Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Jean Valjean

Mesajde Jean Valjean » 24 Apr 2012, 13:14

Tocmai asta faceam acum, citeam topicul "Furtisagul la albine.Ce este si unde incepe?"
Sa inteleg ca nu mai trebuie sa pun ceaiuri in sirop? Am grija cand il pun in hranitor sa nu dau pe langa, iar administrarea o fac seara dupa ora 19:30.

P.S. Acum am vazut ca ati spus sa dau sirop simplu. Nu stiu unde am citit pe forum ca e mai bine ca siropul sa nu se dea simplu, ci cu ceaiuri. Marturisesc ca sunt anumite aspecte pe care forumul, prin multitudinea de opinii formulate, in loc sa le clarifice, mai mult le incurca. O sa incerc sa merg doar pe sfaturile anumitor useri, altfel nu ajung nicaieri.
Cel mai mare risc in viata este sa nu-ti asumi nici un risc!
Jean Valjean

Mesajde Cristian IONITA » 24 Apr 2012, 13:22

Jean Valjean scrie:Tocmai asta faceam acum, citeam topicul "Furtisagul la albine.Ce este si unde incepe?"
Sa inteleg ca nu mai trebuie sa pun ceaiuri in sirop? Am grija cand il pun in hranitor sa nu dau pe langa, iar administrarea o fac seara dupa ora 19:30.

nu e vorba ca nu TREBUIE, ci ca punand maresti riscul de furtisag ... trebuie vazut de la caz la caz .... daca in natura este cules atunci poti pune fara nici o problema, albina va prefera oricand sa culeaga din floare decat sa fure, dar daca e lipsa de cules .... atunci creste pericolul .... iar daca familia hranita e slaba deci incapabila sa se apere se lasa cu balamuc.

Acum daca tot exista cules de polen (si din cate vad in poze e chiar unul bun) parerea mea ca nu-si mai are sens aportul de protofil si/sau alte ceaiuri .... lasa sirop simplu si cu asta basta.

PS: evitate sa urmati "orbeste" sfaturile altor utilizatori .... nu ca ar fi rau intentionati ... dar apicultura este o activitate foarte complexa .... cu multe situatii particulare, ce e potrivit pentru un apicultor din Iasi este poate dezastru pentru unul de la Caracal, sau ceea ce e indicat a se face in septembrie e crima curata pentru aprilie .... si tot asa.
Fiecare operatiune incercati sa o intelegeti in spirit si nu sa repetati mecanic ce va sfatuiesc altii.
Daca aveti nelamuriri .... insistati cu intrebari pe forum (sau la alt apicultor cu mai multa experienta)
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde Bambucha » 24 Apr 2012, 13:45

Stupii etansi si urdinis de 3 cm maxim, timp de intervenitie minim ( deschizi stupul, se toarna siropul, inchizi). Toata primavara am dat sirop stimulativ din ceaiuri chiar si in unitati biologice pe 2 rame. Vei observa in timp ca furtisagul se creeaza doar acolo unde sunt probleme (boala, igiena precara, matci necorespunzatoare).
Protofilul se administreaza in general nu datorita lipsei de polen din natura, ci mai ales ca masura de combatere a nosemozei, boala ce poate rabufni mai ales in cuiburi largi in primaveri reci si umede. si mai ales cand familiile au iernat prost.
Am sa-ti las pe MP numarul meu de tel pentru intrebari suplimentare, in ceea ce priveste protofilul se poate investiga foarte usor direct de la surse licentiate (doctori veterinari si apicultori), despre necesitatea acestuia in masurile de combatere a nosemei. Din pacate pe i-net se poate denatura sau interpreta gresit informatia!
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde Jean Valjean » 24 Apr 2012, 20:51

Poze de la familia a treia
Fişiere ataşate
rama din cuib la familia 3.jpg
Rama din cuib, sambata 21 aprilie
rama plina de puiet.jpg
Aceeasi rama, dar pe cealalta fata, era plina cu sirop. Azi e plina cu larve sau oua de trei zile, de sus pana jos si de la dreapta la stanga. Calitatea imaginii lasa de dorit.
puiet familia 3.jpg
Rama cu puiet, in aceasi zi
Jean Valjean

Mesajde Avram Sorin » 25 Apr 2012, 09:34

Salut Jean . Din cate am vazut nu ai in nici o poza miere capacita. E de mult situatia asta ? Ca e periculos rau sa stii daca vine vreme rea . Dar sper sa treci cu bine de hopu asta .
Telefon : 0732.406.209
www.dapis.ro Stupina Avram
Avram Sorin

Mesajde Jean Valjean » 25 Apr 2012, 09:41

Asa i-am luat.
Ii am de o saptamana si 2 zile. In timpul asta le-am dat 2.5l de sirop 1/1 de fiecare, de doua ori cu protofil.
Diseara le dau iar sirop. Sper sa reusesc sa le duc in salcam in felul asta.
Jean Valjean

Mesajde Jean Valjean » 30 Apr 2012, 22:53

In seara asta ma vazut ceva pentru care nu am gasit nici o explicatie.

Cu putin timp inainte sa se intunece, pe placuta de zbor a fiecarui stup, in fata urdinisului, ieseau 5-10 albinute se plimbau, cu miscari domoale, dadeau putin din aripi si apoi intrau inapoi in stup si asta se repeta. M-am gandit ca sunt albine tinere care ies sa cerceteze imprejurimile, deoarece am vazut ca erau ceva mai mici decat o albina culegatoare si aripile micute. Asta o fi raspunsul? Pe langa zborul de recunoastere exista si aceasta forma de familiarizare cu stupul si imprejurimile?

In alta ordine de idei, sambata seara am bagat o rama la crescut intr-o familie pe care o am mai puternica, intre ultima cu puiet si acoperitoare. Ieri m-am uitat si nu o luasera in crescut. Am vazut la cineva ca baga rame la crescut in familii mai slabe si le da 2l de sirop iar a doua zi e crescuta in proportie de 70%. Asa ca le-am dat si eu 1.5l cu sirop. Azi m-am uitat din nou si tot necrescuta era, cu exceptia unui inceput timid a catorva celule. In schimb cuibul era plin cu sirop Am scos-o si am bagat-o in centrul cuibului. Sper sa nu fi facut o greseala fatala.

La cea de a doua familie am bagat o rama crescuta, am pus-o prima de la urdinis deoarece am vazut ca ouase matca pe fata interna a ramei acoperitoare de la urdinis.

La a treia familie, am spart cuibul cu o rama pe care o bagasem acum doua zile intre ultima cu puiet si acoperitoare iar astazi era plina cu siropul pe care l-am administrat aseara (500ml).

Prima familie era pe opt rame iar celelalte doua pe 7, toate ramele pline cu albine.

Intrebari:
- Cauza pentru care nu a fost luat in crestere FA-ul poate fi faptul ca nu l-am stropit cu nimic inainte de a-l introduce in stup?
- Ieri si azi au fost cred 30 de grade , daca nu mai bine. Mai exista riscul de a raci puietul din cauza ramei bagate la crescut in centrul cuibului?

Va multumesc
Jean Valjean

Mesajde Avram Sorin » 02 Mai 2012, 10:00

Salut Jean. Eu am introdus cate un F.A la fiecare familie de albine tot sambata. Am stopit ramele cu sirop invertit 1/1 cu un pulverizator. La controlul de ieri la toate familiile fagurii erau claditi aproape 90 %. La doi stupi am introdus F.A ca si ultima rama apoi diafragama si tot au cladit-o.
Avram Sorin

Mesajde Avram Sorin » 02 Mai 2012, 10:02

Mentionez ca nu au avut sirop in hranitor. Nici nu mai am unde sa il pun familiile sunt acum pe 12 rame.
Avram Sorin

Mesajde Cristian IONITA » 02 Mai 2012, 10:23

greu de spus asa de la distanta .... dar mie imi reiese ca familiile tale nu sunt suficient de dezvoltate incat sa primeasca rame noi (cu atat mai mult la crescut), daramite sa le spargi si cuibul.

daca tot vad ca esti dispus la experimente .... cauta pe forum ce si cum despre rama claditoare si apoi sa te folosesti de ea pentru a stii cand e momentul sa largesti.

Pe scurt ar fi cam asa:
- daca rama claditoare nu e cladita deloc atunci nu largesti .... ba dimpotriva e bine sa strangi un pic cuibul (scoti o rama fara puiet si cu cat mai putine rezerve)
- daca rama e cladiita si oauata atunci poti extinde cu inca o rama
- daca e ouata preponderent cu lucratoare poti chiar si sa spargi cuibul
- daca e doar cladita fara a fi si ouata o mai lasi cateva zile
- etc

Rama claditoare are multe alte efecte .... cauta discutiile

spor

PS: ai totusi grija si cu umblatul des in stupi .... si asta poate fi o cauza pentru sincopele in dezvoltare, nu mai spus de riscul de a accidenta matca
Ultima oară modificat de Cristian IONITA pe 02 Mai 2012, 10:27, modificat de 2 ori în total.
Cristian IONITA

Mesajde Jean Valjean » 02 Mai 2012, 10:25

Da, nu stiu ce sa zic, probabil ca albina nu este atat de multa pe cat cred eu. Alfel nu imi explic.
Jean Valjean

Mesajde janese » 02 Mai 2012, 10:38

nepoate..eu tot te bat pe tine!!!
ai avut o iarna intreaga la dispozitie...trebuia sa fii toba de carte apicola!!!!!
janese

Mesajde Jean Valjean » 02 Mai 2012, 11:23

Ai dreptate, nea Janese, n-am ce zice in privinta asta. Poate ca trebuia sa citesc mai mult.
Numai ca si ceea ce am citit fara practica este ca si cum as fi vrut sa ma fac frizer, am citit toata iarna carti despre tuns si coafat si acum cand am pus mana pe foarfece l-am ciumpavit pe primul care a avut curaj sa se lase pe mana mea.

La mine teoria fara practica imi intra pe o ureche si iese pe ailalta. Si practica nu se pupa cu teoria.

Si mai ma sperii si cand vad ce zice lumea pe aici pe forum. Unu' zice fa asa, altul zice fa altfel.

Apoi, citesc pe forum ca unii baga rame la crescut. Multi. Apoi vad la altul cu proprii mei ochi cum creste o rama intr-un roi de pe o zi pe alta. Am si eu nevoie de rame noi, rame pe care nu am avut cum sa le cresc la fructiferi, ca am luat stupii mai tarziu si oricum a fost frig de dardaiau albinele pe flori..Pai sa nu bag si eu? Bag. Si nu iese ca la alalalt. Si m-apuc sa intreb si sa caut prin forumul vechi. Unu zice ca trebuie spart cuibul fara mila. Altu' ca nu e bine asa. Unu' sparge cuibul cu FA si-i iese bine, altu' zice ca trebuie cu rama crescuta. Si asta pe la inceputul lui aprilie, nu acum.

Asa ca bate-ma daca vrei, numai zii unde am gresit, ca eu nu mai inteleg nimic.
Jean Valjean

Mesajde Cristian IONITA » 02 Mai 2012, 11:41

Jean Valjean scrie:Da, nu stiu ce sa zic, probabil ca albina nu este atat de multa pe cat cred eu. Alfel nu imi explic.

albina trebuie sa fie multa si mai ales viguroasa .... cu chef de facut treaba

primavara exista un moment cand albina care a iernat dispare si ar trebui sa fie inlocuita de cea noua nascuta in aceasta primavara .... de aceea unii stupi au un regres in dezvoltare .... dar asta nu inseamna ca e tragedia tragediilor, insa daca tu fix in perioada accea largesti cuibul pui presiune mare pe familie. E ca si cum la un om obosit care vrea sa se aseze si el un pic pe un scaun si e cu genughi flexati pe jumatate tu-i trantesti in brate un sac de 10 Kg .... normal ca-l pui jos si apoi va trebui sa se ridice mai greu ... pe cand daca ii dai sacul cand el e pregatit sa-l primeasca nici nu simte .... dimpotriva .... il stimulezi sa ceara mai mult.

Eu ti-am mai spus ceva mai sus .... nu imita mecanic ce vezi la altii .... incearca sa intelegi cat mai mult (in totalitate nu cred ca intelegi nimeni) ce si de ce se intampla in stup.
Cristian IONITA

Mesajde janese » 03 Mai 2012, 08:13

nepoate...teoria apicola se pupa f bine cu practica....problema este ca teoria se refera la familii de albine de productie..nu la matze!!!!
una peste alta...ai cumparat matze!...asta inseamna ca:
teoria zice sa ii imputernicesti cu puiet de la altii...dar tu nu ai altii!!!...si mai zice sa-i stimulezi...ca nu are cine sa culeaga la tine, chiar daca in pom este nectar din belsug!!!..si mai vrei si roi sa faci...dar nu ai din ce!...si mai zice sa dai la crescut foi...ca tie iti trebui rame crescute...dar nu are cine sa le creasca la tine...asa ca ia-o mai usurel...la tine nu e cazul de rame la crescut!!!familia de albine creste faguri in doua situatii...ori nu mai are loc albina pe rame si atunci creste,normal biologic...ori creste fortata fiind de faptul ca stuparu i-a bagat pe gat o foaie la crescut si familia se zbate sa remedieze o situatie anormala aparuta in cuib!!

in a doua situatie...cand ea se lupta sa remedieze prostia stuparului...in cazul tau, tu nu faci decat ,,sa tzii familia pe loc"...si atunci ii slabesti imunitatea...dezorientezi matca...(dezorganizezi familia,mai pe romaneste!!!)nu vreau sa te dezamagesc, dar trebui sa te aduc cu picioarele pe pamant,ca sa nu ai realizari sub asteptarile tale :|( sau invers...asteptarile tale sa nu fie peste realizari)
asteapta-te ca vei baga cam multi banuti in ei anu asta...si nu stiu daca vei vedea miere in borcane!)..eu iti doresc sa vezi.....dar trebui sa fim rationali si realisti!de-acum iti zic...mai usor cu roii ca vine iarna si tzi-i ia ca tribut!!!
janese

Mesajde Jean Valjean » 03 Mai 2012, 08:35

Clar si concis. Am inteles.

Prin urmare nu-mi ramane de facut decat sa ma duc cu siropelul din doua in doua zile pana vad ca apar fagurasi crescuti sub folie sau dupa diafragma. Si sa stau cuminte in banca mea sa nu le mai deranjez degeaba.

Multumesc nea Janese.
Jean Valjean

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?