Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Florin

Mesajde Florin Dobre » 03 Ian 2013, 20:40

Am trecut iarna in 2009 cu 5 familii, cu multe emotii.
Adevaratele emotii urmau sa vina...la primul meu salcam.

Nu mai trecusem prin asa ceva, nu stiam ce inseamna un an cu salcam bun.
Si a inceput distractia.... :D
Familiile erau foarte puternice la salcam, pline ochi de albina. Problema incepatorului...rame cucu.

Mi-au blocat toate cuiburile. Am dat fuga repede sa cumpar rame...monteaza-le, sarma, foite, pune catu'
Am zis c-am rezolvat....
A doua zi era catul de jumate crescut si plin cu miere. In orizontali totul blocat. Am fost depasit de situatie...mi-au intrat in roire toti 5. :D
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Florin Dobre » 03 Ian 2013, 20:51

Ce a urmat e lesne de inteles. Mi-am adus aminte de copilarie cand ma cataram prin copaci dupa cuiburi de te miri ce pasarele, sa le iau puii sa-i cresc io. :D
A fost un an foarte interesant, nu mai aveam 40 de kile ca-n copilarie. Ma striga un vecin...Florine! Ti-a mai iesit unu'. :D
A doua zi reluam...vezi ca acu' e unu' in prun la tanti Leana. :o
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Florin Dobre » 03 Ian 2013, 21:05

un OM scrie:Orizontalul pentru stationar, atunci cand ajunge la apogeul dezvoltarii si are si cules pe masura este bine sa fie folosit cu doua urdinise, pe lungime.Al doilea urdinis favorizeaza "descarcarea" mai rapid, dar si o ventilare, maturare a mierii. Atentie insa cand cade culesul si la perioadele de furtisag. Sanatate si un an mai productiv.

Recomand orizontalul oricarui incepator. Il consider stupul scoala. Unii ii spun stupul lenesului.
Am intalnit vara asta pe cineva care avea numai orizontali varsati, in pastoral. L-am intrebat de ce? Omul asa s-a obisnuit si era extrem de multumit. Facea miere pe marginea drumului.
Asa i-a spus cineva cand s-a dus sa alimenteze la o carciuma din zona. Nene, mata esti ala de face miere pe marginea drumului.
Si care era de fapt procesul?
Era la floarea soarelui...cazuse culesul. Si omul facea extractie. Unde?...pe marginea drumului. Avea un 4x4, super masina. Si remorca platforma dupa ea. Centrifuga si cutiile cu rame de extras in platforma. Extragea ce extragea...depistau albinele locul. Cobora cu remorca mai la vale 100-200 de metri. Iar extragea, iar albinele dupa el. Mierea curgea din centrifuga in bidonul de pe drum. Chiar facea miere pe marginea drumului. :shock:

Il salut pe aceasta cale, era din Valcea...parca.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde vslsilviu » 03 Ian 2013, 23:31

Sanatate si numai bine!

Salutari de la mai putin de 20 de km. Eu sunt la granita dintre AG si DB.

Seara buna!
vslsilviu

Mesajde Florin Dobre » 09 Iun 2013, 03:27

N-am somn si frunzaream forumul...
Si mi-am adus aminte ca am lasat povestea mea cu albinele la anul 2009...

In anul acela mi-au roit cei 5 stupi la foc automat. Rezultat...23 de roi(inclusiv familiile de baza care au ajuns la stadiul de roi).
Am alergat dupa cutii in disperare. Am ajuns sa am 23 de roi in 24 de tipuri de cutii. :shock:
Nu am tinut cont de stimulari si completari cu hrana pentru iarna(nestiinta)....au intrat toti in iarna, fiecare cum a reusit sa-si adune hrana. Am fost depasit de situatie...
In primavara 2010 au iesit, totusi, 14.

Criza economica si-a spus cuvantul si in martie 2010 am fost nevoit sa plec la munci afara. Am revenit la sfarsitul verii acasa...mai erau 7. :(
I-am bibilit cum m-am priceput mai bine atunci. In primavara 2011 au iesit 4. :(

Din nou am fost nevoit sa accept un job care insemna 3 saptamani plecat-1 weekend acasa. In primavara 2012 mai aveam UN STUP. :(

Mocnea in mine un gust amar. Esec 99,99%.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Florin Dobre » 09 Iun 2013, 04:19

M-am ocupat de acea familie de albine ca de un copil. Era ca un simbol pentru mine.

De Florii m-am dus cu familia la taica-miu, sa sarbatorim impreuna.
Taica-miu avea niste invitati pe care nu-i stiam...o doamna si-un domn.
Si am zis sa socializez...o tigare, o cafea...una alta.

Domnul, la vre-o 60 de ani, se uita la mine de parca ar fi vrut sa-mi spuna ceva...

Imi zice: -Florine, am inteles ca ai avut albine?...

-Da, dar nu a fost sa fie. De ce intrebati?

Omul avea 65 de familii de albine, camion-pavilion...etc.

I-am zis ca tare mult as vrea, daca se poate, sa-l pot ajuta cu tot ce se poate face intr-o stupina in pastoral. Vroiam neaparat sa vad ce inseamna pastoralul.

Omul imi zice ca asta voia sa-mi propuna. Sa merg cu el in pastoral, sa-l ajut cu tot ce are nevoie ca si munca, ca el nu prea mai face fata(oaresce probleme medicale). In schimb imi asigura transportul pentru 15-20 de stupi-pe culoarul pavilionului.

Bun. Am stabilit urmatoarea intalnire la el in stupina si am intrat in paine ca sa zic asa. Era la 20 de km de mine, faceam naveta zilnic.
In prima faza l-am ajutat cu tot ce presupune pregatirea pentru plecarea in pastoral....munca necalificata-carca. Curatat cutii, chituit, reparat, vopsit, flambat cutii, carat, curatat rame...etc.

La un moment dat m-a rugat sa-l ajut la transvazat familiile din lazile de peste iarna in cutiile puse la punct.
Era in aprilie 2012.

Era foarte suparat de starea familiilor de albine...foarte slabe, depopulare masiva. Concluzia lui a fost ca o cauza principala ar fi o fabrica de prelucrat fructe din zona.

Din cele 65 de familii a unificat pana a ajuns la 30 de familii.

In cateva zile am finalizat pregatirile de deplasare si a mutat stupii intr-o zona unde e salcam II.
Omul era foarte suparat. Nu m-a mai cautat.
Mi-am zis ca asta e....voi merge mai departe incercand sa fac un pastoral cat de cat. Deja arvunisem 15 familii de albine de la un apicultor din zona. Abia am gasit sa cumpar, se apropia salcamul...apicultorii nu mai vindeau.
In ziua in care trebuia sa iau familiile de albine in cutiile mele de 15 feluri, ma suna nea Bebe(apicultorul despre care vorbeam). :)

-Hai Florine, ce faci? C-a inflorit salcamul!...Era 9 mai 2012.
-Pai stai nene ca mesteresc la cutii...
-Lasa ca-ti dau eu cutii bune imprumut pan' la toamna.

In dimineata aia m-am dus repede de-am luat cutiile de la el si pana la pranz erau deja populate cu familiile de albine arvunite. Am achitat si am asteptat seara sa intre culegatoarea. A doua zi dimineata eram cu 17 stupi(15 cumparati+1bonus la tranzactie+familia nemuritoare) la salcam II.
Ultima oară modificat de Florin Dobre pe 09 Iun 2013, 05:09, modificat 1 dată în total.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Florin Dobre » 09 Iun 2013, 04:46

Salcamul a fost cum a fost anul trecut. Ploi, frig....Miere cucu.

Am fost in recunoastere la sacam III. Nu am mai dus stupii.
Am fost in recunoastere la tei. Nu am mai dus stupii.
Deci pastoralul care-l asteptam eu era cam pe hartie.

Am dus stupii acasa la taica-miu. Trasesera botci si m-am apucat sa fac roi.
Nea Bebe a ramas cu stupii pe loc. Familiile inca ii stagnau.
Inainte de tei imi face o vizita...

-Florine, ma las de albine!
Daca te intereseaza, ai prioritate la cumparat cutii, rame, albine,etc...la un pret ca pentru tine. Stiu ca te-am lasat balta cu pastoralul promis si vreau macar asa sa ma revansez cumva.

- Pai stai nene, eu as lua tot dar bani de unde acum?!...
- Tu imi spui ce vrei, stabilim pretul si banii mi-i dai pan' la toamna.

Am ales 18 familii care erau mai rasarite si vre-o 30 de cutii. Plus una-alta cado de la nea Bebe...

Cu ce roi mai facusem eu, m-am trezit cu 54 de cutii populate:35 de familii si 19 roi. Dar familiile erau foarte slabe...din primele facusem roi iar ce am luat de la el erau clar cu probleme.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Florin Dobre » 09 Iun 2013, 05:06

Asadar 54 de cutii cu albine in ele. Practic erau 54 de roiuri. :)
Nici vorba sa mai plec la tei. Stai si bibileste la ele.
Stateam si ma gandeam asa...in primavara aveam o cutie cu albine si acum erau deja o turma. :?

La tei n-am fost dar floarea soarelui nu aveam cum s-o ratez. Stupii erau in suferinta...nici vorba de rezerve pentru iarna. Ar fi insemnat sa bag sute de kg de zahar in ei.

Sfarsitul lui iunie m-a gasit cu ei la floarea soarelui, transportati cu o duba a cumnatului meu....singurel in pastoral.
Primele 2 zile dupa ce am ajuns la floarea soarelui i-am lasat in pace.
A treia zi cand m-am uitat in ei era totul blocat. :shock:
Caturi aveam...dar n-aveam rame. :D

Si da-i si lupta neicusorule!
Ansambleaza rame, sarme, foite , bagat in cuib foita-ridicat in cat ce era plin(asta dupa ce am completat cuiburile cu rame, ca erau incomplete).....munca de chinez.

Una peste alta...am extras cca. 300 de kg de la cei 54 de roi ai mei. Si cel mai important, si-au facut rezervele pentru iarna.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Florin Dobre » 09 Iun 2013, 05:38

Dupa floarea soarelui i-am adus pe vatra de iernare...Stalpeni, Arges.
Si da-i cu siropelul, cu protofilul, varachetul...
Am bagat in iarna 53: 41 pe 4-5 rame si 12 pe 3 rame(cate 2 in cutie).

Am facut 2 greseli importante:
1. Nu am bagat benzi de mavrirol.
2. Nu am scos ramele centrale pe care a fost ultimul puiet.

In ianuarie deja erau sus la podisor si un roi mort de foame. Deci 52 prezenti. Aveam morcovul crescut bine. :(
Pastrasem special 50 de kg de miere de floarea soarelui. In ianuarie le-am dat miere cristalizata la punga. In februarie aprox. 1kg de Apifonda/stup.

Inceputul lui martie m-a gasit cu 52. Prima saptamana din martie a fost foarte frumos si am zis sa-i aduc acasa, sa-i am aproape, sa ma pot ocupa de ei.
Si i-am adus....
A venit acel val de frig din martie....4 matci cazute si 3 familii moarte.
Cei cu matcile cazute i-am unificat cu cate un roi mai slab.
Au ramas 40 de familii si 5 roisori(nuclee-matca cu o mana de albine).

A urmat deplasarea la rapita, salcam I si II. Familiile s-au ridicat binisor si am extras cca. 8 kg de miere de salcam/familie. Nu am umblat la mierea din cuib, nu am caturile complete.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Florin Dobre » 09 Iun 2013, 06:00

La sfarsitul lunii mai am facut 24 de roiuri. Am luat rame cu puiet pentru roi doar din familiile cu 7-9 rame de puiet. Roii i-am facut pe 2 rame de puiet si 2 rame acoperitoare, cu botci de roire si de schimbare linistita. Botcile de roire au fost luate dintr-un singur stup care la rapita a fost cap de rand si s-a suprapopulat. A dat cca. 20 de kg de miere dar pentru ca nu i-am dat spatiu la timp a intrat in friguri. Botcile de schimbare linistita au fost luate din 3 stupi care probabil au babaciuni(au aripile zdrentuite). In primavara am marcat toate matcile cu galben ca sa am un punct de plecare in evidenta lor(ce nu-i galben e de anul asta si vor fi marcate cu rosu).

Matcutele roiurilor au eclozionat si cca 75% din ele au inceput sa ponteze.

Asteptam Teiul.

p.s. Acum sunt la zi cu prezentarea mea. :)
Voi pune si poze cu modesta mea stupina si locurile prin care am fost cu albinele. ;)
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde FLORINELU » 09 Iun 2013, 11:00

Florine,mi-a facut placere sa citesc ce ai scris aici si dupa parerea mea trebuie sa te ocupi serios de albine ca le ai cu ele. si mai e ceva,ai un talent la scris,exploateaza-l.
FLORINELU

Mesajde Florin Dobre » 09 Iun 2013, 13:06

Multumesc frumos pentru aprecieri.
Voi pune si pozele promise. Doar sa le transfer din telefon.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde popik50 » 09 Iun 2013, 13:18

Si mie imi place felul cum ai povestit. Ai talent nu gluma ;) . Si dai inainte cu albinele ...
popik50

Mesajde Florin Dobre » 09 Iun 2013, 13:57

Multumesc frumos!
In orice domeniu este greu daca vrei sa faci ceva ca la carte.
In apicultura sunt multe capcane. Te poate lua valul si nu mai faci fata...ca nu ai baza materiala sau teoretica. In plus, experienta necesara se capata numai incercand si lovindu-te de toate problemele specifice care apar. Am mai spus-o...e ideal sa ai poteca batatorita dar nu toti avem sansa sa avem in spate un apicultor cu greutate. Asadar, informatie cat cuprinde, multa munca si incapatanare. De asta am tot respectul pentru pupemea(Ioan Guist). Este printre putinii care a descris esecurile sale majore de la inceput de drum. Si nimic nu l-a facut sa renunte.

Momentele in care puteam sa las aceasta pasiune in urma...au trecut. Probabil asa au vrut ele, albinele. Cum se spune ca nu apicultorul alege sa se ocupe de albine ci ele ar alege apicultorul. Suna putin a basm dar imi place sa cred treaba asta. ;)
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde nelutzu-api-cool » 11 Iun 2013, 09:14

Felicitari, Florin. Imi place ce am citit aici, si am urmarit cu interes fiecare faza. Ai un real talent la povestit, si la albine de asemenea. Tine-o tot asa!
Vreau ca tot omul să priceapă
Această diferenţă mare:
Albina moare când înţeapă
Iar el, de nu înţeapă, moare!

http://nelutuapicool.sunphoto.ro
nelutzu-api-cool

Mesajde Florin Dobre » 14 Iun 2013, 19:47

Azi am avut o surpriza placuta din partea albinelor.
Imi doream sa am din nou satisfactia culegerii din pom a unui roi natural. Nu m-au dezamagit. Un roi pe 3 rame full, cules dintr-un par.
Deci sunt "apicultoru' lu' peste". :lol:

Maine ii iau la puricat sa depistez vinovatul. Matca e nemarcata, deci tinerica. Asta presupune ca ar fi un roi secundar. Deci primarul s-a dus.
N-as fi surprins ca vinovatul sa fie un roi facut de curand cu botca de roire. Am mai patit. :)
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?