Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Liviu

Mesajde paul » 18 Mai 2012, 20:26

Sa traiesti Victore !!!
Ce faci ? Ai mai facut matci ? Nu uita ca mi-ai promis si mie ... una , doua ... sa vedem ce si cum ... :)
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde victor s » 18 Mai 2012, 20:46

Nu, deocamdata nu am dat startul si ma felicit pentru asta...(nu spun ca mi-a fost lene, spun ca am urmarit prognozele meteo si nu era momentul cresterii si imperecherii reginelor :lol: )...
Ti-a placut raspunsul??? :lol:
daca timpul tine cu mine, de saptamana viitoare am o parte de concediu si-ti dai seama ca sunt calare pe situatie...daca mai prind si o oferta de nerefuzat la zahar,m-am scos...bag roii intr-o veselie... ;)
Va salut pe toti... promisiunea data = obligatie curata...dar stii ce spun francezii (aia de lucrez eu la ei...) ''a promite e o noblete, a te tine de promisiune e o prostie '' :lol:
victor s

Mesajde Adi Hodis » 18 Mai 2012, 21:16

paul scrie:...
Ajung la concluzia ca pentru dezvoltare , matcile din botci de roire sunt foarte bune . Personal ma gandeam la ... matci selectionate ...

Dar de ce numai pt. dezvoltare ? ... crezi ca la productie miere, polen etc. ar fi mai leneshe ( albinele ) decat alea crescute prin alte metode ?.
Sa va zic ceva ... miere au mancat si dacii iar pe-atunci nu se stia nimic de transvazari ( nu ca as fi impotriva lor ).

La categ. matci selectionate ... nu-s valabile acelea care se cresc prin vechea si simpla metoda ( cam impropriu spus ), adica instinctul natural de perpetuare a speciei, vechea si antica roire ?.
De ce ?.
Si mie de ce nu-mi intra in friguri colonii care au matci de 1 an, chiar 2 ?.

PS
Pe'n ca le fac ceva sa le tzina de cald !. :lol:
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde Adi Hodis » 18 Mai 2012, 21:19

paul scrie:
pin scrie:Poate vecina lui e vaduva, are multi pomi prin curte si-i trebuiesc motive s-o viziteze. Stupii nu-i mai are vecina ca i-a vandut prin Moldova.

Da' ce ma ,crezi ca vecina n-are poarta ? Tre' sa sara garduri ? :lol:
Oricum ... cred ca i-au mai intrat albine prin pantaloni si , ca sa nu le omoare ... i-a dat jos . :lol: Vecina ... stie ce stie ... :lol:

:lol: :lol:
Nu stie bre, nu stie si nici n-a vazut nika ... nici roi prin pomii ei si ai vecinilor de multi ani, de prin 2000 .
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde Beekeeping » 03 Iun 2012, 10:29

Oameni buni, intrebare de incepator: la un roi pe 5 rame i se poate atasat un colector de polen, sau in franez in dezvoltarea lui ? As vrea sa strang 2-3 pumni de polen pentru familie si nu stiu daca e oportun sau nu. Preciez ca exista cules in zona si tocmai i-am dat o rama cu foita artificiala la crescut.
Beekeeping

Mesajde cristi_vidican » 04 Iun 2012, 06:34

Beekeeping scrie:Oameni buni, intrebare de incepator: la un roi pe 5 rame i se poate atasat un colector de polen, sau in franez in dezvoltarea lui ? As vrea sa strang 2-3 pumni de polen pentru familie si nu stiu daca e oportun sau nu. Preciez ca exista cules in zona si tocmai i-am dat o rama cu foita artificiala la crescut.

E ca si cum ai pune un copil mic la munca, sa-ti care beton cu roaba.
La roi nu se pune colectorul.
Daca tot nu te induri, atunci pui colectorul fara placa activa vreo 2 zile, apoi montezi placa. Cand ai montat placa faci stimulari cu sirop (cam o cana), dimineata foarte devreme. Dar, in nici un caz sa nu tii mult colectorul pe roi.
Dar, daca nu vei avea puiet deschis, culesul de polen va fi slab. Culesul de polen depinde de cantitatea de puiet din stup si iti trebuie cel putin 4-5 rame de puiet ca sa stranga ceva.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde janese » 04 Iun 2012, 06:58

agata-le ma si un felinar intre piocioare sa lucreze si noaptea!!!
janese

Mesajde Beekeeping » 04 Iun 2012, 09:39

Am inteles, multumesc.
Beekeeping

Mesajde Beekeeping » 30 Mar 2013, 20:26

Nu stiu cum sa protejez ramele cladite din cele 2 caturi 3/4 acum in primavara. Cat a fost frig nu mi-a fost teama de gaseslnita, insa acum vine caldura. Ce sa fac sa nu fie atacate ?
Sincer, ma gandeam sa dau ramele cu sirop si sa pun caturile la stupi. Stiu ca nu e momentul culesului, insa daca stau in stup cu siguranta albinele le-ar proteja de daunatori.

E rationamentul (de incepator) corect sau gresit ? Ce ati face in locul meu ?

Multumesc frumos de idei.
Beekeeping

Mesajde CORNEL V. » 30 Mar 2013, 21:12

CORNEL V.

Mesajde Beekeeping » 24 Apr 2013, 11:01

Scriu acest mesaj aproape de finele lui Aprilie, in zona exista pomi fructiferi plus padure (papadie, urzicuta, etc). Am 3 stupi, doi verticali Dadant 1/1 si cuib 3/4, plus un ME 3/4. Mai am la dispozitie lazi verticale Dadant pe 10 rame, am pentru acest an urmatoarele planuri si as aprecia cateva sfaturi. Plec de la ideea ca stupii au iernat deficitar si familiile nu sunt f.puternice (intre 3 si 5 rame puiet). Probabil dupa salcam voi avea familiile la putere normala, nu ma astept la mare recolta la salcamul de anul asta. Matcile nu sunt tinere (au 2-3 ani) si vor fi schimbate in acest an. Din fericire ponteaza compact.
Cum magaziile sunt toate cu rama 3/4, precizez ca am in total 15 rame cladite 3/4. Important: in zona am salcam, tei, floare, lan de grau (adica multe albastrele). Nu am rapita si nu fac pastoral.

Ce mi-as dori , in exact aceasta ordine a prioritatilor:
- sa intru in iarna cu un numar de 5 familii puternice, toate pe verticali Dadant cu magazii 3/4. Voi cumpara matci imperecheate, vreau sa fac 2 roi.
- sa pot valorifica (in total) acest an astfel incat sa strang 30~35kg miere.
- sa intru in iarna cu rame cladite pentru toate caturile.

Grija mea cea mai mare in acest moment este sa am rame crescute, as pune 5 rame cladite plus altele 5 la cladit (intercalame, evident) , in fiecare stup. Mi-ar face placere sa am ramele naturale, insa cresterea lor e lenta la inceput, plus ca initial trebuie sa fac saturatia cu trantori. Precizez ca cei 2 verticali Dadant au fost cazati de curand in lazi din poliuretan si le merge ok. Sper ca pana la finele anului toate cele 5 lazi sa fie de acest tip, asta depinde numai de finante. Daca NU, am lazi din lemn, nu e nici o problema.

Concret, voi cum ati proceda in locul meu ? E fezabil ce imi propun ?

Multumesc frumos pentru orice idee utila. Pentru mine e primul an de apicultura pe cont propriu :)
Beekeeping

Mesajde Beekeeping » 23 Iun 2013, 18:50

Iata ce am patiti azi 23.06.2013.

[youtube]www.youtube.com/watch?v=PSHqO2JINPU[/youtube]

PS nu reusesc sa introduc linkul corect, vad.
Beekeeping

Mesajde nicus » 23 Iun 2013, 19:15

Ce as face eu:
- mutati toti stupii deseara intr o noua locatie la minim 5km, readusi dupa 1 saptamana.
Sau:
- familia cu pricina, mutata de acolo
- pus lada goala in acel loc avand un afumator in functiune in ea.
- functie de cum va evolua situatia, alte masuri.

Toate acestea pentru a preveni extinderea la celelalte familii.
Ce e in acea lada, nu vad cu ochi buni. Sper sa mai primiti sfaturi si de la altcineva data fiind situatia.
A bee doesn’t need to read the paper to get the news and an economic report.
nicus

Mesajde Beekeeping » 24 Iun 2013, 12:56

Roiul respectiv a fost decimat, aproape ca au ros si fagurii ... Mintea de pe urma a romanului, am redus urdinisurile la toti roii, prefer sa transpire de cald in loc sa moara macelariti.

asta este, mergem mai departe
Beekeeping

Mesajde FLORINELU » 24 Iun 2013, 17:32

da se vede de la o posta ca ai acolo un furtisag de toata frumusetea. principala greseala ai facut-o atunci cand ai lasat urdinisul deschis mare,urdinisul se lasa deschis in functie de puterea familiei de albine,cu cat e mai mica cu atat urdinisul trebuie sa fie mai mic si invers,caldura e o alta problema.ele trebui sa se poata apara de albinele hoate.
daca nu ai luat masuri drastice in mod sigur furtisagul sa extins si la celelalalte familii,chiar de a doua zi. o asemenea panorama poate sa-ti distruga toata stupina pentru ca se ucid intre ele.
atentie mare la furtisag,mai ales atunci cand nu este cules.
FLORINELU

Mesajde Beekeeping » 24 Iun 2013, 18:33

Furtisagul s-a petrecut ieri si nu s-a extins la ceilalti stupi. Cel atacat a fost cel mai slab, ceilalti roi sunt pe minim 5 rame si le-am redus urdinisul la minimum (5-10cm). Ca sa evit orice risc am sa reduc urdinisurile la 5cm la toti stupii, chiar si la familiile normale. Cei din poliuretan au plasa pe fund, trebuie sa se descurce mai usor pe canicula.
Beekeeping

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?