Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Gigibecalul

Mesajde gigibecalul » 16 Iul 2014, 23:43

gigibecalul scrie:...Mai trebuie să verific și să introduc botci în roii nou formați...pentru că ieri și alaltăieri am divizat 5 din cele 6 familii rămase întregi. Alaltăieri verificasem stupii, după o perioadă în care nu avusesem timp deloc de ei, din pricina unui eveniment în familie. I-am găsit întorși din roit, fără botci, în afară de unul care era plin de botci, și pe care l-am divizat pe loc. În acesta nu am găsit ou proaspăt și nici matca, care, se pare că a ajuns în stupul nou, în urma divizării, împreună cu mai multe botci (din acesta provine, cred, roiul de astăzi, care a plecat cu matca bătrână...presupun). În aceeași seară am mai divizat unul (bazându-mă pe numărul mare de botci de care dispuneam de-acum). Ieri am mai divizat încă 3 și am introdus botci căpăcite în cel de-al doilea divizat alaltăieri, urmând ca în cei 3 divizați ieri, să introduc botci mâine dimineață. Roii nou formați, i-am așezat în aceeași stupină, având grijă ca cei care au rămas fără matcă, să primească ramele cu cel mai mult puiet gata de eclozionare, pentru a evita depopularea, rame la care am adăugat albinele de pe câte o ramă, scuturate în noua ladă(presupunând că o parte semnificativă e albină doică...deși, pe puiet căpăcit, nu știu câtă doică poate fi...). De principiu, culegătoarea se întoarce în stupul mamă, urmând ca în celălalt să crească numărul de albine prin eclozionarea puietului căpăcit. De asemenea, mai trebuie să introduc câte o foiță în stupii în care au rămas mătcile...Abia aștept să văd urmarea modului cum am procedat.

Iată cum au decurs lucrurile:
- stupii în care s-au întors culegătoarea au devenit suprapopulați, la majoritatea a fost nevoie de adăugat două rame...neavând construite, am pus foiță....au construit-o imediat. Tot la aceștia, m-am confruntat cu scăderea rezervei de hrană, probabil datorată căderii culesului și populației mari, raportate la înjumătățirea rezervelor prin divizare. Ba mai mult, în roii nou formați, pe amplasament nou, am lăsat mai multe rezerve, judecând că va fi lipsă de culegătoare și vor consuma mai mult din rezerve....s-a dovedit a fi invers.
- stupii nou formați, pe amplasament nou, s-au confruntat cu o depopulare destul de rezonabilă, având în vedere faptul că au primit puietul căpăcit, cel mai aproape de eclozionare, deși a durat 16-23 de zile de la divizare, până când am observat ou proaspăt la toți. Trebuie menționat că mare parte din albina doică din aceștia, a devenit culegătoare destul de repede datorită întoarcerii culegătoarei în stupii de bază.
- în stupii care au rămas fără matcă am introdus botci căpăcite a doua sau a treia zi, neținând seamă de vârsta botcilor...astfel unele botci introduse, au dat naștere mătcilor prea devreme, doi dintre roi nu le-au acceptat, ci și-au tras botci din larvele care existau în ramele introduse la divizare...noroc că erau și ouă proaspete la divizare, astfel botcile fiind de o calitate destul de bună...zic eu
Iată și concluziile pe care le-am tras:
1. Divizarea pe aceeași vatră nu e un lucru rău, atâta timp cât roii nou formați primesc mătci împerecheate, astfel încât să se reducă echilibrul și-așa fragil care se crează din pricina plecării culegătoarei și pentru a fi evitată depopularea datorată perioadei mari de timp de la introducerea botcilor până la divizare.
2. Dezechilibrul apare și în familia de bază, de data asta pe baza unei suprapopulări cu albină culegătoare, dezechilibru accentuat și mai tare de cazul în care, concomitent cu divizarea, apare căderea culesului
3. Vârsta botcilor este un factor deosebit de important...ca botcile să fie acceptate, trebuie să existe sentimentul de orfanizare destul de pronunțat, însă botcile să nu fie foarte aproape de eclozionare, pentru a putea fi îngrijite puțin de familia primitoare, care trebuie să spere că apariția tinerei mătci va salva familia, și nu să o simtă ca fiind dușmană.( ca o experiență, la introducerea botcilor, pe lângă botcile introduse într-un roi, am introdus și o matcă, care îmi eclozionase ”în palmă”. Pe aceasta am marcat-o, doar pentru a vedea dacă va fi acceptată...seara am găsit-o după diafragmă, iar a doua zi nu mai era nicăieri)
Cam atât mă duce mintea la ora asta...sunt concluziile personale, vă rog comentați dacă e cazul!
"În mintea mea e numai bine
La mine-n suflet e doar cald
Domesticesc de drag albine
Și-n roua raiului mă scald"
(Sergiu Cipariu)

"Dă-i albinei ce-i trebuie, fără să te zgârcești, și te va răsplăti la prima ocazie."
(C.V.)
gigibecalul

Mesajde gigibecalul » 15 Aug 2014, 23:54

Salutare! Nu am mai scris de multă vreme... treburi mai urgente... Una peste alta, am fost plecat prin străinătăți și, la sfatul domnului Vidican (sfat primit în toamna trecută), începând cu primele zile din August, deși am fost plecat, am început stimularea. Am făcut acest lucru, folosind în fiecare stup câte un pet de 2,5 l sau 2 l, în care am pus sirop, legat cu două sfori de o bucată de lemn, de forma unui leaț superior, așezat după diafragmă. Peturilor le-am dat câte 3 găurele cu un ac foarte subțire, ca acela care se folosește la luat glicemia. Încă nu am reușit să verific, însă mâine o să vin cu concluzii...sper că au păpat...

20140803_100819.jpg
(Sergiu Cipariu)

"Dă-i albinei ce-i trebuie, fără să te zgârcești, și te va răsplăti la prima ocazie."
(C.V.)
gigibecalul

Mesajde gigibecalul » 15 Aug 2014, 23:54

...

20140803_100951.jpg
(Sergiu Cipariu)

(C.V.)
gigibecalul

Mesajde FLORINELU » 16 Aug 2014, 04:04

sa ne spui si noua rezultatul si vedem poate ca brevetam inventia.
FLORINELU

Mesajde gigibecalul » 16 Aug 2014, 11:32

Din păcate, rezultatul este absolut NESATISFĂCĂTOR! Azi dimineaţă am căutat la stupi şi au luat foarte puţin sirop...unii chiar deloc...ceea ce înseamnă că am început anul apicol cu stângul...am pierdut două săptămâni...deci nu folosiţi pet-uri!!!
(Sergiu Cipariu)

(C.V.)
gigibecalul

Mesajde proapis13 » 16 Aug 2014, 13:03

Tu crezi ca e din cauza ca ai dat gaurile prea mici sau prea putine ?...te inseli...
atata timp cat albina are cules de intretinere si ceva polen prea putin o intereseaza de pseudosiroapele noastre ;)
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde gigibecalul » 16 Aug 2014, 13:15

M-aş bucura să fie aşa... imposibil nu este. Asta ar însemna că nu sunt chiar pierdute cele două săptămâni.
(Sergiu Cipariu)

(C.V.)
gigibecalul

Mesajde Lucian63 » 16 Aug 2014, 13:44

De aceea e mai bine sa incepi gradual sa dai cantitatea la inceput ... 300-400 ml la inceput, si daca sunt "setosi" maresti treptat ...
Lucian63

Mesajde cristi_vidican » 16 Aug 2014, 15:29

Flaconul nu e pus în locul potrivit (trebuie ca albina să circule prin zonă). Ca să ia mai bine siropul, pet-ul trebuie pus deasupra ramelor. Am pus eu niște poze la tipul de hrănitoare. Un flacon de 2 l îl ia în 10-15 zile.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde gigibecalul » 16 Aug 2014, 16:01

Vă mulțumesc mult!
(Sergiu Cipariu)

(C.V.)
gigibecalul

Mesajde gigibecalul » 03 Oct 2014, 23:24

Poze de sezon...

DSCN0283.JPG
(Sergiu Cipariu)

(C.V.)
gigibecalul

Mesajde gigibecalul » 03 Oct 2014, 23:25

...

DSCN0284.JPG
(Sergiu Cipariu)

(C.V.)
gigibecalul

Mesajde gigibecalul » 03 Oct 2014, 23:25

...

DSCN0288.JPG
(Sergiu Cipariu)

(C.V.)
gigibecalul

Mesajde gigibecalul » 03 Oct 2014, 23:36

Varrojet manual inspirat de pe net...astă seară am făcut tratament cu Varachet...

20141003_213159.jpg
(Sergiu Cipariu)

(C.V.)
gigibecalul

Mesajde gigibecalul » 03 Oct 2014, 23:37

...

20141003_213204.jpg
(Sergiu Cipariu)

(C.V.)
gigibecalul

Mesajde gigibecalul » 03 Oct 2014, 23:39

...cost: 10 ron. Tubulatura o aveam gata lipită...rămasă de la instalații de încălzire mai vechi...

20141003_213222.jpg
(Sergiu Cipariu)

(C.V.)
gigibecalul

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?