Ma numesc Mihai, sunt din Constanta, stupina in navodari, impreuna cu fratele meu Cristi, am inceput apicultura in iunie 2011, cu 10 cani de albine si 10 matci imperecheate,...
Am plecat de la 10 micro,micro,micro nuclei,...si am ajuns in toamna cu 8, in septembrie, sa declansat un furtisag si 2 au cazut prada, doar daca dormeam langa ei as fi putut sa ii salvez.
Am folosit sistemul de imperechere al matcilor de la apis puisorul,( fara nici o reclama) , s-a dovedit a fi un sistem care ne-a satisfacut dorintele pentru inceput.
Stupii sunt sistem MER pe 10 rame,confectionati acasa, cresterea nucleilor i-am facut aplicand sistemul orizontalului, ulterior am verticalizat, stupii sunt doar in stationar urmand ca anul viitor sa mergem in pastoral, nu avea nici un sens sa caram lazi goale,...
Albinele au primit apiinvert la 5 zile, sirop de zahar, startovit, apifonda, ultima stimulare a fost facuta pe 20 septembrie, mentionez ca roii nu au primit nici un fel de ajutor cu rame de puiet capacit.
Roii au crescut cate 10 rame de 1/2 fiecare, au miere in jur de 8 kg, cuiburile restranse, iernare stil horn,gratii de soareci, trei tratamente cu varachet, ultimul pe 15 octombrie, pana acum nu am vazut varooa pe tot timpul anului, si nici dupa efectuarea tratamentului pe fundul stupului, mavrirol si protofil inca nu am folosit, si nici nu folosesc in acest an.
Protofilul il voi administra pe la sfarsitul lui februarie.
Pana acum iernarea decurge foarte bine,fara umiditate, inclusiv astazi albinele au zburat, mai ajungem la ele pe 15 ianuarie, sa le administram apifonda.
Utilajele de tamplarie sunt facute de noi, stupii , ramele, hranitoarele la fel,..numai in regim propriu, fara nici un fel de fonduri europene , si nici nu intentionam.
Am confectionat un topitor solar din 2 caturi de 1/2, iar in ianuarie ne apucam de centrifuga, butoiul a fost un cadou de la un amic bine cunoscut pe acest forum.
Prima achizitie pentru la anul va fi o cutie jenter, si o presa de faguri, am vazut prese pe internet dar sunt foarte scumpe, daca nu gasim cu ajutorul vostru pe acest forum mai accesibila, vom cumpara una noua.
Acum sa speram ca roii vor trece iarna, daca nu, la anul cumparam familii..
Bineinteles peripetii au fost multe, in cateva zile am sa vin si cu poze.