Prima pagină BAZA MATERIALA APICOLA ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE

Discutii despre baza materiala folosita in apicultura (tipuri de stupi,alte materiale,etc.).
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: masina potrivita pentru apicultura

Mesajde pab » 27 Feb 2012, 18:02

Salutare la toata lumea. Am citit ce s-a scris pe aici. As vrea sa schimb sistemul actual: pavilion apicol (vehicul lent, max 25 km/ora autorizat) in care intra 44 stupi productie cu caturi si 20 de roiuri pe randul 3, fara cat. Mai bag pe holul vagonului inca 32 de productie cu caturi. Total deplasat in pastoral la un drum 76 de productie. Trag de el cu rabe, saviemuri sau tractoare inchiriate. Din ce in ce mai greu de gasit pe cineva dispus sa te traga de la camp la munte.
In paralel cu ce am, vreau sa schimb. Nu dintr-o data, ca sa nu prejudiciez familia la finante.
M-am gandit ca trebuie sa impac si capra si varza, jidaneste: o autoutilitara dubla cabina gen Toyota Hilux (cam scumpa) sau Mitsubishi L200 (mai ieftin ca hilux dar si cu mai multe optiuni) care sa foloseasca si ca masina de familie (2copii + una bucata nevasta) si de tras remorca platforma (sau facuta pavilion sau modul) de 2-2,5 tone care sa duca 40 de stupi.
Mentionez ca nr maxim de stupi de productie de care pot sa am grija este pe la 80-90.
Nu pot tine in paralel si mcv-ul pe care-l am acum, nu dispun de bani sa tin 2 masini. Consider ca o masina tre sa o folosesti cat mai mult, nu doar 5 nopti pe an pt albine.
Mitsu l200 2500 cm au si 4x4 la greu, la usor, si diferential blocabil, fata de hilux la care le gasesti pe toate astea mai greu, plus ca e mai scumpa. Trage la carlig 2700 kg.
Nu dispun de bani sa iau una noua, m-as orienta catre anii 2002-2005 ( intre 6000-9000 euro).
Intr-un an as lua masina, apoi 1-2 remorci la 2-2,5 to. Mers in paralel si cu pavilionul, pana la un punct, cand fac conversia totala.
Insa am inteles de la voi, cei ce aveti/folosit asa ceva ca topaie goala pe sosea, spatiu pe bancheta din spate redus pt pasageri, fuge de spate goala in curbe, etc. Adica, nu prea poti sa o fol si ca masina de mers in concedii.
In plus vreau sa circul cu asa ceva (fiind singura potentiala masina personala) si prin Bucuresti. Ma astept la un consum de cca 8% in afara pe gol si de 12% in oras, pe gol. Nu conduc agresiv, de obicei merg linistit, nu depasesc 100-110 km/h in afara localitatii.
Cei care au avut/mers cu asa ceva si au un cuvant de spus, ii rog sa dea un sfat. Pngflorin, Cristi Ionita, Pupe, Echo, (si nu numai) vad ca sunt mai in tema. Va rog.
trecut. prezent. viitor. toate sunt legate
pab

Mesajde pngflorin » 27 Feb 2012, 21:14

Pab, masina mea de fiecare zi e un Golf 4, nu recomand insa folosirea unei autoutilitare ca si masina de zi cu zi pt ca nu e facuta pt asa ceva, de condus in Buc nici nu mai vb, din cateva pct de vedere : consum mare, dimensiuni mai mari, spatiu de parcare suplimentar, etc.

Eu i-mi folosesc Toyota mai mult prin prisma meseriei mele , insa face tot bani cand o folosesti, ex : iarna asta daca nu o aveam eram blocat pe str mea si nu as mai fi putu iesi.In mod cert sunt subiectiv si spun ca L200 e o masina f buna, insa nu se compara cu Hilux-ul, am prieteni si cu una si cu alta si am putut face comparatie in off road, pt ca pe astfalt mari diferente nu sunt.E adevarat ca pretul o da favorita pe L200, dar oare de ce ...?

Acum Lucian care are L200 o sa sara in sus ..........
pngflorin

Mesajde Ioan Guist » 27 Feb 2012, 22:25

Bogdane,
Daca masina de familie este utilizata la ....dus la lucru si cumparaturi + 2 drumuri pe an la mama si la mare, merge sa fie aceiasi cu aia de pastoral.
Aritmetica e simpla.Un auto mic consuma 6.Un 4x4 consuma 9.La aia mica se adauga intretinere si impozite si rovinieta si pene si bla bla si banii blocati in ea.
Dai masina mica.Ai deja bani in buzunar.Adaugi cheltuielile de mai sus amintite si => ca te plimbi ..."gratis" 4 ani cu aia mare 4x4.

Colegi, masinile 4x4 au fost dimensionate de producator pentru cat sa traga la carlig.Sigur ca ele trag mai mult.Sfatul meu e sa calculati ce luati astfel incat sa nu depasiti cu mai mult de 100 kg ce da producatorul.Producatorul a tinut cont si de o rezerva de ...extreme.In caz de accidente,teren impropiu, etc, masina trebuie sa fie sigura.Exploatarea masinii si a remorci la peste capacitate,la limita extremului, da costuri totale peste ..."castigul" obtinut din depasire greutate.
Ambreaj, transmisie, suspensie solicitate peste, se duc.Producatorii au bagate piese extrem de aproape de limita propusa de ei.

La masiniile mai vechi , adica sub '90, plaja sau "elasticitatea" spatiului de lucru era alta.Masinilii noi sunt muuult mai ...lucrate.
Dar nu-i asa? musai sa cumparam euro 5 ca... noneuro, tin pana't creste baston.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde LUCIAN AVRAM » 27 Feb 2012, 22:30

pngflorin scrie:Pab, masina mea de fiecare zi e un Golf 4, nu recomand insa folosirea unei autoutilitare ca si masina de zi cu zi pt ca nu e facuta pt asa ceva, de condus in Buc nici nu mai vb, din cateva pct de vedere : consum mare, dimensiuni mai mari, spatiu de parcare suplimentar, etc.

Eu i-mi folosesc Toyota mai mult prin prisma meseriei mele , insa face tot bani cand o folosesti, ex : iarna asta daca nu o aveam eram blocat pe str mea si nu as mai fi putu iesi.In mod cert sunt subiectiv si spun ca L200 e o masina f buna, insa nu se compara cu Hilux-ul, am prieteni si cu una si cu alta si am putut face comparatie in off road, pt ca pe astfalt mari diferente nu sunt.E adevarat ca pretul o da favorita pe L200, dar oare de ce ...?

Acum Lucian care are L200 o sa sara in sus ..........

baa eu nu sar in sus ca stiu ca masina ta de abia te duce la munca , ca sa nu mai vb de dealurile alea de la tine , de asta iti place sa mergi pe jos la vanatoare ? :lol:

mai baieti , acum serios , MASINA LUI FLORIN , ESTE CEA MAI BUNA MASINA DE ORICE DIN .....................EUROPA :lol:
LUCIAN AVRAM

Mesajde pngflorin » 27 Feb 2012, 22:54

Corect, uite un ca adevarul iesi la suprafata.... :twisted:
La vanatoare merg pe jos sau cu masinile prietenilor ca sa nu consum eu motorina......apropo ce iti fac planetarele....mai scartieeee??? :lol:

In mod cert L200 e masina extrem de versatila, dar nu are robustetea Hilux-ului, fiabilitatea si poate chiar intretinerea si consum.
Repet insa pararea este putin subiectiva, insa am avut Pajero si am fost f multumit de el, dar.....nu se compara cu LandCruiser....si cam asa cam la toate clasele.
Diferenta intre un Hilux si un L nou full op este cam de 8000 de euro, asa ca L200 are mai mare cautare pt ca criteriul pret este oriunde in lume prioritar.

Lucian, am gasit puieti de salcam, asa cum am vb, mai astept cateva info cu proiectul cu mat sad si manopera, apoi ne auzim.Sincer iti recomand pe langa salcam si un amestec de tei, mojdrean,visin turcesc pt viitorea ta padure, iar de jur imprejur nu ar fi rau sa iei in calcul un gard viu :hibiscus,catina, maces, porumbar, astfel nu mai ai pb pasunatului abuziv.
pngflorin

Mesajde Cristian IONITA » 27 Feb 2012, 23:28

pab scrie: ...
M-am gandit ca trebuie sa impac si capra si varza, jidaneste: o autoutilitara dubla cabina gen Toyota Hilux (cam scumpa) sau Mitsubishi L200 (mai ieftin ca hilux dar si cu mai multe optiuni) care sa foloseasca si ca masina de familie (2copii + una bucata nevasta) si de tras remorca platforma (sau facuta pavilion sau modul) de 2-2,5 tone care sa duca 40 de stupi.
Mentionez ca nr maxim de stupi de productie de care pot sa am grija este pe la 80-90.
Nu pot tine in paralel si mcv-ul pe care-l am acum, nu dispun de bani sa tin 2 masini. Consider ca o masina tre sa o folosesti cat mai mult, nu doar 5 nopti pe an pt albine.
Mitsu l200 2500 cm au si 4x4 la greu, la usor, si diferential blocabil, fata de hilux la care le gasesti pe toate astea mai greu, plus ca e mai scumpa. Trage la carlig 2700 kg.
Nu dispun de bani sa iau una noua, m-as orienta catre anii 2002-2005 ( intre 6000-9000 euro).
Intr-un an as lua masina, apoi 1-2 remorci la 2-2,5 to. Mers in paralel si cu pavilionul, pana la un punct, cand fac conversia totala.
Insa am inteles de la voi, cei ce aveti/folosit asa ceva ca topaie goala pe sosea, spatiu pe bancheta din spate redus pt pasageri, fuge de spate goala in curbe, etc. Adica, nu prea poti sa o fol si ca masina de mers in concedii.
In plus vreau sa circul cu asa ceva (fiind singura potentiala masina personala) si prin Bucuresti. Ma astept la un consum de cca 8% in afara pe gol si de 12% in oras, pe gol. Nu conduc agresiv, de obicei merg linistit, nu depasesc 100-110 km/h in afara localitatii.
Cei care au avut/mers cu asa ceva si au un cuvant de spus, ii rog sa dea un sfat. Pngflorin, Cristi Ionita, Pupe, Echo, (si nu numai) vad ca sunt mai in tema. Va rog.

Utilizarea "camionetei" pentru drumurile de zi cu zi .... depide de cum sunt aceste drumuri, cam cati km-tri, ce trasee, la ce ore (trafic de varf sau nu), ce ai de transportat. Una e sa faci 300 km in Bucuresti si alta numai 10 in Buzau spre exemplu, una e sa iei din plin trafucul la ore de varf si alta in afara acestora, una e sa ai loc de parcare asigurat si alta sa te invarti de nebun cu orele pana gasesti un loc sa incapa "tractorul".
Referitor la concedii ..... la utilitarele gen Hilux, L200, etc ai o mare problema .... unde pui bagajele? .... ca pentru apicultura iti trebuie bena deschisa, asa deci iti vor trebui geamantale impermeabile si-ti planifici calatoriile astfel incat sa faci popasuri doar in locurile unde ai vizibilitate din restaurant la locul de parcare.

Comportamentul rutier este intradevar diferit, dar cel putin mie nu-mi pune probleme asta, in maxim 2-3 km invat suficient despre masina ca sa stiu ce si cum trebuie condusa. In plus cele mai noi sunt buchisite de tot felul de sisteme electronice incat mare diferenta intre un "agregat" si un turism nu prea sunt. Dar cu electronica e alta poveste si oricum recomand sa eviti cat se poate.

Mai e un aspec aici .... costurile de intretinere (si impozitele) sunt ceva mai mari la asa ceva decat la un turism obisnuit (motor nu mai mare de 1600 cmc), nu e catastrofa dar se simt (Rovigneta de exemplu e cam 450 lei fata de 150 lei, RCA-ul e cam 150% mai mult, o revizie (15000 km) de 2-300% mai mult, un set de anvelope de minim 300% mai mult, etc)

Deci .... depinde de tine ce si cum procedezi in continuare .... din cate stiu eu oricum in familia ta conduce si sotia .... asigurate ca masina dumneaei e apta pentru concedii si daca restul conditiilor (drumuri in oras, intretinere, etc) nu sunt prea grele fa up-grade de la MCV la o utilitara.

Daca te hotarasti iti recomand sa cauti ceva cat mai putin electronizat si cu fiabilitate ridicata, din pacate chiar si Hilux-irile mai noi sunt glume proaste fata de cele de acum 10 ani ... fa-ti cont (daca nu ai deja) pe forum.club4x4.ro si studiaza discutiile despre fiecare tip de masina 4x4 de acolo, informatia este destul de bine strcturata si accesibila (exista arii separate, moderatori destul de buni si dedicati, etc) dar bineinteles ca trebuie si cernut.
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde pab » 28 Feb 2012, 14:42

In primul rand, multumesc pt opinii si sfaturi. Mai vreau, nu fiti zgarciti.
Cristi, da, iau in calcul sa ma dau in concedii cu un renault symbol cu motor de 1,2 benzina, e al sotiei, are portbagaj destul de mare. Intre noi fie vorba, o masina f ieftina, cu puteri pe masura pretului.
Mai iau in calcul sa folosesc viitoarea autoutilitara pt mers la servici, 5 km de acasa. Cu parcarea nu-i problema, m-am mutat in damaroaia, cartier de case, locuri pe alese. Pin Bucuresti ,centru samd nu prea mai am de treaba, cumparaturile mi le fac de la hipermarketurile din zona.
In ceea ce priveste electronica, cat si pretul mai accesibil, m-am orientat catre anii 2000-2005, cu cutie manuala plus cuplaje 4x4 manuale.
Oricum ,daca ma hotarasc sa fac miscarea, trebuie facuta anul asta, tinand cont ca nu se stie ce vor astia cu taxe modificate de la anul. As vrea sa o iau de afara, poate gresesc dar gandesc ca astea de la noi au fost omorate pe drumurile patriei.
O autoutilitara gen hilux sau l200 adusa are acum taxa de inmatriculare de cca 500 euro daca e euro3, e acceptabila.
pab

Mesajde Cristian IONITA » 28 Feb 2012, 15:41

pab scrie: ... As vrea sa o iau de afara, poate gresesc dar gandesc ca astea de la noi au fost omorate pe drumurile patriei.
...

Nu gresesti neaparat .... dar sa stii ca si-n afara masinile de tipul asta sunt folosite intensiv si nu musai in conditii optime (aici masina e privita foarte pragmatic, nu e musai destinata sa etaleze statutul social al propietarului).
Cel putin pe aici prin Belgia masinile de genul asta sunt utilizate la rupere fara prea mult discernamant, mai oki am vazut prin Olanda si bineinteles Germania .... dar nu as putea sa spun ca ar fi mai oki ca pe la noi.
Norma Euro 3 vine la pachet si cu motor electronizat .... nu spun ca e musai rau .... dar dpdv fiabilitatea asta nu e deloc de bine.
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde pab » 28 Feb 2012, 19:10

De ce aceeasi masina din acelasi an si aceeasi km in Germania costa mai mult decat una adusa in tara? De multe ori, cea adusa in tara are km mai putini decat cea din germ. Nu cumva era normal ca cea adusa in tara sa coste mai mult? (transportul +profitul celui ce o aduce).
Singura explicatie ar fi ca romanasii odata ajunsi cu ele in tara dau km in jos.
Ce credeti, alte explic, etc?
pab

Mesajde LUCIAN AVRAM » 28 Feb 2012, 21:36

aici ai dreptate , eu am masina in service acum , eram cam suparat intr-o zi si am zis asa intr-o doara ca o vand , la care mecanicul imi zice ca daca vreau imi da km inapoi , am ramas MASCA ! , oricum nu o vand sunt f multumit de ea , si e o masina care munceste intradevar !

numai bine ! :)
LUCIAN AVRAM

Mesajde LUCIAN AVRAM » 29 Feb 2012, 00:39

pngflorin scrie:Corect, uite un ca adevarul iesi la suprafata.... :twisted:
La vanatoare merg pe jos sau cu masinile prietenilor ca sa nu consum eu motorina......apropo ce iti fac planetarele....mai scartieeee??? :lol:

In mod cert L200 e masina extrem de versatila, dar nu are robustetea Hilux-ului, fiabilitatea si poate chiar intretinerea si consum.
Repet insa pararea este putin subiectiva, insa am avut Pajero si am fost f multumit de el, dar.....nu se compara cu LandCruiser....si cam asa cam la toate clasele.
Diferenta intre un Hilux si un L nou full op este cam de 8000 de euro, asa ca L200 are mai mare cautare pt ca criteriul pret este oriunde in lume prioritar.

Lucian, am gasit puieti de salcam, asa cum am vb, mai astept cateva info cu proiectul cu mat sad si manopera, apoi ne auzim.Sincer iti recomand pe langa salcam si un amestec de tei, mojdrean,visin turcesc pt viitorea ta padure, iar de jur imprejur nu ar fi rau sa iei in calcul un gard viu :hibiscus,catina, maces, porumbar, astfel nu mai ai pb pasunatului abuziv.

mersi :) te sun maine ,
seara buna ! ;)
LUCIAN AVRAM

Mesajde pngflorin » 29 Feb 2012, 09:40

LUCIAN AVRAM scrie:aici ai dreptate , eu am masina in service acum , eram cam suparat intr-o zi si am zis asa intr-o doara ca o vand , la care mecanicul imi zice ca daca vreau imi da km inapoi , am ramas MASCA ! , oricum nu o vand sunt f multumit de ea , si e o masina care munceste intradevar !

numai bine ! :)

Bine, dar ce faci cu Cartea Service ? Acolo ai trecute de reprezentanta km si revizii, reparatii, plus baza de date a lor care poate fi accesata de viitorul cumparator contra cost la ei la reprezenta, asa ca nu stiu daca merge.Doar daca nu ai facut reviziile la ei.....
pngflorin

Mesajde cristi-serban » 14 Mar 2012, 15:27

Ce folosesc uni;
Fişiere ataşate
429014_103541773106565_100003522276471_9489_2045431461_n.jpg
409350_103544236439652_100003522276471_9494_2004955859_n.jpg
407304_103551616438914_100003522276471_9516_392869672_n.jpg
cristi-serban

Mesajde leopreda » 15 Mar 2012, 14:19

Nu va e teama de atat gabarite? Nu e mai simplu cu o autoutiliara, sau platforma de 5-7 tone, poate si cu remorca?

As dori sa stiu de la cei care le si exploateaza, cum sunt masinile de teren japoneze la piese?
leopreda

Mesajde bees_mon » 02 Apr 2012, 23:07

Buna ziua, stie cineva de unde pot cumpara un pavilion apicol nou?!
vreau sa accesez masura 121 pt modernizare si as putea primi banii pt achizitia unui pavilion apicol nou.multumesc.
bees_mon

Mesajde LUCIAN AVRAM » 02 Apr 2012, 23:08

leopreda scrie:Nu va e teama de atat gabarite? Nu e mai simplu cu o autoutiliara, sau platforma de 5-7 tone, poate si cu remorca?

As dori sa stiu de la cei care le si exploateaza, cum sunt masinile de teren japoneze la piese?

depinde de anul de fabricatie , daca sunt mai recente , te cam rupe de bani , daca sunt un pic mai batranele scapi mai usor ! ;)
LUCIAN AVRAM

AnteriorUrmătorul

Înapoi la ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE