Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

cum reformati fagurii vechi daca matca ponteaza tot in ei?

Mesajde pin » 26 Aug 2011, 15:16

Va rog sa ma sfatuiti cum sa fac sa scot fagurii vechi pentru a-i reforma. E vorba de fagurii cu care am luat roiul in vara si care sunt negri. Cred a matca mea vrea sa fie la moda si tot in astia vechi ponteaza.

O alta intrebare este legata de pastura. Daca au miere si pastura in ei o muta albinele in cuib ca pe miere?

Multumesc.
pin

Re: cum reformati fagurii vechi daca matca ponteaza tot in e

Mesajde Cristian IONITA » 26 Aug 2011, 16:26

pastura nu va fi mutata ci doar consumata. Cam cati faguri pe stup sunt in aceasta situatie? .... cred ca nu ai alta solutie decat sa astepti pana la primavara.
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde pin » 26 Aug 2011, 17:24

Am 2 faguri cu miere si pastura pe care i-am scos si pe care i-am pus la pastrat. O sa-i dau la primavara atunci daca zici ca nu muta pastura.
Problema e ca mai am 3 sau 4 cu puiet si ma chinui de la inceputul lunii sa-i separ dar cumva am tot scapat matca la ei (am corp + cat de 1/1 cu gratie haneman intre).
pin

Mesajde Cristian IONITA » 26 Aug 2011, 20:02

nu cred ca pastrarea pasturii in afara cuibului este o idee buna, dar sa confirme acest aspect si stuparii cu experienta

Eu in locul tau as lasa ramele vechi acum in cuib si m-as pregati sa le reformez la primavara, acum este risipa de resurse sa mai stresezi familia.
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde Bogdan.ag » 26 Aug 2011, 21:10

Ramele cu adevarat vechi(3-4 ani) , care au deja spatiul de ponta serios micsorat trebuiesc trase langa diafragma(va iesi puietul ,ulterior extrasa mierea sau date descapacite treptat dupa diafragma si reformate). Daca sunt rame negre , dar de 1-2 ani nu-ti face griji , pastreaza-le in cuib , albinele si matca prefera aceste rame in timpul iernii .Eu sortez ramele din timpul verii , cele pentru reformat le amplasez catre extremitati , stiind ca matca se va orienta la sfarsitul verii in centrul cuibului cu ponta.
Faptele noastre de azi vor avea ecou in viitor !
Bogdan.ag

Mesajde dorindafi » 26 Aug 2011, 21:50

:mrgreen: daca familia e buna rama cu puiet pe care vrei sa o elimini potzi sa o pui shi dupa diafragma deoarece albinele vor ingriji puietul iar matca nu o va mai vizita
dorindafi

Mesajde gica » 26 Aug 2011, 22:39

Ai de ales:
- Ii lasi in centru si matca va oua cu foatre mare placere in ei.In octombrie -noiembrie ii scoti ca au coroana de miere mica si nu mai au pastura.Ii poti descapaci dar vezi sa nu vina ghemul din nou pe ei ca au patit-o multi.Sau ii lasi asa,ii pui la rezerva si la primavara dupa ce ii dai descapaciti dupa golire merg la reforma.
- ii scoti acum,matca nu mai oua in faguri noi si te alegi cu un stup slab.
Fabricantii de faguri recomanda calduros schimbarea anuala a fagurilor.La stuparii meseriasi am vazut faguri buni si vechi.
In general fagurii se dau la topit cand au multe celule de trantor pe ele.Asta-i semnul.
gica

Mesajde pin » 26 Aug 2011, 23:10

Astia doi au ceva miere si pastura (sau mai degraba polen ca nu cred ca a apucat sa se faca pastura) dar nu foarte multa si necapacita. Nu arata foarte rau dar daca tot am reusit sa-i scot ii las asa. Am intrebat doar daca trag albinele si polenul. Mierea o trag sigur ca nu-i capacita.

Cei cu puiet sunt insa deformati, cu botci din care au eclozionat matcile cand s-a format roiul si negri. Nu stiu ce vechime au dar poate imi spuneti voi din poele de mai jos.
Fişiere ataşate
IMG_0761mic.jpg
IMG_0760mic.jpg
IMG_0759mic.jpg
pin

Mesajde pin » 26 Aug 2011, 23:11

Inca trei poze:
Fişiere ataşate
IMG_0764mic.jpg
IMG_0763mic.jpg
IMG_0762mic.jpg
pin

Mesajde gica » 27 Aug 2011, 00:37

Iarta-i ma omule ca sunt buni.Dupa cum arata lemnul au 4-5 ani.
gica

Mesajde pin » 27 Aug 2011, 10:23

Multumesc pentru sfaturi. Avand in vedere ca e primul an pentru mine sunt binevenite. Eu am citit ca se reformeaza la 3-4 ani. Oricum intentionez sa le inapoiez pe toate celui care mi-a dat roiul pentru ca nu mi-a luat bani pe el si mi se pare normal asa. Daca se mai pot folosi o poate face dumnealui.

Daca le pun in stup in magazie oare vor consuma pastura in perioada asta sau le umplu in continuare cu miere?

Multumesc.
pin

Mesajde gica » 27 Aug 2011, 10:35

pin scrie:Daca le pun in stup in magazie oare vor consuma pastura in perioada asta sau le umplu in continuare cu miere?Multumesc.

Daca stupul e populat bine in octombrie vor fi luna.Daca nu,pune-le langa cuib
gica

Mesajde Bogdan.ag » 27 Aug 2011, 10:46

Fiecare stupar procedeaza intr-un mod care-i este convenabil .
Fiind totusi la inceput , ti-as recomanda sa pastrezi fagurii negri pentru primavara : atunci vei avea mare nevoie la extinderea cuibului(mai ales in aprilie-mai) .
Cei care detin multi stupi nu-si fac griji in privinta fagurilor , au ceara suficienta(chiar surplus) , stuparii care dezvolta stupini noi se confrunta pemanent cu lipsa fagurilor mai ale primavara cand familiile se dezvolta puternic.
Reforma fagurilor se face in principal datorita faptului ca celulele se micsoreaza in urma eclozionarii repetate a puietului , astfel cu timpul albinele tinere vor avea un spatiu mult mai mic pentru hrana si implicit calitatile si marimea lor vor fi afectate .
Pe de alta parte fagurii vechi(dar si cei care provin din roiuri cumparate) pot fi purtatori de boli....de aici tragi singur concluziile si actionezi in consecinta.
Succes .
p.s. nu cred ca albinele vor mai aduna miere in magazie acum, la inceput de septembrie , insa au nevoie de pastura pentru puiet in permanenta .
Bogdan.ag

Mesajde Adi Hodis » 27 Aug 2011, 23:12

Bogdan.ag scrie:...
p.s. nu cred ca albinele vor mai aduna miere in magazie acum, la inceput de septembrie , insa au nevoie de pastura pentru puiet in permanenta .

Stai asa ca nu-i asa ! :P
Iarna, cand nu creste puiet ? :roll: :)
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde Bogdan.ag » 28 Aug 2011, 10:40

Adi Hodis scrie:
Bogdan.ag scrie:...
.

Stai asa ca nu-i asa ! :P
Iarna, cand nu creste puiet ? :roll: :)

Mai precis la inceputul iernii , pentru ca din ianuarie deja matca incepe din nou ponta . Personal, consider ca pastura(polenul) este binevenita in cuib pe timpul iernatului . Daca gresesc, corectati-ma !
Bogdan.ag

Mesajde gica » 28 Aug 2011, 10:51

Pastura in cuib pe timpul iernii este multa dar e pitita in celulele cu miere si e capacita.
Continutul unei celule ajunge la cresterea a 6 albine.Cata pastura a fost in cuib vezi la prima revizie dupa cantitatea de puiet din cuib.In primaverile care urmeaza toamnelor secetoase puietul e putin.
Pastura libera,neacoperita de miere este mancata in toamna de catre albina tanara.
Pastura libera si mucegaita in primavara arata ca in toamna stuparul a gresit la manevrarea ramelor.
gica

Următorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR