Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: katilinus - Catalin Profiri

Mesajde catalin.profiri » 18 Iul 2015, 05:51

Autobuzul 36
7x4 pe remorca si inca 7-10 in bena in functie de configuratie.
Mai avem pana la 200.
Pierd prea mult timp cu legatul si asiguratul stupilor (podisor prins de cat in 2-4 holtsuruburi), ansamblu legat cu chinga, etc.
103748812_AQSCHBZ.jpg

103748811_RWJSXMV3.jpg
„În conformitate cu Sfintele Scripturi, capătul posibilităţilor umane este frecvent locul de întâlnire cu Dumnezeu.”
catalin.profiri

Mesajde ves.lucian.zabrani » 18 Iul 2015, 06:55

De ce prinzi podisorul de cat cu holtzsuruburi ??? Nu mai bine faci podisorului un brau exterior si ai rezolvat problema ???
Eu asa am , desi ma gandesc deja sa elimin doar de la podisoare braul exterior , si sa maresc inaltimea capacelor , cat sa treaca vreo 2 cm capacul peste podisor !!!
La mine toate corpurile au brauri exterioare !!!
La mutat , se inchide urdinisul ( scandura de zbor are balamale ) , chinga pe el si... la drum !!!
Sanatate maxima tie si familiei tale !!!
:P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde catalin.profiri » 18 Iul 2015, 09:04

Nu toate lazile au sita de ventilatie pe fund.
Am vrut sa vad cu ochii mei daca exista diferente in primavara, ca si dezvoltare, intre fam cu sita si cele fara.
In timpul sezonului am fost luat de val si a trebuit sa fac podisoare la toti.
Incerc sa evit braul pt ca asta ar insemna un + dimensiunea lazii si nu cred ca mi-ar mai incapea cate 4 in remorca (in zona dintre roti).
Un alt impediment e ca am unele caturi, vechi, care nu au fost prinse bine in holtsuruburi si au inflorit la colturi, deci acolo nu as putea folosi braul.
Totusi, ideea e buna. O iau la rumegat. Multumesc.
„În conformitate cu Sfintele Scripturi, capătul posibilităţilor umane este frecvent locul de întâlnire cu Dumnezeu.”
catalin.profiri

Mesajde mausica » 18 Iul 2015, 12:05

catalin.profiri scrie:Nu toate lazile au sita de ventilatie pe fund.
Am vrut sa vad cu ochii mei daca exista diferente in primavara, ca si dezvoltare, intre fam cu sita si cele fara.

Si concluzia care este??Oricum iti spune stan patitul ca la transport e sfanta acea aerisire in caz de ceva probleme/defectiuni sau alte dureri
Si eu doar leg cu chinga stupul si il urc in masina pe 2 randuri.nu stau sa prind podisorul cu holsurub sau alte minunatii si nu am avut probleme pana acum si am mers pe destule coclauri.Chingile mari care leaga randurile de stupi nu mai da voie sa miste defel incarcatura ;) Capacul la ai mei e telescopic si cade peste corp.

PS: doresc sa vad acea remorca umpluta cu tupi pe 2 randuri ca putere de incarcare are ;) Spor la inmultiri
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde cristi_vidican » 18 Iul 2015, 12:14

La început, faci cum poți. Mai astupi găurile la stupi și cu noroi (tină).
Îmi aduc aminte când legam stupii cu sârmă. Aveam la stupi colțare făcute de mine. Mergeam doar 10 km, dar la destinație toți stupii erau mișcați. Albină peste tot.
Așa că, la descărcat rămâneam cam singur. Duceam cu mine toți vecinii și neamurile (nu aveam nici 20 de stupi). Era un adevărat circ.

Azi, încarc și descarc singur. Cândva duceam o echipă de fotbal la extrasul mierii.
Apoi, au fost perioade când am extras singur, într-o singură, zi 20 de stupi.

În timp te formezi și te înveți. Devii mult mai eficient.

La început îmi lua 1 zi să verific 10 stupi. Apoi 1 zi la 20 .. 30 ... 50
În fiecare an e greu, dar de la un anumit nr de stupi simți banii în buzunar și e mai liniștitor.

Vezi că ți-am trimis un mesaj pe facebook
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde mellis » 19 Iul 2015, 02:39

Salut Cristi,
La un brau interior nu te-ai gandit? Nu ocupa spatiu si fixeaza ramele/
Am cateva lazi minune, ME, caturile au fata/spate un leat de aprox 1/1 cm prins pe marginea de jos a lazii.
Catul de sus intra peste (in) catul de jos aprox 1 cm - acel leat de 1 cm sta peste rame si le tine fixe.
De asemenea C2 nu se misca peste C1.Fundul este frezat si el sa permita orice cat ca si C1.
Poti folosi ideea daca-ti place la podisor.
Sanatate...
Sa mergem inainte, ca inainte era mai bine...
mellis

Mesajde cristi_vidican » 19 Iul 2015, 07:33

mellis scrie:Salut Cristi,
La un brau interior nu te-ai gandit? Nu ocupa spatiu si fixeaza ramele/

M-am gândit la asta. E tipul de ladă folosit de Pupemea cândva. Nu știu ce folosește acum ...
Și dacă ramele urcă puțin datorită propolisului?
Nu zdrobește albina?
cristi_vidican

Mesajde paul » 19 Iul 2015, 10:27

cristi_vidican scrie:
Azi, încarc și descarc singur.

:shock: :shock: :shock:
Sa inteleg ca intre timp ai frecventat sala de forta ca din poze nu pari a fi vreun Rambo ??? Sau poate nu te referi la stupi de productie ci la nuclee de imperechere ! ;)
Last edit ... un stup mediu de productie are 45-50 de kile (dupa extractie)! Fortosule ! :lol:
P.S. ... intentionez sa nu mai pun mana pe nici un stup la incarcat descarcat. Prefer sa iau cu mine doi oameni pe care sa-i platesc, prefer sa mai fac un drum sau doua in plus din cauza spatiului ocupat de cei doi si sa-mi asum un consum sporit de motorina, deoarece dupa o mutare nu mai sunt bun de nimic 3 zile !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Adi Hodis » 19 Iul 2015, 10:34

paul scrie:
cristi_vidican scrie:
Azi, încarc și descarc singur.

:shock: :shock: :shock:
Sa inteleg ca intre timp ai frecventat sala de forta ca din poze nu pari a fi vreun Rambo ??? Sau poate nu te referi la stupi de productie ci la nuclee de imperechere ! ;)
Last edit ... un stup mediu de productie are 45-50 de kile ! Fortosule !

Paul, stai ca-ti zic eu cum face.
Foloseste roaba apicola si o rampa mobila. Nu ridica nici un stup. Manevreaza cu roaba. Asa si eu. :)
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde paul » 19 Iul 2015, 10:44

Adi Hodis scrie:Paul, stai ca-ti zic eu cum face.
Foloseste roaba apicola si o rampa mobila. Nu ridica nici un stup. Manevreaza cu roaba. Asa si eu. :)

Pai, trebuia sa faca precizarea de la inceput !
Trebuia sa spuna ca la inceputuri isi incorda muschii si mai apoi a trecut la ... mecanizarea apiculturii. :lol: Si, fie vorba-ntre noi, nici cu lisa aia nu-i asa simplu, ca doar n-o conduci pe asfalt. Pe tine te cred ca te descurci singur, pe el ... NU, tu esti obisnuit cu munca fizica si ai un fizic adaptat la asta, el si eu n-avem asa ceva ! Stiu ce spun ! :) La mine si la el daca s-ar incarca stupii spunandu-le povesti am fi primii la incarcat-descarcat ! :lol:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde mausica » 19 Iul 2015, 10:52

paul scrie: La mine si la el daca s-ar incarca stupii spunandu-le povesti am fi primii la incarcat-descarcat ! :lol:

:lol: :lol: Esti de poveste !!!
Nimic nu e intamplator....totul se intampla cu un scop !!!
mausica

Mesajde Adi Hodis » 19 Iul 2015, 11:18

paul scrie:
Adi Hodis scrie:Paul, stai ca-ti zic eu cum face.
Foloseste roaba apicola si o rampa mobila. Nu ridica nici un stup. Manevreaza cu roaba. Asa si eu.

Pai, trebuia sa faca precizarea de la inceput !
Trebuia sa spuna ca la inceputuri isi incorda muschii si mai apoi a trecut la ... mecanizarea apiculturii. :lol: Si, fie vorba-ntre noi, nici cu lisa aia nu-i asa simplu, ca doar n-o conduci pe asfalt. Pe tine te cred ca te descurci singur, pe el ... NU, tu esti obisnuit cu munca fizica si ai un fizic adaptat la asta, el si eu n-avem asa ceva ! Stiu ce spun ! La mine si la el daca s-ar incarca stupii spunandu-le povesti am fi primii la incarcat-descarcat ! :lol:

A trecut la minimecanizare !. :) Pina la mecanizare mai e cale ... banoasa.

Cu munca fizica sint obisnuit dar fizicu' n-a vrut niciodata sa se adapteze, eu am vrut, mult de tot dar el nu si nu !. Si-am apelat la ... minimecanizare. :lol:
De-ai sti cate idei imi trec prin minte cand e de pus fizicul la greu ... numa sa scap. :lol:
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde cristi_vidican » 19 Iul 2015, 15:57

paul scrie: :shock: :shock: :shock:
Last edit ... un stup mediu de productie are 45-50 de kile (dupa extractie)! Fortosule ! :lol:
P.S. ... intentionez sa nu mai pun mana pe nici un stup la incarcat descarcat. Prefer sa iau cu mine doi oameni pe care sa-i platesc, prefer sa mai fac un drum sau doua in plus din cauza spatiului ocupat de cei doi si sa-mi asum un consum sporit de motorina, deoarece dupa o mutare nu mai sunt bun de nimic 3 zile !

Paul ...
mă faci să-ți răspund...
După cum a scris și Adi Hodiș, folosesc lisa. Lisa e făcută după ce am văzut la IG și ce mi-a dictat Adi la telefon. (Anul acesta mai fac una)
La remorca ce o am nu mai am nevoie nici măcar de rampă. Cu lisa ajung să pun direct în remorcă. La descărcat la fel.
Lisa face ca transportul stupului să fie făcut fără prea mare efort. Cine are o lisă bună, știe ce zic.

Legat de forță, nu știu cum arăți tu (pe dinafară), dar te asigur că nu-s chiar de lepădat. Chiar dacă sunt cu nasul prim cărți, am crescut și stau la țară, unde osul se face gros (altfel se rupe)
cristi_vidican

Mesajde paul » 19 Iul 2015, 17:54

cristi_vidican scrie:Paul ...
mă faci să-ți răspund...

Legat de forță, nu știu cum arăți tu (pe dinafară), dar te asigur că nu-s chiar de lepădat. Chiar dacă sunt cu nasul prim cărți, am crescut și stau la țară, unde osul se face gros (altfel se rupe)

Sa inteleg ca ti-am provocat un disconfort intelectual ( ma faci sa-ti raspund) ??? ;) :o Pur si simplu eram nedumerit, cum reusesti de unul singur, avand in minte imaginea ta pe care-o asociam cu aceea a unui intelectual cu os subtire ( ca sa folosesc o expresie draga tie ). Scuze daca te-am vexat, nu asta am avut intentie ! :idea:
Eu unul am crescut la oras ( la bloc) si osul n-a avut unde se ingrosa , de asta se cam rupe usor! ;)
LE ... alta data sa fii mai explicit in redactare ca sa nu mai fiu nevoit sa te inoportunez ! :idea:
Ultima oară modificat de paul pe 19 Iul 2015, 18:16, modificat 1 dată în total.
paul

Mesajde paul » 19 Iul 2015, 18:14

cristi_vidican scrie:
Chiar dacă sunt cu nasul prim cărți,

Vezi ca scria pe undeva , prin cartile pe care le citesti... daca-i veti iubi pe cei ce va iubesc pe voi, ce folos veti avea ??? (citeste si ... continuarea)
Mai aprofundeaza aspectul asta ! ;)
paul

Mesajde catalin.profiri » 19 Iul 2015, 19:33

Paul si Cristi, multumesc pentru completari si sfaturi. Revenim la topic :D
catalin.profiri

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?