Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Alex_andru

Mesajde Alex_andru » 27 Feb 2011, 00:10

Bine ne regăsim!
Alex_andru

Re: Alex_andru

Mesajde antal_bee » 12 Mar 2011, 00:09

bine v-am gasit. va urez vreme faina si spor prin stupina. :)
Nu te osteni sa ajungi bogat; nu-ti pune iscusinta ta in aceasta. Pilde cap. 23 vrs.4
antal_bee

Mesajde Alex_andru » 25 Noi 2011, 21:23

Bună seara!
Bine v-am regăsit după o vară plină. Am revenit la gura sobei pentru poveștile apicole de iarnă.
Salutări tuturor cunoscuților și celor încă necunoscuți!
Alex_andru

Mesajde proapis13 » 25 Noi 2011, 21:39

Alex_andru scrie:Bună seara!
Bine v-am regăsit după o vară plină. Am revenit la gura sobei pentru poveștile apicole de iarnă.
Salutări tuturor cunoscuților și celor încă necunoscuți!

Bine te-am regasit,sunt ochi si urechi.
Poti sa desharti tolba
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Alex_andru » 02 Dec 2011, 20:43

Bună seara!
Încerc să mă familiarizez cu acest format al forumului dar mi se pare greoi, lent, prea comercial și mi se pare mai mult pentru cei care l-au făcut și nu pentru cei pentru care a fost făcut.
Așa-i dom' Mircea?
Oricum nu cred că e prea important pentru că merge. Adică merge reclama. Văd că este din belșug. Mai multă decât mierea.
Sau și reclama trage la miere pentru că-i dulce?
Întrebări retorice pentru care nu aștept răspuns.
Spuneam că a dat bruma și e timpul să ne reîntâlnim cei care toată vara ne-am rupt oasele prin stupi și cu stupii.
Am făcut primul an de pastoral cu multe surprize și mi-am dat seama că, eu, ”cel mai tare din parcare”, pentru că eram doar ”parcat” cu stupii, nu știu nimic despre modul de amplasare a stupilor și toată știința mea despre albine e ”0” în pastoral.
Și am luat niște ”plase” de ”mi-au curs fulgii.”
Acum am idee. Chiar și idei.
Dacă prind anul apicol viitor cu bine, se schimbă situația.
Acum l-am înțeles pe maestrul Pupe, pe care îl salut:
Să trăiești maestre!
ce este cu ”la mai mult butoaie”
Am simțit gustul mierii și, implicit, al banului. Pe ansamblu am avut un an bun.
Dar mai discutăm.
Alex_andru

Mesajde Alex_andru » 02 Dec 2011, 21:47

Cred că reușesc să recuperez câteva din primele postări de pe forumul vechi. Dacă știe cineva o metodă mai rapidă decât copy paste, rog să mă ajute

Numele meu este Alexandru Calinoiu
Sunt din Craiova,
casatorit,
doi copii,
posed 171 colonii de albine,
debutant in apicultura.
cred ca, dup ce am folosit foarte multe informatii din practica celor de pe forum, voi putea sa impartasesc si eu din practica mea celorlalti.

Alex_andru

Mesajde Alex_andru » 02 Dec 2011, 21:48

Povestea oricarui apicultor (crescator de albine sau cum vrem sa il numim), incepe cu un stup.
Am luat primul roi dintr-un copac. Mi s-a parut ceva extraordinar, Am inceput sa investesc in materiale apicole iar pana in toamna am ajuns la senzationala cifra de 11 roi in 11 cutii primitive (sau aproape), facute de mine cu un flex pe care am montat o panza de circular (alta prostie).
Au iesit toti in primavara.
Pentru mine a fost un semn, daca ele au vrut sa traiasca atunci trebuie sa ma tin si eu de ele ( de albine).
Se intampla in 2000-2001.
In anul urmator am ajuns la 20 de stupi, nu roi.
apoi 30, etc. etc. pana la frumosul numar de 145 de colonii.
In vara anului 2006, am neglijat tratamentul iar in toamna am gasit in cutiile de stupi cate o mana de albine.
Am mers pe principiul: Dumnezeu cu mila.
Dumnezeu nu a fost insa apicultor in acel an si in primavara am iesit cu doar 40 de roisori.
Pana la cules am ramas cu doar 27. Suna urat, unde am fost si unde am ajuns.
De data asta am aplicat un alt principiu: nu conteaza cat de jos ai picat, important este sa te ridici.
Pana in toamna aveam 60 de familii.
Am iesit cu toate in primavara , apoi 2008 = 90, 2009 = 130 si imi doream sa raman aici.
Dar asa ceva nu se poate, impingi limitele mai departe (tot mai departe).
Anul acesta am mai facut 41 stupi pe care i-am populat cu albine.
Acum sunt posesor a 171 de colonii de albine pe care le-am transferat fiicei mele , care a accesat un program , 112,, pentru fonduri nerambursabile.
Munca este tot la cei batrani.
Si am incalecat pe o sa...etc.
Frumos dar adevarat.
Se pare insa ca nu ma voi opri aici, am luat 4 mc de cherestea si in iarna asta mai confectionam , cred, 100 de cutii ce trebuie populate.
Si pentru ca stupar e cel care vinde miere, am de gand sa fac si ceva productie.
Pe mai tarziu.
Alex_andru

Mesajde Alex_andru » 02 Dec 2011, 21:50

Și acum vin și pozele:

Văd că nu merge cu pozele.
Mă las păgubaș până mă ajută cineva.
Alex_andru

Mesajde robert gua » 02 Dec 2011, 22:06

Va salut.Am citit ca ati accesat masura 112.Vreau si eu sa accesez aceasta masura dar am intampinat probleme.Deaceea va intreb ce fel de act ati facut fiicei pentru a prelua stupii : vanzare-cumparare sau donatie, k mie mi-au spus ca nu ebun actul de v-c intre rude de gradul I. Va multumesc!
robert gua

Mesajde IonutMioveni » 02 Dec 2011, 22:22

Domn' Alex_andru,
Pentru a va familiariza cu noul forum, va sfatuiesc sa accesati aceasta sectiune in care domnul Mircea ne indruma pas cu pas legat de orice probleme intampinam cu poze ,filmulete , topicuri, mesaje etc.... http://www.forum.stuparitul.com/viewforum.php?f=35 :)
Daca totusi nu intelegeti ceva , trimiteti un PM si va ajut cu cea mai mare placere si cu ce-mi sta in putere , dar eu am incredere ca veti intelege singur.
O seara placuta!
Nascut pentru a reusi !!!
http://ionutmioveni.sunphoto.ro/
Tel.0745092353
IonutMioveni

Mesajde Adi Hodis » 03 Dec 2011, 01:06

Salutare d-le Alexandru
Debutant a ? ... din 2000 si pina azi la 171 de colonii ... eu zic ca trecu´ si " botezul focului " cu suish si coborash si cu de toate ... asa ca tre´ sa fie tolba plina cu ceva d´ale povestilor :)
Hai fi-i mai larg de mana, pardon, de vorba ... ce tip de stupi, ce mijloc de transport ?
A, si o intrebare de incepator ... se poate trai din apicultura ? :roll: :)
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde Alex_andru » 03 Dec 2011, 22:19

Adi Hodis scrie:Salutare d-le Alexandru
Debutant a ? ... din 2000 si pina azi la 171 de colonii ... eu zic ca trecu´ si " botezul focului " cu suish si coborash si cu de toate ... asa ca tre´ sa fie tolba plina cu ceva d´ale povestilor :)
Hai fi-i mai larg de mana, pardon, de vorba ... ce tip de stupi, ce mijloc de transport ?

Am ajuns anul acesta la 270.
Am vândut 30 și am rămas la 240.
După pregătirea pentru iarnă au rămas cam 210
Alex_andru

Mesajde Alex_andru » 03 Dec 2011, 22:33

robert gua scrie:Va salut.Am citit ca ati accesat masura 112.Vreau si eu sa accesez aceasta masura dar am intampinat probleme.Deaceea va intreb ce fel de act ati facut fiicei pentru a prelua stupii : vanzare-cumparare sau donatie, k mie mi-au spus ca nu ebun actul de v-c intre rude de gradul I. Va multumesc!

A fost destul de simplu.
Eu am avut stupina înregistrată pe numele meu, mai precis poziția de rol la primărie.
Stupina era autorizată d.p.d.v. sanitar.
Pentru teren am făcut act de donație. Merge și un contract de comodat.
Am mers la primărie și am desființat poziția mea de rol de la mine și am transferat-o fiicei. Am luat o adeverință că figurează în poziție de rol cu stupii respectivi și am mers la APIA.
la APIA am luat o adeverință de la ei că nu figurează cu rol de fermier.
Am mers la Direcția sanitar veterinară și am transferat stupina d.p.d.v. sanitar la fată.
Apoi am făcut proiectul și gata.
Mai sunt necesare câteva documente gen certificat de producător de la primărie, certificat de absolvire curs apicol sau atestat de participare la cursuri, actul de proprietate asupra terenului ( 5 mp/stup), sau contract de comodat, act de stare civilă, acte de identitate, etc. Documentele sunt prevăzute în ghid.

Se face un dosar, se multiplică în trei exemplare, se leagă, se depune la direcția agricolă și gata.
Atenție!
nu se dau bani ca stimulent. Sunt obligați să facă și să vă ajute.
Alex_andru

Mesajde Alex_andru » 03 Dec 2011, 22:42

Adi Hodis scrie:Salutare d-le Alexandru

Era postarea de anul trecut. Am încercat să copiez ceva dar nu mi-a reușit. Am primit un sfat și trec să=l pun în practică.Copiez de pe vechiul forum ce pot.
Mai discutăm. Anul ăsta am fost ”păstor”, am ”păstorit albinele” și am învățat multe.
Le discutăm în iarna asta.
Alex_andru

Mesajde gabi bee » 03 Dec 2011, 23:18

domnule alex , va salut ! eu sunt numai ochi si urechi ! ce tip sau tipuri de stupi folositi ? :P
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde Alex_andru » 03 Dec 2011, 23:31

gabi bee scrie:domnule alex , va salut ! eu sunt numai ochi si urechi ! ce tip sau tipuri de stupi folositi ? :P

Încercam să iau pozele de pe vechiul forum. Nu am reușit. Poate altă dată.
Am plecat în stupărit cu verticali pe 12-13 rame, în cuib rame întregi , în etaj, 3/4.
Am făcut cam 30 de stupi în primii doi trei ani.
De ce 12-13?
Din cauza serviciului. Lucram pe atunci și nu puteam să îi văd mai devreme de duminica.
Apoi m-am cam rupt de spate cu etajele de 3/4 și am trecut la stupi orizontali pe pat cald și 17 rame + diafragma. De ce 17/
Pentru că, însumată suprafața ramelor dă un stup întreg pe 10 rame + un etaj 3/4.
Am făcut 120 orizontali și am completat cu verticali până la 171.
Acum, respectiv în vara asta, am revenit la sistemul vertical, stas, cu 10 rame în cuib și magazii de 1/2, câte două pentru fiecare stup.
Am reușit să fac cam 80.
Am luat scândură pentru încă o sută. sper ca în iarna asta, dacă nu în primăvară, să îi construiesc.
Oricum sunt stiluri de lucru diferite în fiecare sistem de stupi.
Numărul lor dă și sistemul de stupi. Până pe la 3 - 400 cred că merg verticalii cu etaj 1/2 sau întreg, Peste, 500 cred că ar trebui să se treacă la multietajat.
Am lucrat doar pe câțiva multietajați pentru a vedea cum este. Nu mi-a plăcut dar cred că sunt mai practici.
Oricum pentru unul cu probleme cu spatele ca mine, nu știu dacă se merită.
Dacă voi reuși să trec la paletizare în următorii doi trei ani, mai vedem
Alex_andru

Următorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?