Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Ce pot face cu un stup gasit cu albine doar pe 3 rame?

Mesajde tirasoft » 05 Iun 2014, 18:09

Buna ziua si un calduros salut membrilor forumului.

Am cumparat o casa anul asta, si , odata cu ea am dat de 2 stupi de albine in curte.
Fostul proprietar a plecat de tot in strainatate , si a lasat balta tot ce era . Intr-o anexa am gasit afumator, masca , niste blide rotunde de dat mancare la albine de plastic , o cutie de carton cu niste sirop de hranit albine. Si vreo 6 cutii de stupi noi nouti, rame cateva, sarma pt rame, rame nefacute , rame mai mici nefacute (jumate)

Si acum intrebarea :

Am zis ca : hai sa vad si eu cum e cu apicultura asta daca tot am aicea cate ceva.

Si :
Am studiat un pic de pe net , am downlodat "Stuparitul nou" de Hristea , si ceva curs de apicultori , am mai vazut ceva filmulete pe net.

Acuma chiar pun intrebarea :
Din cei 2 stupi , unul e gol , si unul are albine pe 3 rame , max 4 . Nu vad miere pe rame , putine pe mijloc capacite, si pe o rama , aia din mijloc pare ca e o botca . Regina n-am reusit s-o identific.
Ce pot sa fac ca stupul asta cu 3 rame de albine la vremea asta de inceput de Iunie sa il cresc si sa intru in iarna cu el . Adica se mai poate ???

Precizez ca in imprejurimi nu stiu sa fie o zona de melifera prea grozava (sunt in prima localitate de la un oras) .

Apreciez orice raspuns .
Multumesc
Tiberiu
tirasoft

Re: Ce pot face cu un stup gasit cu albine doar pe 3 rame?

Mesajde valy » 05 Iun 2014, 18:21

salut si bine ai venit ,am sa-ti raspund cum mi -s-a raspuns si mie acum ceva timp in urma :scoate usor rama cu rama curatale de crescaturi,verifica totodata daca are matca, puiet,larve...si punete cu sirop pe el.cred ca vei reusi sa-l iernezi ,pt ca ele isi gasec de mancare plus siropul pe care il dai vei reusi .
P.S poti lua un stup nou il vopsesti il lasi sa se usuce bine si muti albinele cu rame cu tot in noua cutie .atentie cutia noua o asezi exact in acelasi loc de unde ai luat-o pe prima (cea veche) succes!nu-i greu doar sa-ti placa si sa ai timp sa le ingrijesti si sa citesti ( eu sincer de citit nu pre am timp momentan dar vine el iarna si voi avea timp)
valy

Mesajde valy » 05 Iun 2014, 18:29

e o botca . Regina n-am reusit s-o identific.
Ce pot sa fac ca stupul asta cu 3 rame de albine la vremea asta de inceput de Iunie sa il cresc si sa intru in iarna cu el . Adica se mai poate ???

botca poate fi de salvare ,adica nu ai matca.dar e bine ca ai o botca macar.daca nu ai puiet capacit nu stiu prefer sa ma abtin de la comentarii sunt mai pesimist din firea sau poate prea realist.prefer sa las locul liber celor mai vechi in apicultura sa-ti raspunda .iti doresc mult succes dar daca tot ai lazile si echipamentul iati si doi roi pe 5 rame sau 2 familii si nu te chinui .
valy

Mesajde gh.pana » 05 Iun 2014, 18:33

Cum ce sa faci? Asta depinde de vointa ta. De unde stii ca zona unde ai cumparat gospodaria nu prea este grozava dpdv melifer? Te-a informat vreun prisacar din zona, sau asa apreciezi tu? Eu te sfatuiesc sa iei stupul in adoptie. Pana la toamna, poate fi tocmai bun de iernat daca te ocupi de el. Unii apicultori, in acest moment formeaza nuclee pe trei rame. Deci nu este tarziu. Fugi si cumpara repede niste foite de ceara, insarmeaza niste rame, sa ai rame pregatite pentru dezvoltare. Da-i bice ce mai stai ???!!!
gh.pana

Mesajde tirasoft » 05 Iun 2014, 18:33

Multumesc pt asa un prompt raspuns.

Din cate am vazut nu prea sunt nici larve , nici nimica semnificativ pe acele rame. Stupul (cutia) pare noua , e la fel cu alea noi din ghereta .

Blidele alea rotunde de plastic parca le zice hronitor , ca o palarie de mexican . Stupul are o gaura sus in podisor unde intra blidul asta , care se poate umple cu sirooop.

In ceea ce priveste matca , mai incerc odata ca , evident, nu am privirea formata , sa o gasesc.
Problema e ca nu prea le am inca vizual sa descifrez care e puietul , care e x si y de pe rama ..... De ex. sunt cativa faguri , putini , pe mijloc capaciti de culoare galben inchis ... Alea ce-s ?
Pe urma : ce fac cu botca aia una ce am vazut-o ? O las sau o distrug?

Multumesc ,
Tiberiu
tirasoft

Mesajde tirasoft » 05 Iun 2014, 18:36

Am uitat sa precizez ca stupul are 9 rame , dar din care 3 is cu albina doar .
Am la 50 m o stupina de vreo 30 stupi , si la vreo 400 metri alta de vreo 15 .
Ca nu e zona melifera zic apicultorii
tirasoft

Mesajde valy » 05 Iun 2014, 18:39

tirasoft scrie:Multumesc pt asa un prompt raspuns.

Din cate am vazut nu prea sunt nici larve , nici nimica semnificativ pe acele rame. Stupul (cutia) pare noua , e la fel cu alea noi din ghereta .

Blidele alea rotunde de plastic parca le zice hronitor , ca o palarie de mexican . Stupul are o gaura sus in podisor unde intra blidul asta , care se poate umple cu sirooop.

In ceea ce priveste matca , mai incerc odata ca , evident, nu am privirea formata , sa o gasesc.
Problema e ca nu prea le am inca vizual sa descifrez care e puietul , care e x si y de pe rama ..... De ex. sunt cativa faguri , putini , pe mijloc capaciti de culoare galben inchis ... Alea ce-s ?
Pe urma : ce fac cu botca aia una ce am vazut-o ? O las sau o distrug?

Multumesc ,
Tiberiu

punele sirop si lasa botca in pace ca daca faci miscari gresite o poti compromite adica nu mai iese matca vie ..2matca daca este de salvare e mai greu de descoperit de noi incepatorii ,am si eu un stup cu astfel de matca si nu reusesc s-o vad dar atata timp cat am puiet nu -mi fac griji
valy

Mesajde valy » 05 Iun 2014, 18:41

tirasoft scrie:Am uitat sa precizez ca stupul are 9 rame , dar din care 3 is cu albina doar .

si ei de ce au stupi ii tin pe zahar doar sa aiba stupi in gradina ?ca nuscoti cat scot cei ce fac pastoral asta asai dar nici priceperea si vechimea lor nu o avem.
valy

Mesajde tirasoft » 05 Iun 2014, 18:41

Am inteles . In seara asta pun sirop .
Acuma , ca total incepatorul intreb : sa completez in permanenta cu sirop hranitorul , adica sa le tin pe sirop in permanenta de acuma ?
tirasoft

Mesajde valy » 05 Iun 2014, 18:41

tirasoft scrie:Am uitat sa precizez ca stupul are 9 rame , dar din care 3 is cu albina doar .

si ei de ce au stupi ii tin pe zahar doar sa aiba stupi in gradina ?ca nu scoti cat scot cei ce fac pastoral asta asai dar nici priceperea si vechimea lor nu o avem.
valy

Mesajde tirasoft » 05 Iun 2014, 18:43

In ceea ce priveste vecinii apicultori :

Ala cu 30 stupi e un batran ce numa inmulteste stupii in permanenta si vinde familii . Le da cica ceva turta cumparata de mancare in permanenta.

Ala cu 15 stupi , e incepator , a avut dusi stupii in pastoral luna trecuta, ca am vazut ca au disparut
tirasoft

Mesajde valy » 05 Iun 2014, 18:44

la doua zile verifici daca mai ai sirop in hranitor, daca l-au luat mai pui iar 300 ml.spor in toate
valy

Mesajde gh.pana » 05 Iun 2014, 18:47

Vad ca ai multe intrebari la care astepti raspuns . Sfatul meu .... cauta prin orice mijloace un prisacar din zona si roaga-l sa te ajute....interesat sau dezinteresat. Pe nevazute putem sa-ti dam sfaturi practice gresite oricat de binevoitori am fi.
Entuziazmul, panica, ineditul sau eu mai stiu ce este trateaza-le cu ratiune!
Sa auzim de bine!
gh.pana

Mesajde B.K » 05 Iun 2014, 19:03

Ca idee , asa arata puietul larvar : http://www.youtube.com/watch?v=J2MXd_JHvoE
Daca nu ai asa ceva in stup nu e bine. Eu m-as fi grabit sa cumpar o matca imperecheata (40-50 lei) ptr ca pana iti va iesii matca din botca , pana se va imperechea (daca va reusii lucrul asta) se pierde mult timp si nu se stie daca vei mai avea albina sa-ti acopere eventualul puiet. Succes !!
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde redoo » 05 Iun 2014, 20:18

Spune si tu din ce localitate esti,ca poate te ajuta cineva...
Life is BEE...utiful!!!
http://e-redoo.ro/
redoo

Mesajde Danx93 » 05 Iun 2014, 22:24

Si ii doare mana sa-ti dea o rama cu puiet din stupii lor ? Tu ai nevoie acum, vorbeste cu unul din stupari poate te ajuta, un plus de populatie pentru la iarna nu strica !
Danx93

Următorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR