Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

vicpo

Mesajde vicpo » 15 Mar 2011, 23:36

popa victor corbeni arges 41 ani 40 familii de albine apicultor di 2004cand am preluat stupina de la cineva caruia ii murise tatal.Am preluat toate cele 25 familii care apartinuse batrinului. INmomentul respectiv nu aveam nici cea mai mica cunostinta apicola dar doream sa am stupi asa ca am platit si i-am luat .L-a primul control am chemat pe cineva care mi-a spus ca 3 dintre ei sint besmetici asa ca am ramas cu22.am luat carti de specialitate de la biblioteca si in iarna respectiva am citit vreo 7 carti de hristea ,antonescu si alti .IN PRIMAVARA AM IESIT DOAR CU18 4 murind din lipsa hrana .de 3 ani intretin aceste 40 familii in stupi cu 2 matci fiind f multumit de felul cum ierneaza,cum se dezvolta in primavara si in special la cules.M-iam confectionat cutii speciale pe 12 rame despartite in doua printr-o tabla expandata si in acest fel le intretit pe intreg sezonul.
vicpo

Re: vicpo

Mesajde gabi bee » 15 Aug 2011, 22:22

salut vicpo ! m-i se pare interesant modul tau de exploatare in stupii despartiti in 2 , cu doua matci si a-si vrea, daca se poate , sa i-mi spui si mie mai in amanunt despre metoda asta ca poate pe viitor o sa incerc si eu . numai bine ! :D ;)
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde vicpo » 16 Aug 2011, 13:18

am vazut ca ai cartea lui hristea stuparitul nou ,acolo e o rubrica in care vorbeste despre productii mari de miere si descrie metoda unui francez l"Hoste ( momentan am cartea imprumutata la cineva astfel i-ti spuneam si pagina).Acesta metoda consta in explaotarea albinelor instupi cu 2 matci despartiti de o diafragma din tabla in care eu am decupat in ea si am pus peste decupatura o plasa de sirma cu ochiuri mici.Acesta diafragma culiseaza intr-un canal facut la jumatatea peretului frontal si a celui din spate astfel incit imparte stupul de 12 rame in doua.Iarna cele doua familii ierneaza de o parte si de alta a diafragmei formind astfel un singur ghem , in primavara la primul control gasesc cite 3 faguri cu puiet in fiecare familie.Am iernat in aceasta iarna ca experiment 2 roiuri pe 3 rame fiecare, au iesit in primavara fara probleme si inainte de salcim erau pline toate cele12 rame de puiet.Daca ai nelamuriri intreaba orice im masura in care pot raspund la orice intrebare
vicpo

Mesajde gabi bee » 16 Aug 2011, 16:16

am citit in carte metoda respectiva si in parte am inteles . ce nu imi este clar e faptul ca daca stupul are 12 rame si in el tinem practic 2 familii cu 2 matci , fiecare pe 6 rame , primavara cand ponta este exploziva ,matca ajunge la 4 faguri cu puiet imediat si apoi nu mai are unde sa oua si se creeaza conditiile de roit . se poate tine o familie de albine pe doar 6 rame tot timpul verii , fara sa intre in friguri , chiar daca sus avem o magazie 1\1 ? mai dati-mi cateva detalii , ca eu avand stupii pe 12 rame vreau sa incerc cu unul sa vad cum merge ! multa sanatate ! ;)
gabi bee

Mesajde vicpo » 16 Aug 2011, 18:39

in primavara folosesc 2 metode,una din ele consta in faptul ca in momentul cind am cele 6 rame pline de puiet(deci 12 rame)i-au o matca cu 2-3 rame puiet capacit si le pun in alt stup sa zicem in partea dreapta a stupului ,din alt stup i-au iarasi o matca cu 2-3 rame de puiet capacit si le pun in acel stup nou in partea stinga deci formez practic un nou stup care are deja cel putin 4-6 rame de puiet capacit(deci intruneste conditiile unei famili de productie),peste acest corp de stup pun gratie haneman si l-a momentul potrivit magazinele de recolta.In stupi din care am luat o matca scot diafragma despartitoare deoarece raminind o singura matca nu m-ai are rost ,si pun magazinele caci raminind 8-9 rame de puiet va avea nevoie de spatiu.
vicpo

Mesajde vicpo » 16 Aug 2011, 18:54

a doua metoda depinde f mult de matca (personal imultesc numai din botci de schimbare)si consta:in momentul cind cele 12 rame sint pline de albina (se intimpla cam la 15 aprilie)ridic 2 faguri de puiet din fiecare cuib inlocuindu-i cu faguri pt ouat ,pun gratia haneman ,pun prima magazie tot dadant in care pun in centru cei 4 faguri cu puiet si completez cu faguri caditi si artificiali.Daca au spatiu suficient si nu sint matci roitoare productia va depasi productia a2 famili intretinute in stupi normali, cel putin din asta am vazut . Recunosc acesta metoda necesita m-ai mult timp dar si rezultate pe masura.
vicpo

Mesajde vicpo » 16 Aug 2011, 18:58

fata de metoda originala a francezului am unele modificari una din ele este plasarea ambelor urdinise pe peretele frontal.
vicpo

Mesajde vicpo » 16 Aug 2011, 19:01

nu ma pricep la calculator altfel as fi pus ceva poze (
vicpo

Mesajde liviu1965 » 16 Aug 2011, 20:19

Intra la viewforum.php?f=35

Ce te depaseste , pune intrebarea si te rezolva Mircea

Toate bune
liviu1965

Mesajde gabi bee » 16 Aug 2011, 22:23

deci ridicati din stupul principal sa zicem o matca cu 2-3 rame de puiet si le puneti in alt stup . in stupul principal ridicati diafragma si se unifica albinele ramase fara matca cu familia cu matca sau apar probleme cu lupte , cladire de botci ?
diafragma este prevazuta cu un rand de plasa sau cu 2 randuri sa nu se poata atinge albinele ? numai bine ! :P
gabi bee

Mesajde vicpo » 17 Aug 2011, 08:43

plasa are rolul de a unifica mirosul astfel incit atunci cind ridic diafragma se unifica familiile fara alte accesori gen tuica, ziar etc si nu au loc lupte .Tabla despartitoare are plasa pe o singura parte,iarna de o parte si de cealalalta ai ei se formeaza ghemurile de iernare iar prin sita trece nu numai mirosul dar si caldura.
vicpo

Mesajde gabi bee » 17 Aug 2011, 14:00

mersi mult vicpo ! mi-e clar acum dar mai suporta-mi o ultima lamurire : in cazul iernarii a doi roi de o parte si de alta a diafragmei cu plasa , pt a forma un ghem comun , care este ordinea aranjarii fagurilor de iernare ? :?: :P .multa sanatate ! :D
gabi bee

Mesajde vicpo » 17 Aug 2011, 15:49

iernind 2 roi in acest fel pot garanta ca iesi din iarna daca iernezi chiar si pe 3 rame fiecare cu conditia ca aceste rame sa fie pline cu miere deci aprx 8-9 kg fiecare familie .nu numai ca iesi din iarna dar pina in salcam vei putea face un roi si sa ramii cu cel putin 9 rame puiet.Acum sa revin la asezarea ramelor;in cazul tau la inceput de septembrie probabil ca nu vor fi mai mult de 6 rame cu ceva puiet pe ele deci atunci as baga cele 2 roiuri intr-o singura cutie,treptat ponta scade si se elibereaza unele rame de puiet,aceste rame le descapacesti ca mierea sa fie compactata pe cele aprx 3-4 rame pe care va ierna roiurile.Probabil ca la jumatea lui octombrie matca nu va mai depune oua asa ca poti aranja familiile pt iernare in felul urmator:cea mai plina rama linga diafragma urmeaza rama care are probabil o palma de puiet capacit dupa care cealalta care ar trebui sa fie de asemenea plina de miere.Daca albinele nu sint uzate nu vei gasi in primavara mai mult de 0 cana (de baut ceai)de albine moarte dela ambele familii.In primavara cind alti scot rame sa restringa cuibul tu vei fi obligat sa introduci rame .
vicpo

Mesajde gabi bee » 17 Aug 2011, 21:19

pt mine amanuntele astea sunt valoroase si i-ti multumesc inca o data pt amabilitate si deschidere . cum eu am numai roi de la 3 rame pana la 8-9 rame vreau sa incerc macar la 2 cutii sa fac modificarea cu diafragma cu plasa . mai ramane problema cu fundul stupului care la mine e cu plasa . o merge sa iernez cu fundul partial descoperit sau nu e indicat daca iernez 2 roi slabi in sistemul asta ? tu cum ai fundurile la stupi ? :P
gabi bee

Mesajde robert.s_robert » 29 Sep 2012, 12:02

Interesanta idee,daca voi iesi in primavara cu albinele,sigur voi incerca aceasta metoda intr o cutie noua.Va multumeste un incepator din apropiere.
Sanatate!
0762616363
robert.s_robert

Mesajde Adi Hodis » 29 Sep 2012, 13:45

Vipco .... asa lucram si eu pe la inceputuri ... doar ca atunci, aveam stupii cu 12 rame pt fiecare matca, deci erau stupi orizontali cu 24 de rame iar peretii fatza spate aveau 40 mm grosime.
O adevarata provocare de ... fortza ... la mutarea stupinei in pastoral. Au fost cazuri cand am mutat stupii plini cu miere ... un chin cu ... hei rup !!!.

Referitor la comparatia de productie & metoda unificarii ... pot sa zic ca, in prezent eu o fac mai simplu ... despart cuiburile celor care raman acasa, cu gratia Hanneman si dupa 3 zile iau caturl/ile in care NU este matca.
Matca care ramane acasa, o mut in alt loc ... astfel ca stupul/ii ce vor pleca in pastoral, preia si culegatoarele celorlalti.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Următorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?