Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Stupi Nmbcatega

Mesajde nmbcatega » 29 Aug 2014, 10:13

Buna ziua,
- ma numesc Florin, sunt Inginer si am 33 de ani, originar din Or. Baicoi, Jud. Prahova, actualmente locuiesc in Targoviste!
Va marturisesc ca m-am apucat de aceasta indeletnicire din considerente pecuniare in primul rand, pe parcurs a inceput sa-mi placa din ce in ce mai mult si cat o sa ma tina doar dumnezeu stie!
Asa ca mi-am cumparat primii 3 stupi la sfarsitul lui Iunie, fiecare stup avand 5 rame cu albine, iar matcile avand un an !
Am inceput stimularea lor de la inceput(nu foarte mult, cred ca le-am adminsitrat in total 3-4l), lucru care s-a simtit imediat, astfel am ajuns undeva pe la jumatatea lunii iulie la 10 rame in doi stupi iar in cel de-al treilea 9 rame!
Matcile au avut ponta buna spre foarte buna!
Culesul a fost foarte diferentiat pe fiecare stup in parte!
- stupul nr.1 a bagat de la inceput mai mult polen/pastura, nu este rama fara asa ceva, si miere foarte putina, ponta excesiva din partea matcii care este de dimensiuni medii si de culoare mai neagra!
- stupul nr.2 a avut un cules intens luna iulie timp in care a bagat miere pe 4-5 rame cu o suprafata cuprinsa intre 60-70% din fagure, din care a capacit mai mult de jumatate, dar foarte putina pastura, ponta matcii buna si constanta, matca fiind de dimensiune mare, chiar impresionanta cu inele portocalii !
- stupul nr.3 cel cu 9 rame, din care una doar 50% cladita, a avut un ritm mai lent dar constant fara fluctuatii mari, cules normal,ponta normala, iar matca mai mica decat cel din stupul Nr. 2 dar de aceeasi culoare!
Am administrat si un varachet in data de 16.08.2014.
Asta era situatia pana la data de 18.08.2014!

Data 28.08.2014:
Am ajuns cam tarziu la stupi ieri cam pe la ora 17.30, dar totusi i-am desfacut sa vad cum sta treaba!
Din start fara sa-i desfac am vazut activitate foarte slaba la urdinis, chiar foarte slaba chiar la stupul Nr. 2 cu miere mai multa!
Asa ca l-am desfacut primul si surpriza, albine putine in stup.... :( , pot spune ca erau albine la fel de multe ca atunci cand l-am adus pe 5 rame!
In schimb am numarat 6 rame cu miere capacita pana la jumatate iar de la jumatate in jos miere necapacita, am cantarit o rama si avea in jur de 2,7Kg, celule cu polen/pastura foarte rare spre deloc, iar restul ramelor au o coronita de miere mica sus capacita, iar in jos este ocupata doar partial cu PTS!
Puietul capacit era foarte rar spre deloc, oua de 1 zi pe suprafete restranse si rasfirate pe suprafata fagurelui!
Am curatat o rama cu miere de albine si am pregatit-o pentru urmatorul stup.

Am continuat cu stupul Nr.3 unde am 9 rame, de cand l-am desfacut am vazut mult mai multa albina decat in stupul anterior, ponta buna pentru aceasta perioada si prezenta unei suprafete de puiet capacit pe cca. 20-40% din fagure, si asta s-a pastrat pret de 6 rame.In el se gasea o rama cu miere, iar restul au o coronita pe 35-40% din suprafata ramei capacita cu miere, iar rama cladita partial avea un pic de miere pe ea in mijloc asa ca am scos-o si am bagat in locul ei rama cu miere de la stupul nr.2, iar pe asta am bagat-o in locul celei cu miere scoasa de acolo!

In stupul Nr.1 aveam primit ca bonus un Uluc hranitor pe care erau doi faguri neinsarmati, unul cu celula de lucratoare iar altul cu celule de trantori, asa ca acum vazand ca trantorii au iesit toti si incepuse-ra sa bage albinele miere in celule lor, l-am rupt si a ramas doar fagurele cu celula de lucratoare care are si pe-o parte si pe alta puiet capacit pe toata suprafata!
La controlul ramelor am constatat un numar de 3 rame pline numai cu pastura si doar putina miere la colturi, asa ca am curatat una de albina pe care am inlocuit-o cu o rama cu miere de la Stupul Nr. 2, caruia i-am plasta aceasta rama cu pastura!
Si aici numarul albinelor este unul consistent, iar PTS este bun pe cca. 6 rame!
Dupa ce s-a inserat i-am mai administrat un Varachet, cu toate ca nu am mai vazut nici-un varroa, chiar daca m-am uitat foarte atent!
Cam asta este pe scurt activitatea mea de apicultor debutant!
nmbcatega

Re: Stupi Nmbcatega

Mesajde un OM » 29 Aug 2014, 10:57

Bine ai venit!
Un sfat pentru stupul cu populatia mai putina ar fi sa dai la centrifuga o rama cu miere mai putina (mierea o pastrezi tot pentru stup), dar de culoare mai inchisa, din care a eclozat un rand, doua de albine si sa o asezi in cuib. Daca vrei ai mai putea adauga si o rama cu puiet din stupul mai dezvoltat.
un OM

Mesajde nmbcatega » 29 Aug 2014, 11:11

Multumesc pentru urari!
Ce sa spun...dupa ce le-am tot vanturat, scait cu mutatul ramelor din unul in altul si le-am facut varachetul mi-a venit si mie ideea asta cu datul unei rame cu puiet...dar prea tarziu...deja le facusem varza si am zis sa nu le mai scai.....!
Si a ramas ca proiect pentru joia asta care vine cand o sa le mai dau varachet, si pe langa asta o sa mai restrang un pic din rame si o sa le administrez niste sirop invertit!
P.S. Au fost asa de cuminti nici nu mi-a venit sa cred....nu am capatat nici-o intepatura cu toate ca erau cu sutele in jurul meu, si ca o picanterie la sfarsit de tot am vazut iesind o albina pe urdinisul unui din stupi cu o alta prinsa de ea, si a plecat in vazduh cu ea de nu am mai vazut-o chiar daca era seara :?: !
nmbcatega

Mesajde un OM » 29 Aug 2014, 11:16

O restrangere a cuibului, la un stup de 10 rame, in conditia administrarii de sirop mi se pare mult prea devreme. Nu uita ca albina are nevoie de spatiu de procesare a siropului.
un OM

Mesajde nmbcatega » 29 Aug 2014, 11:51

Si atunci, sa le scot din miere si sa le pun ramele goale mai bine!?
Asa este trebuie sa aiba loc unde sa oua dar si sa bage harana procesta!
Mentionez ca stupii ii am amplasati in zona colinara a Orasului Baicoi care beneficieaza de o clima temperata afalandu-se exact in traseul paralelei de 45 grade!
Posibilitati melifere sunt moderate, avand campuri cultivate cu floare sau rapita la cca.2-3km, iar in jurul stupinei sunt gradini ale caror garduri sunt pline de salcami, cca. 1ha de crangaris unde este prepondernt tot salcamul, cateva hectare de maracinis combinat cu gradini de trifoi si lucerna, si alte cateva zeci de hectare de faneata, tot in raza de actiune a albinelor!
nmbcatega

Mesajde un OM » 29 Aug 2014, 12:40

Daca ai spatiu pentru ponta matcii in proportie de 4-5 rame Dadant, nu mai intervii decat cu stimulari-completari. Ai mai putin puiet, dai la centrifuga o rama maronie cu miere mai putina si bagi in cuib. Cateodata unele sfaturi ale colegilor le primesti si sum forma unor MP. Le observi in partea stanga sus a ecranului.
Sanatate!
un OM

Mesajde proapis13 » 29 Aug 2014, 13:24

Bun venit pe forum si la mai mare :!:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde ves.lucian.zabrani » 29 Aug 2014, 13:28

Bine ai venit printre noi !!! Sanatate maxima tie si familiei tale !!!
:P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde nmbcatega » 29 Aug 2014, 14:15

Multumesc frumos pentru urari!
Sper sa ies cu bine din iarna cu albinele mele, si poate cine stie imi voi extinde numarul de stupi!
nmbcatega

Mesajde nmbcatega » 07 Apr 2015, 22:44

Stupi de anul trecut au trecut cu bine zic eu iarna!
Acum i-am mutat in stupi noi, si am observat ca sunt cu 5 rame de albina de sus pana jos si au cca. 3 rame de puiet capacit de sus pana jos !
Eu zic ca este bine.
Am mai cumparat trei stupi care au fost roi in vara lui 2014, cam pe 3-4 rame fiecare!
Stiu ca m-am grabit dar asa este cand esti incepator nerabdator!
A...si inca un lucru le-am pus folie de plastic sub podisor si unii m-au mustruluit ca de ce am pus, iar altii au spus ca este bine asa ca acum sunt comfuz!
nmbcatega

Mesajde Mircea_63 » 07 Apr 2015, 22:56

nmbcatega scrie:- ma numesc Florin, sunt Inginer .... doar dumnezeu stie!

Florine, eu sunt "comfuz" vazand ca scrii inginer cu litera mare si Dumnezeu cu litera mica. :shock:

Daca ai 3 rame pline cu puiet capacit de sus pana jos, stai bine. Presupun ca pe langa astea mai ai si necapacit. Felicitari!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde mellis » 07 Apr 2015, 23:05

nmbcatega scrie:A...si inca un lucru le-am pus folie de plastic sub podisor si unii m-au mustruluit ca de ce am pus, iar altii au spus ca este bine asa ca acum sunt comfuz!

Folia nu este rea dar trebuie folosita bine. Aveți fund AV? Urdinișul cat este deschis?
Peste folie ați pus ceva?
Sănătate..
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde paul » 07 Apr 2015, 23:07

Mircea_63 scrie:
nmbcatega scrie:- ma numesc Florin, sunt Inginer .... doar dumnezeu stie!

Florine, eu sunt "comfuz" vazand ca scrii inginer cu litera mare si Dumnezeu cu litera mica. :shock:

Pai, functia nu doboara gradul ??? :lol: :lol: :lol:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde nmbcatega » 07 Apr 2015, 23:08

Nu am pus nimic, iar stupii sunt cu fund plin si cu un subar de 10/10cm.
nmbcatega

Mesajde nae » 07 Apr 2015, 23:10

Bine ai venit !
''Folia'' nu este o bucata paralelipipedica de celofan , este un CONCEPT .
Cauta postarile lui CRISTI X /nea Gica + alti colegi pe aceasta tema ...
nae

Mesajde nmbcatega » 07 Apr 2015, 23:14

Nu vreau sa fiu gresit interpretat :oops: , din cauza vitezei de scriere mai fac unele greseli fara sa le mai corectez!
Da pe ramele celelalte mai exista si puiet in diferite stadii!
Si uneori si eu mai sunt ''comfuz'' ;)
nmbcatega

Următorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?