de Ala nou » 27 Apr 2014, 18:26
Am comis-o! Luni le-am băgat niște FA. De obicei, cum am citit eu în cărți, îi lipeam de latura de sus a ramei și îi sârmuiam cu 5 orizontale și un V pe verticală. Uitându-mă la tot felul de drăcii de filme pe net, am văzut un video în care omul lipea fagurii de latura de jos a ramei și îi însârma cu 5 pe orizontală și un singur fir pe mijloc pe verticală. Hai să fac și eu așa! Și ieri, când m-am uita la ei, am văzut că mi s-au ondulat frumusețe de faguri. Vorba aia, până nu ești prost, deștept nu ai de unde să fii! Data viitoare o las mai ușor cu filmele ”experților” și mă țin mai aproape de litera cărții. Acum de schimbat nu pot să îi schimb, erau ouați pe mici porțiuni. ”Dealurile” nu erau construite aproape deloc, e ca și cum aș avea faguri de 3/4 ca suprafață utilă.
V-am zis că am un stup mai răpciugos, a ieșit prost din iarnă. Ăla nu reușește să ia siropul de stimulare pe care îl pun (adică în jur de 300 ml), la 3 zile găsesc luat cam jumătate. De cărat, săracele, cară, că au o ramă full cu nectar, una amestecată nectar cu păstură, plus una plină de miere care le-a rămas din iarnă - e mai multă mâncare decât puiet, mai sunt 3 rame cu puiet în diferite stadii. Încă nu mă îndur să îi rup gâtul mătcii, deși mai mulți mi-au zis că e cel mai bine așa dpdv economic - că ăla tot la stadiul de roi rămâne și anul ăsta, mă chinui degeaba cu el. Eu aș mai aștepta până după salcâm, poate îl întăresc cu o ramă, două de le ceilalți și, dacă tot prost merge, iau o matcă bună și îi dau liber ăsteia. Voi ce ziceți?