Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Primii mei pasi....

Mesajde ves.lucian.zabrani » 10 Oct 2012, 22:55

sa-ti spun cazul meu !!! am stupi numai cu fund cu sita pe toata suprafata !!!
podisoare din OSB cu o gaura prin care intra hranitorul !!!
in prima iarna am iernat fara folie sub podisor !!! condens nu am vazut , dar la un stup slab ce a iernat pe 6 rame ( albina nu era pentru 6 rame , dar am facut cum am stiut , adica asa ca un debutant . nici macar ca un incepator ) am vazut mucegai pe peretii stupului pe partea unde nu au fost rame !!!
in a doua iarna am iernat cu folie intre rame si podisor !!! intre folie si podisor am mai pus burete din acela ce se pune sub parchet !!!
la cativa stupi am mai avut condens pe la colturi si pe margine !!! as fi vrut sa nu fie condens deloc !!! condensul nu a fost ceva exagerat !!! stropi pe folie !!! am poze cu condensul facute pe pagina personala toamna trecuta !!!
iarna asta iernez la fel cu mentiunea ca in locul buretelui pentru parchet voi pune polistiren extrudat de 6mm grosime !!! fundul gol la toata lumea cu cat sub cuib !!!
voi face comparatie cu anii trecuti si mai tragem concluzii impreuna !!! :P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde Crysty » 17 Oct 2012, 21:14

@ves.lucian.zabrani

noi ii vom face fara folie. podisoarele sunt toate cota in cota. sper sa fie decizia corecta

in alta ordine de idei am aruncat un ochi prin ei si am constatat urmatoarele:

- din pacate nu au mai capacit nimic de ultima data cand m-am uiat in ei, din apinvertul pe care l-am dat (de fapt ramele sunt capacite cam jumatate si restul nu)
- am gasit in vreo 2 stupi, puiet si de 1 zi pe rama intreaga.

cam atat pana acum.
Crysty

Mesajde Crysty » 19 Ian 2013, 13:56

Am revenit cu concluzile de pana acum, asa cum stiti la sfarsitul lunii decembrie, am gasit albine moarte in toti cei 18 stupi, ziceai ca sunt trasi la xerox, m-am speriat destul de tare, subiectul sa dezbatut aici,http://www.forum.stuparitul.com/viewtopic.php?f=4&t=3198&hilit=mortalitate+ridicata, concluzile au fost diverse, asadar am refacut inpachetarea, si cel putin pana acum cand a inceput sa ploua , nu mai era nici un strop de umiditate in cutii, si nici albina moarta.Lunile critice de acum incep, sper sa ies binisor din prima iarnare, sa nu am pierderi mari, pana acum am avut mortaliate ridicata la toti , zic eu, desii sunt slabiti, efectivul este complet,rezisata inclusiv experimentul pe trei rame.
Crysty

Mesajde Crysty » 19 Ian 2013, 14:05

Acum doua saptamani , daca tot am fost nevoit sa deschid podisorele am aruncat si un ochi la mancare, nu am deschis ramele,m-am uitat de sus.In general ghemul de la toti era in partea din fata a stupului,aproape de latul de sus.Spre spatele cutiilor parea sa fie hrana cel putin cat se poate vedea cand te uiti in stup fara sa deschizi ramele,ca sa ma conving, am bagat dalta si am intept in rama,am scos dalta manjita de mancare, deci mancare ar fi, dar sunt ingrijorat din cauza vremii, imi este teama ca ghemul nu va inainta spre spatele cutiei acolo unde este mancare din plin.
Crysty

Mesajde Crysty » 19 Ian 2013, 14:20

Le-am pregatit fetelor si cateva placi kandi, facute dupa reteta lu Nea Gica Romanescu, am folosit 10 kg zahar, si am pus portii de 500g, nu stiu inca daca mi-au iesit bine sau rau, este prima data cand incerc sa le fac , si asta este ce am reusit,conoscatorii sa imi spuna daca este binisor ori ba.
Datorita vremii si a faptului ca nu am avut zbor de curatire de mai bine de o luna si jumatate, nu am pus inca placile, cred ca cel ma bine ar fi sa le pun la inceputul lui februarie, dar nu stiu daca fac bine sau nu, este prima iarna, si pentru mine toate lucrurile astea se intampla pentru prima data.Astept o zi calduroasa si o sa iau atunci decizia.Deocamdata placile le tin la rece.
Fişiere ataşate
2013-01-13 09.03.28.jpg
papa
2013-01-13 08.54.18.jpg
papa
Crysty

Mesajde Crysty » 04 Feb 2013, 00:21

Vineri 01.02.2013, a fost caldut,7-9 grade, dar vantul a suflat destul de tare, albinele nu au iesit la zbor, doar la unul singur cam vazut 5,6 pe fata stupului. Nu am umblat in ei , m-am multumit sa observ si atat.
Este prima mea iernare, deci mai mult cu observatul si mai putin cu deranjatul.
Incepatorul din mine imi spune sa ma uit in ei , sa ma asigur ca sunt in regula, dar consider ca am facut destule greseli in toamna.Nu stiu cum o sa ies din prima iernare, dar trag sperante ca o sa fie bine. Am intrat la iernat cu 17 roi + 1 experiment, pana acum nu a capotat complet niciunul.
Turtittele de zahar invertit sunt la rece, desii m-a tentat nu le-am pus, cred ca e prea devreme, mai astept , sper sa nu ma insel dratic... poate dupa 20 februarie, mai vedem.
Crysty

Mesajde Razvan HD » 04 Feb 2013, 00:25

Salut, si eu sunt tot incepator si daca Dumnezeu ma va ajuta sa treaca cu bine iarna cu siguranata nu o sa mai repet prostiile pe care le-am facut in toamna.
Iti doresc o iernare usoara in continuare !
"Iubiţi pe vrăjmaşii voştri, binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, faceţi bine celor ce vă urăsc şi rugaţi-vă pentru cei ce vă vatămă şi vă prigonesc.."
Razvan HD

Mesajde Crysty » 02 Mar 2013, 22:43

Ieri au fost 10-12 grade, a batut putin vantul, dar cu toate astea au iesit toti la zbor. Am deschis 6 bucati sa vad ce si cum. Au consumat cam 60% din cantitatea cu care au intrat la iernat, ramele nu sunt patate, fundurile cu sita sunt curate,totul pare in regula. Dupa cei 6 nu am mai desfacut ramele, am ridicat doar capacele si podisoarele pentru un control vizual, toti sunt prezenti si par in ordine. La 3 din cei 6 am observat puiet capacit maxim cat gura la un pahar. Albina era foarte densa pe rama respectiva si nu am insistat , posibil sa fi fost mai mult. O observatie neplacuta ar fi, agresivitatea foarte accentuta,au fost foarte foarte agresive. Este prima mea primavara cu albine si nu pot face o comparatie , poate asa trebuie sa fie in perioada asta.....sau poate nu....
Turtele au ramas in beci, nu le-am pus inca, daca vremea o sa fie buna, pe 10 martie, le stramtez cuibul si pun placile kandi.
Daca vremea nu o sa-mi joace vre-o festa, cred ca o sa ies din prima mea iernare cu efectivul complet, cel putin la numar de unitati, putin depopulati, dar toti.
Crysty

Mesajde Crysty » 07 Mar 2013, 11:51

Maine daca o sa fie frumos afara, ca tot este 8 martie merg la fete cu cadou. O sa stramtorez cuibul la maxim, o sa pun 1 rama cu miere la marginea cuibului, putin zgarita cu furculita (asa cum m-a invatat un coleg de forum) si in cap o sa le plantez o farfurie de 500g de candel.
Sper sa aprecieze cadoul si sa nu ma intepe prea tare. Daca nu mai apre nimik neprevazut, pot spune ca am trecut prima iernare cu bine, toata lumea a raspuns la apel.
Crysty

Mesajde Crysty » 10 Mar 2013, 19:49

Ieri am intrat in ei. I-am starns cat s-a putut de mult pe fiecare in parte, le-am pus cate o rama plina cu papa langa ultima rama care prezenta puiet, si o placa candel in cap, dupa diafragama am descapacit ramele care mai aveau papa.
In concluzie , toti au raspuns la apel, fara pete, fara condens, fara mucegai, sunt uscati si matcile au inceput ponta aproape toate. Cand vremea va permite o sa stimulez putin cu sirop de zahar invertit.
La floare de corcodusi voi face primul tratament cu varachet.
Crysty

Mesajde Crysty » 10 Mar 2013, 22:51

cornelioandanciu scrie:Fi atent cu placile alea, daca nu le-ai pus in punga o sa curga peste albine.Daca sint stranse in ghem e mare bai.Eu am avut noroc ca mi-a atras atentia cineva.

Multumesc pentru sfat, am protejat cu farfurie si apoi punga, se poate vedea putin mai sus in poze.
Multumesc inca odata pentru sfat.
Crysty

Mesajde Crysty » 24 Mar 2013, 15:47

asa cum stiti stupii mei sunt toti cu fund antivaroa (sita).

Exista ceva puiet in stupi asa ca datorita vremii de afara, astazi am impins suberele si am acoperit fundul (in propotie de 90%). Am lasat doar o fanta de 1 cm in partea opusa urdinisului. Scopul a fost acela de a asigura un climat mai calduros pentru puiet.

Asa cum se anunta vremea, perioada asta va mai continua cel putin 1 saptamana.

sursa : http://www.accuweather.com/ro/ro/bumbes ... r=3/1/2013
Crysty

Mesajde danielmihai » 14 Apr 2013, 09:29

La multi ani!
danielmihai

Mesajde Crysty » 13 Mai 2013, 11:37

Salutare,

revin cu prezentarea situatiei la zi.

Am bagat in iarna 18 stupi si am iesit cu 17. De fapt am iesit cu tot cu 18, dar nu stiu ce s-a intamplat ca pe la sfarsitul lui Martie, unul dintre ei a murit. Cel mai probabil de foame, desi mancare mai avea in rame. Ca si contra exemplu am bagat in iarana un "stup" pe 3 rame (albina pe 2) care acum este pe 9 rame. Nu insist asupra subiectului.

in ceea ce priveste ceilalti stupi. Am dibuit la fix cand sa fac o noua restrangere si cand sa largesc. Daca pe la inceputul lui aprilie aveam niste stupi lesinati, imediat ce am bagat niste rame noi (dar crescute) matcile au inceput sa ponteze. Tot ce a fost roi anul trecut au devenit pana in acest moment familii puternice. Tot ceilalti care au fost cu matci batrane (ce am cumparat) au ramas in urma.

Acum la salcam sunt 13 stupi. Cand am dus stupii la salcam tot ce era in stup era or puiet or miere (blocat). Am pus caturile de 1/2. Din nefericire nu am avut rame crescute de 1/2 si le-am bagat la crescut. Am pus rame de 1/2 direct peste stupi (10 pe fiecare stup). Asta era acum 1 saptamana. Cand am verificat in acest weekend, matca stagnase in proportie de 70%, a iesit puietul si in loc bagase mierem, iar ramele de 1/2 erau crescute foarte putin. Nici unde sa ponteze nici unde sa bage mierea nu au.

Sa vedem ce se intampla saptamana asta.
Crysty

Mesajde Crysty » 13 Apr 2014, 22:36

la un an distanta ...
anul trecut am "ucis" dezvoltarea numaruli de stupi in favoarea acumularii de experienta

am bagat 24 stupi in iarna, cam pe 4-5 rame, si am scos 24. cu 2 foarte slabi. pe acestia i-am unificat, insa a fost o unificare proasta si e pe cale de disparitie.

am inceput stimularea prin februarie cu accelerare in martie (apicomplex cu drojdie, etc o data pe saptamana). sunt in plina dezvoltare, 7-8 rame, 2 sau 3 pe 9 rame si pe unul am pus deja catul pentru a creste rame (de 1/2)

am facut si un varachet (nu a am gasit niciun varoa, cel putin pana acum). ne-am apucat sa producem propriile caturi si in curand trecem si sa facem niste stupi (pentru noi). am inceput sa vopsim stupii. eu ii aveam dat cu ulei sicativat. au incepu sa se inegreasca si sa retina apa

asteptam sa vedem ce se intampla cu salcamul. sper sa ma pot sa duc in pastoral 15 stupi
Fişiere ataşate
photo 4.JPG
Crysty

Mesajde Crysty » 14 Apr 2014, 21:47

anul asta ne-am planificat sa facem 10 roi.
am o mare problema cu agresivitatea lor (indiferent de anotimp), iar acum sunt si mai agresive. atat de agresive incat vecinii mei au trebuit sa sape via tragand dupa ei lighene in care aveau fum.

pentru roiuri am comandat 7 matci (4 buckfast si 3 carpatine) care ajung la sfarsitul lui mai iar pentru restul de 3 sper sa obtin niste botci de la cea mai buna matca pe care o am in acest moment.
Crysty

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?