Prima pagină BAZA MATERIALA APICOLA ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE

Discutii despre baza materiala folosita in apicultura (tipuri de stupi,alte materiale,etc.).
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

CUM FUNCTIONEAZA MATURATORUL ?

Mesajde Liviu Began » 06 Mar 2013, 22:19

Cum functioneaza maturatorul si de ce trebuie sa bagam mierea la acest aparat de maturat. Care este ratiunea acestei operatii si de ce trebuie facuta ? Daca n-o facem ce se intampla ?
Sunt incepator deci curios.
Multumesc anticipat de raspunsuri
Munceste ca si cum n-ai muri niciodata dar ingrijeste-te de suflet ca si cum ai muri maine .
Liviu Began

Re: CUM FUNCTIONEAZA MATURATORUL ?

Mesajde namzeb » 07 Mar 2013, 20:54

Maturare inseamna evaporarea apei din miere.Evaporarea se poate face in butoaie sau in maturator in care se balboteaza la o temperatura aproximativa 30 grade pentru a elimina mai repede apa in excces.Nu se recomanda asemenea lucru daca nu ai un control al temperaturii foarte precis si nu ai un maturator industrial. Cel mai bine se tine in butoaie acoperite cu o pinza pina mierea pierde apa prin evaporare la temperatura camerei de depozitare.Cind ajunge la viscozitatea ceruta se pune in bidoane pentru expediere. Cu respect
Toate fiintele au un rol in viata pe pamint.http://bismark.sunphoto.ro/
namzeb

Mesajde echo » 09 Mar 2013, 15:30

Nu neaparat !
rolul primordial al maturatorului este decantarea mierii.
Partile grele cad pe fund, cele usoare se ridica la suprafata. In acelasi timp o mare parte din aerul incorporat in miere in timpul extractiei deasemenea se elimina sub forma unei spume la suprafate mierii, ce contine deasemenea partile usoare mai sus mentionate.

Reducerea cantitatii de apa din miere se face doar indirect si partial in maturator. Aste pentru ca suprafata de contact miere/aer este redusa, respectiv fortele de retinere a moluculelor de apa ridicate datorita gradului mai redus de fluidizare a mierii.

Reducerea apei din miere se face prin doua metode, sa le numim preventiva si reactiva.
Cea preventiva se refera la extragerea fagurilor ce sunt capaciti in cea mai mare proportie (daca se poate total).
Cea reactiva se refera la folosirea unui utilaj prin care trece mierea, incalzita si expusa la o suprafata de evaporare mult marita (ex: discuri paralele rotative partial imersate in miere, snec de transport, palete de mixare cu viteza redusa, etc, etc). In acest caz este nevoie de un imput de energie (caldura) si aer. Ulterior mierea ajunge tot in maturator pentru maturare, respectiv decantare si eliminarea aerului.

Ar mai fi un pas intermediar, mai empiric, respectiv stocarea magaziilor de miere inainte de extractie, pentru minim 24 ore, intr-o camera cu climat controlat, respectiv incalzita si control al umiditatii. Mierea din celulele necapacite va ceda o cantitate semnificativa de apa, prin faptul ca in acel moment este dispusa intr-o suprafata de contact mult mai mare.

Reintorcandu-ne la intrebarea initiala, "la ce e bun maturatorul" raspunsul ar fi .. "maturarea mierii" :D respectiv decantarea, eliminarea aerului, favorizarea continuarii reactiilor enzimatice naturale din miere si un transfer mai osor in recipiente mai mici. Mai poate fi folosit deasemenea la decristalizarea sau cremizarea mierii, etc.
Un PET dispare in 800 de ani. Un nesimtit nu dispare niciodata, desi e biodegradabil !!!
echo

Mesajde namzeb » 09 Mar 2013, 16:49

Corect, aceasta se face pentru expediere urgenta la porocesator.Am vazut in Austria asa cum spui un aparat care ei spun ca o pasteorizeaza imediat dupa extractie si o imbuteliaza in borcane pentru vinzare in magazine.De aceea mierea din magazine nu se cristalizeaza ori este pasteurizata ori este falsa.Cu respect
Toate fiintele au un rol in viata pe pamint.http://bismark.sunphoto.ro/
namzeb

Mesajde echo » 11 Mar 2013, 22:26

namzeb scrie:mierea din magazine nu se cristalizeaza ori este pasteurizata ori este falsa.Cu respect

Dupa ultimle analize ale mierii din raft, se pare ca amandoua :lol: sau cel putin falsificata in mod sigur marea majoritate.. Nu o spun eu o spun analizele..

Nu confundati aparatul de pasteurizat cu cel de reducere al umiditatii. Sunt chestii diferite. Rolul principal al celui de pasteurizare este de a mentine intradevar mierea fluida un timp indelungat.
Face asta prin ridicarea temperaturii mierii ( nu mai stiu exact valoarea, undeva la 70 C), pentru o perioada scurta si apoi racirea rapida. In acest fel se topesc toti centrii ce cristalizare (granule, cristale de zaharuri) astfel se prelungeste durata de cristalizare.
Ulterior mierea este trecuta printr-un proces de filtrare ultrafina care inlatura si granulele mici de polen. In mod normal se folosesc filtre tubulare din plasa din INOX, sub presiune de 3-5..8 bari. Astfel se inlatura si acesti centrii de cristalizare (granulele de polen).
Ca si proces aditional, pasteurizarea distruge toate drojdiile, fermentii, enzimele, etc, ce sunt continute in mod natural in mierea "vie". Se face asta pentru a preveni o fermentare a mierii, mai ales dupa decristalizare.

Procesul de imbuteliere al mierii, in mod industrial este mai complex... cuprinde alte faze decat cele pe care le stim noi (maturator - filtru - borcan) dar, dealtfel, orice proces industrial este gandit altfel decat unul traditional...

Revenind la masina de reducere a continutului de apa din miere, asta nu are legatura cu procesul de pasteurizare, temperaturile folosite nu depasesc 40..45 C, aici nu temperatura este importanta cat suprafata de expunere a mierii la fluxul de aer. Asta nu face altceva decat sa reduca apa din miere.. atat.
Masina asta isi are rostul doar la o firma care se ocupa cu colectarea mierii si trimiterea ei catre un procesator. Asta pentru ca la cantitati mari se vorbeste deja de greutatea hectolitrica a mierii si nu de kg simple.
Atunci este in avantajul vanzatorului sa trimita catre procesator o miere cu continut mai redus de apa, fiind mai scumpa per kg.
La fel si masina de pasteurizat, se preteaza la procesatori mari nu la camere de extractie de 100-300 stupi.

Asta asa ... in mare... discutie pe la suprafata procesului... :D
Un PET dispare in 800 de ani. Un nesimtit nu dispare niciodata, desi e biodegradabil !!!
echo

Mesajde cristi x » 12 Mar 2013, 08:45

echo scrie: ( nu mai stiu exact valoarea, undeva la 70 C)

incalzirea mierii peste valorile de 40-45grd pe care le mentionezi duce iremediabil la pierderea calitatilor mierii. nu cunosc o tehnologie care sa foloseasca temperaturi de procesare a mierii la 70 grd, dar pt lichefierea mierii este nevoie de 3-4 zile de mentinere la max 50 grd.
dupa cum stim mierea contine f multe uleiuri eterice care se pierd prin expunerea la temperaturi ridicate. extragerea mierii maturate (18% apa), filtrarea mecanica si imbutelierea cat mai rapida a mierii (fara alte incalziri suplimentare) iti poate garanta un produs de calitate.
cei care prefera mierea lichida, este suficient sa tina borcanul de miere 1-2 zile pe caloriferul de la bucatarie.
cristi x

Mesajde kamy » 22 Mar 2013, 21:14

Referitor la pasteurizare am o patita mai altfel oleaca;
Am topit un butoi de miere si fiindca unui prieten trebuia sa-i trimit de urgenta mierea,am pus-o in flacoane calda aprox 35-37 grade si am aruncat-o in zapada si am acoperit-o sa se raceasca mai repede.
Omu a tinut-o vo 2 ani si in tot acest rastimp ma intreba ce miere i-am dat de nu cristalizeaza.
I-am spus de fiecare data acelasi lucru miere de fs care in 10 zile e beton.Mi-a aratat flaconu dupa 2 ani si era necristalizata,ulterior mi-am dat seama c-am descoperit fara sa vreu pasteurizarea mierii.
kamy

Înapoi la ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE