Prima pagină BAZA MATERIALA APICOLA ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE

Discutii despre baza materiala folosita in apicultura (tipuri de stupi,alte materiale,etc.).
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: masina potrivita pentru apicultura

Mesajde Lucian21 » 26 Dec 2011, 20:41

Hai ca le-am vazut pe toate, de la pick up-uri de 40 000 euro la camioane care merg prin taiga,desert,sau care transporta lemne,dar nu ne-a aratat nimeni cu ce transporta el stupii in ROMANIA si de ce a ales varianta respectiva !
Revenind la intrebarea domnului Preda ,eu cred ca este mai avantajoasa varianta cu masina de teren 4x4 si remorca, dar este o parere pur personala.
As dori cu ajutorul vostru sa vedem care sant avantajele si dezavantajele fiecarei variante.
Masina 4x4 si remorca:
avantaje --- tractiunea 4x4 si posibilitatea de a dezgata remorca si de a o trage cu sufa de pe "tare".
--- in pastoral dezgati remorca si ai masina de "serviciu" ai cu ce te duce dupa apa, paine ,etc,pe remorca poti lasa stupii fara sa descarci.
--- poti duce doua remorci cu stupi pe ele fara sa descarci.
--- rovigneta este cat pentru un autoturism in jur de 120 lei.
--- intr-un autoturism 4x4 ai spatiu de depozitare mai mare decat intr-o cabina de utilitara.
dezavantaje ---impozitul este mai mare la autoturism, de exemplu la aceeasi capacitate (2500 cmc ) la autoturism este 1100 lei iar la utilitara este 560 lei.
--- inspectia tehnica trebuie sa o faci si la masina si la remorca.
--- asigurarea este aproximativ la fel la amandoua variantele.
--- este mai greu de manevrat cu spatele.
--- de obicei necesita permis categoria B+E
Autoutilitara:
avantaje--- foarte manevrabila,poti intra oriunde cu ea chiar si cu spatele.
--- necesita permis categoria B , daca este sub 3500 totala maxima autorizata.
--- se poate instala o macara usoara pentru descarcatul stupilor.
--- un singur I.T.P. si o singura asigurare.
dezavantaje---lipsa 4x4 (cele 4x4 sant mai scumpe si de obicei au suprafata de incarcare mai mica).
---in pastoral trebuie sa descarci toti stupii sau sa mai ai o masina cu care sa te deplasezi dupa provizii, apa, etc.
---rovigneta este mai mare la utilitara.
---daca ai o autoutilitara, a-ti trebuie neaparat si o masina "mica" pentru deplasari prin oras, concedii, etc.
Astept si alte pareri legate de subiect . Am uitat de pretul de achizitie, dar asta e un subiect ce trebuie discutat mai pe larg!!
Lucian21

Mesajde pngflorin » 26 Dec 2011, 21:25

Eu am optat pt o Toyota Hilux 4x4, cu bena in spate, plus o remorca de 6 m .
Dpmdv e cea mai buna varianta, plus ca in bena mai intra inca 9 stupi Dadant 10 sau 12.
Fişiere ataşate
urs 2011 008.jpg
pngflorin

Mesajde pngflorin » 26 Dec 2011, 21:36

avantajele prezentate mai sus de L;ucian sunt perfect valabile
pngflorin

Mesajde Lucian21 » 26 Dec 2011, 21:50

Suuper masina!!
Zi-ne ceva de pretul de achizitie ,consum, impozit ,asigurare,sarcina la carlig,ca din pacate pentru mine si pentru multi altii pretul de achizitie si costurile ulterioare de intretinere sant un criteriu foarte important in alegerea masinii folosita in apicultura.
Lucian21

Mesajde pngflorin » 26 Dec 2011, 22:04

Lucian21 scrie:Suuper masina!!
Zi-ne ceva de pretul de achizitie ,consum, impozit ,asigurare,sarcina la carlig,ca din pacate pentru mine si pentru multi altii pretul de achizitie si costurile ulterioare de intretinere sant un criteriu foarte important in alegerea masinii folosita in apicultura.

Noua a fost 21000, fiind in leasing a ajuns 25000, consum mediu 9, impozit 319 lei, RCA 600 LEI, Casco 790 e, tractabil 2.5 to, nu am avut nici o pb cu ea tehnic, am intrat oriunde am vrut cu ea si smecheria a fost ca am si iesit, binenteles cu pavilonul dupa mine.

aVANTAJUL CEL MAI MARE CA SE POATE FOLOSI SI IN ALTE SCOPURI PRACTICE, AVAND IN VEDERE CA E O AUTOUTILITARA.
pngflorin

Mesajde LUCIAN AVRAM » 26 Dec 2011, 22:46

aVANTAJUL CEL MAI MARE CA SE POATE FOLOSI SI IN ALTE SCOPURI PRACTICE, AVAND IN VEDERE CA E O AUTOUTILITARA.

cum ar fi vanatoarea ? :D
LUCIAN AVRAM

Mesajde leopreda » 26 Dec 2011, 23:16

pngflorin scrie:Eu am optat pt o Toyota Hilux 4x4, cu bena in spate, plus o remorca de 6 m .
Dpmdv e cea mai buna varianta, plus ca in bena mai intra inca 9 stupi Dadant 10 sau 12.

Domnul Florin, doua intrebari am si eu si anume: aceasta masina, urmata de o remorca de 2,5 to masa maxim autorizata, se conduced cu B+E sau C+E ?? Alta intrebare ar fi cat v-a costat taxa de inmatriculare? Va salut!
leopreda

Mesajde leopreda » 26 Dec 2011, 23:48

Pana ne raspunde domnu' florin, as avea si o intrebare legata de camion. La treaba asta sunt bata, nu stiu nimic!!!
Cam ce camion e bun? Ce inseamna un camion de 7,5 tone? Dar de 12 tone, de 18 tone?

Cata greutate incarci pe un camion de 12 rtone si cat poti sa mai tragi dupa el cu remorca? Cat e greutatea obisnuita a stupului?
leopreda

Mesajde vali79 » 27 Dec 2011, 02:05

Ioan Guist scrie:Mie-mi place asta.
Nu am cuvinte.Jos palaria.Si astia ...baietii, nu fac sport!! sunt la munca fra
http://www.youtube.com/watch?v=kTaiFNuU ... re=related

Mai vedeti si voi alte filme.Te doare capul

Mie imi place...ce aveti dumneavoastra :lol:
Sanatosi sa fim ca boala...vine!
vali79

Mesajde catalin.profiri » 27 Dec 2011, 06:14

bine bine, dar care este numarul maxim de stupi care pot fi carati in stilul asta? (4x4+remorca) 50? (intr-un transport).
Pe cand intr-o utilitara (ca a lui DanielM http://anunturiapicole.stuparitul.com/viewtopic.php?f=21&t=62) 110 + cati or mai incapea in remorca. Dar... trebuie sa fii mai atent la drum
„În conformitate cu Sfintele Scripturi, capătul posibilităţilor umane este frecvent locul de întâlnire cu Dumnezeu.”
catalin.profiri

Mesajde vali79 » 27 Dec 2011, 10:29

In conditiile unui stuparit pastoral intensiv cu un numar mai mare de 100 de familii nu ai ce face cu un 4x4+remorca(b+e),numarul maxim ce il poti transporta este 40 de familii/transport,daca stupii sunt plini cu miere doar 30/32 de familii/transport.Datele se schimba daca facem stuparit stationar si/sau 1 sau 2 mutari in pastoral.
vali79

Mesajde pngflorin » 27 Dec 2011, 11:11

leopreda scrie:
pngflorin scrie:Eu am optat pt o Toyota Hilux 4x4, cu bena in spate, plus o remorca de 6 m .

Domnul Florin, doua intrebari am si eu si anume: aceasta masina, urmata de o remorca de 2,5 to masa maxim autorizata, se conduced cu B+E sau C+E ?? Alta intrebare ar fi cat v-a costat taxa de inmatriculare? Va salut!

B+E.
Daca te referi la taxa de prima inmatriculare nu am platit, s-au presupun ca a fost introdusa in rate de leasing.Insa la final am platit vama 1500 de euro.
pngflorin

Mesajde pngflorin » 27 Dec 2011, 11:14

vali79 scrie:In conditiile unui stuparit pastoral intensiv cu un numar mai mare de 100 de familii nu ai ce face cu un 4x4+remorca(b+e),numarul maxim ce il poti transporta este 40 de familii/transport,daca stupii sunt plini cu miere doar 30/32 de familii/transport.Datele se schimba daca facem stuparit stationar si/sau 1 sau 2 mutari in pastoral.

Corect, modul meu de a face pastoral implica maxim 60 de familii.Bine insa se poate efectua mai multe drumuri si atunci lucrurile se pot rezolva.
pngflorin

Mesajde lyvyu_81 » 27 Dec 2011, 11:44

ce motor are de este impozitul asa mic? sau e prinsa la autoutilitara? Ptr ca la motor de 3000cm3 platesc vreo 2000 de lei?
lyvyu_81

Mesajde vali79 » 27 Dec 2011, 12:16

lyvyu_81 scrie:ce motor are de este impozitul asa mic? sau e prinsa la autoutilitara? Ptr ca la motor de 3000cm3 platesc vreo 2000 de lei?

Daca ai un parinte pensionar,stabilit in zona defaforizata si treci masina pe el platesti 1/4(500),plus asigurare mai mica :!:
vali79

Mesajde vali79 » 27 Dec 2011, 14:57

pngflorin scrie:
vali79 scrie:In conditiile unui stuparit pastoral intensiv cu un numar mai mare de 100 de familii nu ai ce face cu un 4x4+remorca(b+e),numarul maxim ce il poti transporta este 40 de familii/transport,daca stupii sunt plini cu miere doar 30/32 de familii/transport.Datele se schimba daca facem stuparit stationar si/sau 1 sau 2 mutari in pastoral.

Corect, modul meu de a face pastoral implica maxim 60 de familii.Bine insa se poate efectua mai multe drumuri si atunci lucrurile se pot rezolva.

Dar daca mergi 200/300 sau chiar 400 de km?
vali79

AnteriorUrmătorul

Înapoi la ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE