Sal'tare colegu'!
Am sa incerc sa iti raspund eu la intrebari in masura cunostintelor mele despre albine.
1.Depinde de caz....cum trantorii nu poseda ac ei nu au mijloc de aparare si astfel nu au multe solutii. Fie de cum vad albinele o tulesc pe urdinis in vazduh si se intorc spre seara cersind adapost ,dar fara rezultat , fie sunt asaltati de 2-3 albinute si e intepat , fie ramane izolat intr-un colt al stupului si moare de foame. ( Toate 3 cazuri le-am regasit in cartea lui Maurice Maeterinck "Viata albinelor").Acum din ce am observat eu pe viu ...intr-o anumita zi stabilita de albine trantorii sunt asaltati si " ies la brat"

cu 2 albinute pana la urdinis ca mai apoi sa fie lasat in grija uneia care isi ia rolul de călăret in serios , îsi încovoaie abdomenul si nu se lasă până nu inteapă trântorele. Duce o lupta aprigă pe rampa de zbor , uneori cazând pe pământ abii combatanti.
Unii trântori încearcă să se strecoare printre strejele stupului , uneori chiar reusind , dar dupa 2-3 sec observi cum sunt întorși din drum de 2-3 albine și sunt alungați.
În cele mai multe cazuri, dacă cumva moartea albinei în cauză nu survine în stup (moarte naturală) atunci albinele bolnave si neputincioase părăsesc de bună voie familia simțind clipa cum se apropie și în același timp nedorind să devină un inconvenient familiei.
2.Toate albinele sunt dotate cu aceasta glandă Nasonov (am găsit și denumirea de Nasanoff) .
Aceasta glandă olfactivă servește albinelor:
la orientare atunci când găsesc un cules nou de nectar dau semnalul,
-chiar și mătcii când vine de la împerecheat,
- dă semnalul de adunare a suratelor pentru împărtașirea cunoștințelor despre noul cules de nectar,
- la roire atunci când cercetașele găsesc locul de stabilire a familiei nou formate.
Glanda este pusă în funcțiune când albina stă cu piciorușele întinse , abdomenul ridicat și dând din aripi.Când mă gândesc la asta fac asocire cu avionul ce lasă dâra de noxe in uma sa.
Unde am greșit , nu voit rog pe cei experimentați să mă corecteze.
Multumesc!