Prima pagină BAZA MATERIALA APICOLA ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE

Discutii despre baza materiala folosita in apicultura (tipuri de stupi,alte materiale,etc.).
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Utilaje tamplarie lemn

Mesajde andrei_d » 18 Sep 2014, 12:56

Am reusit sa masor astazi cheresteaua. E pe la 11%.
Daca aveti un multimetru performant, folositi metoda lui Adrian, este cea mai simpla.

Aici am gasit ideea cu multimetrul si bateria: http://www.forestryforum.com/board/inde ... ic=67088.0
In cazul unui multimetru ieftin, se procedeaza astfel:
E nevoie sa masori rezistenta interna a multimetrului tau. Asta o faci folosind un al doilea multimetru sau apeland la un prieten sau la un magazin de electronice. Cel de-al doilea multimetru nu trebuie sa fie ieftin, ci un model mai bun care sa poata masura 1-10 milioane Ohmi (1-10 M Ohm). Al meu a avut 1 M Ohm, adica 1 000 000 Ohmi.

Iei multimetrul tau si il pui pe 20 V curent continuu. In poza se vede foarte clar cum se masoara, multimetru rosu fiind cel ieftin. Ar fi bine sa masurati rezistenta si pe scara de 2000 mV si pe 200mV si sa vi le notati pe o hartie.
Imagine

Luati trei tinte si le bateti la 8 mm adancime, distanta intre ele fiind de 31,7 mm. Se bat la unghi de 90 de grade dupa cum se vede. Totodata, se bat departe de capete, peste 30 de cm distanta de capatul scandurii e suficient, pentru o citire cat mai corecta.

Imagine

Am folosit o baterie de 12V, pentru ca nu am avut una de 9. Cea de 9 este utila cand te duci sa cumperi cheresteaua, ca sa nu o cari pe aia mare de 12. Tensiunea bateriei mele este de 12,97 V si o masuram pentru ca o vom folosi in formula.

Imagine

Minusul si plusul bateriei se conecteaza astfel:

Imagine

si cu multimetrul pus pe scara 20 Vcc, masurati intre cele mai indepartate cuie:

Imagine

Multimetrul afiseaza o tensiune de 0,01 V
===========================

Formula este aceasta:
Rezistenta lemn = Rezistenta interna multimetru * ((tensiune baterie : tensiune masurata pe cuie)-1)

In cazul nostru, Rezistenta lemn = 1.000.000 * ((12.97 : 0,01)-1) = 1.000.000 * (1297-1) = 1.000.000 * 1296 = 1.296.000.000 (un miliard 296 milioane Ohmi este rezistenta scandurii)
Pentru rasinoase, avem un tabel care ne da urmatoarele valori de referinta:

7% = 700 mld Ohmi
8% = 100 mld Ohmi
9% = 17 mld Ohmi
10% = 4 mld 300 mil Ohmi
11% = 1 mld 300 mil Ohmi
12% = 470 mil Ohmi
13% = 210 mil Ohmi
14% = 100 mil Ohmi
15% = 52 mil Ohmi
16% = 28 mil Ohmi
17% = 16 mil Ohmi
18% = 10 mil Ohmi
19% = 6,8 mil Ohmi
20% = 4,4 mil Ohmi
21% = 2,8 mil Ohmi
22% = 1,9 mil Ohmi
23% = 1,2 mil Ohmi
24% = 0,91 mil Ohmi
25% = 0,67 mil Ohmi

Valoarea masurata de mine, se incadreaza la 11% pentru cheresteaua mea.
Se poate obtine precizie mai mare folosind scarile de 2000mV si 200mV ale multimetrului, de-asta ziceam sa le masurati si lor rezistenta interna si sa notati pe hartie.

Am incercat sa masor o scandura sub 11%, probabil era de 8%, fiind uscata in uscator dar curentul nu circula intre cuie. Probabil cu o sursa de tenisune mai mare decat cea de 12V, se poate masura si sub 11%. ma refer la o sursa de 24, 36 volti, nu stiu daca merge dar cine are nevoie poate sa incerce. Pentru mine e suficient sa fie sub 14%.

Umiditatile mari le masoara fara probleme pentru ca ele conduc curentul mult mai usor.
Am luat bucata uscata, care nu scotea nimic pe aparat, am bagat-o 1 minut in apa, apoi am masurat-o la unul din capete. Multimetrul arata 2,63V ceea ce corespunde cu aproximativ 20% umiditate.

Nu trebuie apelati mereu la formula daca nu doriti, e suficient sa masurati de 2-3 ori si apoi stiti cat inseamna "uscat" pe multimetrul vostru. Pentru multimetrul si bateria mea, orice valoare sub 0,12 V inseamna ca pot lucra materialul.
Fişiere ataşate
1.JPG
andrei_d

Mesajde petru71 » 18 Sep 2014, 13:09

Adrian si andrei_d,

va multumesc mult pentru ceea ce ati postat.
Cel putin pentru mine este de un real ajutor (n-am umidometru, in schimb am vreo trei multimetre).
Si uite asa, incet, invatam unii de la altii.

Stima,
Pitar
petru71

Mesajde Adrian Galofteanu » 18 Sep 2014, 15:17

petru71 scrie:Adrian si andrei_d,

Cel putin pentru mine este de un real ajutor (n-am umidometru, in schimb am vreo trei multimetre).

Stima,
Pitar

Sa fii sanatos! Pai asta era si scopul, umidometrele sunt scumpe si nu se justifica investitia dar un multimetru avem aproape toti pe acasa!
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde ovidiu_78 » 19 Sep 2014, 03:42

Intradevar sunt scumpe....eu am asa ceva de anul trecut, a costat 65ron...scumpe rau

http://www.ebay.co.uk/itm/MOISTURE-METE ... 5b054ebe21
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde cristian bh » 19 Sep 2014, 08:17

Stima,
Pitar

pitare,
nu zic io ca n-or avea si ei dreptate cu experimentele lor fizico-matematice,
dar la urechea ta muzicala, :D
eu zic ca ti-e suficient un cioc,cioc, usor cu deshtu,
ca sunetul e ,,,,,ancestral,,,
Onorabililor,sa fim generosi:daca putem, sa resuscitam si capra vecinului!
cristian bh

Mesajde peterneamt » 20 Sep 2014, 21:47

;)
peterneamt

Mesajde Adrian Galofteanu » 21 Sep 2014, 09:34

cristian bh scrie:

Stima,
Pitar

pitare,
nu zic io ca n-or avea si ei dreptate cu experimentele lor fizico-matematice,
dar la urechea ta muzicala, :D
eu zic ca ti-e suficient un cioc,cioc, usor cu deshtu,
ca sunetul e ,,,,,ancestral,,,

Bine, bine domnule......tu ne inciti sa spunem ce si cum cu aparatele si tot tu recomanzi ......cioc cioc cu deshtu? Ancestral o fi sunetul lemnului uscat dar eu zic ca nu-i suficient.......uite vezi ca sunt si umidometre ieftine asa ca............
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde peterneamt » 21 Sep 2014, 13:14

;)
peterneamt

Mesajde cristian bh » 12 Oct 2014, 10:54

[youtube] http://www.youtube.com/watch?v=yk00VCUaRP0[/youtube]

O scula frantuzeasca,
desteapta!
cristian bh

Mesajde andrei_d » 16 Oct 2014, 22:02

Circular Metabo TKHS 315C 2.0 WNB. Dupa 3 ore de debitat pe lungime pereti de 50 de cm, scandura de brad, motorul frige si moare in sarcina. Pur si simplu se opreste in lemn. Protectia termica nici nu apuca sa intre. Aia 2 kW pe care ar trebui sa-i aiba, nu se simt. Precizia de taiere e acceptabila daca il reglezi cu mare atentie. Daca dupa ce l-ai reglat, cobori sau ridici panza, trebuie reglat din nou ca altfel are abatere 1-2 mm. Este scula chinezeasca pe care s-a pus un abtibild cu Metabo. Una peste alta, va faceti treaba dar nu merita banii. Vedeti ca mai sunt si WoodStar sau Einhell, sunt fix acelasi lucru, difera doar abtibildul.
andrei_d

Mesajde ovidiu_78 » 17 Oct 2014, 00:00

Acel model e pt santier nu pt lucruri fine....ramane valabila treaba cu primesti marfa pt ceea ce platesti...iar la 10-12mil cat costa nu prea poti avea pretentii....mai bine iti faci una artizanla si iesi mai ieftin si mai cu precizie
bafta
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde nicu68 » 17 Oct 2014, 18:33

mai dezamagit andrei si eu am cumparat un circular ca al tau nici nu lam desfacut din cutie dar din cate zici tu e chinazerie curata si am mai dat si 1100 lei dar asta e,credeam ca metabo e cat de cat profi
nicu68

Mesajde andrei_d » 17 Oct 2014, 21:26

Si eu am zis ca e de calitate si cand am vazut ca e cu 6-7 kg mai greu decat concurenta am zis "taci ca merita". Nu te descuraja, la inceput o sa fii multumit. Problema apare cand vrei sa lucrezi fara pauza si il solicitit cateva ore. Daca barbieresti 2 mm din scanduri iti merge toata ziua. La fel si daca tai scanduri pe latime dar la taiat pe lungime nu rezista mai mult de cateva ore continuu. Acum ca e mai racoare se raceste intr-o ora si e gata pentru inca trei ore dar vara la 35-40 de grade se incinge mai repede si se raceste greu. Depinde si cat de mult lucrezi, poate nu te deranjeaza sa iei o pauza de cateva ore sau sa faci altceva in timpul asta.

Stiu ca e pentru santier si inteleg lipsa preciziei si reglajele dificile pentru compensare dar aici ne oprim. 12 milioane e iefitn sau scump in functie de puterea financiara a fiecaruia. Pentru mine e scump. Da, unul artizanal este mai ieftin si mai precis daca e facut cu cap, timp si scule potrivite. La mine problema e alta, asta are motor asincron de 2.000 de W si la sarcini usoare se incinge si "moare-n ham" :) Daca era motor cu perii de 500-800W mai intelegeam dar la 2kW si asincron te astepti sa-i dai span toata ziua si sa mai ceara.

Inainte de asta am avut un circular improvizat din de-ala de mana. Era Panzer :), cel mai ieftin din Dedeman la 150 de lei. Avea 1200W, cu perii. Cat l-am folosit a mers toata ziua de dimineata pana seara cu pauza 30 de minute, pauza de masa pentru mine. Facea galagie de il auzeai de la cateva case dar nu se incingea excesiv, nu avea probleme. Pana la urma au cedat pinioanele si l-am aruncat dar motorul ducea fara oprire. Ca sa vezi...
andrei_d

Mesajde nicu68 » 18 Oct 2014, 10:51

eu nu o sa-l folosesc pera mult vreau sa mai fac si eu cateva caturi, capac,funduri etc, nu o sa li fortez.spune-mi ANDREI scria ca are ghidaj universal asta inseamna ca pot sa fac taieri paralel cu panza si perpendicular cu panza?-lam comandat de pe net si nu ajung in tara decat in decembrie sa il vad mai bine
nicu68

Mesajde cristian bh » 18 Oct 2014, 11:42

Anul trecut,probabil avand prea multi bani in buzunar si nestiind ce cumpara altceva :oops: :oops: ,ca altfel nu-mi pot explica nici acum,am cumparat din Obi,un banzic tot Metabo,pt diferite chestiuni,taieri pe curb etc,pe considerentul ca e profi,nah,2000 lei,,,,,,dupa ceva lucru cu el, nici cat sa uzeze o panza pt a fi ascutita din nou ,,,,,,l-am facut cadou ,sa-mi fie de invatatura de minte ca din Kk-t nu faci bici in vecii vecilor.
cristian bh

Mesajde Jean Valjean » 19 Oct 2014, 16:26

Vreau sa-mi iau o oberfreza (freza manuala), pe care sa o prind sub masa circularului si sa o folosesc la facut falturi.
Stiu ca nu se recomanda pentru ca intoarsa invers intra rumegusul in ea, dar ma gandesc ca totusi n-o sa se strice prea repede.
Prin urmare, aveti vreo recomandare?
Cel mai mare risc in viata este sa nu-ti asumi nici un risc!
Jean Valjean

AnteriorUrmătorul

Înapoi la ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE