Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

La inceput de drum

Mesajde marius d » 13 Apr 2015, 21:42

Salut toti apicultorii si nu numai, pentru inceput. sunt tare interesat sa descopar tainele cresterii si inmultirii acestor fiinte uimitoare... albinele.
Va rog sa ma indrumati, cu sfaturi si ideii. Am studiat cateva luni si as dori sa achizitionez 2 stupi pt inceput, verticali cu, corp 1/1 si magazie 1/2 si 2 roi sau 2 familii ?
As dori sa cumpar echipament protectie si afumator, de la cine are de vanzare ....
Daca gasesc aici si stupi si albine as dori sa cumpar, daca este cineva din zona Prahova....
Astept cu nerabdare raspunsurile voastre....
marius d

Re: La inceput de drum

Mesajde Mircea_63 » 13 Apr 2015, 22:31

Bine ai venit. Vanzari-cumparari, numai aici http://stuparitul-anunturi.com/
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde mellis » 14 Apr 2015, 00:30

Bine ai venit.
Nu e rău db cu cat 1\2. Cumpăra familie albine, cu ajutor faci si miere si amortizezi o parte din investiție...
Căuta pe cineva cu experienta in zona sa vezi cum lucrează cu albinele si sa participi la diverse lucrări in stupina, verificare\largire cuib si alte activități. Citește cat mai mult si întreabă ce nu este clar, sunt tipicuri dedicate.
Cărți!
Multa bafta!
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde iunicu » 15 Apr 2015, 17:45

Unde in prahova stai? Poate esti pe aproape si te pot ajuta.
Odihneste-te in pace Gica!
Odihneste-te in pace Kamy!
iunicu

Mesajde marius d » 19 Apr 2015, 19:58

va salut, va multumesc pt raspunsuri, intre tomp am stupii si o parte din unelte, afumator, manusi si masca, cred ca este suficient pt inceput. as dori sa cumpar 2 roi pe cate 5 rame si sa i cresc car mai mult pana un toamna. sunt din Ploiesti. dupa ce cumpar cele 2 roiuri ce pot sa le dau de mancare ? va urez numai bine !
marius d

Mesajde rihmond » 19 Apr 2015, 20:07

Sirop de zahar.
rihmond

Mesajde marius d » 21 Apr 2015, 20:36

as putea sa le dau si beefonda ? va doresc un cules bogat....
marius d

Mesajde ves.lucian.zabrani » 21 Apr 2015, 20:48

Bine ai venit printre noi !!! Sanatate maxima tie si familiei tale !!!
Iarta-ma pentru intarziere !!!
:P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde un OM » 22 Apr 2015, 07:21

Poti da si turte, dar la roi de la 5 rame in sus este mai buna stimularea cu sirop.
un OM

Mesajde marius d » 26 Apr 2015, 17:47

va salut din nou si va multumesc pentru raspunsuri.
Intre timp am cumparat o familie pe 8 rame cu 5 de puiet, le-am mai pus 2 rame crescute in cuib si nu stiu cand sa adaug si magazia 1/2. noaptea scade temperatura la 5-7 grade ; am un stup vertical pe 10 rame ( cuib 1/1 si magazie 1/2 ). am si rame de plastic 1/2 , le-am dat cu ceara, dar am auzit ca nu sunt luate in lucru de albine si ar trebui sa pun rame de lemn cu faguri de ceara, cateva pareri referitor la rame ....?

Va urez sanatate multa si un cules bogat.
marius d

Mesajde DoarEu » 26 Apr 2015, 21:51

Daca le-ai dat cu ceara pe toata suprafata lor(a fagurelui din plastic) si au cules le cresc foarte bine si pe acestea.
Ramele de lemn cu foita de ceara au avantaje si dezavantaje
Avantajele ramelor de plastic fata de cele de ceara e ca nu se rup , nu mai trebuie sarma,cuisoare etc,si se pot refolosi
Refolosirea consta in raderea celulelor de ceara construite de albine si refolosirea fundatiei de plastic.
Numa' bine!
La un stup este un trântor
Şi albine şi-o regină;
Dar la voi sunt prea mulţi trântori
Pentru-o singură albină...
DoarEu

Mesajde marius d » 07 Iul 2015, 14:33

Va salut pe toti, nu am mai intrat demult din cauza timpului...
Am cumparat 2 familii cam pe 8 rame acoperite de albine dintre care vreo 4 cu puiet la pretul de 400 lei.... nu stiu daca a fost un pret bun dar pt mine a fost multumitor. le am avut la inceputul lunii mai si avand in vedere ca nu am avut rame crescute pe 15 iunie situatia era astfel : miere extrasa aproximativ 15 kg iar unu din cei doi stupi a roit de 2 ori, nu am deplasat stupii nicaieri.
Vroiam sa intreb apicultorii cuexperienta cum pot stimula si daca este nevoie cei 2 roi care acum sunt pe 5 respictiv 6 rame de albine ? este ok daca le administrez sirop 1/1 cu protofil ? daca , da, ce cantitate de sirop cat protofil , pe ce perioada si la cate zile ?
In concluzie vroiam sa subliniez ca apicultura nu se aseamana cu nici o alta activitate, este fff relaxanta, placuta si ma arrage din ce in ce mai mult; acum regret ca nu am inceput cu mai multi ani in urma.... am impresia ca este ca un joc de strategie.... ce mutare faci acum se reflecta in viitor .....
Vamultumsc pt raspunsuri si sa auzim de bine... multa sanatate ....
marius d

Mesajde DoarEu » 07 Iul 2015, 23:16

cum pot stimula si daca este nevoie cei 2 roi care acum sunt pe 5 respictiv 6 rame de albine?
Da, este nevoie de stimulare daca nu ai cules in natura.Acum in majoritatea zonelor a inceput sa infloreasca FS si nu mai e nevoie de stimulare.Dar sunt zone si zone...
este ok daca le administrez sirop 1/1 cu protofil ?
Este mai mult decat ok...
daca , da, ce cantitate de sirop cat protofil , pe ce perioada si la cate zile ?
De obicei cam 50 ml per rama...deci la 5 rame 250ml si la 6 300ml(sirop,nu protofil).Poti sa mai pui un 50ml in plus ca nu se supara albinele...
Protofil 17ml\l de sirop 1/1.Acum te uiti pe prospect si vezi cat scrie pe litru de sirop...
Perioada e accea in care nu ai cules in natura.Atunci cand apare culesul nu are rost...
Eu dau de obicei din 3 in 3 zile cate 50ml\rama.Stimularea se face cu cantitati mici la intervale mici de timp.Adica poti sa dai un 150-200ml la 2 zile sau un 100-150 ml zi de zi.Oricum mai bine dai acolo un 250-300ml din 3 in 3 zile decat un 700-800ml la o saptamana...
Sanatate si numa' bine!
La un stup este un trântor
Şi albine şi-o regină;
Dar la voi sunt prea mulţi trântori
Pentru-o singură albină...
DoarEu

Mesajde mellis » 08 Iul 2015, 00:12

Eu zic ca siropul e necesar la roi si daca este cules..
Cam cate culegătoare sa aibe roiul făcut?
Nu cred ca a furat culegătoarea dar poate ma înșel.
Da sirop si vezi dacă-l refuza pe căldură asta ;)..
Protofil e medicament, nu exagerați. Exista stimulent ponta si alte multe minuni..
Sanatate
mellis

Mesajde marius d » 08 Iul 2015, 23:12

va salut pe toti si va multumesc pentru raspunsuri, ma ajuta foarte mult.
avand in vedere ca in zona mea nu este FS o sa le administrez sirop.
referitor la ramele de plastic nu am avut nici un rezultat, le am dat cu ceara dar nu au vrut sa le ia in lucru.... nici nu le am pus la o familie puternica in plin cules ....
multa sanatate tuturor
marius d

Mesajde mellis » 09 Iul 2015, 01:06

Ramele de plastic se pot construi intre rame cu puiet, preferabil urcate-n cat, dar trebuie cules sau sirop..
Sănătate..
mellis

Următorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR