Delorine,imi place intrebarea mai ales ca eu sant unul din cei vizati. in primul rand eu nu am intervenit de loc toata iarna si nu au fost probleme gen cele semnalate de tine. am vazut in urma cu vreo 5 ani la cineva stupi morti cu urdinisurile blocate de albine moarte asa cum spui tu,si nu unul ci vreo 10,sau mai multi. cauza? a modificat lazile si albinele trebuiau sa parcurga o distanta mult mai mare de la urdinis pana la un al 2-lea urdinis cu gratar antisuareci,10 cm. fiind frig nu au putut,fiind inchisi bine stupii si neintervenind deloc nici cu acea sarma la urdinis au cazut la datorie.
din punctul meu de vedere problema se pune cam asa: stupii trebuie sa fie bine pregatiti din toamna,sa fie puternici si sanatosi si atunci mortalitatea va fi foarte mica,apoi dupa umila mea parere urdinisul nu trebuie micsorat prea tare,ca daca se inpotmolesc cateva albine acolo sa-l blocheze,si pentru a favoriza o buna aerisire.daca prin absurd se blocheaza urdinisul trebuie sa fie posibilitate de aerisire prin izolatie,deci nu izolatie ermetica. problema cu sarma la urdinis,numai atunci cand vezi albine moarte acolo intervii.
si nu in ultimul rand,orice interventie la stup in timpul iernii sporeste nr. de albine de pe fundul stupului si o luam de la capat.
inca ceva ,un stup puternic poate scoate albinele moarte afara,unul slab nu prea.
dar acum astea sant de domeniul trecutului,hai sa numaram grauncioarele de polen