de modigliani » 29 Aug 2015, 07:23
Odata-n viata ....... vieti de-o clipa .....
.............................................................
Bat Dunarea si delta de ani si ani de zile . De cate ori am incheiat cate un sejur , o iesire , o pescuiala sau o iesire scurta , am avut ce povesti acasa . Desagi intregi cu pozne , snoave , intamplari mai mult sau mai putin haioase , s-au desertat celor ce au cascat urechile fascinati de catre acestea .....
Acum la fel , am revenit din delta . Evident , si de data asta am multe de povestit . Dar nu ! De data asta n-am s-o fac . Am sa ma opresc - cel putin pentru astazi - asupra unui singur lucru pe care l-am intalnit in iesirea din ultimele noua zile .......
Pentru prima oara in viata mea am asistat fascinat , interzis , stupefiat , uluit , la patimasul zbor de cateva ore al rusaliilor , al efemeridelor ! Este ..... - nici nu sunt in stare sa descriu - ...... naucitor ! Este un spectacol in cel mai profund sens al cuvantului . Este o manifestare de forta din partea unei specii ce exista pe lumea asta pret de doar doua-trei ore de-a lungul unui intreg an de zile ........
.................................
Ca de fiecare data , ca in fiece seara , apusul in Mila 23 da nastere la senzatii si trairi ca niciunde . La fel , niciunde nu il mai gasesti ca acolo . Odata cu apropierea acestuia imi rup oaresce timp sa ies la o stiucareala scurta . Apa este calma , limpede , "neagra" , iar in preajma malurilor musteste de vegetatie . Si puiet ca in anul asta rar am vazut in delta . Ca atare sunt ferm convins ca stiuca a iesit din ghioluri si canale si colinda prin preajma Dunarii Vechi .
Banuielile mele isi gasesc repede sprijin . Doar ce opresc motorul la intrarea in Catavaia , pregatesc naluca si lansez , ...... prima marla se si zbate nervoasa evitand minciogul . O scot , o eliberez , relansez , ...... si iarasi sunt intr-un drill nabadaios . De unde ieri o cautasem scos din minti prin mai toate cotloanele din jurul Milei in van .... cumatra era iesita "in oras" , la doi pasi de terasa in care tocmai savurasem o bere rece .
Bun ! Am dat de ea !!!! Partida se desfasoara in continuare in acelasi ritm alert . La cel mult 7-8 lanseuri varga mi se incovoaie trepidand . Nici nu indraznisem sa visez la o asemenea partida . Insa risc mult ! Inca este prohibitie iar localnicii au povestit de oaresce controale prin zona in ultimele zile . Oricum nu retin nimic , eliberez tot , si imi pregatesc o eventuala replica in cazul unui asemenea control . Si oricat de tampit ar putea parea in fata acestora voi sustine ca doar ma antrenez pentru deschiderea de saptamana viitoare ! Dar de fapt mi se fix rupe mie , pentru ca rar ma pot intalni cu o asemenea partida ! Cu sau fara controalele lor rup in continuare gurile cumetrelor cu carligele mascate pervers in "fustele" spinnerbaiturilor ....... App , ..... mai nene , naluca asta "face legea" !
In fine ........ In plin drill cu o cumetrita oarecum mai rasarita ma pocneste in obraz o gaza . Dau nervos din cap sa o indepartez si raman in continuare concentrat la fir . Iarasi sunt violent pocnit de alte doua-trei asemenea gaze . Intr-o secunda ma intreb furios ce dracului de barzauni or fi astia de ma pocnesc fara de teama . Nu-mi termin bine gandul si intru intrun real "bombardament" din partea acestora . Nu mai am cum sa aloc atentia necesara drillului iar stiuca-mi scapa . Furios ridic naluca si ma intorc catre directia dinspre care primesc "atacul" . Cu bagarile si scoaterile aferente unei asemenea situatii ..... dar pe care nu le-am mai putut rosti ! Ce-mi vad ochii este peste cat pot procesa intr-o singura secunda . Am un fluviu sub barca , si un mic spatiu de cel mult doi metri inaltime intre altul paralel cu acesta . Un al doilea fluviu ..... dar de ganganii ! Toate , intr-o frenezie nemaiintalnita "curg" dement intr-o singura directie . Vin din Dunarea Veche , cotesc la unison pe Catavaia , dupa care intra buluc catre Ligheanca . Asta intr-o ordine de mars similara cu defilarile Wermacht-ului . Ma straduiesc sa identific ganganiile respective printre plesniturile continue ale celor ce evolueaza cel mai aproape de suprafata apei . Nu reusesc . Dracului , par a fi tantari uriasi , cu aripi de libelule , cu capete de lacuste , cu picioare de fluture ...... Atat au in mod deosebit , doua "antene" in partea posterioara . Iar unele exemplare - putine - le au exagerat de lungi . Si dintr-odata "percutez" !!!!! Sunt in miercurea de dupa sarbatoarea Rusaliilor !!! "Barzaunii" astia sunt ..... rusaliile ! Efemeridele ! Cele despre care am citit atatea dar pe care nu le vazusem vreodata !
Fantastic !!!!! ..... Stiu despre ele ca intreaga specie traieste doar cateva ore pe an . Se impreuneaza , depun , apoi mor in liniste invaluite de ceea ce probabil ar insemna fericirea raportat la creierasul lor ..... "efemerid" - ca sa-i zic asa .
Da-o dracu' de stiuca - imi spun - ca ma mai intalnesc eu cu ea ! Cu astea poate niciodata ! Si imi pun lanseta pe podina barcii alocand toata atentia zborului frenetic al superbelor rusalii .........
Pret de trei ore , pana la ultima geana a soarelui strabatand prin norisorii violeti de la orizont asist uluit la spectacolul vietii al unei vietati , a unei intregi specii , o viata dusa parca in "fast forward" si plina de intensitate , de pasiune , de sacrificiu parca .
Le vad pe cele "intarziate" cum ies din apele limpezi , cum se scutura de apa pret de doar cateva secunde si se alatura "escadrilei" naucitoare . Si ma intreb tembeloid ..... cum , cand , si in ce fel acestea au timp sa invete sa comunice intre ele sau caror legi nestiute se supun ...............
Cum spuneam , bat Dunarea si delta de ani de zile . Si parca niciodata nu mi-au oferit un asemenea spectacol ...........