sdanut scrie:dintr-o greseala de incepator (chiar fiind), in acesta iarna am incheiat si insarmat pentru prima data rame, am bagat sarma la o distanta de 3,5-3,7 cm de leatul superior. Din cate am vazut ulterior, nu trebuia sa depasesca 1-1,5 cm de leatul superior. Ce ma sfatuiti sa fac ? Sa mai introduc cate o sarma pana la leatul superior sau sa le las asa?
sdanut scrie:dintr-o greseala de incepator (chiar fiind), in acesta iarna am incheiat si insarmat pentru prima data rame, am bagat sarma la o distanta de 3,5-3,7 cm de leatul superior. Din cate am vazut ulterior, nu trebuia sa depasesca 1-1,5 cm de leatul superior. Ce ma sfatuiti sa fac ? Sa mai introduc cate o sarma pana la leatul superior sau sa le las asa?
fanella scrie:sdanut scrie:dintr-o greseala de incepator (chiar fiind), in acesta iarna am incheiat si insarmat pentru prima data rame, am bagat sarma la o distanta de 3,5-3,7 cm de leatul superior. Din cate am vazut ulterior, nu trebuia sa depasesca 1-1,5 cm de leatul superior. Ce ma sfatuiti sa fac ? Sa mai introduc cate o sarma pana la leatul superior sau sa le las asa?
De ce trebuie sa insirmezi atit de aproape de leatul superior cind mult mai eficient si mai practic este sa faci un canal pe centrul leatului superior, canal in care va intra fagurele.Eu cel putin asa procedez iar cel mai mare cistig este acela ca daca rama nu a fost luata in lucru fagurele la partea superioara nu se mai indoaie. Canalul din leatul superior nu este mai mare de 3 mm. Mai precizez ca eu lipesc faguri cu ajutorul redresorului pt. baterie.I-mi pare rau ca nu am o rama fotografiata dar daca te intereseaza am sa fac o fotografie cu o astfel de rama.
sdanut scrie:cu ce faci canalul?
fanella scrie:sdanut scrie:cu ce faci canalul?
Canalul l-am facut cu pinza de la circular dar acum din comanda pe care o dau producatorului ramele vin cu canalul facut iar pretul este acelasi. Oricum este foarte simplu de facut canalul cine are circular in 10 minute poate sa faca canalul la circa 200 de rame.
balasbebe scrie:Referitor la acel canal sunt pareri impartite. Mai mult incurca decat sa ajute. Este practic o risipa de energie. Albinele vor sa umple acel gol, si se pierde daca se iau in calcul cate 1 rand de celule per total suprafata.
mihai florin scrie:Ce spuneti de aceasta metoda, am gasit-o pe forumul vechi! Scuze inca nu stiu sa incarc adresa corect...Rog un coleg. Multumesc. Cum ar spune cineva: Frunza verde de susai, nu le ai si nu le ai...
Am incercat de mai multe ori dar nimic... mai incerc. http://www.youtube.com/embed/HzE8JLxxjIE" Bingo!
si nu doar albinele si molia cerii se straduieste cu succes sa umpla canalu cu larve.balasbebe scrie:Referitor la acel canal sunt pareri impartite. Mai mult incurca decat sa ajute. Este practic o risipa de energie. Albinele vor sa umple acel gol, si se pierde daca se iau in calcul cate 1 rand de celule per total suprafata.
Înapoi la ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 8 vizitatori