Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

La inceput de drum in apicultura

Mesajde sirghe ionut » 22 Aug 2011, 16:05

Salut toata lumea de pe acest forum! Ma numesc Sirghe Ionut , am 29 ani sunt din Constanta . din luna iunie cand socrul meu a cumparat 2 familii de albine ( si el fiind la inceput de drum in ale apiculturii) pot sa spun ca aceste fiinte(albinute) m-au fascinat prin organizarea si harnicia lor. Am inceput inca de atunci sa aflu cat mai multe despre viata acestor minunate fiinte! mi-am cumparat si carti, pe internet am vizionat diverse filmulete,apoi am descoperit acest site unde se pot invata foarte multe . Pana acum doar am citit discutiile dintre dvs userii acestui site incercand sa inteleg cat mai mult despre viata albinelor . Mi-am facut curaj sa postez si eu pe acest forum si sa va cer ajutorul ! Am reusit sa strang si eu niste banuti (cam 1000 euro) si as vrea sa ii folosesc in aceasta pasiune a mea stuparitul ! Acum ceva timp m-am gandit sa imi cumpar scule , scandura , si sa incep sa imi fac lazi( apoi miam dat seama ca neavand experienta in stuparit nu as putea realiza niste cutii prea reusite), acum ma gandesc sa cumpar stupi verticali gata facuti, familii de albine, ceva scule pentru viitoarea stupina.
Intrebarea mea pentru dvs este urmatoarea:
Cum ma sfatuiti sa fac? Cum sa incep si eu? Sa cumpar cateva famili acum sau la primavara? Sa cumpar doar stupii si sai populez la primavara? Cu cate familii sa incep ? Nu as vrea sa incep cu stangul, sa le fac rau din nestiinta de cauza, cer sfatul dvs apicultori cu destula experienta.Sper ca nu v-am plictisit cu acest mesaj atat de lung! sunt la inceput de drum si as avea mare nevoie de sfaturile dvs! Va multumesc!
sirghe ionut

Re: La inceput de drum in apicultura

Mesajde adycnst » 22 Aug 2011, 18:30

servus,
bine ai venit printre noi!...eu am inceput primavara dupa salcam cu 3 stupi iar acum s-au facut 25 si cresc! poti incepe cu cati doresti, te sfatuiesc sa-ti iei cutii noi!
adycnst

Mesajde Adi Hodis » 22 Aug 2011, 18:50

sirghe ionut scrie:Salut toata lumea de pe acest forum!
...
Nu as vrea sa incep cu stangul, sa le fac rau din nestiinta de cauza, cer sfatul dvs apicultori cu destula experienta.
...

Salut Ionut.
Iata raspunsul la solicitarea ta ... sa rezolvi cat de bine poti nestiinta ... adica sa citesti si sa inveti cat mai mult posibil pina la primavara ... info. este garla ... timp sa-ti faci.
Atunci sa iti cumperi intre 2 si 5 familii, stupii poti sa-i iei si de acum dar ia inca atitia in plus pe langa cate familii vrei ( ca sa ai in ce pune roii ) si daca gasesti un apicultor care sa te primeasca la munca in stupina, o sa rezolvi multe nestiute din partea practica.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde un OM » 22 Aug 2011, 21:26

De cumparat, ia in primavara. Flora de primavara te scuteste de multe necazuri pe care din nestiinta nu ai cum sa le ocolesti, chiar dac vei cumpara mai scump. Vei avea timp peste iarna sa incerci sa stapanesti mai bine tehnologia manipularii familiei de albine. Faptul ca ai putea ucenici pe langa vreun apicultor nu poate sa fie decat de bine.
un OM

Mesajde Yojen » 30 Aug 2011, 10:02

Bine ai venit printre noi!
Albinele e bine sa le iei in primavara, nu mai mult de 5 familii sau roiuri,(daca apare vreo problema la 1-2 pana ai sa descoperi si rezolvi daca ai mai multi restu sigur sufera), poti sa iei lazile din timp, cei care vand ori nu dau si lazi ori sunt mai vechi decat pamantul, citesti cate ceva, mai umbli prin vecini te informezi(vecini care au stupi, nu te duci la aia care zic ca a avut bunicu si vazut si ei, aia nu stiu decat ca albina face miere si inteapa )
Când te duci să cauţi miere, trebuie să te aştepţi să fii înţepat de albine.
Yojen

Mesajde Adi Hodis » 31 Aug 2011, 02:42

sirghe ionut scrie:...
Cum ma sfatuiti sa fac? Cum sa incep si eu? Sa cumpar cateva famili acum sau la primavara? Sa cumpar doar stupii si sai populez la primavara? Cu cate familii sa incep ?...

Ionut, cel mai bine este sa cumperi 2 ; 3 stupi noi in iarna iar familiile sa le cumperi in primavara, la inceput de aprilie.
Daca gasesti sa cumperi in acelasi model, cu stupi cu tot, le iei, iar stupii noi, vor fi buni pentru roi.
Asa e cel mai bine chiar daca vor fi mai scumpi, au trecut iarna si tu vei vedea cum evolueaza de la inceput de sezon, vei intalni lucrari care trebuiesc facute atit la familii cat si la roi.
Daca incepi cu roi, e mai ieftin dar pierzi la capitolul experientza ... cu roi faci economie de ceva bani dar odata ce ai intrat in hora, vei tot investi ... din roi nu prea o sa scoti ceva venit.
Cu familii, vei obtine si venit. miere, polen si mai ales roii care-i va da familiile.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde fotoklipa » 09 Oct 2011, 21:06

adycnst scrie:servus,
bine ai venit printre noi!...eu am inceput primavara dupa salcam cu 3 stupi iar acum s-au facut 25 si cresc! poti incepe cu cati doresti, te sfatuiesc sa-ti iei cutii noi!

Ia orice cutie,arde-o,"flambeaz-o",adica intr-un cuvant igenizeaz-o,asa trebuie facut periodic,fie ea cutie noua ,ori veche,si de inceput poti incepe cu orice,minim 3,asa ca s-a nu pirzi timpul degeaba.
fotoklipa

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR