de Mykens » 16 Feb 2012, 12:40
Buna, Marine
Am fost şi eu pe la Mînăstirea Cucova, cred că prin ianuarie 1987 cu un frate al meu şi un prieten care acum e preot prin zona Tulcea, cred. Părintele Evstratie Ivu. Am fost serviţi de călugări cu o salată de cartofi cu sfeclă roşie şi un vin bun (era o zi de post) am rămas peste noapte acolo, a doua zi la slujbă. După slujbă, admiram pictura, timp era berechet, trenul era în jur de ora 16. Ne vede un moşuleţ slăbuţ şi uscăţiv:
- De unde sînteţi ?
- De prin zona Fălticenilor.
- Vă rog să veniţi la mine la masă.
- Nu se poate, nu e timp, pierdem trenul... bla..bla...bla...
- Ştiu eu la ce oră e trenul ! Pînă la 16 aveţi timp berechet. Eu rămîn la biserică (era prin comitetul de conducere a bisericii), voi coborîţi, şi unde vedeţi stîlpul 102, (era, cum cobori de la mănăstire, pe stînga) intraţi şi mâncaţi.
Curioasă trebă ! Coborâm noi spre Orbeni, cu ochii când la stîlpii din stînga, cînd la cei din dreapta, până găsim stîlpul 102. O casă mare, bătrînească, cu clanţă la poartă din alamă, ca la o curte boierească. Iţim noi capul după poartă să nu dea vre-un dulău peste noi, înaintăm spre uşă, şi, când ajungem în dreptul uşii...surpriză ! Se deschide uşa, iese o băbuţă mititică şi negricioasă şi ne invită la masă, de parcă ştia că venim. Un borş cu cartofi dres cu smântână, brânză cu mămăligă, niste zglăvoci din pârâu în saramură... şi când să facem cruce, apare şi moşul.
- Beţi un vin ?
Nici o muscă nu bâzîie !
După primul pahar:
- Mai beţi unul ?
Un Nuuu cu jumătate de gură.L-am pipat şi pe al doilea, la al treilea şi la al patrulea, un NU hotărât, dar...le-am suuupt !!!!!
Una peste alta, am dat vreo 4 pahare pe uliţa gîtului ! Băieţi serioşi, mulţumim (şi ne mulţumim cu 4), deşi, în viaţa mea nu mai băusem şi nu am mai băut de atunci un aşa vin.
- Moşule, mulţumim, dar, totuşi, cum te cheamă ?
- V-aţi săturat ?
- Da
- Atunici, ce vă interesează cum mă cheamă ?
După lungi şi mieroase insistenţe, mi-a răspuns: Moş Ţîţu. Sper să nu greşesc.
După vre-o cîţiva ani, m-am întîlnit cu un călugăr de la Cucova în altă mînăstire şi am aflat că acesta era un obicei la Moş Ţîţu, să cheme la masă în fiece duminică oameni ce nu erau de prin parte locului. Cum se poate uita aşa ceva ? Moş Ţîţu, 102, vin strşnic de bun !
P.S. Şi eu sînt de stil vechi, sîntem 4 fraţi, toţi cu boala gîzelor melifere. 3 în zona Fălticeni, 1 la Ieşi.
Să nu vă ajungă butoaiele !