Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Stupi noi

Mesajde dragostuparul » 02 Apr 2015, 11:49

Buna ziua, va deranjez cu o intrebare: dupa ce ai achizitionat stupi noi ( vopsiti) inainte de populare cu roi sau familie se face vreun tratament in interiorul stupului? (adica se arde putin sau se da cu ceva?). Multumesc.
dragostuparul

Re: Stupi noi

Mesajde clabescu.marius » 02 Apr 2015, 13:35

Nu :D
Când îmi face vre-o figură
Vreo albină oarecare,
Generos, pe-nţepătură,
Pun tot eu un praf de sare.
clabescu.marius

Mesajde Catalin Ene » 02 Apr 2015, 13:35

Salut.
Daca stupii sunt noi nu este nevoie de nici un tratament/igienizare.
Catalin Ene

Mesajde mellis » 02 Apr 2015, 14:32

Stupii se pot arde pe interior si daca sunt noi. Prin ardere se creeaza un strat protector la interiorul cutiei.
Albina mutata in cutie noua are multa munca, disconfort, izolare, propolizare a peretilor. Arderea lemnului il face mai usor de reparat, rezistent la umezeala, un strat protector pana apuca sa-l propolizeze. Unii ard si pe exterior, lemnul este mai rezistent ars, a se studia stalpii de lemn pusi in pamant arsi la baza..
Sunt cateva exemple pe paginile personale - trebuie sa le caut - cu lazi noi arse..oare de ce ;)?
Sanatate..
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde Jean Valjean » 03 Apr 2015, 19:01

mellis scrie: lemnul este mai rezistent ars, a se studia stalpii de lemn pusi in pamant arsi la baza..

Ei, asta nu stiam pana acum. Si anume ca lemnul ars este mai rezistent. Mai rezistent la ce?
In privinta stalpilor de lemn pusi in pamant care sunt arsi la baza nu exista alta explicatie decat incendiile de vegetatie. In rest, culoarea lor este data de creozotul cu care au fost impregnati.

Revenind la subiectul topicului, nu vad de ce ar trebui arsi stupii noi.
Cel mai mare risc in viata este sa nu-ti asumi nici un risc!
Jean Valjean

Mesajde FLORINELU » 04 Apr 2015, 07:17

Jeane,tu zici ca nu vezi de ce un stup nou trebuie ars inainte de a baga albinele in el,eu iti spun ca e foarte bine si eu asa fac :orice lada care intra la mine in stupina indiferent ca e noua sau veche intai trece prin carantina,adica parlitorul acela de parlit porcii cu butelia si dezinfectat bine. si acuma am o intrebare pentru tine si altii care fac sau cred asa:cand iti cumperi o haina noua si mai ales lenjerie intima de nustiu de la ce magazine o imbraci inainte de a o spala?,eu nu. nu uita ca albinele sant mai pretentioase decat noi in privinta curateniei.
FLORINELU

Mesajde oroles » 04 Apr 2015, 07:46

Una e parlitul si alta e arsul. Din ce intelrg v-ati referit la lemnul parlit, nu ars ca ii creste rezistenta. Parlitul e bun pentrj mucegai. Stupii parliti nu mucegaiesc.
oroles

Mesajde mellis » 05 Apr 2015, 01:05

Jean Valjean scrie:In privinta stalpilor de lemn pusi in pamant care sunt arsi la baza nu exista alta explicatie decat incendiile de vegetatie.

Exista explicatii - Se foloseste arderea stalpilor de lemn introdusi in pamant, pentru e fi mai rezistenti la umezeala.
Acesta a fost un exemplu pentru parlirea lazilor de stupi. Faceti un test si mai vorbim.
Sanatate...
mellis

Mesajde balasbebe » 05 Apr 2015, 09:12

Am acum 40 de corpuri noi. Le vopsesc la exterior, iar la interior ma gandesc sa-i dau cu ulei de in sau comestibil de floarea soarelui. Nu am mai folosit pana acum si vreau sa incerc, cum se vor comporta si peste iarna.
balasbebe

Mesajde mellis » 05 Apr 2015, 23:58

[quote="balasbebe"]Am acum 40 de corpuri noi. Le vopsesc la exterior, iar la interior ma gandesc sa-i dau cu ulei de in sau comestibil de floarea soarelui. Nu am mai folosit pana acum si vreau sa incerc, cum se vor comporta si peste iarna.[/quote
Ulei de in la interior nu as pune, floare nu cred ca este bun, m-am gândit si eu dintr-un an dar m-am răzgândit. Uleiul de floare nu face mucegai?
De ce nu parafina? Sacul de 20 kg este pe la 200 Ron parca..
Sanatate
mellis

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR