Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: D'ale lui State

Mesajde paul » 21 Ian 2014, 21:21

Apai Statica, daca o iei asa si o si tii in ritm, vorbeste cu Mircea (site admin) sa-ti lase mostenire forumul ca ..." o sa traiesti cat zidul Goliei si Cetatea Neamtului" !!! :lol: Noi vom fi ... oale si ulcele ! :lol:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde stefanmadalin » 21 Ian 2014, 21:39

E foarte bine ca ai sursa buna de faina. Ce pune socrul tau pe seminte inainte de semanat se metabolizeaza pana la recoltat(in cazul unei doze recomandate de producator).Sa stii ca tratamentul la samanta, fie insecticid sau fungicid, este cel mai important.
stefanmadalin

Mesajde redoo » 21 Ian 2014, 21:42

State scrie:Eeeeeee, ia uitati ce frumusete eram de dimineata... :lol:

Imagine

Nu stiu cati ati mai patit , dar sa te trezesti din somn cu o senzatie ca nu mai ai aer....e jale ! Mai ales cand stii ca te-ai culcat "in regula", cu toate ok. Se observa si urechea ca la magar. Nici aia din Africa n-au urechile in halul asta. :lol: :lol:

Bai State, tu sigur nu esti ruda cu Cioaba...da mai pe departe asa, ca tu ai doar un rand de gusa :D
Fişiere ataşate
249495_articol.jpg
Life is BEE...utiful!!!
http://e-redoo.ro/
redoo

Mesajde iunicu » 21 Ian 2014, 21:49

State scrie:ce se intampla cu mierea cand temperatura de coacere este foarte mare ?

Drojdia (levurile) are (au) nevoie de oxigen si de nutrienti ca sa traiasca. Daca o privezi de oxigen, cum se intampla in cazul aluatului unde nu poate respira fiind acoperita de coca, incepe si ataca glucidele de unde extrage oxigen ca sa traiasca. In urma procesarii glucidelor rezulta CO2 si alcool. Dioxidul de carbon, neavand pe unde sa se elibereze in atmosfera, formeaza basici in coca si astfel coca ii mareste volumul umflata de dioxidul de carbon rezultat in urma fermentatiei.
Hidrometilfurfurolul (HMF) se produce in uma tratamentului termic la peste 70*C aplicat fructozei de aceia mierea nu trebuie incalzita. Dar tinand cont ca in paine drojdiile consuma atat fructoza cat si glucoza din compozitia mierii, posibilitatea de a forma HMF este infima.
Drojdiile la fel ca celelalte organisme vii consuma zaharurile in forma usor asimilabila. Adica or sa consume intai mierea si dupa ce nu mai au miere or sa atace glucidele din faina pe care trebuie sa le inverteasca.
Odihneste-te in pace Gica!
Odihneste-te in pace Kamy!
iunicu

Mesajde State » 21 Ian 2014, 23:16

N-aveti nici voi toate gainile acasa.... :lol:

Nicule, sa traiesti!
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde gigibecalul » 22 Ian 2014, 00:19

State scrie:N-aveti nici voi toate gainile acasa.... :lol:

Nicule, sa traiesti!

Mai nou se zice că iți plouă prin acoperiș...adică n-ai toate țiglele pe casă :lol: :lol: :lol:
Să trăiești, State !!!
"În mintea mea e numai bine
La mine-n suflet e doar cald
Domesticesc de drag albine
Și-n roua raiului mă scald"
(Sergiu Cipariu)

"Dă-i albinei ce-i trebuie, fără să te zgârcești, și te va răsplăti la prima ocazie."
(C.V.)
gigibecalul

Mesajde State » 22 Ian 2014, 16:32

Am si eu o intrebare pentru voi.
Ma gandeam azi-noapte la o chestie sa nu mai invart stupii(vara-iarna).
Eu ii pozitionez asa:
Vara- cu urdinisul spre Vest.
Iarna- cu urdinisul spre Sud.
Anul asta n-am mai avut timp sa-i invart si i-am lasat cu urdinisul spre Sud. Acum ierneaza tot asa.
Din ce-am citit si eu pe ici pe colo, ar fi de preferat ca vara sa fie in pat rece, iarna in pat cald. Nu intram in amanunte dar mie personal, mi se pare logic.
Ai mei sunt in pat rece(ramele perpendiculare pe urdinis).
Ma gandeam sa mai fac un al doilea urdinis, in partea dreapta cum privim din fata stupului. Ideea e urmatoarea:
Vara inchid urdinisul dinspre Sud si il deschid pe cel dinspre Vest.

Voi ce ziceti ? Sau macar cei care ati mai incercat, dati-mi un sfat va rog, daca e bine sau nu.
Va multumesc!
State

Mesajde joohny » 22 Ian 2014, 16:51

Va salut.Din cite stiu eu stiu, vara se aseaza stupii cu urdinisul la est iar iarna la sud.Logica e simpla.Sanatate.
joohny

Mesajde alt stupar » 22 Ian 2014, 17:09

Da.
Si le pui si un indicator rutier pentru a le sugeira noul traseu!
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde State » 22 Ian 2014, 18:18

joohny scrie:Va salut.Din cite stiu eu stiu, vara se aseaza stupii cu urdinisul la est iar iarna la sud.Logica e simpla.Sanatate.

Eu ii asez cu urdinisul spre Vest pentru ca am terenul in panta, cu inclinatie de la Est la Vest. Lucrez mult mai usor in caz de stimulare, control, etc.

alt stupar scrie:Da.
Si le pui si un indicator rutier pentru a le sugeira noul traseu!

Le fac si sens giratoriu daca trebe. :P

Serios, cand le ducem in pastoral, cum se reorienteaza la noua locatie ? Nu este cam la fel ?
State

Mesajde Jean Valjean » 22 Ian 2014, 19:02

State, eu cred ca iti faci prea multe probleme, mai ales in stationar, cu privire la pozitionarea urdiniselor.
In ceea ce priveste patul cald sau rece, cand ai fundul gol crezi ca mai conteaza? Si daca ai fund plin, tot nu cred ca conteaza, desi eu, citind discutiile de pe forumul vechi, am ramas cu ideea ca e mai bine in pat rece.
Cel mai mare risc in viata este sa nu-ti asumi nici un risc!
Jean Valjean

Mesajde iunicu » 22 Ian 2014, 19:03

Am citit despre propunerea ta cu urdinisul alternativ intr-o carte apicola. Eu am ramele asezate in pat rece dar iernarea se desfasoara ca si cand ar fi asezate in pat cald. Am urdinisul in partea stanga iar ramele sunt stranse in partea dreapta. Astfel ventilarea se face ca la patul cald si nu trebuie sa modific urdinisul. Iarna asta am facut un experiment, facand impachetajul cuibului cu folie anticondens. Folia aceia care se aseaza sub tigla metalica. Saptamana trecuta am facut un control sumar intr-o zi cu zbor de curatire si nu am mai gasit pete de mucegai in interiorul impachetajului dar am mucegai pe cutie in afara cuibului.
Odihneste-te in pace Gica!
Odihneste-te in pace Kamy!
iunicu

Mesajde alt stupar » 22 Ian 2014, 19:14

State, ia fi antena acilea... vin cu stupii de la un cules tarziu la sfarsit de septembrie, 50 km. Si ii asez pe vatra de iernare pe boxpaleti, ca Margarit.
Nu apuca albina sa faca zbor de orientare, ca la deschiderea urdiniselor schimb instant si pozitia blocurilor de urdinis, din cea de toate in dreapa in cea una in dreapta alta in stanga, in idea iernarii cuiburilor trase spre peretele alaturat vecinului.
La zborurile din iarna inca cautau sa intre tot prin vechiul loc...
Acu'...tu faci cum vrei.
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde State » 22 Ian 2014, 23:02

Eu n-am patit asta pana acum si tocmai de aceea intreb. Va multumesc!

@Jean, momentan am stupii cu fund AV dar ma pricopsesc cu unii cu fund plin. Stii vorba aia: Calul de dar nu se cauta la dinti.
@Iunicule, eu n-am mai pus folie anul asta. Am pus podisorul peste rame, pe fanta de aerisire din podisor(1/3) o coala de ziar impaturita in 4 iar pe restul suprafetei 2-3 ziare din acelea cu reclame. Ce-i drept, tabla este bagata de tot jos, n-are spatiu. Pe 19Ianuarie am facut un control mic. Ziarele sunt perfect uscate si stupul fara urme de mucegai sau umezeala.
De cand am albine nu mi-a murit nici o familie. Eu ma multumesc cu ce am pana acum si ma bucur ca n-am fost pe lista incepatorilor ghinionisti. Exact ca in proverbul: Prost sa fii, noroc sa ai. :lol:
State

Mesajde State » 22 Ian 2014, 23:10

Pentru anul viitor, voi face niste perne umplute cu lana. Ma gandesc sa le folosesc atat vara, cat si iarna. Pe caldurile alea insuportabile, capacul de tabla se cam incinge. Varianta cu paie deasupra nu prea mi se potriveste, deoarece am un vecin(*****) care-si lasa gainile si curcile libere, iar astea sar la mine in gradina si-mi futizeaza stupii. :evil:
State

Mesajde liviutzbogos » 22 Ian 2014, 23:21

Parerea mea e ca poti face fundul mobil si toamna intorci cuibul cu tot cu lada la 90 de grade, din pat rece in pat cald. Pernele mi se par o idee buna daca ai capacul doar din tabla. Eu le am si cu un osb sub tabla dar vreau la vara sa bag si cate un polistiren.
Daca te futizeaza vecinii cu curcile, iti fac rost de un catel "de intors" de la stana...ti le mana ala de numa pene raman in urma :lol: Sau poti trece la operatiunea "Oala" ;)
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?