de BUNKA » 02 Noi 2011, 17:42
Stupii arata asa din cauza ca cu un an inainte in toamna eu din 75 de stupi am facut 50 prin unificari, am iernat cu gheme de 7-8-9 rame stranse, asta inseamna f multa albina, apoi in primavara am mai luat 12 familii din care putine au fost medii cele mai multe au avut o dezvoltare beton, le iau de la un nene care se pricepe, deci din aprox 60 de familii beton care pana in salcam erau pe doua corpuri dadant adica 20 de rame, am facut 40 de stupi ...deci iar unificari, unii o sa zica, ca-s dus, dar am vrut sa verific niste teorii.
Nu am hranit proteic desi mi-ar fi placut dintr-un motiv simplu, nu am avut bani de asa ceva in iarna.
In conditiile in care nu am fost la rapita, am mers la un singur cules de salcam, si acela mai slabut parca decat in alti ani la mine in zona, s-a terminat brusc, o perioada de 25 de zile intre salcam si tei din care cam 10 zile a fost foame curata, apoi a inceput ceva faneata si stupii si-au revenit brusc cu rezervele...populatia era la cote maxime in perioada aia, apoi a urmat teiul, un debut dezastruos de o saptamana de ploi in plin tei dupa care a urmat o saptamana de cules si cam gata, s-a taiat brusc culesul, a fost ceva faneata imediat dupa tei a mai mers putin faneata dar asa doar sa-si bage ceva pt ei, pt ca am scos mierea de tei la ras nu am lasat nim ic...apoi stiti si voi, seceta si foame, puiet putin, stupii s-au dus in cap cu populatia, care au apucat sa stranga ceva la faneata au strans care nu...niste epave.
A fost un an complicat pt mine, si acesta ca si anul trecut, dar in care am reusit sa scot peste 20kg media si la salcam si la tei.
In zona in care am facut eu teiul media a fost de 5kg, eu am avut stupi la care am luat 23-25kg. Am pus-o in butoi, scopul a fost atins, concluziile trase, mergem mai departe cu ceva in plus la capitolul experienta.
In toamna tarziu am cules polen, in septembrie eu culegeam polen, am tras pe ele maxim, apoi din 70 de familii cu tot cu ce am mai inmultit,am redus din nou la 50 pt ca sa am cat de cat niste gheme acceptabile, anul trecut nu am hranit proteic, insa anul asta cred ca sunt fortat sa o fac pt ca am fost foarte calare pe ele...le-am luat tot, stiu ca nu se face dar...
Asta-i tot...nu-i nici un secret, daca vrei miere pune 90-100 de mii de albine la un loc in plin cules, izoleaza ponta pe un corp de ME sau dadant cu 10 zile inainte si roaga-te sa fie vreme buna.