Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Ignatius

Mesajde ignatius » 01 Dec 2013, 22:31

Va salut
Gata, m-am hotarat sa deschid si eu o pagina personala. Dupa ce am postat nenumarate topicuri pe primul grup de discutii, prin anii 2003, apoi pe stuparitul vechi, iar acum pe stuparitul actual, m-am hotarat sa deschid o pagina personala.
Dupa ce ani de zile am cochetat cu apicultura, cu orizontali pe 22 rame, cu verticali cu 10 rame, cu ME 3/4, layens, a venit timpul sa fac un pas decisiv si serios spre apicultura adevarat odata cu achizitionarea unui pavilion apicol.
De ce pavilion?
Consider ca pavilionul este solutia cea mai buna si care mi se potriveste cel mai bine. Locuiesc in oras, nu am nici o vatra si nici teren undeva la tara unde sa imi stabilesc stupina. In aceste conditii am conisderat ca un pavilion poate fi si vatra si magazie si depozit si dormitor. all inclusiv. Achizitionarea unui teren pentru o vatra fixa sau provizorie tot nu rezolva semnele mele de intrebare.
Ce m-a determinat sa fac acest pas?
Am avut o discutie cu un apicultor si el pe 8 octombrie tocmai ce venise din Insula mare a Brailei de la menta si flori de balta. Mi-am dat seama ca asta e apicultura pe care m-o doresc, sa te deplasezi acolo unde e cules si sa dai de luri albinelor pentru aintra puternice in iarna.
In ultimii ani, am lucrat cu stupii ME si am ajuns sa ii inteleg foarte bine, cu exceptia iernatului care inca imi da batai de cap. Acum la acest moment albinele inca nu au urcat in corpul de sus.
Pavilionul achizitionat este cu cabina intr-un capat, cu punte dubla pe rotile din spate, cu peridoc ( a 5-a roata) , este pe trei randuri, 11 stupi pe un rand, in total 66 stupi + 16 stupi dedesubt.
Rastelele au Lxl 525x525 si o inaltime de 60-65 cm. Avand in vedere dimensiunile sunt facute pentru stup de 12 rame cu cat de 1/2. Eu o sa fac stupi pe 14 rame, desi mai indicat ar fi de 16 rame , plus un cat de 1/2 ( as fi preferat spatiu si pentru al doilea cat ) pe 10 rame sau de 12 rame inca nu m-am descis.Multumesc celor pe care i-am deranjat cu intrebari despre pavilion si stupi, multumesc d-lui Hodis, Dicu, Kamy, DonBazil, Puisoru, Luca. Vroiam un pavilion in care sa folosesc stupi verticali. Daca lada o fac pe 14 rame, in pat cald, lada pe 14 rame va avea la exterior 572 mm, mai lunga cu 5 cm decat rastelul. De ce as prefera lada de 16 rame in detrimentul celei de 14 rame ? asa cum am mai scris: permite o lejeritate in manipularea rameor, poti sa pastrezi 1-2 rame cu miere de la salcam pentru orice evenutalitate, poti sa tragi ramele spre culoar pentru a lucra mai usor. Inca nu m-am decis, o lada pe 16 rame costa ceva mai mult si depaseste cu 13 cm rastelul.
la toti stupii vreau sa am colector de polen, colector de propolis, gratie haneman, izgonitor, podisor cu sita, diafragma si hranitor.
Pentru ca am stupi foarte putini si doresc ca pana in toamna lui 2014 sa am macar 60 de familii , vreau in prima faza sa ma pricopsesc cu 20 de stupi in primavara. Am o rulota si vreau sa o dau la schimb cu vreo 15 stupi, daca e cineva interesant o sa-i dau cat mai multe detalii interesante despre rulota ( o sa postez si fotografii cu ea.) Este o rulota unicat cu trapa foarte mare care permite o aerisire foarte buna vara, o rulota cu o forma speciala care taie aerul, si spre deosebire de celelalte rulote ruleaza foarte usor pe sosea, are o constructie speciala de forma unui cochilii din teava rectangulara, cautati pe net Eriba Troll, sunt rulote care se construiesc si astazi exact in aceiasi forma aerodinamica pentru care sunt foarte cautate in toata lumea si datorita aerului retro pe care il au.
O sa pun si 2 fotografii cu pavilionul cumparat din com. Mirolsava jud. Iasi.
Cam atat pentru moment, nu prea am fost cursiv si ordonat in exprimarea ideilor dar sper ca imi veti intelege entuziasmul.
cu bine si iarna usoara.
Fişiere ataşate
rulota1.jpg
rulota 1
download.jpg
pavilion -alt unghi
download.jpg (4.42 KiB) Vizualizat de 11989 ori
13672378_2.jpg
pavilionul
48 ani, stupi verticali
ignatius

Re: Ignatius

Mesajde ignatius » 01 Dec 2013, 22:39

Alte fotografii cu rulota
Fişiere ataşate
rulota6.jpg
loc de servit masa care se transforma in pat, dar se poate si demonta pentru a pune o centrifuga
rulota5.jpg
pat dublu, mobilier lemn masiv, stare impecabila
rulota3.jpg
intrare, se vede si trapa speciala, unicat la rulote
48 ani, stupi verticali
ignatius

Mesajde proapis13 » 01 Dec 2013, 22:43

Bun venit la pagini personale si la mai mai mare :!:
In entuziasmul tau nu ai scris cate fam ai ce model de stupi pastoresti si unde ;)
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde ignatius » 01 Dec 2013, 22:52

le pastoresc in Focsani, in oras, langa blocuri si case, cativa stupi ME, putini.
paradoxal sa stiti ca in oras se face o apicultura buna , primavara plin de pomi fructiferi, Focsaniul e plin de salcami, de tei si castani, iar in jurul orasului se mai cultiva cateodata rapita si floarea soarelui.
Initial, acu vreo 8 ani, am vrut sa imi cumpar pavilion si rau am facut ca nu l-am cumparat, cred c eram departe dpdv apicol astazi.
In toti acesti ani am vandut cam toti stupii si toate categoriile de stupi, inclusiv lazi si rame, de mai multe ori, facem , vindeam tot, iar ma apucam, renuntam iar ma apucam de apicultura si ma saturasem de nehotararea mea.
Multumesc
48 ani, stupi verticali
ignatius

Mesajde State » 02 Dec 2013, 22:55

Va salut! V-am trimis un MP. Am vorbit cu sotia si vrem sa cumparam rulota.
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde ignatius » 25 Ian 2014, 15:02

Buna ziua si La multi ani!
Am revenit
Planurile mele continua.
Am cumparat un camion IFA L60 4x4 cu 32 de lazi pe 12 rame si rastel in camion. Impozit primarie camion 150 lei anual. RCA 6 luni-800 lei.
O sa revin cu fotografii ale camionului.
Mai trebuie pus la punct dar faptul ca este 4x4 , este foarte simplu ca mecanica, nu are electronica, piese ieftine si noi care se gasesc foarte usor, m-a determinat sa cumpar acest camion cu care voi tracta si pavilionul
48 ani, stupi verticali
ignatius

Mesajde ignatius » 25 Ian 2014, 15:34

grafic7.jpg
Vedere din interiorul lazii, se observa cele 2 paci active
grafic7.jpg
Vedere din interiorul lazii, se observa cele 2 paci active
Intre timp am lucrat la alegerea tipului de stup cu care voi dota pavilionul. Vroiam ceva simplu, practic, cu colector de polen in soclu, cu scandura de zbor rabatabila si dupa multe cercetari , inspirat de colectorul de polen a d-lui Calin din Botosani , am reusit sa definitvez modelul de stup pe care il voi construi.
lada va fi pe 14 rame cu diafragma si hranitor din lemn tip uluc pentru primavara , iar in sezonul cald voi folosi hranitor cu picurare. cat de 1/2 de 10 rame.
Va multumesc
Ultima oară modificat de ignatius pe 25 Ian 2014, 15:43, modificat 1 dată în total.
48 ani, stupi verticali
ignatius

Mesajde ignatius » 25 Ian 2014, 15:37

alte fotografii ale lazii cu calectorul de polen incorporat in fundul lazii
Fişiere ataşate
grafic2.jpg
vedere din fata, de la urdinis, se observa cum placa activa vine pana in buza stupului
48 ani, stupi verticali
ignatius

Mesajde ignatius » 25 Ian 2014, 15:38

vedere cu fundul stupului, sub fund vine plasa prin care va cadea polenul. inca nu am facut sertarul pentru polen.
Fişiere ataşate
grafic3.jpg
sub fund, cele 2 placi active
48 ani, stupi verticali
ignatius

Mesajde ignatius » 25 Ian 2014, 15:40

atunci cand nu vrem sa mai colectam polen, scoatem o singura placa activa, prin fata, pe la urdinis.
Fişiere ataşate
grafic4.jpg
se vede ca daca scoatem o placa activa albina urca fara probleme
48 ani, stupi verticali
ignatius

Mesajde ignatius » 25 Ian 2014, 15:40

inca una
Fişiere ataşate
grafic5.jpg
48 ani, stupi verticali
ignatius

Mesajde ignatius » 25 Ian 2014, 15:41

a incercat cineva un astfel de colector de propolis?
Fişiere ataşate
grafic8.jpg
48 ani, stupi verticali
ignatius

Mesajde costi_vic_ro » 25 Ian 2014, 15:42

ignatius scrie:atunci cand nu vrem sa mai colectam polen, scoatem o singura placa activa, prin fata, pe la urdinis.

sa traiti ,felicitari pentru realizari dar sa ne explicati si noua cum a-ti bagat o masina in stup? :D
costi_vic_ro

Mesajde ignatius » 25 Ian 2014, 15:44

costi_vic_ro scrie:
ignatius scrie:atunci cand nu vrem sa mai colectam polen, scoatem o singura placa activa, prin fata, pe la urdinis.

sa traiti ,felicitari pentru realizari dar sa ne explicati si noua cum a-ti bagat o masina in stup? :D

va referiti la una din fotografii in care se vede interiorul unei masini ? aha , lada era in portbagaj si cand am fotografiat stupul se observa si interiorul masini ca si cum masina ar fi in interiorul stupului. buna remarca.
48 ani, stupi verticali
ignatius

Mesajde costi_vic_ro » 25 Ian 2014, 16:29

ignatius scrie:a incercat cineva un astfel de colector de propolis?

nu cred ca ar fi acesta un colector de propolis,pare a fi o gratie hanemann,dar poate ma insel eu
costi_vic_ro

Mesajde ignatius » 25 Ian 2014, 16:49

va inselati este colector de propolis
48 ani, stupi verticali
ignatius

Următorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?