Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Ala nou

Mesajde Ala nou » 05 Mai 2014, 22:05

De asta mi-era frică. Mai ales că azi a fost nor și vânt, au avut timp destul să pună de o revoluție.
Ala nou

Mesajde Ala nou » 08 Mai 2014, 08:55

Ăla cu bâzdâci s-a liniștit, după rupt botci, pus colector în bot 2 zile, amenințări și rugăminți. :D Ieri l-am mutat în casă nouă, într-un 12 rame 1/1. Și i-am pus și cat de 1/1. Îi lăsasem 2 botci cu larve în ele, mă găndeam să fac un roi-stolon, le-am găsit roase pe lateral și larvele lipsă. Și 2 rame noi ouate ochi. S-a speriat coana-mare. :D

Sunt mulțumit de ei, am ieșit bine cu ei din iarnă (orizontalii ambii sunt pe 13 rame acum, bine acoperite de albină, încă îi țin cu ramele negre de albină. m-a speriat ignatov cu temperatura :lol: , iar verticalii - doi îi am pe 12 rame și unul pe 8 - ăsta care a ieșit cu mortalitate mare din iarnă - am descoperit și de ce când i-am schimbat lada - mucegai/umezeală). Datorită vouă, care ați scris pe aici, ați recomandat cărți, ați dat sfaturi încep și eu să devin prisăcar pe bune. Mulțumesc!
Ala nou

Mesajde Ala nou » 19 Mai 2014, 20:28

V-am zis că s-au calmat ”fetili”?

Gata, nu mă mai caută prin curte să-mi spargă nasul! Acum pot lucra iar la ele fără mănuși și pot umbla pe lângă stupi fără mască. Mă cam speriaseră. :lol:

Ăla cu catul de 1/1, cum i-am pus catul aproape așa l-am găsit, mai puțin o ramă clăditoare întreagă de celule de trântor. Ouate. Și cu ceva coroniță de-asupra. I-am tăiat și eu puietul iar coronița am ronțăit-o cu băiatul meu, l-ați văzut în poza pe la început. Acum i-am luat combinezon cu masca. Dar tot și-a luat o înțepătură, a vrut să schimbe el mănușile când lucram la un stup. L-au executat. De-atunci nu mai e chiar așa nerăbdător să mergem la albine. :D

Am mai pus o magazie, de 1/2 de data asta, la un vertical, și orizontalii i-am umplut ochi cu rame de FA. Să vedem ce zice salcâmul, a înflorit de câteva zile.
Ala nou

Mesajde Ala nou » 22 Mai 2014, 19:06

Am fost acum vreo 2 zile pe la țară. Când smulgeam eu buruiana de pe lângă stupi( că de la ploi + căldurile astea a crescut cât plopul) am auzit o matcă chirăind într-un stup. Prima dată am crezut că am auzenii - ”hait, de la atâta ascultat pe youtube am început să o iau pe arătură”. Dar am ciulit urechile și am auzit iar, nu era cântecul ăla frumos de prin filmulețe, era mai mult ca un pocnit ușor, ritmic. După ce am identificat stupul de unde venea, l-am luat la mână. Am găsit 3 frumuseți de botci căpăcite și mi-a fost milă să le rup, așa că am făcut doi roi.
Unul l-am făcut cu matca bătrână, 2 rame de puiet căpăcit și albina de pe ele și o ramă de miere cu păstură. În ăla vechi au rămas restul ramelor cu 2 botci căpăcite și una ne.
Apoi am luat rama cu a treia botcă, am pus-o în altă cutie și am făcut o chetă de la ceilalți stupi de 2 rame cu puiet și una cu mancare. Le-am stropit cu țuică și le-am băgat la grămadă. Roinițele le-am mutat într-o încăpere rece și întunecoasă, le-am pus sirop în hrănitor atunci, ieri le-am pus apă. În seara asta le-am dat afară, cu urdinișul spre nord-vest și le-am pus niște scândurele să dea cu capul când ies. De la ăla cu matca nu a vrut să iasă decât una, care a dansat ce a dansat și a intrat la loc. Din ăla cu botca a ieșit albină grămadă dar nu pleca la treabă, tot dansa din buric în fața stupului. Să vedem ce-o ieși.

Nu am faguri construiți, nu am caturi, nu am FA băgați pe ramă de-ajuns, nu am timp. Greu e să fii pinguin. :lol: Dar mi-am mai comandat vreo 10 cutii, cu caturi și toate cele. Să fie. Eu-s optimist! Dacă nu produc mă sparg ăia mici - iarna asta au băgat borcanul de miere la săptămâna, deci ne-auzim după salcâm poate îmi vindeți și mie ceva marfă, măcar vreo 20 de kg pt ăia mici. :lol:
Ala nou

Mesajde Ala nou » 26 Mai 2014, 22:46

La fix, doar ce s-a trecut salcâmul, am vreo 800 mp exact lângă stupină.
Fişiere ataşate
021.jpg
Facellia
Ala nou

Mesajde Ala nou » 30 Mai 2014, 12:57

Dupa calculul meu, ieri trebuia să iasă o macă din botcă. Nu ieșise pana aseara. Asta prima o fi dat colțul?

În cutie mai am o botca ce ar trebui sa iasa peste 3 zile.
Ala nou

Anterior

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?