Prima pagină BAZA MATERIALA APICOLA ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE

Discutii despre baza materiala folosita in apicultura (tipuri de stupi,alte materiale,etc.).
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Dispozitive de insarmat ramele

Mesajde sdanut » 05 Feb 2012, 12:28

dintr-o greseala de incepator (chiar fiind), in acesta iarna am incheiat si insarmat pentru prima data rame, am bagat sarma la o distanta de 3,5-3,7 cm de leatul superior. Din cate am vazut ulterior, nu trebuia sa depasesca 1-1,5 cm de leatul superior. Ce ma sfatuiti sa fac ? Sa mai introduc cate o sarma pana la leatul superior sau sa le las asa?
sdanut

Mesajde balasbebe » 05 Feb 2012, 12:31

Da l-am vazut si eu la Marin, l-am vazut si prin piata dar sarea de 100 de lei. Cu 40 de lei am rezolvat situatia. Are avantajul ca est emult mai solid, si este multifunctional

Poate va ajuta aceasta pagina. Am reusit sa-mi fac cont, pana voi reusi sa pun aici pozele
http://balasbebe.sunphoto.ro/Balas_Romulus/62648873
balasbebe

Mesajde balasbebe » 05 Feb 2012, 12:36

sdanut scrie:dintr-o greseala de incepator (chiar fiind), in acesta iarna am incheiat si insarmat pentru prima data rame, am bagat sarma la o distanta de 3,5-3,7 cm de leatul superior. Din cate am vazut ulterior, nu trebuia sa depasesca 1-1,5 cm de leatul superior. Ce ma sfatuiti sa fac ? Sa mai introduc cate o sarma pana la leatul superior sau sa le las asa?

Sunt unii care lipesc fagurii de speteaza de jos si lasa un spatiu sus. Albinele vor cladi in spatiul gol celule de trantor. Sa nu ai probleme mai poti taia din fagurele artificial sa nu se indoaie. Cand nu am avut suficienti faguri artificiali i-am taiat in doua. Albinele au cladit asa cum le-a dictat matca. Daca nu aveau nevoie de celule de trantor au cladit si celule de lucratoare dar mai mici decat cele cu fagurele artificial.
balasbebe

Mesajde fanella » 05 Feb 2012, 19:39

sdanut scrie:dintr-o greseala de incepator (chiar fiind), in acesta iarna am incheiat si insarmat pentru prima data rame, am bagat sarma la o distanta de 3,5-3,7 cm de leatul superior. Din cate am vazut ulterior, nu trebuia sa depasesca 1-1,5 cm de leatul superior. Ce ma sfatuiti sa fac ? Sa mai introduc cate o sarma pana la leatul superior sau sa le las asa?

De ce trebuie sa insirmezi atit de aproape de leatul superior cind mult mai eficient si mai practic este sa faci un canal pe centrul leatului superior, canal in care va intra fagurele.Eu cel putin asa procedez iar cel mai mare cistig este acela ca daca rama nu a fost luata in lucru fagurele la partea superioara nu se mai indoaie. Canalul din leatul superior nu este mai mare de 3 mm. Mai precizez ca eu lipesc faguri cu ajutorul redresorului pt. baterie.I-mi pare rau ca nu am o rama fotografiata dar daca te intereseaza am sa fac o fotografie cu o astfel de rama.
fanella

Mesajde fanella » 05 Feb 2012, 19:42

fanella scrie:

De ce trebuie sa insirmezi atit de aproape de leatul superior cind mult mai eficient si mai practic este sa faci un canal pe centrul leatului superior, canal in care va intra fagurele.Eu cel putin asa procedez iar cel mai mare cistig este acela ca daca rama nu a fost luata in lucru fagurele la partea superioara nu se mai indoaie. Canalul din leatul superior nu este mai mare de 3 mm. Mai precizez ca eu lipesc faguri cu ajutorul redresorului pt. baterie.I-mi pare rau ca nu am o rama fotografiata dar daca te intereseaza am sa fac o fotografie cu o astfel de rama.

Scuze cred ca am gasit o fotografie in care se vede cit de cit canalul din leatul superior.
Fişiere ataşate
10.JPG
fanella

Mesajde sdanut » 05 Feb 2012, 19:56

cu ce faci canalul?
sdanut

Mesajde fanella » 06 Feb 2012, 11:36

sdanut scrie:cu ce faci canalul?

Canalul l-am facut cu pinza de la circular dar acum din comanda pe care o dau producatorului ramele vin cu canalul facut. Oricum este foarte simplu de facut canalul cine are circular in 10 minute poate sa faca canalul la circa 200 de rame.
fanella

Mesajde fanella » 06 Feb 2012, 11:44

fanella scrie:
sdanut scrie:cu ce faci canalul?

Canalul l-am facut cu pinza de la circular dar acum din comanda pe care o dau producatorului ramele vin cu canalul facut iar pretul este acelasi. Oricum este foarte simplu de facut canalul cine are circular in 10 minute poate sa faca canalul la circa 200 de rame.
fanella

Mesajde balasbebe » 06 Feb 2012, 13:58

Referitor la acel canal sunt pareri impartite. Mai mult incurca decat sa ajute. Este practic o risipa de energie. Albinele vor sa umple acel gol, si se pierde daca se iau in calcul cate 1 rand de celule per total suprafata.
balasbebe

Mesajde fanella » 06 Feb 2012, 23:08

balasbebe scrie:Referitor la acel canal sunt pareri impartite. Mai mult incurca decat sa ajute. Este practic o risipa de energie. Albinele vor sa umple acel gol, si se pierde daca se iau in calcul cate 1 rand de celule per total suprafata.

Nu vreau sa intru in polemici, vreau doar sa spun ca pina la a vedea ramele cu canal pe leatul superior an de an aveam rame pe care le-am bagat la cladit iar daca nu a mai fost cules si a fost cald, fagurele in partea superioara se indoia de la prima sirma. Dar odata fagurele introdus in acel canal pe care i-l astupa complet, nu am mai gasit nici-un fagure indoit chiar daca a ramas in cuib pina toamna cind l-am dat la margine dupa diafragma si l-am folosit in urmatorul an.
fanella

Mesajde adriann » 07 Feb 2012, 01:07

prefer fara canalul ala... mai usor de curatat lamele cand se inlocuieste foita.
Canalul ala este un loc unde se poate adapostii boala(resturi de faguri = gaselnita)
indoi fagurele peste leat cativa mm, tragi cu ceva peste el sa se lipeasca de leat(cu surubelnita dreapta) si gata, nu se mai onduleaza
adriann

Mesajde balasbebe » 07 Feb 2012, 08:52

Noi aici putem discuta, putem aprecia si la sfarsit sa luam o decizie cat mai buna. Eu am cumparat dalta care ajuta la curatirea acelui canal. Si acum am pe stoc rame cu canal si unele au chiar si la partea inferioara. Sunt facute cu canal si asa le voi folosi.
balasbebe

Mesajde BUNKA » 19 Feb 2012, 00:34

mihai florin scrie:Ce spuneti de aceasta metoda, am gasit-o pe forumul vechi! Scuze inca nu stiu sa incarc adresa corect...Rog un coleg. Multumesc. Cum ar spune cineva: Frunza verde de susai, nu le ai si nu le ai...
Am incercat de mai multe ori dar nimic... mai incerc. http://www.youtube.com/embed/HzE8JLxxjIE" Bingo!

Mi se pare tare de tot filmul, o sa incerc si eu sa adaptez pe capsator o treaba de asta, pb este ca presiunea sa fie astfel reglata ca atunci cand impusti capsele acestea sa nu intre de tot, sa se poata tensiona firul..este o metoda rapida!
BUNKA

Mesajde kamy » 27 Apr 2012, 13:51

balasbebe scrie:Referitor la acel canal sunt pareri impartite. Mai mult incurca decat sa ajute. Este practic o risipa de energie. Albinele vor sa umple acel gol, si se pierde daca se iau in calcul cate 1 rand de celule per total suprafata.
si nu doar albinele si molia cerii se straduieste cu succes sa umpla canalu cu larve.
kamy

Mesajde un OM » 27 Apr 2012, 21:47

La insarmarea verticala dispar aproape toate problemele enumerate, molia de ceara nu mai are parte de inca un ascunzis, albinele isi canalizeaza energiile unde este nevoie.
un OM

Mesajde rabinupit » 13 Ian 2013, 17:42

o unealta care mie mi se pare de mare folos la tensionarea sarmelor este menghina de mana.
Dupa fixarea pe primul cui se intinde bine prima sarma si se prinde menghina imediat dupa capsa. se intinde mai departe in acelasi mod pana la fixarea pe cuiul final. Ideal e cu 2 menghini, din pacate eu n-am decat una deocamdata.
pentru cei cu putini stupi este o unealta ieftina si cu mare randament, intinde sarmele ca la chitara!

cand insarmez urmatoarele rame o sa pun un clip cu modul de lucru cum procedez eu.
Spor in toate!
https://www.youtube.com/watch?v=Czbx46MwWCc
Fişiere ataşate
Rama insarmata 4 oriz 1 vertic.jpg
Rama insarmata 4 oriz 1 vertic.jpg (100.49 KiB) Vizualizat de 11846 ori
Scule insarmat.jpg
pacea e de 3 ori mai mare decat dreptatea
rabinupit

AnteriorUrmătorul

Înapoi la ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE