in spate are o scandurica -maner de tragere care se lipeste de corpul stupului), iar podisorul hranitor se ataseaza deasupra corpului si se prinde cu carabine,singura gaura din podisor e cea pentru hranitorul de plastic, iar deasupra podisorului hranitor se afla capacul de din lmen si osb invelit cu tabla, care sta destul de fest pe stup.Urdinisul este si el micsorat la 2-3 cm.

M-am uitat in stupi la ramele ce le-am pus la cladit acum o saptaman, dar nu am observat insa nici mucegai si nici umezeala pe aceste rame si nici pe cele vecine.Nu am desfacut cuiburile am verificat doar doua rame, si la unul din ei ( cel mai populat) am scos diafragma de polistiren pentru ca incepusera sa o roada, si am mai adaugat inca o rama la crescut.Pe cea bagata acum o saptamana sunt depuse oua.

1.Ar trebui sa ma ingrijoreze mucegaiul de pe subar? Acum le-am curatat si le-am pus la loc dar am lasat pe fund o fanta de 10 cm...
2.Un stup in configuratia asta, cu fundul inchis cu subar, si cu podisorul clipsat cu carabine + capac si cu urdinisul micsorat, nu e cam sufocat? Podisorul hranitor deja este propolizat la imbinarea cu corpul,si de fiecare data cand a trebuit s-al ridic e lipit bine, pare foarte etans.Pe unde ar trebui sa se faca aerisirea daca subarul e inchis sus e etans si urdinisul e mic?
3.Am facut bine ca am lasat fanta de 10 cm de aerisire pe fund? Sa ma duc sa o inchid mai mult?

Multumesc.
MihaiC

Re: Problema condens + mucegai pe subar

Mesajde proapis13 » 08 Apr 2014, 14:00

Problemele cu condensul se dezbat la adresa de mai jos
viewtopic.php?f=4&t=931&hilit=condensul&start=224#p179276
1. Nu
2. Nu. Daca ai subar pe fund normal ca ai si sita antivaroa...
3.Mareste-i urdinisul,1cm de interval de albina :!:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR