Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

cum ii pregatesc de iarna

Mesajde CATALIN » 13 Sep 2011, 19:22

fratilor invatati_ma si me mine cum sa fac !
stupi mei sun doar cuiburi deci nu am caturi la nici un si ca podisoare am folosit folie toata vara
e prima iarna in care intru si nus ce sa folosesc ca podisoare la cativa am rame cu sita in rest numai folie
In natura nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma”
CATALIN

Re: cum ii pregatesc de iarna

Mesajde dorindafi » 13 Sep 2011, 20:56

:mrgreen: nene cataline dar cutiile cum le ai cu sita s-au fara sita :?:
dorindafi

Mesajde CATALIN » 14 Sep 2011, 10:55

deci sunt cuti normale fara sita doar ca podisor am sita numai la cativa
restul numai folie
CATALIN

Mesajde cristi_vidican » 14 Sep 2011, 11:06

Daca ai o cutie in plus, te sfatuiesc sa gauresti rapid fundurile. Dai 2 gauri cu un burghiu mai mare, apoi decupezi cam 1/3 din fund. Pui plasa si iernarea va fi ok. Schimbi pe rand stupii dupa ce inainte ii flambezi bine.
Altfel, daca ai fundul plin, folia nu are ce cauta peste iarna ca se face condens.
Stiu ca esti reticent la plasa pe fund, dar incearca si vei vedea.
DAca nu faci aerisire in fund, atunci trebuie sa pui peste podisorul din plasa o patura si va fi suficient. Acolo unde ai doar folia, cand ii pregatesti de iernare, pui o plasa de tantari, care sa acopera tot cuibul, peste care pui o patura (se intelege ca iei folia).
Dar, daca pui plasa pe fund poti folosi folia fara probleme.
Asadar, folia merge INTOTDEAUNA impreuna cu plasa pe fund, altfel iarna apar sigur probleme.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde CATALIN » 14 Sep 2011, 15:30

cristi mie frica sa-i fac cu sita in fund probabil si cel mai sicur o sa dau sita jos si o sa pun patura ceva am auzit pe cineva ca ar fi iernat anul trecut cu folie din aia de parchet (se pune sub parcget cand il montezi
CATALIN

Mesajde cristi_vidican » 14 Sep 2011, 16:34

Sa nu-ti fie frica de sita de pe fund. Eu am asa stupii de aproape 10 ani si nu au fost probleme niciodata. Tot ce am avut cu fundul plin, am gaurit.
Hai sa-ti zic o chestie interesanta. In general, albina propolizeata orice gaura care nu-i convine. Sita de sus o propolizeaza in timp, dar cea de jos niciodata. Sita de sus e buna doar pt transport, in rest e bine ca stupul sa fie inchis sus, dar sa faca aerisirea pe jos - sistemul clopot, nu horn.
Sunt stupari care au sute de stupi si care ierneaza cu tot fundul deschis.

Legat de podisoarele tale, nu trebuie sa dai jos sita de pe rama, ci pune doar o patura peste podisor. Dar, sa ai peste iarna urdinisul mai larg deschis, ca sa aiba aerisire. Tii urdinisul mai mic acum, ca exista pericolul de furtisag, iar cand albinele nu prea mai umbla si se raceste afara, pune gratia la urdinis.

Iti recomand sa stai pe langa un stupar mai cu experienta care sa-ti arate mai multe.
cristi_vidican

Mesajde cerbucerbilor » 14 Sep 2011, 16:50

saltare! cand se pune folia pt ierenare? si inca ceva: de ce cresc albinele punti intre faguri(in partea superioara) adica unesc fagurii? isi creaza "clopotul". sanatate
cerbucerbilor

Mesajde cristi_vidican » 14 Sep 2011, 16:54

cerbucerbilor scrie:saltare! cand se pune folia pt ierenare? si inca ceva: de ce cresc albinele punti intre faguri(in partea superioara) adica unesc fagurii? isi creaza "clopotul". sanatate

Folia se tine tot timpul anului peste rame. Vorbim de stupul cu plasa pe fund.
cristi_vidican

Mesajde cerbucerbilor » 15 Sep 2011, 17:42

multumesc! am intrebat pt ca al meu nu are folie deocamdata, dar nici plasa de pe fund nu este asa mare. sanatate
cerbucerbilor

Mesajde un OM » 15 Sep 2011, 22:25

Este bine sa tai crescaturile dintre rame, nu pe cele de deasupra ramelor. Crescaturile dintre rame incomodeaza albina in tot cursul anului, cea de deasupra este benefica, pe timpul cald iti face legatura dintre cuib si magazie, pe timpul rece pastreaza o distanta intre rama si folie.
un OM

Mesajde cerbucerbilor » 16 Sep 2011, 20:07

saltare! le-am mai taiat si pana acum dar construiesc din nou. care este cauza ca sa o elimin?
cerbucerbilor

Mesajde daniela » 16 Sep 2011, 22:01

un OM scrie:Este bine sa tai crescaturile dintre rame, nu pe cele de deasupra ramelor. Crescaturile dintre rame incomodeaza albina in tot cursul anului, cea de deasupra este benefica, pe timpul cald iti face legatura dintre cuib si magazie, pe timpul rece pastreaza o distanta intre rama si folie.

Salutare! Cu tot respectul, dar tinand cont de principiul ca albinele stiu mai bine, eu nu cred ca ele construiesc ceva care sa le incomodeze!!! Parerea mea este sa strangi ramele foarte bine,umar langa umar si sa lasi acele crescaturi in pace.Albinele stiu de ce :lol:
daniela

Mesajde CATALIN » 17 Sep 2011, 13:32

dauap mai multe cautari am decis:
pe rame carton de la cutiile de frigidere tv etc cat tin ramele
carpa de bumbac
capac
urdinisul putin mai mare
fara folie
CATALIN

Mesajde CATALIN » 17 Sep 2011, 13:37

sper sa reusesc
CATALIN

Mesajde paul » 17 Sep 2011, 15:30

CATALIN scrie:dauap mai multe cautari am decis:
pe rame carton de la cutiile de frigidere tv etc cat tin ramele
carpa de bumbac
capac
urdinisul putin mai mare
fara folie

Catalin.Si eu am stupii ca si tine,cu fund fix si nu ma indur sa-i decupez (gauresc).M-am hotarat sa-i iernez astfel:folia peste rame dar cu o fanta de3-5cm.in partea din spate a stupului(cum il privesti de la urdinis),pana la inceputul lunii februarie ,dupa care acopar in totalitate (cu folia).Peste, pun carton sau ziare si un material textil(bumbac)si capacul care este prevazut cu fante de aerisire.Dupa parerea mea si nu numai,folia are un rol deosebit de important mai ales la sfarsitul iernii si inceputul primaverii.Din noiembrie (cand se raceste accentuat)deschid larg urdinisul si asa ramane toata iarna.
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde CATALIN » 17 Sep 2011, 15:39

paul cu folia mie frica de condens d asta ziceam ca as elimina_o
CATALIN

Următorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR