Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: GEORGEANELKA/INCEPATOR

Mesajde georgeanelka » 04 Iul 2013, 04:13

Va spuneam mai sus ca au luat in crestere 31 de botci, insa au capacit doar 29. De la capacire pana la eclozare au cladit in jurul botcilor fagurasi in care au bagat miere. Desi am citit candva despre motivul pentru care ar face treaba asta, acum nu reusesc sa imi mai reamintesc care este cauza pentru care cresc acesti faguri. Rog un coleg sa imi reanprospateze memoria. Multumesc
Fişiere ataşate
IMG_1330b.jpg
rama cu botci
Existam vremelnic prin ceea ce luam din jur, dar vom trai vesnic prin ceea ce daruim!
georgeanelka

Mesajde georgeanelka » 04 Iul 2013, 04:20

Pentru a pune bigudiurile cu 2 zile inainte de eclozare a trebuit sa tai faguri de pe botci cu un cater incalzit
Fişiere ataşate
IMG_1331j.jpg
botcile protejate in colivii
Existam vremelnic prin ceea ce luam din jur, dar vom trai vesnic prin ceea ce daruim!
georgeanelka

Mesajde georgeanelka » 04 Iul 2013, 04:46

Pe 10.05 urmaream eclozarea, fac un control ramei de crestere pe la ora 10 si gasesc 5 matci eclozate dar moarte in bigudiu. Dau telefon unui bun prieten de pe forum si ma lumineaza imediat. Imi spune ca bigudiurile trebuiau alimentate cu serbet sau miere semizaharisita pentru ca matca nou nascuta sa se poata hrani. Nu am stiut ca matca in primele ore de viata se hraneste singura cu miere(uni zic ca ar face lucrul asta pana se imperecheaza), ma gandeam ca odata iesita matca din botca aceasta este luata in ingrijire de albine si hranita cu laptisor. Am alimentat bigudiurile cu miere semizaharisita si totul a fost ok :)
georgeanelka

Mesajde georgeanelka » 04 Iul 2013, 05:26

Am vazut cum matcile eclozionate se hraneau singure si capatau mai multa mobilitate. Am controlat finisorul din 2 in 2 ore pentru a recolta matcile eclozate si a le muta in colivii cu albina insotitoare. Am mizat pe 4 matci ce intarziau sa iasa din botci, speram sa fi fost larve extrem de mici, insa nu au mai eclozat si leam distrus. Au rezultat in jur de 21 de matci, frumoase zic eu. Nemultumirea a venit din nivelul redus de acceptare al matcilor in roi, din 12 roi doar 7 au acceptat reginele. Am dat matcile la doar 24 de ore dupa ce au fost facuti roi, anul viitor vom incerca la 48 de ore.
Fişiere ataşate
IMG_1352b.jpg
reginele in colivii cu insotitoare
georgeanelka

Mesajde georgeanelka » 04 Iul 2013, 05:37

Acolo unde nu au acceptat reginele am dat rama cu oua pentru regina de salvare. Acum sant toti bine au regine care ponteaza, iar roi cu reginele acceptate din prima sant pe 8 rame albina si 5-6 puiet. Sanatate va doresc
Fişiere ataşate
IMG_1711b.jpg
regina
georgeanelka

Mesajde Mircea_63 » 04 Iul 2013, 07:09

Am trecut prin aceeasi situatie legata de matci:
O rama cu botci in ziua eclozarii, nu facusem cresteri ci erau de roire, le-am taiat capatul botcii si indata a iesit matca.

Cu cateva saptamani in urma mi-a adus cineva matci proaspat eclozate, iar eu aveam la dispozitie catve ore bune pana sa ajung cu ele la stupina. Salvatorul meu in situatii de urgenta -Alt_Stupar- mi-a spus ce si cum cu hranirea lor cu miere. Era un amanunt peste care trecusem usor cu vederea in lecturi, iar acum dadusem cu capul. Informatia si picatura de miere le-a salvat.

Matcile eclozate nu-mi foloseau la nimic, Adica am folosit ce era de folosit si mi-au si ramas. Insa era un moment potrivit pentru experimente si joaca. Astfel am verificat informatia ca in prima jumatate de ora de la eclozare sunt acceptate oriunde. Nu stiu daca oriunde, dar unde le-am pus au fost acceptate instant. La urdinis, n-avea nimeni treaba cu ele si au intrat in stup ca la ele acasa.
Puse pe rame, nimeni nu le lua in seama.

Celelate, prinse in bigudiu, au fost duse in casa. Cald, zi caniculara. Multe altele pe cap, peste cateva ore zice sotia -care mereu isi supraveghea cu drag reginutele si insista sa fac ceva cu ele, desi nu-mi erau de trebuinta- ca una a murit. O scoatem din bigudiu si parea aproape moarta. I-am dat miere si nu numai ca a inviat, dar incepuse sa cante si devenise foarte activa.
Din neatentie a si evadat. Motanul Costel -mare apicultor, vine mereu cu mine in stupina si se freaca de picioarele mele cand umblu in stupi, iar de albine nu-i pasa- ei bine, Costel a gasit matca. Nu s-a atins de ea ci doar o pazea curios. Am recuperat-o si a doua zi a ajuns la un stupar incepator. Asta nu stia nimic, dar nici nu era receptiv, asa ca a scos-o din bigudiu si i-a dat drumul in stup.

Habar n-am ce avea ala in stup, dar noi marcasem matca si in ziua de azi matca aia ponteaza intr-o veselie in stupul lui. Un norocos! Deh, povesti...

Din diferite patanii, am avut toata motivatia sa aflu ce si cum cu acceptarea matcilor si am ajuns la concluzia ca este cruciala. Este un punct pe care daca nu-l faci cum trebuie se duce de rapa o buna parte din munca ta si are si consecinte.

Chiar daca am ajuns la niste concluzii, nu zic nimic despre asta, n-am destula experienta practica, dar ca intre colegi iti spun ca asa cum te-ai zbatut sa inveti sa cresti matci, la fel sa te zbati sa descoperi metoda cea mai potrivita pentru tine de acceptare a matcilor. Altfel totul devine ca si vaca care umple sustarul cu lapte apoi da cu piciorul si il rastoarna.

In ce priveste cresterea matcilor, doua lucruri am de spus si sper sa-ti fie de folos:
Fa in asa fel incat transvazarea larvelor sa dureze cat mai putin. Chiar daca lucrezi cu sarje mai mici. 45 de minute poate fi mult prea mult.
Incearca sa nu le cresti in stupul orfanizat. Cele mai bune matci sunt cele de SL. Asa ca nu ramane decat sa incerci sa copiezi natura cat mai fidel.
Spor sa fie!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde georgeanelka » 04 Iul 2013, 07:26

Multumesc domnule Mircea pentru sfaturii si urari. Sanatate va doresc!
georgeanelka

Mesajde duma » 04 Iul 2013, 11:27

Bun venit Georgeanelka printre apicultori de buna credinta ! si eu sunt nou in aceasta bransa , si de pe acest forum pot spune ca am invatat mai multa teorie decat din carti si uni dintre cei vechi ai acestui forum mi-au deschis ochii si m-au facut sa inteleg cu ce se manca mierea :) .
Toate cele bune si spor in toate !
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde georgeanelka » 07 Iul 2013, 22:59

Salutare, de o saptamana sa deschis floarea soarelui si la noi. In urma cu 2 saptamani am tras poliflora iar saptamana trecuta am controlat si nu mi sa parut ca ar mai avea nevoie de rame la crescut. La controlul de azi am realizat ca m-am pacalit iar, toate familiile dar si roi sant blocate. Ploile repetate au facut ca toate campurile inclusiv cele necultivate sa aiba flora benefica culesului, coroborat cu distanta mica intre stupina si cules, astfel ca stupi au un spor consistent de la o zi la alta. Ma bucur ca prognoza de vreme secetoasa pentru vara aceasta nu sa adeverit, cel putin pana acum. Ploile si vremea mohorata au facut ca plantele sa secrete foarte bine nectar, in zona noastra.
georgeanelka

Mesajde alexx » 07 Iul 2013, 23:41

georgeanelka scrie:Salutare, de o saptamana sa deschis floarea soarelui si la noi. In urma cu 2 saptamani am tras poliflora iar saptamana trecuta am controlat si nu mi sa parut ca ar mai avea nevoie de rame la crescut. La controlul de azi am realizat ca m-am pacalit iar, toate familiile dar si roi sant blocate. Ploile repetate au facut ca toate campurile inclusiv cele necultivate sa aiba flora benefica culesului, coroborat cu distanta mica intre stupina si cules, astfel ca stupi au un spor consistent de la o zi la alta. Ma bucur ca prognoza de vreme secetoasa pentru vara aceasta nu sa adeverit, cel putin pana acum. Ploile si vremea mohorata au facut ca plantele sa secrete foarte bine nectar, in zona noastra.

Si la mine e aceiasi situatie eu storc la floarea soarelui acum prima data si ma astept la o medie de 10 kg pe stup dar am facut roiuri si i-am mai slabit ca altfel dadeam lovitura cu mierea ;)
alexx

Mesajde georgeanelka » 07 Iul 2013, 23:59

Succes alexx, iti doresc sa depasesti cu mult media prognozata de tine. Si eu sant nerabdator sa trag pentru a elibera ramele pentru ponta dar si pentru a valorifica culesul in continuare. Am mai multe culturi de floare in zona si vor inflori in trepte, prognozez o luna de cules. Sper sa fie si la tine la fel, eu astept totusi sa se mai matureze mierea. Bafta
georgeanelka

Mesajde alexx » 08 Iul 2013, 00:08

georgeanelka scrie:Succes alexx, iti doresc sa depasesti cu mult media prognozata de tine. Si eu sant nerabdator sa trag pentru a elibera ramele pentru ponta dar si pentru a valorifica culesul in continuare. Am mai multe culturi de floare in zona si vor inflori in trepte, prognozez o luna de cules. Sper sa fie si la tine la fel, eu astept totusi sa se mai matureze mierea. Bafta

Multumesc la fel si eu mai am cam o luna de cules din pricina unor agricultori care nu am putut lucra terenul in prmavara si au pus floarea soarelui la o luna diferenta si cand se termna asta incepe alta din cauza ploilor abundente o sa infloreasca si cea pusa mai tarziu o sa storc iar apoi sa isi faca miere de iernare si cu ce mai completez eu aia e :D
alexx

Mesajde georgeanelka » 08 Iul 2013, 00:19

Doar 2 famili nu au cuibul blocat, sant doua famili (mama si fica) pe care fratele meu le ochise inca de acum o luna numindule " famili de carne" cum se spune. Baga mult puiet( a dat 2 roi anul acesta) iar in cules nu blocheaza ponta reginei, este adevarat ca baga si mai putina miere, dar nui o problema asta, sant bune si astfel de famili in stupina, pe noi nu ne deranjeaza.
georgeanelka

Mesajde alexx » 08 Iul 2013, 11:07

georgeanelka scrie:Doar 2 famili nu au cuibul blocat, sant doua famili (mama si fica) pe care fratele meu le ochise inca de acum o luna numindule " famili de carne" cum se spune. Baga mult puiet( a dat 2 roi anul acesta) iar in cules nu blocheaza ponta reginei, este adevarat ca baga si mai putina miere, dar nui o problema asta, sant bune si astfel de famili in stupina, pe noi nu ne deranjeaza.

Si eu am unu desta pune miere doar pe laterale si umple magazia dar coronita incepe abia prin august
alexx

Mesajde nicus » 09 Iul 2013, 11:56

georgeanelka scrie:Va spuneam mai sus ca au luat in crestere 31 de botci, insa au capacit doar 29. De la capacire pana la eclozare au cladit in jurul botcilor fagurasi in care au bagat miere.

Uitandu ma la poza si eu m am intrebat si am incercat sa mi raspund:
- prezenta unui cules mai important
- dereglarea ce ai creat o prin:

georgeanelka scrie:.. odata aleasa familia, a primit 2 rame cu puiet capacit, gata de eclozat
...
A bee doesn’t need to read the paper to get the news and an economic report.
nicus

Mesajde alexx » 09 Iul 2013, 13:45

Cu ce ai marcat reginele?
alexx

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?