Cristian IONITA scrie:Intrebari:
1. de ce reduci cuibul? ... daca lasi toate ramele e de rau?
2. de ce iei toate ramele la mana? dupa primele 2 e cam evident ce-o sa gasesti in continuare.
2. de ce scoti din ramele laterale? mie imi par a fi cele care contin pastura.
care este media numarului de rame pe care o sa ramana familiile peste iarna.
Raspunsuri:
1. In corpul de sus, unde o sa urce albina dupa ce consuma ce mai este jos este bine daca este redus cuibul, iernarea este mult mai usorara. Asta o spun din proprie experienta dupa ce am vazut diferenta intre familiile iernate cu toate ramele sus(11) si familile unde am restrans cuibul; in plus primavara de dezvolta ceva mai bine si mai repede. Daca tinem cont si zona unde sunt(jumatate de an este iarna) probabil o sa imi dai dreptate.
2. O data pe an iau toate ramele la mana, de obicei toamna, atunci este mai mult timp liber, nu mai sunt alte lucrari, etc ..
de ce?
a) Elimin toate ramele vechi sau cu celule de trantori.
b) Nu las in centrul cuibului rame noi pentru ca acolo o sa fie primul puiet primavara.
c) S-a mai intamplat sa gasesc familii cu 7-8 rame pline cu miere si 1 rama aproape goala in centrul cuibului. Cu toate ca o astfel de familie trece usor iarna pentru ca ramele care sunt langa rama respectiva sunt pline in primavara are o problema. Primavara nu verific toate familiile, verifica 1-2-3 prin sondaj sa vad cum evolueaza si atat; nu verific primavara pentru ca este mult mai daunator pentru ele(atunci este mai rece, apar primele suprafete cu puiet, zona de munte = probleme).
d) Trebuia sa va arat cum arata o familie in aceasta perioada, nu puteam altfel decat ridicand ramele.
3. Minim 4 intervale; majoritatea sunt pe 6-7 intervale si cateva pe 8-9 intervale - aproximativ