Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Jean Valjean

Mesajde Jean Valjean » 29 Aug 2012, 15:39

Domnule alt stupar, nu pot sa nu va spun cat de mult ma bucur ca sunteti dispus sa ne atentionati / invatati / explicati ce trebuie si cum trebuie sa facem, mai ales noi, incepatorii. Asta cu atat mai mult cu cat observ ca in ultimul timp disputele si discutiile apicole au cazut pe planul al doilea pe acest forum. Mai importante sunt politica si disputele personale. Cel putin asa mi se pare mie.

In ceea ce priveste hranirea de completare, explicatia dumneavoastra mi se pare cat se poate de clara.
V-as solicita totusi cateva lamuriri, daca se poate:

1. ce inseamna iernare pe 5 rame: 5 rame cu albine fata-verso + 2 de acoperire (in total 7, adica 6 intervale) sau 5 rame in total (4 intervale) ?
2. in cazul unui roi pe 7 rame in acest moment, care are doar 2 rame negre, restul de anul asta, aceste doua rame negre le tin in centrul cuibului ca sa ponteze matca in ele. Dumneavoastra, vorbind de cazul unei familii, spuneti ca aceste rame, avand coronita subtire, se vor scoate si se tin la rezerva pentru primavara. In acest caz, practic roiul respectiv va trebui sa ierneze pe rame de anul asta. Va rezista peste iarna, tinand cont ca nu vor pastra caldura asa de bine ca cele negre?

alt stupar scrie:deci vor fi umplute in urma administrarii a cca 8 kg. de sirop zahar 1/1, ca de zahar scrie in Manual.

3. Pentru completare se foloseste sirop 1/1 ? Daca eu le dau sirop 2/1, pot injumatati cantitatea, adica sa le dau doar 4 litri ?

Apropo de ceara lasata in afara stupului, am vazut la un apicultor ceva care m-a mirat. In curte, pe o masa facuta dintr-o foaie de tabla zincata, cu rama din scanduri pe margini, punea tot ce insemna limbi de ceara si capaceala, pe care din cand in cand le rascolea cu un spaclu, pentru a fi linse de albine. L-am intrebat daca nu creeaza in felul asta furtisag si mi-a spus ca nu a avut niciodata.
Cel mai mare risc in viata este sa nu-ti asumi nici un risc!
Jean Valjean

Mesajde victor s » 29 Aug 2012, 16:57

Rama pe care sunt 20/30 de albine nu-si gaseste rostul intr-un cuib ce trebuie restrans.
De obicei ramele dinspre marginea cuibului ce nu sunt ocupate decat de o mana de albine trebuiesc date dupa diafragma. Atentie, nu ultima rama, cea cu miere si mai ales cu pastura.
Un cuib restrans poate fi pe 4/10 rame Dadant in functie de populatia de albina existenta (am intalnit si iernare pe 3 rame adica 2 intervale de albina ce a iesit din iarna, destul de ciufulit, dar a iesit). De fapt la aceasta se reduce totul...populatie de albine si rame pline cu mancare.
victor s

Mesajde jenica67 » 29 Aug 2012, 18:03

La ce a scris corect altstupar, cred ca s-a facut o mica eroare, ce nu trebuie insusita. 8 l de sirop 1:1 nu echivaleaza cu 7 kg de miere, ci cunumai jumate. 8 l de sirop 2:1 este echivalentul a 7 kg de miere. Sau a vrut sa spuna ca, cei 8 l de sirop 1:1, ajuta ca impreuna cu mierea din rama, care era o coronita de jumate de rama, sa devina 7 kg.
jenica67

Mesajde modigliani » 29 Aug 2012, 19:45

Jean Valjean scrie:La inceput a fost numele. Îmi placea cum suna. Apoi am cunoscut si personajul. Mi-a placut si mai mult. Si uite asa am ales numele asta. Mi-ar fi placut si ”Printul Mîșkin”, daca nu as fi avut o oarecare retinere fata de ceea ce vine de prin partile alea ale lumii.
Crestin. Ortodox.
30 de ani impliniti. Azi. .............................

Jeane , .....splendid debut de pagina personala !!! Nu stiu eu cum si-n ce fel te descurci tu cu albinele ( am sa citesc tot in seara asta ) , dar ca OM m-ai impresionat peste masura !

Cele bune ! Succese maxime in ce faci !
modigliani

Mesajde alt stupar » 29 Aug 2012, 20:42

nicus scrie:Gandind la toate acestea nu o cred in stare ca la mijloc de septembrie sa se puna pe produs ceara in loc sa o remodeleze.

Auzi, ia administreaza o cantitate mare de sirop la un stup bine strans in septembrie... sa vezi ce mandrete de faguras de culoarea laptelui iti face sub uluc ;)
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde alt stupar » 29 Aug 2012, 20:54

Jean Valjean scrie:1. ce inseamna iernare pe 5 rame: 5 rame cu albine fata-verso + 2 de acoperire (in total 7, adica 6 intervale) sau 5 rame in total (4 intervale) ?
2. in cazul unui roi pe 7 rame in acest moment, care are doar 2 rame negre, restul de anul asta, aceste doua rame negre le tin in centrul cuibului ca sa ponteze matca in ele. Dumneavoastra, vorbind de cazul unei familii, spuneti ca aceste rame, avand coronita subtire, se vor scoate si se tin la rezerva pentru primavara. In acest caz, practic roiul respectiv va trebui sa ierneze pe rame de anul asta. Va rezista peste iarna, tinand cont ca nu vor pastra caldura asa de bine ca cele negre?
3. Pentru completare se foloseste sirop 1/1 ? Daca eu le dau sirop 2/1, pot injumatati cantitatea, adica sa le dau doar 4 litri ?

Jean Valjane :) aici suntem cu totii colegi, partea cu "domnule" las-o pentru altii, nici tata n-o fost domn, cu atat mai putin eu :lol:
1. raspunsul la aceasta intrebare poate diferi oarecum functie de optica celui care il da... personal am optat si practic o iernare stransa, daca e sa ramana 5 rame la iernare apoi alea cinci rame au albina ( stransa in ghem, reperul - o dimineata mai friguroasa) suficienta pe fetele exterioare ale ramelor marginase, adica ciorchine pe peretele ocupat al lazii respectiv pe diafragma, ;) in putinele cazuri cand o mai folosesc. Povestea cu rame de acoperire si albina doar in interior nu-mi place, am incercat-o si in genere ghemul se deplaseaza intro parte sau in alta lasand rame neocupate ori unul dintre intervalele marginase cu prea putine albine care acolo intepenesc. Cat despre aia cu 4 intervale... nu merci ! aia nu-s stupi de iernat.
2. Ma refeream la familiile "stabile". Cu roii este oarecum diferita povestea. A... ce nu inteleg, cum intrun roi pe sapte rame se gasesc doar 2 rame negre, restul virgine... pai alea sapte rame de albine din ce au eclozionat ? Doar din alea doua rame ??? Prin rame negre nu trebuie inteles DOAR rame negre ca taciunele... o rama din care au eclozionat cateva generatii de albina e buna de iernat fara probleme...
3. Erata: am scris dintro greseala sirop 1/1. Sigur ca o hranire de completare este recomandabil a se face cu sirop mai concentrat, eventual apoi se recomanda stimularea cu doze mai scazute, sirop 1/1 (pentru cine foloseste zaharul !). La partea cu calcule si ehivalent sirop administrat= rezerve in faguri nu-ti pot fi de nici un folos, e... calcule si cu astea e grele pentru mine :lol:
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Jean Valjean » 29 Aug 2012, 22:03

Treaba cu ”domnule”..... in general nu-mi permit sa vorbesc altfel cu cei pe care nu-i cunosc, e o chestie de obisnuinta si, de ce sa nu o spun, de respect. Pana la urma nu e de colea sa primesti sfaturi avizate in mod gratuit.
In ceea ce priveste cele spuse mai sus:

1.In sfarsit ma luminez si eu cu iernatul, ca eu credeam ca ghemul sta intre primul si ultimul interval, iar fețele exterioare ale primei si ultimei rame sunt goale de albine. Cred ca am nevoie de o vizita pe la uin apicultor cu experienta, sa vad si eu cum arata alte familii in aceasta perioada.

2.Au crescut puiet si in ramele de anul asta dar, vazand ca acum nu mai vor reginele sa oua in ele, iar albinele le umplu cu nectar si pastura, le-am scos din cuib si le-am pus la margine. Acum nu mai stiu daca am procedat bine sau nu, credeam ca nu mai sunt necesare in cuib si ma gandeam sa le scot mai tarziu si din stup, crezand ca nu se poate ierna pe ele. Prin urmare inteleg ca se poate ierna si pe acestea. Chiar ma gandeam cum ar fi sa fac la anul 10 roiuri si sa n-am rame mai vechi de un an.
Mai am niste rame marginase,in care nu s-a crescut puiet , deci sunt albe ca alea de magazie, dar care sunt capacite cam 60%. Pe astea le pot pastra in ghem?
Jean Valjean

Mesajde Jean Valjean » 29 Aug 2012, 22:17

modigliani scrie:Nu stiu eu cum si-n ce fel te descurci tu cu albinele ( am sa citesc tot in seara asta ) , dar ca OM m-ai impresionat peste masura !

Maestre, am invatat multe lucruri în scurta mea viata de pana acum, dar nu am reusit nici in ruptul capului să învaț să primesc aprecieri, fără sa mă simt stânjenit.. Probabil ca dacă mai eram copil, la vorbele de mai sus mi-as fi ascuns fața in fustele mamei.

Despre albine, ce sa zic. Ma uit si eu ca prostu' la ele si încerc sa le înțeleg. Și mă rog, in sinea mea, să mai am și la anul la ce sa mă mai uit.
Iar ție îți recomand, dacă tot ești pe aici, să-ți iei si tu vreo doi stupi. Măcar că le dai peste nas celor care te trimit la plimbare că n-ai nici o albina, si tot e ceva :lol:
Jean Valjean

Mesajde nicus » 29 Aug 2012, 22:25

alt stupar scrie:Auzi, ia administreaza o cantitate mare de sirop ..

Adrian te salut..ceros. :D
Nu administrez sirop mult ca nu au unde sa l depuna si.. consum apa. ;)
Ai o dedicatie pe VRS.
A bee doesn’t need to read the paper to get the news and an economic report.
nicus

Mesajde paul » 29 Aug 2012, 22:29

Jean Valjean scrie:Iar ție îți recomand, dacă tot ești pe aici, să-ți iei si tu vreo doi stupi. Măcar că le dai peste nas celor care te trimit la plimbare că n-ai nici o albina, si tot e ceva :lol:

Auzi Valjeane ... n-are nevoie pictoru' de 2 stupi ca sa fie "apicultor" !!! Apicultura este ... o stare ! De bine ! Si este apanajul ... oamenilor buni ! Si el este ... OM BUN !!!
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Adi Hodis » 30 Aug 2012, 14:05

Jean Valjean scrie:
Uite aici am gresit eu: m-am luat dupa carte si, desi tarziu conform cartii, pe la 10-15 august am inceput sa le dau sirop pentru completare, ca asa scrie in manual, pana in 20 august sa fie incheiata hranirea de completare, ca sa se uzeze albina care va muri, nu cea care intra in iarna. Apoi am vazut discutia despre completare in care Adi Hodis sustine contrariul, ca nu este indicat sa se completeze la aceasta data, ca se blocheaza cuibul, ceea ce s-a si intamplat la mine.Acum confirmi si tu acest lucru, in ciuda a ce scrie in manuale:
...

Daca ai vazut ... mai are rost sa zic ceva ?... am sa zic totusi.
Am sustinut si sint adeptul culesului de intretinere ... te scapa de complectare, deblocare, nu uzeaza albina cu invertirea zaharului si ... ierneaza pe miere.

PS
Mi-am facut stupi ME dupa carte si ... albinele cleadeau punti de ceara, lipeau ramele din catul I de cele din catul II si la fel intre catul II si catul III.
Ca sa nu omor albinele, inainte sa pun caturile la loc, sa inchid stupul/ii, trebuia sa curatz puntile.
Cauza era distantza prea mare intre ramele dintre caturi, nu ajungea albinele sa se urce pe ramele de deasupra ...
Asa ca ... uneori cartile mai scriu si prostii.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde jonny_it » 30 Aug 2012, 14:33

Jean Valjean scrie:Uite aici am gresit eu: m-am luat dupa carte si, desi tarziu conform cartii, pe la 10-15 august am inceput sa le dau sirop pentru completare, ca asa scrie in manual, pana in 20 august sa fie incheiata hranirea de completare, ca sa se uzeze albina care va muri, nu cea care intra in iarna. Apoi am vazut discutia despre completare in care Adi Hodis sustine contrariul, ca nu este indicat sa se completeze la aceasta data, ca se blocheaza cuibul, ceea ce s-a si intamplat la mine.Acum confirmi si tu acest lucru, in ciuda a ce scrie in manuale:
...

Treaba este destul de simpla, daca de obicei cand faci hraniri in august albinele au tendinta sa blocheze cuibul inseamna ca ai o problema, ori matcile sunt batrane, ori lipseste culesul de polen din natura. In august, luna de vara toata mierea ar trebui sa mearga in corpul 2.

Daca vara este foarte secetoasa, noptile reci sau alt motiv pentru care albinele au tentinda sa intre in acea perioada cand se pregatesc vizibil pentru iarna(propolizeaza, duc mierea in cuib, etc) este bine sa faceti lucrarea asta si mai repede.
Oricum in august majoritatea familiilor au 7-9 rame cu puiet in corpul de jos si cateva in corpul de sus. Blocarea cuibului la ME de multe ori inseamna umplerea cu miere a tuturor ramelor din corpul 2, inclusiz cele care pana nu demult erau cu puiet.

Un stup slab populat de albine o sa duca mierea in corpul de jos indiferent de ce are in corpul 2.

La dadant se iau 2-3 rame cu miere si se pun altele goale. Cand nu mai exista puiet se scot ramele in care a fost puiet si se inlocuiesc cu cele cu miere.

PS: Mai exista varianta in care siropul se da in 1 - 2 doze mari, astfel albinele nu pot sa il pune in spatiul eliberat de albinele care ecluzioneaza, simplu.
jonny_it

Mesajde Adi Hodis » 31 Aug 2012, 03:08

Jonny, baiatul asta are stupi verticali pe 10 rame si nu are rame de schimb dar vrea ca familiile sale sa aibe asigurate rezervele de iernare in ramele 1/1. Nu face referire la catul de recolta, nici nu mai are ce cauta peste stupi la data asta.
Nu amesteca ME aici ca e alta situatie.

Problema, defapt intrebarea e, daca este bine sa se faca complectarea rezervelor in luna august pina cel tirziu 20 aug. si asta intr-un interval de timp scurt, 10 - 12 zile. Adica hraniri cu cantitati mari, de la 3 l in sus, in 3 - 4 administrari.

Eu am scris ( in alta discutie ) ca nu e bine deoarece se blocheaza cuiburile neavand spatiu pt. depozitarea cantitatii in ramele cu puiet, in partea superioara a lui, sa se realizeze coroanele.E o situatie asemanatoare ca aceea de la salcam, e o abundenta de hrana si incurca ponta matcii ... iar scopul este stimularea pontei, obtinrea unui nr. cat mai mare posibil de albine ...

Acum zic asa:
- Nu am pretentia sa mi se dea dreptate.
- Se poate proba simplu ... din doua familii identice ca populatie si rame cu puiet, una primeste hrana in 3 - 4 reprize de cantitati mari ... iar cealalta primeste in cantitati de stimulare, daca nu exista cules de intretinere.
Pentru a putea face o comparatie, ar fi bine sa se faca niste poze la rame, la inceput si la sfirsitul lucrarii ... iar inainte de intrarea in iarna, inca un set de poze. Asta asa, pt. curiozitatea raspunsului ... e bine ori ba ?.

M-a pus pacatul sa nu stau in banca mea si am intervenit la afirmatia unui coleg ( in discutia de care am pomenit ) cum ca albinele sale sint asigurate cu rezervele de iarna, ca le-a dat 15 l de sirop in 3 reprize la int. de 3 zile si a terminat la 15 aug... asa ca pot sa stau linistit, zicea el.
Asa a inceput ... contra.
Eu am zis ca sa NU stea linistit ci sa verifice mierea din ramele centrale deoarece acolo avea puiet iar in timpul hranirii nu s-au eliberat celule suficiente din ramele centrale ca sa se poata face depozitarea hranei SI in acele rame, rame pe care se stabileste ghemul de iernare.
Mi-a raspuns ca ... sa fiu eu linistit ca el a invatzat bine apicultura, ca nu e incepator ... si cand am cautat sa vad vechimea ... era in al 3-lea an de stuparit.
N-am mai scris nimic.

PS
Nici aici n-as fi scris daca Jean nu ma pomenea dar ... asta e.
Cum ziceam ... nu pretind sa mi se dea dreptate ... verificati !.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde Jean Valjean » 31 Aug 2012, 09:19

Sunt convis ca ati inteles faptul ca eu in aceasta discutie, ca de altfel in majoritatea discutiilor despre apicultura, nu pot fi decat un spectator care din cand in cand mai pune intrebari.
Chestia cu mierea in corpul 2 in luna august (luna de vara), cum a zis Johhny, am inteles-o din prima, adica am inteles ca nu se refera la Dadant ci la ME, ca nu ar avea nici o logica sa faci hraniri de completare cu catul pus.
Am inteles si explicatia lui alt stupar, ca daca dai 16 litri de sirop la un stup pe zece rame, acest sirop va fi pus in 4 rame marginase (2 de-o parte, 2 de cealalta), iar pe celelalte 6 are loc matca berechet sa oua.
- Dar, imi pun eu intrebarea, oare chiar asa se intampla mereu? Sigur o sa gasim acest sirop doar pe astea 4 rame si nu si pe celelalte din cuib?
- Si daca aceste rame marginase sunt albe (nu s-a crescut puiet in ele), de anul asta, cum am eu la un roi, e bai dacă le las in stup peste iarnă?
- Dar care e limita minima de dimensiune a unui roi sau famile, sub care nu se recomanda sa se incerce iernarea? 4 rame? 5 rame?

.................

O dată cu venirea toamnei, pentru mine au inceput și angoasele pe care le-am tot evitat pana acum. Si discutiile interminabile cu mine insumi: oare o sa ies cu ei din iarnă? Sa unific sau să incerc sa merg cu ei așa?
Să-i țin in fundul gol sau sa le pun Pampers? Meseriașii zic fund gol. Dar meseriasii au o gramadă de stupi, nu-și pun probleme că le mor trei familii peste iarnă. Au sute. Și mai au si experiență cu toptanul. Ei nu se intreabă, ca mine, la ce perete să așezi ramele sau ce inseamnă iernare pe cinci rame. Ei pur si simplu stiu. Doar ca stie fiecare altfel. Sau, mai bine zis, fiecare in felul lui. Uite asta ma enerveaza pe mine. Nu e domn'e matematica, sa stii ca daca ai 4 rame nu trece iarna, daca ai 5 trece. De fapt, daca stau sa ma gandesc bine, e matematica. Dar e cu variabile. Si, chiar asa, daca ar fi totul atat de simplu, ce farmec ar mai avea apicultura!
Dar de s-ar intelege si meseriasii astia o data asupra unui lucru! Sa spuna domnule clar: "Bă , uite asa e si asa trebuie sa faci". Nu , trebuie sa se contreze ca sa ma bage pe mine in ceață.

Si daca-ți mor peste iarna, la primavara ce naiba mai faci? Iti mai iei alte familii sau nu? Ca banii nu-ti vin din cer. Parca ti-ai mai lua, dar ce-o sa zica femeia?
Brrrrrr! Piei drace!
..............
Dar daca iesi cu ele in primavara?!! Ce faci, incerci sa le inmultesti pe-astea sau mai iti cumperi inca vreo doua-trei? Parca ti-ai mai lua, ca prea te chinui asa. Avea dreptate nea Janese atunci cand te-a intrebat: "Ai ma bani? Daca ai bani e mai usor, ca mai cumperi doua-trei familii, le mai inmultesti, dar fara bani e greu, te-apuca batranetile pana ajungi din doi sa faci cincizeci". Si parca n-ai vrea sa ajungi chiar asa, sa ai cu ce sa pleci in pastoral, dar sa nu te mai tina balamalele. Vorba aia: Boala lunga, saracia omului!
Nu! Clar! Trebuie sa iesi cu ei din iarna! Altfel nici nu vreau sa ma gandesc.

Uite ca tot nu mi-a spus Adi Hodis ce mai face Valerica.Bre' nea Adi, mai are albine Valerica?
Sau tu, Victore, ca voi doi erati in aceeasi promotie de apicultori (cum sunt eu cu Mircea63 - te salut Mircea!), v-ati dat licenta in apicultura impreuna, sub indrumarea lui Adi. Ia zi domn'e de ce nu mai apare Valerica pe aici? Am asa o curiozitate daca mai are albine si ce mai face, ca mi-a placut tare mult sa urmaresc povestea pe forumul vechi, acum vreun an.
Jean Valjean

Mesajde bostina constantin » 31 Aug 2012, 10:03

Adi Hodis scrie:Eu am zis ca sa NU stea linistit ci sa verifice mierea din ramele centrale deoarece acolo avea puiet iar in timpul hranirii nu s-au eliberat celule suficiente din ramele centrale ca sa se poata face depozitarea hranei SI in acele rame, rame pe care se stabileste ghemul de iernare.
!.
]
Salut Adi!! AI scapat de tzunami :o [am scris bine]

Am citit discutii intre apicultori, si cand zic apicultori nu pun ghilimele, unde e bine sa se formeze ghemul, unii ziceau pe rame doar cu coronite, primele albine bagate in celulele goale [nu sunt de acord si am si explicatie], altii spuneau, pe rame pline cu miere [sunt de acord si am si explicatii]. Dar ca explicatiile mele sa nu fie gresite vreau parerea ta si o voi aplica. Multumesc anticipat!!
Sanatate!!
bostina constantin

Mesajde jonny_it » 31 Aug 2012, 10:23

Adi Hodis scrie:Jonny, baiatul asta are stupi verticali pe 10 rame si nu are rame de schimb dar vrea ca familiile sale sa aibe asigurate rezervele de iernare in ramele 1/1. Nu face referire la catul de recolta, nici nu mai are ce cauta peste stupi la data asta.
Nu amesteca ME aici ca e alta situatie.

@Adi, este alta situatie dar tehnica este destul de asemanatoare, mierea sus si albinele/puietul jos.

@Jean Valjean, are logica sa faci hraniri cu catul pus daca nu vrei sa ai albine care nu sunt uzate si sa mai ai si miere.
Adica faci hraniri cu catul pus, ele o sa puna mierea in cat si pe ramele marginase din cuib. Toamna ai descapacit ramele din cat sau pur si simplu lasi o distanta mai mare intre ele si albinele trag mierea in cuib.
La o familie mai puternica poti ierna si cu catul pus, asta daca nu ai distante foarte mari intre cuib si cat sau daca fundul este detasabil lasi catul sub cuib si atunci sigur o sa traga mierea in cuib si o sa ai si un "tampon termic" intre frigul de afara si familia de albine.
jonny_it

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?