Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Blocarea cuibului

Mesajde daniel1966 » 26 Mai 2014, 08:08

Buna ziua.Ieri cand am verificat cei 20 de stupi pe care-i detin am observat un lucru ce mi s-a intimplat si anul trecut la floarea soarelui si in primavara aceasta la rapita si anume blocarea cuibului cu miere si reducerea spatiului de ouat.Precizez ca am stupii pe 10 rame de 1/1,atat cuibul cat si magaziile.Am gasit familii cu 5-6 rame cu miere in cuib dar majoritatea aveau 4 rame cu miere.Dupa cum va spuneam acelasi lucru l-am patit si anul trecut la FS si anul acesta la rapita .Am scos ramele cu miere si le-am lasat doar pe cele doua marginase care erau pline cu miere si am introdus rame goale (cladite),de asemenea va mai precizez ca ramele cu puiet aveau toate coronite cu miere.Cand a inceput anul acesta salcamul am avut cam 7-8 rame cu puiet,acum am 4-5.In caturi am miere pe 4-5 rame la fiecare.Am mai observat ca puietul este dispus in zona urdinisului(acesta nu este deschis la maxim deoarece stupii fiind in zona muntoasa, noptile sunt inca destul de reci(10-12 gr.).Va rog daca poate cineva sa-mi explice unde gresesc(sigur gresec),cum pot evita blocarea cuibului.Va multumesc.
daniel1966

Re: Blocarea cuibului

Mesajde Gicuta » 26 Mai 2014, 15:28

Incearca cu caturi de 1/2. Fiind rece noaptea, albinele se limiteaza la cat pot acoperi fara a se extinde. Sau inverseaza, ca la multietajat.
(..) nu conteaza atat de mult soiul (de albine), ci prostul din spatele soiului. (Kamy)
Gicuta

Re: Blocarea cuibului

Mesajde Mircea_63 » 26 Mai 2014, 17:19

Este bine sa-i dai matcii spatiu, dar nu asa mult deodata. Da-i numai cate o rama...

Eu as face altfel: Urca in cat o rama doua cu puiet. Eventual insemneaza-le ca sa nu le iei la extras. In cazul asta, de voie, de nevoie, vor urca mierea in cat.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR