Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Problema mare cu 2 roiuri BUCLUCASE recuperate din copaci !

Mesajde Danx93 » 28 Mai 2014, 22:30

Probabil veti rade de urmatoarea situatie.

Acum 3 zile am observat un roi intr-un copac din curte:

M-am pus frumos sa pregatesc o cutie ramasa goala, apoi m-am suit l-am bagat in galeata si i-am dat drumul in cutie unde am pus 2 rame goale si una cu miere, mai tarziu dupa ce s-au linstit am deschis cutia si ma uit prin roi, am vazut si matca care probabil era cea batrana, totul bine si frumos pana a doua zi cand mai vad un roi, in alt copac, ma sui cu scara la 10 METRII , trag cu o grebla de creanga CA TOT NU AJUNGEAM, in alta mana tin galeata, scutur roiul, pun capacul, si ma pun frumos sa bag roiul in aceeasi cutie in care am facut eu o despartitura la mijloc dintr-o improvizatie cu 2 diafragme si 1 carton asigurandu-ma ca nu va trece albina dincolo. (stupul are 2 urdinisuri mici pe o parte).

Totul parea a fi bine pana cand am observat cel putin 5 matci prin haosul de albine din jurul meu dupa ce scutur galeata in jumatatea goala a stupului (cine stie cate matci au mai cazut si inauntru) . Iar astazi cand ma uit, ce sa vezi, improvizatia mea nu a fost perfecta si albinele puteau trece dintr-o parte in alta printr-un locsor, iar spre oroarea mea, vad ca roiul al doilea care initial a fost mai mare decat primul recuperat, avea cam un pumn de albine in jumatatea lui, iar in cealalta parte vad o populatie mai mare PLUS ciorchini de albine care aparent atacau ceva, desfac unul din ciorchini si observ o matca atacata, matcile din roiul 2 au fost babaloaice si s-au dus in gura lupului dincolo, si cine stie, probabil au trecut si albine lucratoare odata cu ele ca sa sara in ajutor.

Imediat mi-am spus ca am dat-o in bara, cele doua roiuri se atacau unul pe altul, acum nici in primul roi nu mai gaseam matca cea batrana si linistita. Si observam vreo 5 ciorchini de albine atacand matci. Am stat vreo ora si ceva salvand matci de la moarte bagandu-le in cutii de chibrit, si introducandu-le pe vreo rama in speranta ca e acceptata undeva, dar nici-un succes, aparent, orice matca e observata, e ca si atacata.

E vreo sansa ca cei 2 roi sa se linisteasca ? acum ca am si sigilat bine stupul la mijloc ?
Acum imi si pare rau ca am recuperat roiul 2, mai bine il lasam sa se duca unde stie :x
Danx93

Re: Problema mare cu 2 roiuri BUCLUCASE recuperate din copac

Mesajde Danx93 » 28 Mai 2014, 22:47

Deci va jur, roiul 2 a venit cu asalt sa atace roiul 1, iar roiul 1 a rezistat eroic, razboi in toata regula !
Danx93

Mesajde delorin I » 28 Mai 2014, 22:49

DA! Sa schimbi cutia! Si poate locul! E clar ca ai o diafragma care nu e atansa sau urdinisele sunt prea apropiate!
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde Danx93 » 28 Mai 2014, 22:53

delorin I scrie:DA! Sa schimbi cutia! Si poate locul! E clar ca ai o diafragma care nu e atansa sau urdinisele sunt prea apropiate!

Pai da, e clar ca diafragma nu era etansa, astazi am gasit una etansa de s-a potrivit la fix, acum sigur nu mai trec albine dintr-o parte in alta.
Dar acum nu stiu daca raul facut se va putea indrepta.
Danx93

Mesajde delorin I » 28 Mai 2014, 22:56

Foloseste separatoare de urdinis! DAca nu au terminat inca razboiul! Altfel...o sa pierzi una din matci! Si destul de multa si inutil, albina!
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR