Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Cantec de matca ?

Mesajde Mircea_63 » 30 Mai 2014, 12:26

OK, acuma... bun venit printre noi. :D
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Re: Danx93

Mesajde Danx93 » 30 Mai 2014, 22:22

Cam asta e stupina, a plouat vro 2 zile si iarba a iesit instant va trebui sa pun ceva peste pamantul din fata stupilor.

Dupa cum vedeti, lazile orizontale sunt foarte vechi si au vreo cateva zeci de ani asa mi le-a dat unchi-meu care are vro 80 din astia, el continua traditia inceputa de bunicu care a murit anu trecut la 87 de ani, stupar toata viata a fost.
Imagine

Locatia nu e chiar perfecta, din cauza a 2 copaci si casei inalte a vecinului, dureaza unpic mai mult pana bate soarele pe stupi, in imagine se vede si scara cu care m-am suit la 10 metrii sa recuperez din copac roiul al doilea ala cu multe matci de care imi si pare rau ca nu l-am lasat sa se duca unde stie.
Imagine

In lada asta prapadita stau aia 2 roi despre care am vorbit mai sus, astazi am observat ca matca aia imbalsamata cu miere pusa de mine in roiul 2,era moarta la urdinis, si se pare ca deja am niste regine false caci am vazut puiet de trantor abia pus, plus ca amundoi roii isi fac botci de salvare nici eu nustiu din ce.
Dar in roiul 1 (ala cu urdinisul deschis in imagine) am mai incercat o smecherie in seara asta, am picurat cu putina tuica prin stup, apoi am dat drumul la o matca capturata ieri care inca mai traia in cutiutza unde am pus-o, si o tot mangaiam cu degetul inmuiat in tuica, sper sa se imbete toate in seara asta si sa o accepte.

Imagine

Si stupul asta e preferatul meu asa as vrea sa-i am pe toti, spre asta voi lucra:
Jos are 10 rame cam goale de miere si puiet capacit pe vreo 3 rame, sus catul are 5 rame pline cu miere, 2 rame goale puse de curand impreuna cu alte 3 pt cladit.
Am avut si niste probleme cu el in ultima vreme:
Problema e ca ieri am vazut cum o matca tanara canta sub forma unui bazait lung si 3 scurte, si era singura din stup , dupa care am taiat tot ce mai era botca.
Sunt ingrijorat ca imi va pleca datorita cantecului ala, dar astazi nu a putut caci a plouat toata ziua.
Imagine

Ce ma sfatuiti sa fac ?
Danx93

Mesajde Doru89 » 30 Mai 2014, 23:08

La stupul etajat cu matca cantatoare deobicei canta cand iese din botca daca ea este singura mai bine rupe celelate botci si laso sa in pace asa si la mine canta cand ies din botci,
Faza cu roi aia bine sa cumperi niste cuti de expediti pentru matci sa le folosesti pe ele no dai drumu direct la matca albinele trebuie sa se acomodeze cu mirosul noi matci.
Deobicei lasi roiul 24 ore minim fara matca sa dispara feromonul vechi ori este matca si e plecata la fecundare verficia dupa ora 17:00 deobicei ea vine inapoi sa intamplat la fel la mine 2 zile nu gaseam matca si verificam inaninte de ora 17 a treia zi ce sa vezi era pe rame grasa ;).
Albina nu prea e mai bine lasa sa se fecundeze matca si sa puna oua poate dupa aia faci inca un roi.
Doru89

Mesajde Danx93 » 30 Mai 2014, 23:37

Doru89 scrie:La stupul etajat cu matca cantatoare deobicei canta cand iese din botca daca ea este singura mai bine rupe celelate botci si laso sa in pace asa si la mine canta cand ies din botci,
Faza cu roi aia bine sa cumperi niste cuti de expediti pentru matci sa le folosesti pe ele no dai drumu direct la matca albinele trebuie sa se acomodeze cu mirosul noi matci.
Deobicei lasi roiul 24 ore minim fara matca sa dispara feromonul vechi ori este matca si e plecata la fecundare verficia dupa ora 17:00 deobicei ea vine inapoi sa intamplat la fel la mine 2 zile nu gaseam matca si verificam inaninte de ora 17 a treia zi ce sa vezi era pe rame grasa ;).
Albina nu prea e mai bine lasa sa se fecundeze matca si sa puna oua poate dupa aia faci inca un roi.

Avand in vedere ca roii isi fac botci de salvare, sunt sigur nu mai e vreo matca plecata pe undeva la fecundat, roii s-au batut si asta i-a facut sa omoare orice matca prindeau.
Danx93

Mesajde Doru89 » 31 Mai 2014, 11:50

Danx93 scrie:
Doru89 scrie:La stupul etajat cu matca cantatoare deobicei canta cand iese din botca daca ea este singura mai bine rupe celelate botci si laso sa in pace asa si la mine canta cand ies din botci,

Avand in vedere ca roii isi fac botci de salvare, sunt sigur nu mai e vreo matca plecata pe undeva la fecundat, roii s-au batut si asta i-a facut sa omoare orice matca prindeau.

Deci daca esti sigur ca nu au matci,daca ai stup in friguri roitului ia o rama cu o botca mare capacita sau nu si pune la fiecare cate una,daca nu ai,ea rama cu oua sasi faca botci de salvare dupa ce capaceste botcile lasa 1 mai mare fi atent sa rupi pe toate care sunt in plus pentru ca ele roiesc daca e inca una trebuie sa fi atent ele mai ascund botci si ca forma de celula de trantor daca rama are gauri,dupa aia te trezesti ca a roit :D.
Doru89

Mesajde Danx93 » 04 Iun 2014, 21:34

Imagine

Alaltaieri am umblat intr-un stup d-ala orizontal foarte populat, i-am taiat toate botcile, am mai omorat cateva matci, si i-am furat 5 rame din 16 impreuna cu 1/3 din populatia stupului + majoritatea puietului si cine stie cate matci ca sa fac un roi ( Roiul pot sa spun ca a fost un succes, e calm si am vazut in el doar o matcuta tanara ! )

Iar astazi, uitativa cu ce a trebuit sa ma echipez ca sa-i pot baga 2 rame la cladit. Erau mai ceva ca albinele africanizate nici fumu nu le mai potolea de tipa si vecinu prin curte ca-l intepa :))

Manusile sunt pline pline de ace, sper sa se linisteasca stupu in curand, ca e jale, veceu vecinului e exact in spatele gardului :lol:

Oare de ce-s asa nervoase ?
Ultima oară modificat de Danx93 pe 04 Iun 2014, 21:43, modificat de 2 ori în total.
Danx93

Mesajde Danx93 » 04 Iun 2014, 21:40

Imagine

Iar astea-s ramele cu care lucrez eu, aia de jos e mai scurta pt ca numai din astea incap in stupii orizontali, iar deasupra se vede standardul de rama de 47 care intra in stupii verticali.
Daca pun la cladit pe rama scurta trebuie sa cioplesc foita de raman cu resturi de ceara :| , ce sa-i faci daca asa am primit stupii, iesa risipa dar asta e.
Danx93

Anterior

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?