Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: BUNKA

Mesajde BUNKA » 27 Noi 2011, 23:00

pst_claudiu scrie:Nu te-a interesat imbinarea in coada de randunica pentru corpuri?

Am facut-o la inceput...e pierdere de vreme, am curaj sa zic ca in falt e mai buna daca e facuta corect, si mai rezistenta...totul este de meseria cu care se executa lada. Eu nu mai fac in dintinti, fac doar in falturi, inchei main rapid, mult mai multe, si ies mai bine.
BUNKA

Mesajde lucky5strike » 27 Noi 2011, 23:24

Cum o sa iernezi?

2 corpuri de ME... 1 ME si 1 magazin...1 ME singur?

:?:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde BUNKA » 27 Noi 2011, 23:28

Cristian IONITA scrie:fain, frumos .... imi place chiar foarte mult

mai putin brausoarele .... dar asta e chestie particulara la mine .... latimea remorcii e cam la limita asa ca orice cm in plus conteaza la transport.

Eu am un amic preot care a facut cu coltare si m-am gandit sa fac brausoare pt ca sunt mai rezistente decat daca as face in falt cum i-am facut lui Mishu ofera o buna stabilitate si izolare la curenti in timpul iernii fata de coltare, sunt mai usoare decat cele unde se foloseste scandura de 3cm grosime, daca sa zicem ca se distruge unul il pot inlocui desi nu prea vad eu cum s-ar rupe stinghia aia, ca e taiata si capsata, nu-i ca la faltul facut in lemn unde fibra se poate rupe..apoi eu urmaresc sa paletizez cate 4 pe palet patrat, deci oricum imi intra numai cate 2 paleti pe latimea camionului deci 4 stupi pe latime aia 2 cm care-s in plus la fiecare lada sunt neimportanti...o sa sacrific 20% din capacitatea de transport in favoarea mecanizarii e un compromis pe care sunt gata sa-l fac si inteleg in ce consta...mi-a placut mult lejeritatea cum am incarcat si descarcat anul asta cu macaraua...ma gandesc si la lejeritatea cum pot muta paletii pe vetre cu ajutorul tarctorului cu furci..pt mine asta-i viitorul. Prefer sa fac unul doua transpoarte in plus dar sa nu muncesc de sa-mi iasa oki ca la melci..vreau stupina mare si miere cu tonele. E o vb care zice "ai grija ce-ti doresti ca s-ar putea sa ti se intample!"..ei bine eu asta imi doresc! Pt mine e un nou inceput, fac totul pe ME cu brausoare, paleti tractorase macarale etc. :mrgreen:
BUNKA

Mesajde BUNKA » 27 Noi 2011, 23:46

lucky5strike scrie:Cum o sa iernezi?

2 corpuri de ME... 1 ME si 1 magazin...1 ME singur?

:?:

Pt la anul as vrea sa am 100 ME pe un corp caruia sa-i dau in cat de 1/2 cu foite, daca reusesc asta apoi asa ii iernez, cu catul dedesubt sau daca e full de hrana in toamna il las deasupra..nici o paguba ii dau un ME in primavara ridic cuibul pe 2 ME si deasupra dau peste 1/2 clar numai ME ca am zis ca nu mai construiesc altceva decat 3/4.
Dupa ce inmultesc cat trebuie probabil ca voi ierna pe 2 corpuri cum se obisnuieste pe ME, nu am de gand sa reinventez ceva pur si simplu am vazut cum ierneaza cei de la frenchbeefarm pe un singur corp insa sunt constient ca pe doua corpuri e un clopot mai eficient...acolo sunt alte chichite...fund blindat fara sita, etc...noi avem site, trebuie 2 corpuri merge podisor cu urdinis superior, merge varianta de izolatie pe paleti de 4 stupi ca in canada...sunt similitudini care ar functiona f bine si la noi.
Daca fac triplare de efectiv la anul intru in toamna cu 100 ME pe un corp plus un cat 1/2 si 50 dadant, daca fac divizare, intru cu 150 .. jumate pe ME pe doua corpuri si jumate pe dadant in conditiile in care mai cumpar niste colonii in primavara. In oricare din variante sunt pregatit cu corpuri si 500 r ME gata construite si imi mai fac 500 r cu foite plus caturile de jumate 100buc la care tre sa fac rame cu foi pt extraspace in caz de necesitate in dezvoltare.
BUNKA

Mesajde ANITEI » 28 Noi 2011, 03:25

.mi-a placut mult lejeritatea cum am incarcat si descarcat anul asta cu macaraua...ma gandesc si la lejeritatea cum pot muta paletii pe vetre cu ajutorul tarctorului cu furci..pt mine asta-i viitorul. Prefer sa fac unul doua transpoarte in plus dar sa nu muncesc de sa-mi iasa oki ca la melci..vreau stupina mare si miere cu tonele.

Buna! Vreau sa dau un sfat. Eu din cate am inteles (corecteaza/ma daca gresesc) nu ai inca nici camion cu macara nici tractor cu incarcator frontal. De ce nu mergi pe drumul batatorit deja de Pupemea si colegul lui si altii probabil in Romania de a lucra cu paleti liniari a cate 5 stupi verticali. Spui ca preferi sa incarci cu 20 % mai putin in favoarea mecanizarii dar poti incarca 100 % si sa fie totul mecanizat. Eu cred ca in Romania sa ai un camion cu macara e arhisuficient si destul de costisitor si nu e nevoie de alt utilaj pt descarcat stupii tip stivuitor off road sau tractor. Uita/te putin la suporturile sau paletii astia.Vorba lui Pupemea , gandeste/te la ce vei face peste 5 sau 10 ani! Sa ai parte numai de bine si de idei brilante!
" Luaţi seama, dar, la felul cum ascultaţi; căci celui ce are, i se va da; dar celui ce n-are, i se va lua şi ce i se pare că are.” Luca " ISUS HRISTOS
ANITEI

Mesajde BUNKA » 28 Noi 2011, 11:09

Pe moment nu am dar la anul depun proiect pe 112 pt 40 de mii si din aia iau un tractor de 20cp cu incarcator o remorca de 5-6m/2,2 sau 2,4m..acareturi pt apicultura adica niste maturatoare centrifuga mare etc cu astea ma duc in aprox 14-15000 E..restul o sa-i bag intr-o hala. Camionul pot sa-l inchiriez am de unde si vine oricand oriunde pt bani, are macara.
Dupa ce fac investitiile astea o sa iau probabil un pik-up 4*4 nissan, cu care o sa-mi fac treaba pe la ferma, recunoastere, si o sa pot cara tractorul in remorca dupa nissan solutie adoptata de un italian, in felul asta nu ocupi spatiul prin camion cu stivuitorul, am gandit-o la modul asta tocmai pt ca ma gandesc la ce voi face peste 5-10-20 de ani, cum va arata ferma mea apicola. Paletul liniar este mai instabil, cel patrat se poate manipula usor si cu macaraua si cu furcile tractorului, poate fi prins cu furcile de pe toate partile,se pot izola pe timpul iernii cum izoleaza canadienii..tocmai pt faptul ca e costisitor camionul cu macara o sa recurg la inchiriere, mijloacele mele vor fi doar tractorasul remorca si pik-up-ul, pot muta pe vetre apropiate de hala sarje de cate 40 de stupi cu tractorul si remorca mea tot paletizat, si ii incarc si descarc cu mijlocul cu care ii si tractez. Pastoralul o sa-l fac pe distante de pana in 100 km. Treaba e versatila si tocmai asta imi place, fara a fi extraordinar de costisitor imi acopera toate nevoile.
Prefer paletul patrat pt ca de multe ori nu poti intra cu camionul incarcat eventual si cu remorca pe un teren moale asa cum a fost anul asta la tei...atunci tractorasul este superutil, cu el descarci cu el duci paletii pana unde ai chef...am avut o astfel de situatie anul asta la tei.
Variante sunt n-spe mii problema e ca fiecare gandeste o afacere in felul lui, eu vreau sa fac si o plantatie de catina si tractorasul e bun si acolo, mai dezapezesti pe la hala, muti paletii, incarci descarci cu el, tractezi remorca cu stupi ar la livada, car apa la pomi, car productia de catina pana la hala, fac gropi pt pomi..poate fi foarte util inmulte alte activitati.
Ultima oară modificat de BUNKA pe 28 Noi 2011, 11:26, modificat de 2 ori în total.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 28 Noi 2011, 11:16

http://www.topautocom.ro/tractoare/tractoare.php uite aici tractorasul de care zic, sunt si alte marci, coreene si altele daca aveti reticenta la ce e romanesc.
se poate pune lama , plug ,combinator furci, brat escavator pt mine ar fi util si asta la facut gropile pt pomi burghiu pt gropi, o multime de chestii.
BUNKA

Mesajde Cristian IONITA » 28 Noi 2011, 11:47

sta bine-n picioare ideea ta Bunka, sper sa reusesti sa obtii finantarea ca aici ar cam fi cuiul lui Pepelea la planul tau

si hai sa-ti complic un pic viata, uite ce macara "manufacturata" a facut un tip ptr a fi montata pe remorca de tractor:

salutare!
...

....... interesant bratul acela, in primele luni tot am cautat pe net informatii, dimensiuni, poze deoarece vroiam sa imi fac si eu una. Apoi a urmat proiectul dar tot timpul imi venea intrebare"din ce sa il fac?"......inspiratia mi-a venit cand am vazut un sasiu de camion(l-am si achizitionat). Intre timp am avut norocul sa imi i-au tot ce vreau de pe o combina c14: am luat conducte, furtune, cilindri de ridicare hidraulici, distribuitorul si un butuc de roata totul era perfect.
Avand cam tot ce imi trebuie m-am apucat sa tai sasiul ca sa fac bratele la greifer, totul a mers bine le-am si sudat dupa care a urmat montarea butucului de combina pe sasiul remorcii. Odata pus butucul a venit si montarea bratelor si a cilindrilor hidraulici. Venise iarna si am amant proiectul cateva saptamani, timp in care am studitat cum sa fac gheara care prinde lemnul. Au trecut si aceste saptamni si am venit cu mintea limpede si plina de idei am construit si acesta gheara care mi-a dat ceva batai de cap la inceput. in urmatoare zi am si montat-o cu tot cu conducte dupa care a urmat micile detalii. A sosit primavara si nu am putut sa nu o testez : primul lucru care l-am ridicat a fost plugul l-a ridicat fara probleme .
Odata ce sa facut cald l-am vopsit, pana la urma l-am facut pentru a-mi usura munca cand ma duc la padure dar l-am folosit si l-a incarcat gunoi de grajd, sapaturi si mers doar ca a trebuit sa fac ceva constructii noi la gheara.

asta asa ca si back-up daca doamne fereste nu-ti iese treaba cu finantarea .... omul asta a facut din ce aruncau altii o chestie foarte buna

totusi cred ca ptr apicultura trebuie ceva mai finut .... si nu atat de supradimensionat .... dar ca material de inspiratie cred ca e foarte bun
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde BUNKA » 28 Noi 2011, 13:59

Tare..eu v-am zis ca se poate face orice cu putina imaginatie si indemanare, plus ca se si poate copia mult...
Baiatul are si idei si este si indemanos, i-a iesit ceva calumea.
Cristi...poti face ME pe 9 rame daca te incurca stinghiile, sau renunti la obloane, sau schimbi remorca..solutii sunt, oricum eu vad braiele astea foarte utile, pt ca le fixezi pe exterior folosesti doar scandura groasa de 2 cm, scade greutatea stupului, si dificultatea manoperei, scade costul per ladita si creste rezistenta la soc in zona braului, parerea mea e ca sunt mai rezistente braiele decat falturile frezate. Un falt sarit se repara mai greu decat un brausor care poate fi usor scos si inlocuit...
Cu mici modificari la laditele dadant pe care le am acum pot face sa intre perfect un corp ME pe un dadant, sau pe funduri, la iernare nu mai tre sa pui chingi individual pe fiecare stup, cred ca-i suficienta izolatia peste care poti da o funie fixata de palet.
BUNKA

Mesajde topy » 29 Noi 2011, 21:25

am avut cu ani in urma corpurile de la stupi cu stinghie asa cum le faci pe astea noi.e foarte bun dar au un dezavantaj care m-a facut sa renunt.de multe ori la multietajat se foloseste acel podisor intermediar cu urdinise pe 3 parti.poti face roii dintr-o fam.puternica doar dand urdinise la fiecare corp si botci...etc. apoi poti folosi fam.ajutatoare....in fine nu intru in amanunte.acea sipca incurca la folosirea acelui podisor.vrei sa nu te folosesti de avantajele, zic eu , acelui podisor, sau ai gasit o solutie pentru constructia acelui podisor?
topy

Mesajde BUNKA » 30 Noi 2011, 11:52

Zici de podisorul schnellgrove, pai eu o sa incerc sa nu ma complic asa de tare cu podisorul ala, cel mult 2 gratii hanemann pe stup una peste cuibul de la baza si una sub roi sus, albina comunica..asta fiind doar o situatie temporara, aia cu urdinisele am incercat-o..e joaca, sunt metode mai eficiente sa formezi roi, sai sa obtii familii ajutatoare sau matci tinere...chiar daca as tine sa folosesc acel podisor schnellgrove, se poate face din punct de vedere constructiv chiar daca are acele sipci, am cateva idei...personal l-am incercat si cred ca obtinerea unei colonii ajutatoare separata cu gratie H e mai simpla si utila decat mutarea catorva culegatoare de sus jos prin jonglarea urdiniselor...de asta am zis ca e joaca cu Schnellgrove
Eu am renuntat la folosirea foliei si folosesc niste podisoare din PFL cu un singur urdinis minuscul de 0,6/3 cm, f bun pt iernare si pt perioada primaverii apoi nu-l mai folosesc, pun direct capacele care pastreaza urdinisul superior la care tin f mult, dar ceva mai mare ca pt sezonul de vara, un urdinis f larg.
Mi-am facut o tehnica de lucru si imi adaptez stupul la aceasta tehnica, care trebuie sa fie foarte simpla, incerc sa preiau din modul de lucru Canadian, si cel cu familii ajutatoare temporare ca la sarbul acela.
Un stup dupa mine trebuie sa aiba fund cu plasa si tava obturatoare, corpurile care ar trebui sa nu zboare in toate directiile, 2 gratii H, un podisor pt iernare, si un capac cu urdinisul 2 integrat pt sezonul activ, si cam atat.
Brausoarele au o toleranta de max 2mm, intra usor insa cu toate astea corpurile nu au un joc prea mare..ma enerveaza ca trebuie sa tin chingile pe stupi si in perioada iernii, daca adopt sistemul cu braie, si paletizez pot folosi apoi si acele huse pt iernare, nu ar mai fi necesar sa pun carlige, zavoare, cleme sarmulite pt fixarea capacelor, carabine etc. Avand acele urdinise superioare mici deschise pe timpul iernii schimbul de aer din lazi se face de la baza spre podisor insa lent si continuu din cauza dimensiunii urdinisului, asta faciliteaza eliminarea aerului incarcat cu umiditate si cu toate astea nu produce curenti in stup.
Vara, faptul ca lucrezi cu un singur tip de rama te ajuta sa faci paletii la aceeasi inaltime, nu mai muti stupii manual, singurele interventii manuale sunt cand pui gratii, sau extragi sau la formarea roiului (procedeul Demaree) prin care stavilesti roitul, obtii o matca tanara imperecheata destul de timpurie (la salcam), si implicit in acea perioada a coloniei ajutatoare.
Hranirile pe timpul rece le fac direct peste rame cu "apiinvert" reteta lu` nea` Gica la punga daca se impune, completarea daca se impune tot la punga tot consistenta groasa, podisorul este facut asa incat intre PFL si speteze sa am 3cm, asta face ca albina sa nu stea pe placaj, si sa am loc suficient pt orice fel de turta proteica punga cu apiinvert, miere serbet candi sau ce-o mai fi. folosind pungi pt hraniri de stimulare deasupra ghemului pe care nu le mai iau obtin o anumita retinere a aerului cald la nivelul ghemului permitand totusi eliminarea umiditatii prin urdinisul superior, e ca si cum as avea folie.
Cu o funie sau o simpla chinga pot ancora stupii de palet in vederea mutarii cu tot cu palet, avand braie corpurile vor sta sub greutatea lor, fiind si putin ancorati stupii nu vor cadea de pe palet.
Neajunsul la braie este ca se mai strivesc albine, probabil trebuie afumat bine cand pui corp peste corp.
La sistemul asta o sa folosesc f probabil rame drepte fara hofmann, am motivele mele, si nu e doar cel legat de extractie.
BUNKA

Mesajde topy » 30 Noi 2011, 13:11

multumesc de precizari.succes
topy

Mesajde BUNKA » 30 Noi 2011, 20:23

Hai sa mai bag un document interesant despre efectele colectarii continue de polen asupra productiei de miere si puiet si asupra iernarii.. http://www.capabees.com/main/files/pdf/ ... income.pdf
Mai am ceva.. http://www.capabees.com/main/files/pdf/ ... crease.pdf cum sa construiesti multe corpuri cu rame ...cu colonii care erau sortite pieirii, metoda folosita la ei.
Introducerea matcilor.. http://www.capabees.com/main/files/pdf/ ... uction.pdf
CAPA sau Canadian Associations of Professional Apiculturists http://www.capabees.com/main/page.php?4
BUNKA

Mesajde BUNKA » 30 Noi 2011, 21:52

Si cate ceva si despre varroa ca sa fie meniu complet.. http://www.capabees.com/main/files/pdf/ ... eshold.pdf
Despre mortalitate in Canada, diferite regiuni.. http://capabees.com/main/files/pdf/2010winterloss.pdf
BUNKA

Mesajde lucky5strike » 30 Noi 2011, 22:46

topy scrie:am avut cu ani in urma corpurile de la stupi cu stinghie asa cum le faci pe astea noi.e foarte bun dar au un dezavantaj care m-a facut sa renunt.de multe ori la multietajat se foloseste acel podisor intermediar cu urdinise pe 3 parti.poti face roii dintr-o fam.puternica doar dand urdinise la fiecare corp si botci...etc. apoi poti folosi fam.ajutatoare....in fine nu intru in amanunte.acea sipca incurca la folosirea acelui podisor.vrei sa nu te folosesti de avantajele, zic eu , acelui podisor, sau ai gasit o solutie pentru constructia acelui podisor?

Ce te costa sa frezezi in braul lui BUNKA exact partea de urdinis care ar pica pe Snellgrove?

O treaba cu adevarat neplacuta la ME sunt problemele legate de matca.

Ai de trecut prin de doua ori mai multe rame.

8-)
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde amadeusmbi » 01 Dec 2011, 06:43

lucky5strike scrie:O treaba cu adevarat neplacuta la ME sunt problemele legate de matca.
Ai de trecut prin de doua ori mai multe rame.
8-)

Daca va referiti la gasirea matcii cred ca se poate aplica metoda d-lui Adi Hodis de la MER:
"Acum, esentialul ... matca poate fi in catul I ( pe fundul stupului ) sub cel introdus ... s-au deasupra celui introdus ... ori in catul introdus unde are loc liber pt. ponta.
Deschizi stupul dar NU CAUTI MATCA ... desparti caturile, ajungi la primul cat cu puiet ( al 3-lea ori al 4-lea dupa noua configuratie ), dai cu fum pe sub rame ca sa plece albinele si te uiti pe sub ramele cu puiet.
Cauti o rama cu puiet capacit care si eclozeaza, se vede unele celule goale printre capacele si o scoti din cat pt. a putea verifica prezenta oualor de 1 zi.Se stie ca ea ponteaza in locul eliberat.
Daca gasesti oua, este si matca pe aproape, poate chiar pe rama.
Atunci e logic ca matca NU ESTE IN CATUL nr I, cel de pe fundul stupului si poti sa-l folosesti pe acela la ce ai nevoie, roi cu tot catul, divizari in nuclee s-au suprapopulare familie in scopul fructificarii culesurilor urmatoare.
Daca nu gasesti oua pe rama verificata, atunci sint sanse mari ca matca sa fie in catul introdus. Se vede pe deasupra ramelor in el, unde este mai aglomerata albina pe cateva rame.Uneori am gasit matca acolo.
Verfificand aceste doua caturi in acest mod, afli unde este matca ... nu trebuie sa scoti toate ramele ca ti-ai dat de lucru ... imens. Scoti 2 ... 3 rame si ai aflat daca NU e matca acolo."
viewtopic.php?f=4&t=970#p19955
E drept ca ramele sunt "nitelus" mai inalte...
Zic si eu...
1< MEA stationar < 1Bals
amadeusmbi

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?