mihai33 scrie:...
Totusi am sa va rog, cand veti avea dvs timp, cand va veti plictisi rau de tot , si aveti un calculator in fata, sa ne spuneti cu ce probleme ne putem confrunta la familiile adapostite in stupii MER fata de dadant.
Pai acum ca am o insomnie ...
Mai degraba as putea spune ca-i invers, in dadant sint probleme ce nu sint in MER.
Totusi, are si MER-ul niste chichitze, lada ... nu colonia.
Ceea ce ma incurca pe mine, este pivintza de sub colonie, respectiv fagureii crescuti sub ramele primului cat, intre el si fundul care este fara sita anti varroa.
Lucrand cu caturile, fagureii respectivi pot zdrobi albinele la inversari.
Cand am luat modelul, n-am sesizat ca acel spatiu de 30 mm va genera problema respectiva.
Consider ca ar fi mai benefic ca acel spatiu sa fie adus la 8 mm, cat este intre ramele dintre 2 caturi suprapuse.Astfel albina se poate urca pe rame fara a avea nevoie de fagurei ori punti de ceara precum in cazurile atit de des intalnite la majoritatea tipurilor de stupi.
Inca ceva ... tot legat de lada ... aerisirea pe timpul transportului in pastoral pe canicula.
Foarte important sa aibe stupul dotarea respectiva, atit la fund cat si in capac.
E simplu sa o folosesti la nevoie dar al naibi de complicat sa aibe nevoie si sa nu existe.
Nu cred ca vrei sa simti amarul unor imagini cu albine naclaite de nectar si opartite.
Ca idee, vezi poza ... chit ca e alt model de stup, aerisirea e aceeasi.
Te salut.