Prima pagină BAZA MATERIALA APICOLA ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE

Discutii despre baza materiala folosita in apicultura (tipuri de stupi,alte materiale,etc.).
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Utilaje tamplarie lemn

Mesajde cristian bh » 15 Aug 2014, 08:56

Florin Dobre scrie:
cristian bh scrie:cu deshtu a fost cercata dosca.
si aia uscata suna la fel si la Bihor ,,,,,,,cat si la Roman,

Ce-i aia dosca?! :?

dulcele grai de pe meleaguri bihorene, :D
Onorabililor,sa fim generosi:daca putem, sa resuscitam si capra vecinului!
cristian bh

Mesajde andrei_d » 15 Aug 2014, 10:02

multumesc pentru informatii.
Am gasit ca se poate masura si cu multimetrul. (e in engleza: http://www.hearth.com/talk/threads/usin ... vel.40033/)
andrei_d

Mesajde cristian bh » 15 Aug 2014, 11:00

andrei_d scrie:multumesc pentru informatii.
Am gasit ca se poate masura si cu multimetrul. (e in engleza: http://www.hearth.com/talk/threads/usin ... vel.40033/)

mult succes,.,,,,,,si doamne-ajuta!
cristian bh

Mesajde nicu68 » 23 Aug 2014, 17:00

are cineva asa ceva?credeti ca e bun de ceva ?doar de hoby ma gandeam.
http://agricole.shopmania.biz/cumpara/a ... esc-977851
nicu68

Mesajde stefanescu » 24 Aug 2014, 07:39

nicu68 scrie:are cineva asa ceva?credeti ca e bun de ceva ?doar de hoby ma gandeam.
http://agricole.shopmania.biz/cumpara/a ... esc-977851

Am eu un astfel de utilaj. L-am cumparat din Chisinau prin cineva. Cu tot cu transport am platit 1000ron. Este o scula buna cu oarece dezavantaje.
Cutitele de la abric is din OL-caca. Trebuiesc schimbate. Discul de circular e din tabla si trebuie sa adaptezi unul de calitate. Nu am probat inca freza sa vad ce hram poarta cutitele .
In rest eu ma descurc foarte bine cu el.
Cunosc persoane care si-au confectionat cu acest utilaj zeci de stupi.
Si ca o ultima recomandare. Exista fel de fel de scule de acest gen rusesti. La achizitionare desfa capacul si vezi ce scrie pe motor. Au cumparat unii si in prospect scria motor de 1500 si in realitate motorul era de 800.
stefanescu

Mesajde nicu68 » 24 Aug 2014, 10:30

mersi de sfat, o sa ma ma mai gandesc
nicu68

Mesajde Adrian Galofteanu » 24 Aug 2014, 10:46

Cu banii aia din oferta daca o sa cauti pe site-uri de SH o sa gasesti sigur ceva home made care sa fie mult mai competitiv. Masinaria asta din imagine este un fel de jucarie decat sa faci o treaba cu el.

Are motor destul de puternic si este o scula compacta dar nu respecata mai nimic din regulile unei masini de tamplarie.

O masina de indreptat(abricht) are nevoie, ca sa poata indrepta, de o masa cu 2 placi din care una reglabila. Asta nu se regaseste la masina asta. Deci nu se poate numi abricht.

Circularul are nevoie de o masa cu sprijin pe ambele parti ale panzei, atfel poate deveni periculos de folosit, si altele si altele.......
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde Adrian Galofteanu » 24 Aug 2014, 11:12

Metoda este destul de empirica si se refera in special la lemn de foc unde se urmareste o umiditate mai mica de 20%.

Din tabelul prezentat aici http://www.fpl.fs.fed.us/documnts/fplgtr/fplgtr06.pdf se poate face o determinare mai precisa dar si aici sunt limite.

Spune ca determinarea se face la 80 grade F (adica 26,6 grade C) folosind doi eletrozi(2 cuie!) batute in lemn pe adancimea de ~8mm la o distanta intre ele de un tol si un sfert(adica 31,7mm).

Pentru scandura(25mm) determinarea este destul de precisa avand in vedere ca varful cuielor ajunge mai aproape de mijlocul grosimii dar pentru dulapi(50 mm) nu mai este valabila masuratoarea.
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde stefanescu » 24 Aug 2014, 18:34

Adrian Galofteanu scrie:Cu banii aia din oferta daca o sa cauti pe site-uri de SH o sa gasesti sigur ceva home made care sa fie mult mai competitiv. Masinaria asta din imagine este un fel de jucarie decat sa faci o treaba cu el.

Are motor destul de puternic si este o scula compacta dar nu respecata mai nimic din regulile unei masini de tamplarie.

O masina de indreptat(abricht) are nevoie, ca sa poata indrepta, de o masa cu 2 placi din care una reglabila. Asta nu se regaseste la masina asta. Deci nu se poate numi abricht.

Circularul are nevoie de o masa cu sprijin pe ambele parti ale panzei, atfel poate deveni periculos de folosit, si altele si altele.......

Gresesti.
1. Abricul are posibilitate de reglare a mesei si are si extensii si dispozitiv de siguranta
2. Pentru circular se monteaza o alta masa cu dreptar reglabil si dispozitiv de siguranta.
3. Pentru capul de frezat are in dotare o masa speciala si dispozitiv de siguranta
Unele abrice rusesti au in dotare si dispozitivele de rindeluit la grosime (nu si acesta). Eu folosesc unul pe care il imprumut de la o cunostinta
stefanescu

Mesajde Adrian Galofteanu » 24 Aug 2014, 20:37

Scuzele mele! Vorbim despre o varianta noua imbunatatita. Eu am avut o varianta mai veche care avea problemele semnalate si nu avea nici cap de frezat.

Nu-mi place sa vorbesc pe de rost!

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde cristian bh » 24 Aug 2014, 21:10

Adrian Galofteanu scrie:

Metoda este destul de empirica si se refera in special la lemn de foc unde se urmareste o umiditate mai mica de 20%.

Din tabelul prezentat aici http://www.fpl.fs.fed.us/documnts/fplgtr/fplgtr06.pdf se poate face o determinare mai precisa dar si aici sunt limite.

despre cele pomenite de colegu andrei-d prefer sa nu comentez intrucat nici unchiu gogu nu pare a deslusi suficient ,
dar,dvs,
a-ti folosit cu bune rezultate aceasta 'metodologie"? :shock:
cristian bh

Mesajde Adrian Galofteanu » 25 Aug 2014, 09:29

Drept este ca nu am folosit pentru ca am umidometru cu ace. Comentariul l-am facut pe bazele unei documentatii care pare bine scrisa(este vorba de link-ul pus mai sus).

Dar chiar acum am listat tabelul cu valorile si o sa fac masuratori comparative(umidometru - multimetru).

Va tin la curent cu ce constat!

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde lucky5strike » 25 Aug 2014, 11:24

andrei_d scrie:Stie cineva cum pot recunoaste cheresteaua uscata?

Cauta un tamplar batran. :lol:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Adrian Galofteanu » 25 Aug 2014, 13:39

Am atasat o poza cu mostrele masurate:

Este destul de precisa masuratoarea cu multimetrul si folosirea tabelului din link-ul pus mai sus.

Vedeti mostrele masurate pe care sunt trecute umiditatea masurata cu umidometrul(%) si valoarea rezistentei in M-ohmi.

Cheresteaua pentru stupi este ok daca este sub 14% umiditate.

Ca o concluzie - daca vreti sa stiti umiditatea la molid, brad si aveti un multimetru, bateti 2 cuie la distanta de ~ 30mm si o adancime de 8-9mm, recomadat sa fie batute perpendicular pe directia fibrei lemnului. Masurati rezistenta intre cele doua cuie

Daca valoarea citita depaseste 100 M-ohmi atunci cheresteaua este buna de lucru.
Fişiere ataşate
mostre.jpg

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde andrei_d » 17 Sep 2014, 22:07

Adrian, multumesc pentru testul respeciv, e bine de stiut ca multimetrul ajunge la valori apropiate cu ale umidometrului.
Multimetrele ieftine din targ (15-18 lei) nu masoara pana la 100 Mega ohmi si bineinteles nici peste(cazul scandurii mai uscate de 14%) dar pot fi ajutate cu o baterie de 9V, se folosesc 3 cuie, aparatul indica valoare in Vcc si conform unei formule se determina rezistenta in Mega Ohmi. Nu e complicat, o sa incerc zilele astea si revin cu poze si explicatii.
andrei_d

AnteriorUrmătorul

Înapoi la ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE