Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Cum e recupereaza un roi de la baza copacului ?

Mesajde Beekeeping » 10 Mai 2016, 16:42

Am avut pana acum 2 roi in aceasta perioada. S-au stabilit la 2 metri inaltime stil chiorchine. A fost usor sa ii recuperez.

Azi am mai avut un roi care s-a stabilit la baza unui tuia, mai exacat la 2-15 cm de sol. care este tehnica de recuperare recomandata in acest caz ? Nu am cum sa scutur copacul , are trunchiul de 5 cm diametru.

Inainte de a posta am incercat:
- pus lada in apropiere cu mancare si fagure.
- apropiat rama cu miere/puiet de roi. Incercat cu peria sa il atrag spre rama. Nimic.
- descantat, rugat, etc.

Nimic, nu a vrut si pace sa intre in lada. In disperare de cauza am incercat sa il iau cu mana (manusa) insa s-a intors pe tuia. Acum toata albina din stupina a simtit mierea din lada si a venit la un festin gratuit :lol: :roll:

OK, nu a mers cum mi-as fi dorit insa doresc sa invat pentru viitor. Cum se recupereaza un roi in conditiile de mai sus ?
Beekeeping

Re: Cum e recupereaza un roi de la baza copacului ?

Mesajde bmdna » 10 Mai 2016, 21:26

Nici eu nu stiu cum se recupereaza un astfel de roi dupa carte. Totusi, intr-un an am avut si eu unul, asezat pe trunchiul unui mar, la vreo 3-4 m inaltime, si tot asa, marul gros, imposibil de scuturat. Am luat o roinita in care am pus o rama cladita goala. Am acoperit roinita cu o panza, m-am urcat cu ea in copac, am legat-o cu sarma langa roi, am ferit putin panza cu care era acoperita si am luat roiul cu mana. Fara manusa si fara sa ma intepe nicio albina. Am luat cate o mana, foarte incet, ca sa nu se prabuseasca. La inceput parea munca de sisif, aproape tot ce luam se intorcea in copac dar, dupa cateva minute, albinele din roinita au inceput sa fie vizibil mai multe si dupa alte cateva minute au incetat sa se mai intoarca in copac. Cred ca e foarte important ca in cutie ele sa aiba unde se refugia, intr-un loc fara lumina. In cazul meu s-au dus sub panza. De asemenea este foarte important sa ai rabdare. Cred ca momentul de cotitura este cand matca ajunge in roinita.
bmdna

Mesajde cristi x » 11 Mai 2016, 08:22

o roinita cu 2-3 rame in apropiere si mult fum. fumul rezolva problema intoarcerii pe pozitia veche.
cristi x

Mesajde proapis13 » 11 Mai 2016, 11:13

Am vazut la un coleg un astfel de dispozitiv,se ataseaza la aspirator ... ;)
Fişiere ataşate
cenusa.jpg
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde viorel_v2000 » 11 Mai 2016, 13:58

Beekeeping scrie:Am avut pana acum 2 roi in aceasta perioada. S-au stabilit la 2 metri inaltime stil chiorchine. A fost usor sa ii recuperez.

Azi am mai avut un roi care s-a stabilit la baza unui tuia, mai exacat la 2-15 cm de sol. care este tehnica de recuperare recomandata in acest caz ? Nu am cum sa scutur copacul , are trunchiul de 5 cm diametru.

- apropiat rama cu miere/puiet de roi. Incercat cu peria sa il atrag spre rama. Nimic.
- descantat, rugat, etc.

Nimic, nu a vrut si pace sa intre in lada. In disperare de cauza am incercat sa il iau cu mana (manusa) insa s-a intors pe tuia. Acum toata albina din stupina a simtit mierea din lada si a venit la un festin gratuit :lol: :roll:

OK, nu a mers cum mi-as fi dorit insa doresc sa invat pentru viitor. Cum se recupereaza un roi in conditiile de mai sus ?

Daca matca s-a urcat pe rama si rama ati pus-o in lada dinainte pregatita, roiul nu se va mai intoarce in copac cu o foarte, foarte mare probabilitate.
De preferat ca rama sa aiba miere si ceva puiet pe ea (merge si o rama cu puiet de trantor).
Dupa ceva timp restul albinelor vor veni in lada.

De cate ori am folosit rama cu puiet am reusit sa prind roiul. Uneori am agatat rama in o prajina, pentru ca roiul se afla la o inaltime mai mare.
viorel_v2000

Mesajde mellis » 12 Mai 2016, 00:12

Roi ca anul acesta, anul trecut si de când sunt, niciodată n-am avut :D .
Anul acesta nevasta m-a aranjat cu o excursie la greci chiar când trebuia.
Înainte de plecare am făcut cat am apucat dar nu la toți, mai am un coleg de vatra adeptul neintervenției :shock: ...
La întoarcere, roi in fiecare zi ...casa in construcție...nu ma pot ocupa de ele si culeg roadele zilnic ...cele de le apuc....
Am 2 nărăvași, unul la baza pomului de câteva zile nu urca in lada si pe rama cu miere...
Unul scuturat in lada, i-am dat rama cu puiet trântori si miere...a papat mierea si a dispărut...puietul a rămas in lada..
Am trăit sa o vad si pe asta ...
Restul stau in beci la tratament de liniștire...
Am furat ceva miere dar nu destul..am început anul cu lăzile pline..
Tot voiam ME, acum sunt lăzile pline...
Sănătate...
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde Mircea_63 » 12 Mai 2016, 21:20

[quote][/quote]
Roiul de la baza pomului, daca nu vrea altfel, anesteziaza-l si s-a rezolvat
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde lucky5strike » 12 Mai 2016, 23:03

Beekeeping scrie:Am avut pana acum 2 roi in aceasta perioada. S-au stabilit la 2 metri inaltime stil chiorchine. A fost usor sa ii recuperez.

- descantat, rugat, etc.

Asculta!

1. Ia o rama de puiet, fara albine, dintr-un stup normal. Sa aiba oua pe ea.
2. Pune-o la baza pomului.
3. "Tipele" or sa inceapa sa se urce pe ea si sa bata din aripi.,,
4. Baga rama in stup/roinita/sau ce vrei tu...
5. Apropie urdinisul roinitei de masa de albine ramase.
6. Afuma... sau asteapta sa intre toate inauntru.

---

Te-ai prins?
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Beekeeping » 12 Mai 2016, 23:58

Mircea_63 scrie:Roiul de la baza pomului, daca nu vrea altfel, anesteziaza-l si s-a rezolvat

Am reusit sa prin o parte din el, restul a plecat. Ce a ramas in lada e un pumn de albine, as putea sa spun ca e un nucleu. Macar sa se imperecheze matca, poate schimb mai tarziu una batrana.
Beekeeping

Mesajde un OM » 13 Mai 2016, 00:01

Sigur ai vazut matca?
un OM

Mesajde Beekeeping » 15 Mai 2016, 16:51

Da, am vazut matca insa efectiv era rahitic. Am ales sa il desfiintez. Azi am avut un roi mare pozitionat exact in acelasi loc. Spre bucuria mea, am reusit cu muuuuulta rabdare (si fum) sa il capturez integral.
I-am servit o rama de puiet capacit gata de ecluzionare, ramane sa ii dau seara si apa.
Beekeeping

Mesajde irina » 16 Mai 2016, 15:15

mellis scrie:Roi ca anul acesta, anul trecut si de când sunt, niciodată n-am avut :D .
Anul acesta nevasta m-a aranjat cu o excursie la greci chiar când trebuia.

mellis,
Multumeste-i sotiei pentru excursie!Ca altfel ai fi avut parte numai de roi.Acum multe lazi sunt pline.Si nu cred ca toti au fost la greci ;)
irina

Mesajde mellis » 16 Mai 2016, 15:36

Multumesc Irina,
Ai dreptate. Anul acesta am roi sa-mi ajunga si pe urmatorii ani - desi mai am lazi goale (nu multe) - fundurile si acoperisurile - acolo sunt probleme - dar am folosit toate lemnele de prin ograda ;).
Ieri - ma asteptau 5 roi prin copaci ;) si eu am mers cu o lada de rezerva..ce frumos am improvizat pana la 5...nevoia te invata.
La ce vreme este acum, ma bucur ca am fost in concediu, tot aici ajungeam si fara sa merg.
Tot voiam sa trec pe ME - bine ca am avut multe rame si cutii de rezerva ca altfel..si asa cati s-au dus prin padure - cine mai stie.
Daca este sa vad partea buna - profit de ocazie si trec pe rame noi, tratament oxalic (am in plan) cladesc multe foite si scap de boli. CAm asta mi-am propus. Cules - am luat cateva rame dar cam putine, mai am sperante la cei din oras ca incepe timid teiul, vedem ce mai facem, sanatosi sa fim.

Ca sa fiu la subiect - 2 roi erau jos pe iarba, am pus lada in fata - stropit cu sirop inauntru si putin pe urdinis, apoi manate cu fum sanatos de talaj pana in lada.
Sanatate.
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde Beekeeping » 23 Mai 2016, 09:21

Ca tot am deschis eu acest topic, ieri am recuperat alt roi pozitionat exact in acelasi loc. Copacul ala trebuie sa fie impregnat cu ceva feromoni :)
Beekeeping

Mesajde Florin Dobre » 25 Mai 2016, 05:58

Ca un "expert" :D ce sunt in recuperarea roilor zic asa:
1. Se aduc doua rame negre langa ciorchine si se perie roiul;
2. Roiul nu se va muta pe ele cu totul...se asteapta si se introduc ramele cu albina in lada de la baza pomului;
3. Se repeta manevra iar in paralel se cauta matca/matcile...acestea tin roiul pe pozitie.
4. Cand matca/matcile au ajuns in lada, roiul va avea un "tremur" si rand pe rand albinele vor gasi lada.

Probabilitatea ca in acelasi loc sa se aseze si alti roi e destul de mare datorita epaginei.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde peterneamt » 25 Mai 2016, 09:38

Prinde Regina ( conducătorii țării ) de partea ta și vei avea și roiul ( poporul ), așa cum suntem prinși și noi de 26 ani ! Feromonii ( banii ) ajută foarte mult la atracție ! Cu un atomizor fin udă roiul să nu mai poată zbura ( ia-le tot și lasăle doar speranța ) , apoi „DIVIDE ET IMPERA!”
....... ;)
peterneamt

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR