Prima pagină BAZA MATERIALA APICOLA ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE

Discutii despre baza materiala folosita in apicultura (tipuri de stupi,alte materiale,etc.).
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: masina potrivita pentru apicultura

Mesajde pngflorin » 27 Dec 2011, 18:24

vali79 scrie:
pngflorin scrie:
vali79 scrie:In conditiile unui stuparit pastoral intensiv cu un numar mai mare de 100 de familii nu ai ce face cu un 4x4+remorca(b+e),numarul maxim ce il poti transporta este 40 de familii/transport,daca stupii sunt plini cu miere doar 30/32 de familii/transport.Datele se schimba daca facem stuparit stationar si/sau 1 sau 2 mutari in pastoral.

Corect, modul meu de a face pastoral implica maxim 60 de familii.Bine insa se poate efectua mai multe drumuri si atunci lucrurile se pot rezolva.

Dar daca mergi 200/300 sau chiar 400 de km?

Pot doar sa vb din experienta personala, eu fac pastoral pe o raza de vreo 50 de km de vatra, adica Odobesti.
Dpmdv este modalitatea ideala de a face apicultura ca si hobby.
pngflorin

Mesajde leopreda » 27 Dec 2011, 18:40

asta e si idealul meu, domnu florin, pastoral pe raza scurta, 100-200 de km se fac lejer cu astfel de masini. cand vreau sa car, pun remorca, cand nu, nare rost sa ma trambalez cu bena de 4 metri dupa mine.
Intrebare: cum adica ati platiti vama la final??? Adica, asa se face daca o iei in lizing? Si daca o iei cu banii jos, se mai plateste vama?
leopreda

Mesajde pngflorin » 27 Dec 2011, 19:21

leopreda scrie:asta e si idealul meu, domnu florin, pastoral pe raza scurta, 100-200 de km se fac lejer cu astfel de masini. cand vreau sa car, pun remorca, cand nu, nare rost sa ma trambalez cu bena de 4 metri dupa mine.
Intrebare: cum adica ati platiti vama la final??? Adica, asa se face daca o iei in lizing? Si daca o iei cu banii jos, se mai plateste vama?

Dragul meu eu vestea asta am primito exact dupa ce achitasem valoarea reziduala, care te asigur ca nua fost mica......... :mrgreen: .....fiind insa construita in Japonia, multumesc Domnului ca nu a fost in Africa sau in Tailanda.........., nefiind comunitara am platait statului 1500 de euro................

Vama se plateste indiferent daca o iei cu banul jos sau rate............atentie cand semnati un contract de leasing mai ales cu TBI Leasing Romania........tepari.....nici cheia nr 2 nu mi-au mai dato inapoi motivand ca au pierduto si sa ii dau in judecata...................sa se duca dracului, bine ca am scapat.

.
pngflorin

Mesajde jiji » 27 Dec 2011, 21:05

http://www.youtube.com/watch?v=-H8HqmeM ... re=related
iete cum fac astia treaba
acum cine o intelege sa ne zica si noua
Ultima oară modificat de jiji pe 27 Dec 2011, 21:49, modificat 1 dată în total.
jiji

Mesajde florinapi » 27 Dec 2011, 21:13

Eu ma descurc cu ansamblul acesta.
Fişiere ataşate
DSC07549.JPG
DSC07549.JPG (9.14 KiB) Vizualizat de 20804 ori
,,Morala fara expertiza este naiva,iar uneori poate fi chiar periculoasa."

Puteti vedea albumul pe foto pe SunPhoto aici : http://florinapi.sunphoto.ro
florinapi

Mesajde florinapi » 27 Dec 2011, 21:20

Atat cat duce un saviem duc si eu,dar cu alta viteza.

florinapi

Mesajde jimm » 27 Dec 2011, 21:31

Cand ma fac mare am sa-mi iau asa ceva.
Tragi masina paralel cu remorca si descarci.
Fişiere ataşate
macara.jpg
jimm

Mesajde Mishu05 » 27 Dec 2011, 22:04

Cateva mici completari:
1. odata ce ai incarcat remorca ca sa o decuplezi de la masina ai nevoie de un cric zdravan, lemne de esenta tare pentru sprijin si un sol bun sub protap unde o sa faci operatiunea, eventual o capra metalica sau un butuc solid pe care sa sprijini protapul. Ideal e ca toata operatiunea sa se intample pe un teren cat mai orizontal daca ai o mica panta e mai greu.
2. jimm, genul ala de macara nu stiu ce brat are dar daca descarci stand cu masina paralel cu remorca ai nevoie de minim 3-3.5m bratul macaralei pentru a ridica paletul de 2-3-4 stupi si a-l pozitiona langa drum/cale de acces. Bineinteles chiar daca ii iei la roaba din punctul ala si ii mai imprastii pe 10-20m tot e o mare realizare ca scutesti efortul enorm de a-i urca si cobora in remorca.
3. un stup bun de pastoral are minim 70kg as spune chiar un 75-80kg ca sa stii o treaba, ca nu ii plimbi degeaba. Oricum as face calculele de ansablu masina+remorca tot depasesc cu incarcatura UTILA 2.8 tone si asta la doar 40 de colonii transportate in pastoral.O remorca are minim 500kg masa proprie deci suntem la 3.5 tone la carligul vehicolului tragator, adica maxim tehnic admisibil cu orice mijloc de transport mai putin camione mici. Ca se pot pune 5-8 stupi in bena si pe remorca 28-32 stupi pe randul de jos si inca 12-16-20 pe randul de sus deci undeva la 45-60 stupi asta e altceva, o poti face dar cu anumite riscuri. Orice 4x4 cu motor de 2.5 litri tehnic "duce" o incarcatura de 3.5-4 tone la carlig insa :
- o face relativ fara greturi pe asfalt/drum pietruit/pamant uscat si panta spre 0
- o face la greutatile astea de cateva ori dupa care incepi sa umbli pe la ambreiaj, transmisie, suspensie
- buba cea mai mare este franarea: obligatoriu trebuie sa ai o frana inertiala pe remorca foarte bine pusa la punct care sa functioneze impecabil daca un ansablu de genul asta se bazeaza doar pe franele masinii tragatoare e jale.
Pentru cei care visati la un asemenea sistem de transport in pastoral chiar si pe o distanta de 50-100km va recomand sa faceti 1 sezon de pastoral care sa implice 2 ture stupi /cules( 30-40stupi/tura) si bineinteles tura de "obiecte auxiliare necesare": caturi,butoaie, scule de extractie, cort de extractie, felurite unelte si alte scule, roinite, nuclei, etc.
Asta inseamna la 4 culesuri/an cam 5 episoade de transport X 3 ture/cules = 15 incarcari/descarcari. Faceti chestia asta 1-2 ani si dupaia mai vorbim..:)
Nu zic ca nu se poate face doar ca din putina mea experienta as mai face-o doar cu 2 oameni care sa incarce si sa descarce eu sa pregatesc stupii, sa leg chingile sa conduc si sa ma asigur ca totul se face cum trebuie. Daca tu ca stupar esti si sofer si hamal dupa cateva ture din astea incepi sa iti cam bati joc si de tine si de stupi si nu prea e bine.
Mishu05

Mesajde florinapi » 27 Dec 2011, 22:32

Mishu05 vorbesti din experienta sau......

Eu am facut 7 mutari anul acesta,cam 3-4 drumuri la o mutare si este al doilea sezon incheiat cu masina si cu remorca asta.
In ce priveste hamaleala..........nu se rup oasele asa usor

Cine se apuca de apicultura si crede ca o sa fie un mic patron,parerea mea ca se inseala.

florinapi

Mesajde Ioan Guist » 27 Dec 2011, 22:39

Sunt de acord cu Mishu,
Genul de transport cu motoare sub 3000 cc, este pt cei ce au apicultura ca si a doua sursa de venit.Care iasa in teren cu stupii la ...pescuit.
40-60 de colonii scoase la plimbare , nu duc o familie in "expansiune".Nu pot tine o familie cu doi copii.

Cine vrea sa traiasca din apicultura, sa se gandeasca la transport de peste 7 t si 120 de familii in pastoral, sau transport mic (2500 cc)si 3-4 sute pe stationar cu vetre alese pe spranceana.

Restul sunt vise frumoase si surse de pier't banii in diferite proeiecte neviabile.
Chiar sa ma fac mare si nu as lua o Navara de 9500 euro in care bag 5 stupi si tragi inca 35.Mai bine iau de 8000 un camionas si bag 100 si cu restul am motorina de 2 pastorale.
Ganditi pragmatic.Nu va lasati prada visurilor.Cine nu vrea un Doge Ram cu furgon de tir dupa el?? Dar se potriveste la noi??
Cine nu vrea un camion si un stivuitor? Cat costa achizitia? Cat costa intretinere pe doua motoare si doua perechi de roti,filtre,suspensii, motorina, ale aalea? Cat costa spatiul de transport? Cat costa paletii?? Este potrivit pentru mine astazi? Dar peste trei ani? Dar pentru Romania?

Luati toti factorii, insirati pe hartie totul si rumegati.Indelung.

Florin, daca iei un camion si faci un transport de o noapte si in rest faci regini, roi, ceara ...etc Sti tu mult mai bine, nu esti mai ...profitabil?
De ce sa stai pe sosele cu risc si oboseala 3-4 transpoarte la o mutare cand poti sa faci unul si bun?
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde Mishu05 » 27 Dec 2011, 23:01

Da Florin vorbesc din experienta asta a fost al 3-lea sezon pentru mine , toate cu pastoral. Sezonul de anul trecut l-am facut in a doua jumatate ( 3 culesuri x 4 mutari) 100% singur. Anul asta cam 4 mutari ( 15-18 ture total) , am mai avut un om de ajutor care m-a mai ajutat in 2-3 ture insa urcatul/coboratul cu roaba pe remorca l-am facut doar eu. Poate si faptul ca remorca mea are rotile sub platforma ( cam 70cm inaltimea platformei) face ca efortul la urcarea cu roaba sa fie mai mare. Am lucrat cu un prieten in sezonul 2009 cam 7 culesuri ( inclusiv intoarcerea pe vatra) si are o remorca ca a ta cu rotile in afara platformei intr-adevar este mult mai simplu. Sunt de acord cu tine ca oasele nu se rup asa usor insa aici eu vad de fapt problema: se uzeaza incet si sigur pana se rup si cand iti dai seama de asta e un pic cam tarziu sa mai faci ceva. Eu asa vad situatia, in perioada 25 aprilie->1 iunie deci in 1 luna si un pic am mutat 12 remorci deci o medie de 1.5-2 tone incarcate/descarcate la roaba/brate la 3 zile . Bineinteles ca transporturile se succed : ziua 1, 2, 3 mut..stau 3-4-5 zile..ziua 8, 9, 10 mut..si tot asa, stii doar. Am facut-o, o mai pot face, probabil ca o voi mai face ( desi acum incerc sa evit asta, pe viitor, printr-o alta schema de lucru) dar parerea mea este ca NU merita. Nu sunt un tip firav, in pastoralul de anul trecut de la calafat am descarcat 120 pe camion + 12 pe remorca mea 80% singur, ajutorul ma ajuta sa ii dau jos de pe rand si cam atat, eu i-am dus cu roaba asa cum am putut si la final eram rupt. Se poate face dar nu merita ,sanatatea e mai importanta. Stiu ca poate suna aiurea dar de ce sa nu iau 2 oameni sa le dau 30-50 lei pentru 2 ore ( maxim) lucrate efectiv X 10-12 ture/an deci un 10mil maxim? Consider ca e mai importanta sanatatea mea decat acesti bani si prefer sa fac asa si sa fac apicultura 20-30 ani de acum incolo decat sa fac 3-4-5 ani si dupa aceea sa ma lase oasele.
Mishu05

Mesajde pngflorin » 27 Dec 2011, 23:06

Corect ce spui, insa pe forum f putini traiesc efectiv din apicultura, grosul e format din oameni ce vad in apicultura un mod placut de a te relaxa, s-au cel mult un venit colateral fata de cel principal.
pngflorin

Mesajde lyvyu_81 » 27 Dec 2011, 23:35

nu va inteleg oameni buni! Dati mii de euro pe masini si va zgarciti la o mie si ceva de euro ca sa va mai luati o platforma sau 2, si descarcati stupii cu carca, asa o sa dati banii la doctori sa va refaceti sanatatea.
Pe o platforma de 5m in sistem pavilion se pot pune 40 de familii fara sa mai fie nevoie sa mai dai jos niciun stup.
lyvyu_81

Mesajde robert gua » 28 Dec 2011, 00:07

Eu am facut pastoral cu un tractor si doua pavilioane total 120 familii. M-am descurcat foarte bine si pe distante lungi, facand chiar 200 km pe noapte. Unde ramaneam impotmolit, desfaceam tractorul, legam un cablu mai lung si ieseam din orice noroi. Un coleg a pus o poza cu un Nissan navara, eu cred ca e cea mai slaba masina, dupa ce am stat langa un Service Nissan-Renault si am vazut cate asemenea masini veneau zilnic pe platforma plus cate erau "parcate" dinainte acolo.In viitorul apropiat, nu o sa ma mai pot descurca cu tractorul, dar tot in sistem pavilionar o sa continui, dar astea la timpul lor.
robert gua

Mesajde B-father » 28 Dec 2011, 00:26

si eu am facut o investitie in motorizare
Vw transporter de 3,5 t si o remorca de 750 kg
in total cam 6000 euro
sper sa pot muta cu succes 30-40 de familii
chiar daca nu o sa fac din pastoral un mod de viata cred ca un astfel de autoutilitara este foarte utila unui mic femier indiferent in ce ramura a agriculturii activeaza
si eu am visat la o Toyota Hilux dar am renuntat din motive de pret si de versabilitate
B-father

Mesajde Donbazil » 28 Dec 2011, 00:31

Sal'tare!
Eu cred ca masina potrivita pentru apicultura o are fiecare dupa posibilitatile de care dispune si dupa cum intzelege el sa faca stuparit.
Eu am schimbat cateva autoturisme in ultimii 28 de ani, de la Moskwici 407 la Logan- van ( pe care recent l-am vandut) si am ramas la dubitza Mercedes 100-D, cu semiremorca cu doua axe....
Sunt neste chestii.....Prima ca trebuie sa cari destul de multi stupi doar cu un singur ajutor ( ca prea multi costa)...Asa ca eu duc 20 de lazi de 12 rame cu magaziile pe ele in dubitza si 21 in semiremorca, iar daca sunt fara magazii pun 30 in dubitza.
A doua : pana acuma nu se aproba de cei de la fisc decontarea motorinei pe autoturism dar pe autoutilitara se aproba, deci....Merge si dosarul de subventie la motorina....
Apoi: Consumul la dubitza este sub 10 l/suta de km incarcata, deci e rentabil....
La incarcat, descarcat n-ai probleme ca-i destul de joasa....
Iarasi important: In dubitza tzii incuiate toate cele, fara pericol de furaciuni sau de furtisag....Ba pe deasupra potzi sa si dormi boiereste.....( Asta nu ma impiedica ca prima urgentza sa-mi cumpar si o rulota, pentru mai mult confort)....
Desigur ca sunt si dezavantaje, dar nu acum si nu aici le discut. ( credeti ca mie nu-mi convenea un gipan 4x4, sa merg si toata iarna la vanatoare?) Numa ca-i si vorba de pretz.....Iar cel ce cheltuie mai putzin are rentabilitate mai mare, asa ca.....
Fiecare cu ce-si poate permite si ce i mai "pe inima lui".....
Sal'tare si Sarbatori fericite tuturor!
Donbazil - Faget
Ultima oară modificat de Donbazil pe 28 Dec 2011, 00:37, modificat 1 dată în total.
Donbazil

AnteriorUrmătorul

Înapoi la ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE