- ma numesc Florin, sunt Inginer si am 33 de ani, originar din Or. Baicoi, Jud. Prahova, actualmente locuiesc in Targoviste!
Va marturisesc ca m-am apucat de aceasta indeletnicire din considerente pecuniare in primul rand, pe parcurs a inceput sa-mi placa din ce in ce mai mult si cat o sa ma tina doar dumnezeu stie!
Asa ca mi-am cumparat primii 3 stupi la sfarsitul lui Iunie, fiecare stup avand 5 rame cu albine, iar matcile avand un an !
Am inceput stimularea lor de la inceput(nu foarte mult, cred ca le-am adminsitrat in total 3-4l), lucru care s-a simtit imediat, astfel am ajuns undeva pe la jumatatea lunii iulie la 10 rame in doi stupi iar in cel de-al treilea 9 rame!
Matcile au avut ponta buna spre foarte buna!
Culesul a fost foarte diferentiat pe fiecare stup in parte!
- stupul nr.1 a bagat de la inceput mai mult polen/pastura, nu este rama fara asa ceva, si miere foarte putina, ponta excesiva din partea matcii care este de dimensiuni medii si de culoare mai neagra!
- stupul nr.2 a avut un cules intens luna iulie timp in care a bagat miere pe 4-5 rame cu o suprafata cuprinsa intre 60-70% din fagure, din care a capacit mai mult de jumatate, dar foarte putina pastura, ponta matcii buna si constanta, matca fiind de dimensiune mare, chiar impresionanta cu inele portocalii !
- stupul nr.3 cel cu 9 rame, din care una doar 50% cladita, a avut un ritm mai lent dar constant fara fluctuatii mari, cules normal,ponta normala, iar matca mai mica decat cel din stupul Nr. 2 dar de aceeasi culoare!
Am administrat si un varachet in data de 16.08.2014.
Asta era situatia pana la data de 18.08.2014!
Data 28.08.2014:
Am ajuns cam tarziu la stupi ieri cam pe la ora 17.30, dar totusi i-am desfacut sa vad cum sta treaba!
Din start fara sa-i desfac am vazut activitate foarte slaba la urdinis, chiar foarte slaba chiar la stupul Nr. 2 cu miere mai multa!
Asa ca l-am desfacut primul si surpriza, albine putine in stup....
In schimb am numarat 6 rame cu miere capacita pana la jumatate iar de la jumatate in jos miere necapacita, am cantarit o rama si avea in jur de 2,7Kg, celule cu polen/pastura foarte rare spre deloc, iar restul ramelor au o coronita de miere mica sus capacita, iar in jos este ocupata doar partial cu PTS!
Puietul capacit era foarte rar spre deloc, oua de 1 zi pe suprafete restranse si rasfirate pe suprafata fagurelui!
Am curatat o rama cu miere de albine si am pregatit-o pentru urmatorul stup.
Am continuat cu stupul Nr.3 unde am 9 rame, de cand l-am desfacut am vazut mult mai multa albina decat in stupul anterior, ponta buna pentru aceasta perioada si prezenta unei suprafete de puiet capacit pe cca. 20-40% din fagure, si asta s-a pastrat pret de 6 rame.In el se gasea o rama cu miere, iar restul au o coronita pe 35-40% din suprafata ramei capacita cu miere, iar rama cladita partial avea un pic de miere pe ea in mijloc asa ca am scos-o si am bagat in locul ei rama cu miere de la stupul nr.2, iar pe asta am bagat-o in locul celei cu miere scoasa de acolo!
In stupul Nr.1 aveam primit ca bonus un Uluc hranitor pe care erau doi faguri neinsarmati, unul cu celula de lucratoare iar altul cu celule de trantori, asa ca acum vazand ca trantorii au iesit toti si incepuse-ra sa bage albinele miere in celule lor, l-am rupt si a ramas doar fagurele cu celula de lucratoare care are si pe-o parte si pe alta puiet capacit pe toata suprafata!
La controlul ramelor am constatat un numar de 3 rame pline numai cu pastura si doar putina miere la colturi, asa ca am curatat una de albina pe care am inlocuit-o cu o rama cu miere de la Stupul Nr. 2, caruia i-am plasta aceasta rama cu pastura!
Si aici numarul albinelor este unul consistent, iar PTS este bun pe cca. 6 rame!
Dupa ce s-a inserat i-am mai administrat un Varachet, cu toate ca nu am mai vazut nici-un varroa, chiar daca m-am uitat foarte atent!
Cam asta este pe scurt activitatea mea de apicultor debutant!