Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Ignatov Andrei

Mesajde ignatov andrei » 06 Dec 2013, 18:10

Dila Daniel scrie:Sper insa si la un ajutor din partea dvs...
toate cele bune!

Fiti ferm convins ca-l veti avea!
Eu urmaresc, acum, si competitia de la Lillehammer, sarituri cu schiurile!
O seara placuta!
ignatov andrei

Mesajde Avram » 07 Dec 2013, 02:09

Metoda mea de crestere a matcilor este cea prezentata cu lux de amanunte in Manualul apicultorului - editia a-VI-a, 1986!
Era metoda folosita de statiile ICPA!

In manual sunt prezentate patru metode de crestere a reginelor,banuiesc ca folositi cea de a treia metoda(cea cu diafragma prevazuta cu gratie separatoare)
Ne puteti simula un calendar al lucrarilor de crestere a reginelor ....de la transvazare (simpla sau dubla ? )...pina la introducerea (botcilor sau reginelor ?) in nuclee. :D
Sa gandesti e dificil.De aceea majoritatea oamenilor judeca.
Avram

Mesajde ignatov andrei » 07 Dec 2013, 09:54

Avram scrie:Metoda mea de crestere a matcilor este cea prezentata cu lux de amanunte in Manualul apicultorului - editia a-VI-a, 1986!
Era metoda folosita de statiile ICPA!

In manual sunt prezentate patru metode de crestere a reginelor,banuiesc ca folositi cea de a treia metoda(cea cu diafragma prevazuta cu gratie separatoare)
Ne puteti simula un calendar al lucrarilor de crestere a reginelor ....de la transvazare (simpla sau dubla ? )...pina la introducerea (botcilor sau reginelor ?) in nuclee. :D

Nu Avram, cea cu "rama izolator" Am scris mai sus ca e vorba de metoda folosita de ICPA, dar n-ai citit atent!.
Nu agreez metode gen 2in1, sau "n" in 1!

Luni dimineata, transvazez larve care au varsta 12 ore si le introduc in starter.
Marti recoltez botcile startate si le introduc in doica.
Astept 10 zile.
Recoltez botcile si le introduc in nuclee.
Citeste mai multe amanunte in manual. Nu fac altceva in afara de ce este scris acolo!
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 08 Dec 2013, 12:50

Mi-a venit asa, deodata, sa fredonez dupa melodia Paroles, paroles, cantata de Dalida si Alain Delon:
- Talente, talente, talente,talente, in jur doar talente... fara sfarsit!

Cand vad anumite persoane care stau si asteapta ca berbecii cu ochii inrositi, doar, doar se iveste o ocazie de dat cu capu', iar pe margine sunt alti berbecuti care privesc, ma gandesc la cei ce iau in serios acest topic!
Imi vine un gust amar si sa stiti ca nu e de la gin+kinley!
Sa fiti sanatosi!
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 10 Dec 2013, 13:21

Incepe sa "ne manance" - aceste "mancarimi" vor lua amploare mai ales dupa sarbatorile de iarna (deranjamente ale sistemului digestiv, presiuni externe etc.) - problema "inmultitului" (inmultirilor)!
In functie de "target-ele" (ne)stabilite, purcedem la "lupta"!
Facem rost de echipament.
In functie de acest echipament, stabilim(aplicam) si metoda de inmultire. Metodele ar cam fi:
1. divizarea familiei de albine, fara sa ne intereseze unde este matca (o metoda "fumata", avand in vedere volumul de informatie datorat, intr-o masura foarte mare, ACESTUI Forum);
2. inmultiri bazate pe existenta botcilor (SL sau de roire);
3. inmultiri in functie de posesia (achizitionarea) de botci, matci neamperecheate, sau matci imperecheate.
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 10 Dec 2013, 14:17

Dezvoltand puctul 2, observam ca metoda are doua variante:
a. existenta botcilor de SL;
b. existenta botcilor de roire.
La punctul "a.", fara a decupa botcile de pe rama, putem face 1 sau 2 roi. Deobicei, botcile disponibile sunt in nr, mic (2-3, pana la 8) dispuse pe una sau doua rame!
In acest caz recomand urmatorul mod de lucru:
- se ia matca cu rama ei, plus doua (una) rame (rama) de puiet alb, se muta in alta lada si se asigura rezerve de hrana sub forma de rame cu stransura, avand in vedere lipsa culegatoarelor;
- pe locul initial va ramane familia orfanizata, daca avem doar o rama cu botci, familie care dispune si de lotul de culegatoare (avand in vedere acest lucru, putem face stimulari);
- pe locul initial nu ramane nimic, daca avem doua rame cu botci, deoarece am format doi roi, fiecare cu cate o rama cu botci, plus celelalte rame ramase si impartite in mod egal la cei doi roi (in acest caz asiguram rezerve de hrana sub forma de rame cu stransura, deoarece nu mai avem culegatoare);
- pe locul initial va ramane unul din roii rezultati (la fel, putem stimula, datorita lotului de culegatoare ramas).

La punctul "b." se procedeaza in acelasi mod, cu specificatia ca dispunem de un nr. mai mare de botci, repartizate pe un nr. mai mare de rame, deci avem posibilitatea de a infiinta mai multi roi.

Aceste metode ne permit obtinerea unui nr. de roi in functie si de ramele cu stransura sau cu faguri claditi disponibili, sau recoltati de la alte familii. Roii infiintati trebuie sa dispuna de rame cu puiet capacit ce va ecloziona in timp scurt, avand in vedere ca o perioada de timp acesti roi nu vor avea matca imperecheata.

De la aceste variante "de inspiratie", putem face diferite combinatii, in functie de ceea ce ne-am propus.
ignatov andrei

Mesajde joohny » 10 Dec 2013, 14:35

Va salut d-le Andrei.Cum a-ti explicat d-tra cam asa scrie si in carte.Inteleg ca face-ti totul ca la carte?Sanatate.
joohny

Mesajde liviutzbogos » 10 Dec 2013, 14:51

Sau - dupa cum am mai spus pe aici - puteti scrie o carte :) Prima vreau sa fie a mea, cu autograf...asa ca intre "consateni" :D
Sanatate!
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde ignatov andrei » 10 Dec 2013, 14:53

Dezvoltam si puctul 3.
Daca avem la dispozitie botci sau matci neimperecheate, lucrurile nu difera mult fata de metoda de la punctul 2.
Lucrurile se schimba in cazul in care dispunem de matci imperecheate. Dupa acceptarea matcilor si inceperea ouatului, se poate interveni (functie si de putere si hrana) direct cu faguri artificiali.
Un lucru de retinut, in cazul folosirii matcilor (imperecheate sau nu), este acela ca roii infiintati nu dispun - deobicei - de culegatoare, deci este foarte importanta operatiunea de asigurare a rezervelor de hrana NUMAI sub forma ramelor cu stransura! Abia dupa formarea loturilor de culegatoare, se poate interveni cu stimulari. Multi nu dau importanta acestui aspect, dar sa stiti ca albina se uzeaza de fiecare data cand intervenim cu hraniri pe baza de "inlocuitori"! Dorinta de a face bine, poate duce, uneori, la rezultate catastrofale!

Un aspect comun, de retinut, al celor trei metode expuse este urmatorul:
- daca unii roi ajung la un moment dat (mai devreme sau mai tarziu, functie de modul de infiintare al lor) sa nu aiba matca imperecheata, sfatul meu este sa nu pierdeti timpul cu ei!
Starea lor (si a indivizilor) biologica si fiziologica a suferit modificari imporatnte. Acesti roi se desfiinteaza.
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 10 Dec 2013, 14:54

joohny scrie:Va salut d-le Andrei.Cum a-ti explicat d-tra cam asa scrie si in carte.Inteleg ca face-ti totul ca la carte?Sanatate.

Sa nu fim rautaciosi! Nu cred ca e bine sa-i desconsideram pe cei care "copie"!
ignatov andrei

Mesajde joohny » 10 Dec 2013, 14:59

Va salut.Liviule,daca sinte-ti consateni si pe aceeasi strada atunci recunosc ca este o strada lunga de cartea recordurilor(Iasi-Timis).Sanatate.
joohny

Mesajde joohny » 10 Dec 2013, 15:08

Va salut.D-le Andrei,nu sint rautacios insa trebuie sa recunosc ca si eu incerc sa fac cam toate lucrarile ca la carte.Problema e ca nu prea i-mi iese de multe ori , ca la carte.Sanatate.
joohny

Mesajde ignatov andrei » 10 Dec 2013, 15:12

Zii ce te doare, doar esti "la mine in casa"!
ignatov andrei

Mesajde joohny » 10 Dec 2013, 15:36

VA salut.Pe mine,nu ma doare nimic mai ales ca vin si sarbatorile.Poate prim mai-iunie o sa apara o durere .Insa deja am stabilit acest lucru.Sanatate.
joohny

Mesajde irina » 10 Dec 2013, 16:32

Buna ziua D-l Andrei,
Sunt si eu prin batatura dumneavoastra :P si n-as putea zice ca ma doare ceva......doar ca nu prea am priceput...(e greu rau cu incepatorii).Adica nu reusesc sa trec de.....punctul 2.lit.a. :P

Dezvoltand puctul 2, observam ca metoda are doua variante:
a. existenta botcilor de SL;
b. existenta botcilor de roire.
La punctul "a.", fara a decupa botcile de pe rama, putem face 1 sau 2 roi. Deobicei, botcile disponibile sunt in nr, mic (2-3, pana la 8) dispuse pe una sau doua rame!
In acest caz recomand urmatorul mod de lucru:
- se ia matca cu rama ei, plus doua (una) rame (rama) de puiet alb, se muta in alta lada si se asigura rezerve de hrana sub forma de rame cu stransura, avand in vedere lipsa culegatoarelor;
- pe locul initial va ramane familia orfanizata, daca avem doar o rama cu botci, familie care dispune si de lotul de culegatoare (avand in vedere acest lucru, putem face stimulari);

Inteleg ca lada ( cu matca) se muta pe un alt loc , iar roiul( cu botci) ramane pe vechea pozitie .Si daca procedez invers? Adica las lada ( cu matca) pe vechea pozitie -sa beneficieze de culegatoare si mut roiul( cu botci)pe o alta pozitie?

- pe locul initial nu ramane nimic, daca avem doua rame cu botci, deoarece am format doi roi, fiecare cu cate o rama cu botci, plus celelalte rame ramase si impartite in mod egal la cei doi roi (in acest caz asiguram rezerve de hrana sub forma de rame cu stransura, deoarece nu mai avem culegatoare);

Inteleg ca formam doi roi ( cu botci) , impartind acestora ramele familiei din care i-am format si-i mutam pe pozitii noi.Toate ramele se impart acestor 2 roi? Adica se desfiinteaza fam de baza ? Si matca?Si culegatoarea?
irina

Mesajde ignatov andrei » 10 Dec 2013, 18:06

irina scrie:Inteleg ca lada ( cu matca) se muta pe un alt loc , iar roiul( cu botci) ramane pe vechea pozitie .Si daca procedez invers? Adica las lada ( cu matca) pe vechea pozitie -sa beneficieze de culegatoare si mut roiul( cu botci)pe o alta pozitie?

Procedand altfel, deja e ALTA METODA! Nu le amesteca!

Inteleg ca formam doi roi ( cu botci) , impartind acestora ramele familiei din care i-am format si-i mutam pe pozitii noi.Toate ramele se impart acestor 2 roi? Adica se desfiinteaza fam de baza ? Si matca?Si culegatoarea?

Tu ai citit, tu ai copiat ce am scris, tot tu ai inteles pe dos!
Matca este MUTATA! Se impart RAMELE RAMASE! Adica se imparte - pe limbajul tau - familia in trei.
ignatov andrei

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?