Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Stup divizat . vrea sa roiasca

Mesajde vasileion27 » 12 Mai 2016, 22:05

Un stup vertical pe 12 rame acum vreo ,2 saptamani era pe 12 rame pline de albina dintre care 8 puiet. Cand sa ii pun catul vad ca avea botci de roire si capacite si necapacite. Iau 4 rame cu puiet la care rup botcile si impreuna cu matca batrana le mut in alt stup gol peste care am mai scuturat 2 rame. Instupul care a vrut sa roiasca a ramas 4 rame cu puiet toate varstele si una pastura miere . ramele aveau 2 botci mari capacite si altele necapacite. Dupa cateva zile iam mai bagat o rama cu larve si vreo ,2 goale sa bage salcam.. azi am facut o verificare la acest stup si am observat ca srupul are 10 rame ocupate de albina si inca si dupa diafragma. A bagat vreo 10 kg nectar. Una din cele 2 botci e inca capacita dar f aproape de eclozionare, cealalra a eclozionat . verificand celelalalte rame am mai gasit botci capacite si vrand sa le distrug cu dalta eu de fapt am eliberat 3 sau 4 matci f frumoase . acest stup nu are puiet decat 2 palme de capacit. Dc nu au ros albinele celelalre botci daca a eclozionat o matca. Acest stup va roi daca are mai multe matci neimperecheate? Mentionez ca am 7 stupi. Nu am nuclee roinite etc. Multumesc
vasileion27

Re: Stup divizat . vrea sa roiasca

Mesajde un OM » 12 Mai 2016, 22:22

Exista posibilitatea, foarte mare, de roire. Trebuie sa iei inca o data la mana ramele. Ar fi bina sa ai la indemana 2-3 cutiute de transport matci sau bigudiuri. In momentul cand gasesti o matca nefecundata o introduci in bigudiu. Dupa ce controlezi bine dai drumul direct la matca care iti face cu ochiul, iar pe celelalte le pastrezi pentru o a doua sansa, intre ultima si penultima rama a stupului.
un OM

Mesajde vasileion27 » 13 Mai 2016, 06:37

Multumesc.
vasileion27

Mesajde vasileion27 » 13 Mai 2016, 12:58

Azi la buzau e o vreme super. E soare si in departare se intrevad nori. E o graba pe ele in a aduce nectar de salcam , cred ca simt ca se apropie ploaia. Stupul cu matcile neimp. Are si el frecventa mare de albine care aterizeaza si decoleaza de pe scandurica , el nu are deloc puiet necapacit .
vasileion27

Mesajde mariusenko » 13 Mai 2016, 15:44

http://stuparitul.3xforum.ro/post/8554/ ... osirea_ei/
Multa lume are probleme cu roitul anul asta. Am gasit o metoda care mi se pare interesanta si am s-o incerc de maine. Descrierea o gasesti la link-ul de mai sus
Mai gasesti informatii la aceste adrese:
viewtopic.php?f=4&t=1423

viewtopic.php?f=7&t=6462
Stationar, Dadant, 10 si 12 rame, cat 3/4
mariusenko

Mesajde vasileion27 » 14 Mai 2016, 09:42

Multumec
vasileion27

Mesajde mariusenko » 16 Mai 2016, 14:52

Ieri am incercat metoda cu scuturatul albinelor din stup si ruperea botcilor, la un stup. A mers destul de greu...metoda aplicata prima data, multa albina(corp 1/1 +cat). Dupa ce le-am scuturat eu..a durat ceva pana s-au moshcait ele si au adunat nectarul ce a sarit din faguri in timpul scuturarii, pana le-am lasat sa se linisteasca, a venit ploaia si le-a prins afara, pe un capac de stup, pe care le scuturasem. Noroc ca nu a plouat foarte tare si foarte mult si noroc ca mare parte s-au adapostit sub capac. Dupa ce s-a oprit ploaia, am luat capacul si le-am bagat pe sus prin cat. Au si murit ceva dar sub 5% zic eu. Sunt curios daca s-a "racorit" si se ia de treaba sau tot o sa-i mai arda de roit dupa aceasta terapie soc... :D
Stationar, Dadant, 10 si 12 rame, cat 3/4
mariusenko

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR