de modigliani » 13 Mar 2012, 22:47
Cunosc trei principale categorii de clesti de nituit , ii utilizez intr-un ritm de cca 10 000 buc nituri / saptamana , de aproximativ ..... 15 ani . Ca atare-mi permit sa-mi aduc contributia in acest topic - intrebare :
0 - Clesti de nituit "Lidl" ( ca producator ) nu exista . Cel mult "chinezarii" sau "ieftineturi" comecializate de catre reteaua comeciala respectiva .
1- Clestii de "taraba" ( din care fac parte cei din supermarket-uri de la oferte ) - Ieftini , de "hobby" , care pot atasa intre 250 si 2000 de nituri , in functie de diametrul acestora ( si fireste , in functie de sarcina mecanica a aplicarii acestora de la diametru redus la diametru mare - pana la 6 mm diametrul nitului in sine , 2 mm diametrul tijei de actionare a acestuia )
2 - Clestii "PRO" - clesti profesionali carora le poti lejer aloca de aproximativ 5 -6 ori mai multe aplicatii decat clasei de mai sus ( de la Stanley , DeWalt , Skil , etc )
3 - Clestii pneumatici ( clasa distincta ) care imperios ( si logic ) presupun o instalatie pneumatica in plus . .
La toate cele trei categorii " cuiul lui Pepelea" se constituie in "falcile randalinate de extragere si actionare a tijei . Pe masura ce aceasta se uzeaza clestele-si pierde eficacitatea .
...............................................................
Fac aici o paranteza ca obiectie personala : este probabil unica scula careia nu i se asigura in comert consumabile . Consumabile ce se constituie in cele doua "falci" ce au forma de jumatati de troncon .
..............................................................
Concret : indiferent de producator , important este aliajul din care sunt produse aceste "falci" . Dupa ani si ani de experienta , din a nu fi nevoiti sa schimbam clesti scumpi doar datorita uzurii premature a "falcilor" si imposibilitatii procurarii acestora , eu personal prefer clestii ieftini , "de taraba" , care-mi asigura aplicarea a minim 1000 de nituri cu diametre intre 3,5 si 4,5 mm . Pretul aproximativ de 15 RON se va justifica in castigul asigurat de aplicarea acelei 1000 de nituri .
............................................................
Ca sa-ti si raspund exact la intrebare : poti cumpara din Lidl un cleste care nu va fi capabil inca din fabricatie sa actioneze mai mult de ..... - sa zicem - .... 50 de nituri , poti avea norocul ca acesta sa-si faca treaba mai mult decat poti spera . Noi am avut surprize de la o extrema la alta .
Insa EXTREM de importanta este si utilizarea acestuia . Un cleste vine insotit de 3 sau 4 "duze" la diferite diametre interioare . Adaptarea acestora in functie de diametrul tijei de actionare a nitului este importanta . Poate scurta sau prelungi durata de "viata" a falcilor de tragere .
Ultima oară modificat de modigliani pe 13 Mar 2012, 22:56, modificat 1 dată în total.