Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Inca un incepator...

Mesajde proapis13 » 07 Mar 2013, 23:56

Sfat de la patitul
In primul meu an cind am extras m-a prins seara si am lasat centrifuga in mijlocul curtii
cu gindul ca dimineata sa scurg mierea ramasa si sa le-o ,,dau la lins'' albinelor
Intimplarea a facut ca in noaptea aia sa mi se descarce tel si sa nu sune dimineata
Cind m-am trezit parca a fost macelul din filmul 300; mii de albine moarte si alte cateva mii naclaite
De atunci cind termin cu extractia dau in centrifuga cu o galetusa de apa spal bine si apa o torn in adapator
Dupa aceea spal bine centrifuga doar cu apa si o las la soare sa se usuce
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde alt stupar » 08 Mar 2013, 10:20

inoxurile de uz apicol se spala doar cu apa.
Jet de apa sub presiune si... atat.
Orice altceva zgaraie sau matuieste luciul. Si e pacat.
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde delorin I » 11 Mar 2013, 07:13

Intrebare- adica inca una:) - credeti ca e posibil ca teoria non interventiei in stup pe perioada iernii sa aiba si anume efecte nedorite? Adica nu intervin in stupi dar e posibil ca la unn moment dat din cauza numarului mare de albine ce mor sa se ajunga la blocarea urdinisului, albinele insarcinate cu curatenia, blocate si ele in ghem neavand nici o sansa sa faca curat...deci zborul de curatire daca exista conditii sa se efectueze - de fapt nu se realizeaza- cadavrele de albina intra in putrefactie- de aici- ....Am ajuns la aceasta intrebare datorita faptului ca aveam zbor de curatire la 3 din 4. Al patrule- de fapt nr 1:) era la umbra unui gard partial si nu a zburat nici la sfarsit de noiembrie, nici in decembrie, nici acum pana inainte de 7 martie! Desi tatal meu a desfundat de cateva ori cu o sarma urdinisul eliminand albinele moarte, nu stiu cum s-a facut ori aici nu a ajuns pentru ca i-am spus de N ori sa nu mai deranjeze albinele, ori la un moment dat chiar a fost un numar mare de albine moarte. Cert este ca in clipa in care devenisem disperat si am cerut sa se dea jos toate capacele - de la acest stup am avut zbor prin crapaturi de podisor iar la un control amanuntit s-a facut descoperirea ca urdinisul redus pana acum vreo 2 zile era blocat cu albine moarte! Cred ca lipsa de preocupare pentru acest aspect in numele NEINTERVENTIONISMULUI, ar putea fi o cauza in mortalitatile mari raportate de diverse persoane! Voi care aveti barba sura, si voi cei carora abia va mijeste- dar care aveti experienta mult mai mare decat mine in aceasta priviinta- ce parere aveti?
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde FLORINELU » 11 Mar 2013, 09:03

Delorine,imi place intrebarea mai ales ca eu sant unul din cei vizati. in primul rand eu nu am intervenit de loc toata iarna si nu au fost probleme gen cele semnalate de tine. am vazut in urma cu vreo 5 ani la cineva stupi morti cu urdinisurile blocate de albine moarte asa cum spui tu,si nu unul ci vreo 10,sau mai multi. cauza? a modificat lazile si albinele trebuiau sa parcurga o distanta mult mai mare de la urdinis pana la un al 2-lea urdinis cu gratar antisuareci,10 cm. fiind frig nu au putut,fiind inchisi bine stupii si neintervenind deloc nici cu acea sarma la urdinis au cazut la datorie.
din punctul meu de vedere problema se pune cam asa: stupii trebuie sa fie bine pregatiti din toamna,sa fie puternici si sanatosi si atunci mortalitatea va fi foarte mica,apoi dupa umila mea parere urdinisul nu trebuie micsorat prea tare,ca daca se inpotmolesc cateva albine acolo sa-l blocheze,si pentru a favoriza o buna aerisire.daca prin absurd se blocheaza urdinisul trebuie sa fie posibilitate de aerisire prin izolatie,deci nu izolatie ermetica. problema cu sarma la urdinis,numai atunci cand vezi albine moarte acolo intervii.
si nu in ultimul rand,orice interventie la stup in timpul iernii sporeste nr. de albine de pe fundul stupului si o luam de la capat.
inca ceva ,un stup puternic poate scoate albinele moarte afara,unul slab nu prea.
dar acum astea sant de domeniul trecutului,hai sa numaram grauncioarele de polen :lol:
FLORINELU

Mesajde delorin I » 11 Mar 2013, 09:23

Inteleg..deci acesta poate fi un semn ca familia nu e foarte puternica. Adevarul este ca 2 din familiile cumparate proveneau dintr-un orizontal de 20 de rame...eu m-am dus sa le cumpar cu 2 verticali din care unul avea scandura de zbor proaspat vopsita si probabil cu un miros puternic...asa ca...albinele au emigrat in celalalt, ma refer la cele care nu erau pe faguri- culegatoarele...Asa ca am un stup extrem de puternic si acesta in care in mod evident nu e o familie puternica! Deci o interventie minimala acolo unde nu sunt semne de zbor si unde familia este cunoscuta ca nefiind din diverse motive puternica - este recomandabila chiar si pentru a scoate albinele moarte...!
La mine zilele acestea este putin cam innourat. Am facut si eu experimentul Zabrani cu lapte praf la urdinis....dar fiind urat se pare ca nu l-au luat! Sambata insa se pare ca au descoperit undeva - ceva polen. Cred ca de la niste arini din aria de zbor. Aluni nu sunt urmeaza sa plantez si sa contaminez si vecinii cu cativa:))! Deja am pregatit textul- alune mari turcesti! :)) E drept sunt inca la Valcea. (cert e ca eu nu am vazut asa fruncte de alun mari, incat am ajuns sa cred ca e altoit dar se pare ca e faimoasa specie de alun turcesc!)

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde delorin I » 11 Mar 2013, 09:27

In conditiile in care viespile nu au aparut...soareci nu am avut- o fi ok daca renunt la reductoarele de urdinis? Temperatura nu e mare...inca nu stiu ce e in stup...verificare a fost superficiala doar la suprafata si nu s-a constatat semne de mucegai!
Sambata am fost in Cismigiu! Am ceva fotografii dar nu laindemana. Erau acolo pe pajistile pline cu ghiocei si branduse ceva albine la adunat de polen de la niste floricele albastre micute asemanatoare cu lacramioarele. Frumos sa vezi asa ceva in mijlocul Bucurestilor:) !

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde delorin I » 14 Mar 2013, 00:47

Experimentul - PUI DE JAPONEZ(cel de urs il tinem la secret! :))

In virtutea principiului - CINE SE ASEAMANA SE ADUNA- inspirat de Mircea77 de aceasta data, am trecut la pregatirea geminarii unor seminte de salcam japonez! Din vreo 2 kg de pastai care au stat mai mult de 24 de ore in apa calduta, am trecut la eliminarea resturiilor de teci si inflorescente. 3 ORE a durat dupa ce am dezvoltat si o tehnica de accelerare a curatirii! Cert este ca nu am vazut viermi dar e clar ca exista si la salcamul japone seminte care stationeaza la suprafata lichida a gemului rezultat prin stangere. Oricum nu stiu daca 1 din 10 seminte sunt cu adevarat de dimensiunile fasolei si cu siguranta apta de germinare... Oricum le am aruncat in lapte si pe cele in forma de scoica secatuite de samanta de INCREAT:) O buna parte cel putin la urma vor ajun gepe vreo groapa de gunoi, unde cine stie....poate intr-o zi va creste o frumoasa padure de salcam japonez...:) Martusiresc...sunt unul dintre autori! cert e ca tipul si varietatea aceasta de seminte nu am mai intalnit-o decat la semintele de citice, asa cum erau ele descrise intr-un manual de agricultura din alte vremuri si pe care am avut cadva cinstea sa nu il dau la maculatura!
Oricum- avem aici experti in constructii de stupi, in desene tehnice de orice fel, in experimente pe albine, in mai stiu eu ce astronomie- oare eu - nu sunt in stare sa produc cativa arbusti de japonez, sa avem si noi salcamul nostru? Promit- nu il vand lui BALOSU! :))
Oricum incep sa cred ca 20 de lei un pui de japonez, dupa cele 3 ore de tesalat gemul de salcam si de pescuit in zeama tulbure dar probabil esentiala si de aceea am renuntat sa trec prin sita, MERITA!!!

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde delorin I » 15 Mar 2013, 10:05

Am trait sa o vad si pe asta....deja sunt la moda bondarii:)

Polenizarea cu bondari prezinta urmatoarele avantaje:
- Procentaj maxim de flori polenizate
- Productie timpurie mai ridicata
- Reducerea costurilor cu manopera
- Reducerea numarului de fructe deformate
- Reducerea aparitiei Botrytisului
- Cresterea productivitatii
- Reducerea efectelor negative produse de folosirea substantelor
chimice pentru stimulare

Si continuarea...

■Suprafata acoperita: 1250-2000 mp;
■Continutul: colonie de bondari lucratori (initial 50-60) cu regina, suficienta pentru polenizarea suprafetei descrise;
■Durata de viata: 8-10 saptamani

preturile variaza intre 300ROn si 700....

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde delorin I » 29 Mar 2013, 22:31

Experimentul - PUI DE JAPONEZ

Raportez ....4 pui de salcam au rasarit!:) Se pare ca vor sa apara in linie! Primul a aparut acum 3 zile...deci dupa vreo 13 zile!

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde delorin I » 01 Apr 2013, 16:28

Experimentul Salcamulul japonez...in 2 zile dintr-un sambure a iesit un pui de salcam de 5 cm...am costat ca - cu cat mai mult pamant are in adancime cu atat creste in inaltime mai mare puiul...deja am ajuns la cel putin 15-20 puieti iesiti din samanta... in mod clar acolo unde am ales cele mai mari si mai umflate seminte - gradul de rasarire pana la acest moment- mai putin de 20 de zile- este de 55-65% si este aproape in linie! Chestia eca nu ma asteptam sa fie atat de fragile plantele..deci imposibil de mutat sau de trimis prin POSTA unor colegi care asteapta! Ma intristeaza faptul ca nu am ales niste recipiente suficient de adanci! Daca vor creste cu viteza cu care au inceput....in curand se vor opri atingand fundul vaselor!

Operatiunea Apicultura!

In acest weekend am avut mari emotii dat fiind ca albinele au iesit din stup cateva zile dupa temperaturi de sub zero grade - si o parte a lor au revenit pe vechiul amplasament(cu 7 zile inainte in asteptarea acelor temperaturi negative le-am mutat la amplasamentul initial din vara, in fata cu vreo 20 de metri)...chiar ma asteptam la pierderi! Pana acum nu au fost! Sunt insa agresive si inteapa chiar si prin manusi! NU am verificat ca nu am avut timp favorabil si nici nu am primit vesti despre puiet! Colegii din Comanesti raporteaza pentru aceasta perioada puiet extrem de putin de o palma - in conditiile in care in anii trecuti aveau in aceasta perioada 2 rame! Ceea ce da de gandit este ca au tras absolut toate turtele puse acum 2 saptamani - si au facut asta chiar si cele 2 roiuri care aveau multa miere! Cred ca e vremea sa renunt la Apifonda si sa incerc ceva cu polen! SAu sa mai astept si sa trec direct la sirop? Astazi iar a fost un zbor frumos in care au si inceput sa care cate ceva polen...poate de arin...desi se pare ca unele carau ceva alb...sper ca nu au gasit iar o sursa de lapte praf, mai ales ca le am hranit 2 zile inainte de friguri la urdinis cu lapte praf dupa modelul colegului Zabrani- doar ca nu era lapte praf degrasat...nu stiu care va fi efectul! E vremea oare sa ridicam reductoarele de la urdinis?

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde delorin I » 13 Apr 2013, 13:09

Ce parere aveti de aceasta rama? Este justificata scoaterea ei din cuib sub aparenta de mucegai?
Fişiere ataşate
alt unghi.JPG
Rama.JPG

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde proapis13 » 13 Apr 2013, 14:20

Mai las-o o zi afara sa o ciuguleasca albinele de polen si pe urma la topit :!:
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde FLORINELU » 13 Apr 2013, 14:58

dupa umila mea parere o mai poti folosi,nu are chiar asa mult mucegai,dar daca nu esti in criza de rame nu o mai baga in stup.
FLORINELU

Mesajde delorin I » 25 Apr 2013, 12:23

Ziua buna! Concurs....Ce este acesta?
Fişiere ataşate
DSCN3184.JPG
DSCN3183.JPG
DSCN3182.JPG

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde delorin I » 25 Apr 2013, 12:25

Inca o jucarie? Unul dintre turnurile gemene?
Fişiere ataşate
DSCN3188.JPG
DSCN3188.JPG (103.79 KiB) Vizualizat de 8140 ori
DSCN3187.JPG
DSCN3187.JPG (95.68 KiB) Vizualizat de 8140 ori
DSCN3185.JPG
DSCN3185.JPG (102.36 KiB) Vizualizat de 8140 ori

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde delorin I » 25 Apr 2013, 12:27

Nu, nu ati ghicit...Nu e un delon...NU NU NU! E primul meu BUNKAN-( inca nu are colectorul de polen....) dar e o lucrare frumos executata, de calitate!
Fişiere ataşate
DSCN3191.JPG
DSCN3190.JPG
DSCN3189.JPG
Bunkanul de sufragerie!

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?