Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Familie fara matca

Mesajde mihaibob » 24 Aug 2011, 18:37

Dupa salcam un prieten mia dat 2 roi pe cate 6 rame cu botci trase.
Am cumparat 2 matci imperecheate si leam introdus in stupi dupa ce am rupt botcile.
Unu din ei a acceptat matca dupa 3 zile cand leam eliberat, dar celelalt nu.
Am mai introdus dupa aceea o matca neimperecheata tinuta 7 zile in cusca in stup tot fara succes, si-au tras botca pentru ca am bagat rame cu puiet capacit si oua periodic, a eclozionat inaite de floare cu cateva zile dar a disparut si aceasta probabil la zborul de imperechere.
Saptamana trecuta am bagat o alta matca imperecheata dar au ros ceara de la cusca si pana a doua zi au omorito si pe aceasta.
Specific ca de fiecare data am dat cu tuica in stup. Acum stupul este pe 8 rame pline cu albina au tras miere multa si nu dau semne ca sau bezmeticit . Urmatoarea miscare este unificarea dar as vrea sa stiu de ce nu a acceptat nici o matca.
VA ASTEPT SFATURILE SI PARERILE SI VA MULTUMESC ANTICIPAT :P :P
mihaibob

Re: Familie fara matca

Mesajde liviu1965 » 24 Aug 2011, 19:49

Esti sigur ca stupul cu problema nu are matca?
liviu1965

Mesajde adycnst » 25 Aug 2011, 10:58

ai oua, larve, puiet capacit?!...ia rama cu rama si vezi dupa oua sau orice misca in celula :))...acum 3 sapt am patit si eu cu 3 stupi fff puternici disparuse aproape complet puietul din stup era cat pe ce...am spus - "ii mai las o sapt"(2 spat jumatate nu am vazut ou in stupi) cand ma duc sa fac operatiunea de unificare cu 3 roi ce sa vad....toate ramele erau ouate, vai ce m-am bucurat, asa ca daca iti ucide matcile....cred ca ai matca in stup! :D
adycnst

Mesajde Yojen » 26 Aug 2011, 08:32

daca in stup ai larve de 1,2..5 si nu vezi matca asta nu inseamna ca nu este, daca nu e puiet deloc pune o rama cu puiet de la cei care ai dar sa fie de o zi si ele isi trag singure botci, eu asa am facut am avut probleme cu o lada si a iesit o matca mai buna ca in familia de unde am luat puiet, unii zic sa lasi 1-2 botci frumoase pe mijloc ramei , oricum prima matca sanatoasa care iese le strica singura pe celelalte, chiar daca uneori ies 2 matci posibil sa nu se mai intoarca nici 1 de la imperecheat (prigoriile). mai ai timp sa faci matca pana sept chiar si inceput octombrie
Când te duci să cauţi miere, trebuie să te aştepţi să fii înţepat de albine.
Yojen

Mesajde adycnst » 26 Aug 2011, 08:59

ai timp sa faci matca dar nu ai timp sa faci albina pentru iernare - daca nu gasesti ceea ce este scris mai sus bine ar fi sa cumperi o matca imperecheata!!!! NU AI TIMP SA FACI MATCA LA ORA ASTA!!!!
adycnst

Mesajde dorindafi » 26 Aug 2011, 22:10

:mrgreen: mihaibob
-ai introdus rame cu puiet in toate stadiile inainte ca matca sa ponteze-greshit
-potzi sa le dai shi shampanie shi tot nu le vei convinge :lol:
-convingete mai intai ca nu are matca shi apoi uneshtel
dorindafi

Mesajde lucky5strike » 26 Aug 2011, 23:13

mihaibob scrie:Dupa salcam un prieten mia dat 2 roi pe cate 6 rame cu botci trase.
Am cumparat 2 matci imperecheate si leam introdus in stupi dupa ce am rupt botcile. - 1
Unu din ei a acceptat matca dupa 3 zile cand leam eliberat, dar celelalt nu.
Am mai introdus dupa aceea o matca neimperecheata - 2 tinuta 7 zile in cusca in stup tot fara succes, si-au tras botca pentru ca am bagat rame cu puiet capacit si oua periodic, a eclozionat inaite de floare cu cateva zile dar a disparut si aceasta probabil la zborul de imperechere.
Saptamana trecuta am bagat o alta matca imperecheata dar au ros ceara de la cusca si pana a doua zi au omorito si pe aceasta - 3
Specific ca de fiecare data am dat cu tuica in stup. Acum stupul este pe 8 rame pline cu albina au tras miere multa si nu dau semne ca sau bezmeticit . Urmatoarea miscare este unificarea dar as vrea sa stiu de ce nu a acceptat nici o matca.
VA ASTEPT SFATURILE SI PARERILE SI VA MULTUMESC ANTICIPAT :P :P

1. Ai procent de 50% reusita. Adica slab. Faptul ca ai rupt botci inseamna ca in componenta roilor au intrat si rame cu oua/larve. Ceea ce nu se face.
2. Matcile neimperecheate nu se introduc astfel. Trebuie doar in albina sub 10 zile.
3. Daca au ros ceara si au omorat-o pana in a doua zi, inseamna ca te-ai grabit. De obicei sunt necesare 48-72 ore pentru familiarizare, inainte de a purcede la eliberarea directa sau indirecta (in cazul tau, inlocuirea capacelului de plastic cu cel de ceara).

Daca nu iese introducerea, nu s-a pregatit terenul cum trebuia. E drept, cateodata asta se face cu multa migala.

:!:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde mihaibob » 27 Aug 2011, 16:46

In primul rand multumesc va multumesc pt sfaturi si sugestii ;)
Da, sunt sigur ca nu are matca pt ca nu am gasit in tot acest timp oua sau puiet si nici matca, ca am cautato de cate ori am deschis stupul
Am tinut prima matca introdusa 6 zile in cusca si tot degeaba
Sunt constient ca nu mai este timp pentru a ecloza si imperechea alta matca si nici de cumparat nu mai cumpar :oops:
Ieri lam unificat cu o familie mai mititica asa ca pana nu treci prin ele nu inveti
Pentru un incepator ca mine era foarte bine daca lasam botcile trase de ele prima data CA STIAU ELE CE AU DE FACUT mult mai bine decat mine :( :(
mihaibob

Mesajde gica » 27 Aug 2011, 19:32

mihaibob scrie:Pentru un incepator ca mine era foarte bine daca lasam botcile trase de ele prima data CA STIAU ELE CE AU DE FACUT mult mai bine decat mine :( :(

Buzoiene eu te inteleg dar intelege si tu ca tu esti seful.Si trebuie sa iese cum vrei tu nu cum vor ele.Dar trebuie sa sti ce vrei,cum vrei,si cand sa vrei.Asta ti-au scris colegii mai sus.Dar tu vrei sa fi sef ?
gica

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR