Prima pagină BAZA MATERIALA APICOLA ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE

Discutii despre baza materiala folosita in apicultura (tipuri de stupi,alte materiale,etc.).
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: masina potrivita pentru apicultura

Mesajde echo » 19 Noi 2013, 08:39

Da.. dar sa nu uitam ca toate astea de mai sus sunt masini de familie... cu folosinta secundara in apicultura.
Nu poti face apicultura cu stupii in porbagaj... sa fim seriosi...

ma rog.. stiu oameni care se duc "in pastoral" cu 3-4 stupi... tot respectul, dar ei o fac pentru propria placere de a sta in natura.. nu neaparat pentru miere (cum sunt si eu cu pescuitul).

Nivelul cel mai de inceput eu zic ca e o remorca cu 1 ax ce se poate agata chiar si dupa o masina de familie. Pui in ea 20-25 stupi fara griji ca omori masina, fara griji de exces categorie B.

Asemenea remorci se gasesc noi la aprox 1000 eur sau chiar mai jos un SH.
Un PET dispare in 800 de ani. Un nesimtit nu dispare niciodata, desi e biodegradabil !!!
echo

Mesajde CATALIN » 19 Noi 2013, 08:52

corect... ;)
In natura nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma”
CATALIN

Mesajde redoo » 19 Noi 2013, 09:37

echo scrie:Da.. dar sa nu uitam ca toate astea de mai sus sunt masini de familie... cu folosinta secundara in apicultura.
Nu poti face apicultura cu stupii in porbagaj... sa fim seriosi...

Nivelul cel mai de inceput eu zic ca e o remorca cu 1 ax ce se poate agata chiar si dupa o masina de familie. Pui in ea 20-25 stupi fara griji ca omori masina, fara griji de exces categorie B.

Asemenea remorci se gasesc noi la aprox 1000 eur sau chiar mai jos un SH.

Exact asta este idea. O sa am un bebe, o sa am nevoie de mai mult loc in masina pe care nu mi-l ofera loganul. am nevoie de un minivan sau un breack cu o garda la sol mai maricica peste 110 cai de care sa pot lega si remorca cu 15-20 stupi.
Life is BEE...utiful!!!
http://e-redoo.ro/
redoo

Mesajde Florin Dobre » 19 Noi 2013, 09:50

Echo a zis ce trebuia zis.
Eu am adus exemplul cu stupii in masina ca fapt divers. A fost o situatie. Ma tot pasa cumnatu-miu si eu aveam un pitic pe creier sa-i aduc acasa. Si fiind vorba de doar 30 de km, am facut repede un calcul...intr-o noapte i-am carat pe toti. A fost o ambitie. :)
Inca nu am transportul meu si nici nu-l consider prioritar pana cand nu am un numar de familii de productie care sa justifice o astfel de investitie.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde State » 19 Noi 2013, 13:37

redoo scrie:Exact asta este idea. O sa am un bebe, o sa am nevoie de mai mult loc in masina pe care nu mi-l ofera loganul. am nevoie de un minivan sau un breack cu o garda la sol mai maricica peste 110 cai de care sa pot lega si remorca cu 15-20 stupi.

Desi nu cunosc bugetul tau , iti recomand Chevrolet Orlando. Ai varianta buna diesel de 131cp sau 163cp, motor 2000cmc. Spatioasa , garda bunicica, puternica, frumoasa, buna pentru excursii in familie, carat, tractat remorca. E o combinatie intre masina de teren si masina de familie.
Poti gasi si sh la preturi bune.
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde redoo » 19 Noi 2013, 17:22

State nu vreau masina noua...nu se justifica pretul :D maxim 5000 iepuroi si asta doar daca este chilipir.O masina noua are avantajele ei dar tot nu ma convinge.In principiu sunt foarte multumit de Logan, dar pretul pt breck este ramas sus.
Life is BEE...utiful!!!
http://e-redoo.ro/
redoo

Mesajde popik50 » 19 Noi 2013, 18:44

Iti recomand ceva in genul asta . http://www.autovit.ro/renault-laguna-C31239165.html
Taxe mici , masina spatioasa si daca pui si GPL o ai la un consum super 7-8 %. Poti trage si o remorca cu 20-25 de stupi. Am avut asa ceva...
O poti gasi si la preturi mai mici, pe la 1000 - 1200 euro
popik50

Mesajde jenica67 » 19 Noi 2013, 22:19

Pai la ce sa te mai complici ? Daca vrei una mica asta mi se pare mai buna : http://www.bestauto.ro/renault/kangoo/u ... publi24.ro La asta gasesti si varianta pe benzina cu motor mai mic.
Dar eu m-am gandit pentru mine la un Renault Master dupa 2003, sau un Ford Tranzit dupa 2000.
jenica67

Mesajde Badea Alin » 19 Noi 2013, 23:30

eu cred că o autoutilitară este cea mai bună alegere. Ideal ar fi un Iveco Daily sau Ford Transit pt. că au dublu pe spate. Eu nu am avut bani pentru așa ceva și mi-am luat un Fiat Ducato, dar sunt foarte mulțumit de el. De la f.s. am venit încărcat cu aproximativ 60 de stupi (30 de producție + 30 de roi). Mașina s-a comportat foarte bine. Cât despre remorci, ar fi de preferat cele cu axă dublă, cele cu 1 axă fac albinele „terci”. Încerc să pun și o poză.
Unde ești nea`Gică, să ne lămurești ...
Badea Alin

Mesajde Badea Alin » 19 Noi 2013, 23:41

din păcate n-am decât o poză făcută la plecarea la rapiță
Fişiere ataşate
masina rapita.jpg
Badea Alin

Mesajde liviutzbogos » 19 Noi 2013, 23:45

Badea Alin scrie:din păcate n-am decât o poză făcută la plecarea la rapiță

O utilitara in genul asta are de vanzare un prieten. Nu stiu prea multe detalii desprea ea, motor, banuiesc ca undeva la vreo 2500 cmc, nr de Frantia, se poate inmatricula, taxa am auzit ca e mica la utilitare, pretul...rezonabil (nu stiu daca e voie sa il spun). Daca as fi avut bani, as fi luat-o. E buna la toate, nu doar la stupi. Banuiesc ca incape in ea undeva la 20 de stupi...cu o remorca dupa ea, duci linistit vre-o 50, 60 de stupi.
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde Badea Alin » 20 Noi 2013, 00:18

liviutzbogos scrie:

O utilitara in genul asta are de vanzare un prieten. Nu stiu prea multe detalii desprea ea, motor, banuiesc ca undeva la vreo 2500 cmc, nr de Frantia, se poate inmatricula, taxa am auzit ca e mica la utilitare, pretul...rezonabil (nu stiu daca e voie sa il spun). Daca as fi avut bani, as fi luat-o. E buna la toate, nu doar la stupi. Banuiesc ca incape in ea undeva la 20 de stupi...cu o remorca dupa ea, duci linistit vre-o 50, 60 de stupi.

Liviu, poate nu am fost destul de explicit la ultima postare. Eu am venit, de la f.s cu 60 de stupi (folosesc cutii D pe 12 rame) dintre care 30 cu 1 sau 2 caturi de 1/2. Țin să precizez că stupii aveau f. multă miere (nu am mai făcut completări în toamnă). Este drept că mașina este dotată cu foi de arcuri suplimentare, dar n-am remorcă după ea.
Badea Alin

Mesajde liviutzbogos » 20 Noi 2013, 00:28

Badea Alin scrie:Liviu, poate nu am fost destul de explicit la ultima postare. Eu am venit, de la f.s cu 60 de stupi (folosesc cutii D pe 12 rame) dintre care 30 cu 1 sau 2 caturi de 1/2. Țin să precizez că stupii aveau f. multă miere (nu am mai făcut completări în toamnă). Este drept că mașina este dotată cu foi de arcuri suplimentare, dar n-am remorcă după ea.

:shock: N-am citit cu atentie...OK, arcuri suplimentare...fara ele cam cat ar duce? Fara sa o supraincarci si sa mergi cu morcovelu...stii tu unde. Si, la incarcatura asta, ar mai duce si o remorca cu inca vre-o 50 de stupi?
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde Closcutz » 20 Noi 2013, 00:32

Dle Alin sunt curios cum ati reusit sa puneti 60 de stupi(si pe 12 rame) in bena. Eu am stupi pe 10 rame si imi incap 4 pe latime, dvs numai 3. Eu 60 am carat doar cutii goale si nu cred ca erau atatea. Cat de lunga e bena? Ce sisteme de asigurare a stupilor folositi? Eu am confectionat niste inaltatoare din lemn, dar au si dezavantajul ca nu pot incarca dcat prin spate. Daca sunteti interesat vi le pozez.
Closcutz

Mesajde alin75 » 20 Noi 2013, 12:07

Sunt convins ca masina potrivita pentru apicultura depinde de nivelul de dezvoltare al stupinei.
Personal sunt la inceput, si am o remorca 2 axe (2k MMA), trasa cu un freelander (td4). In configuratia asta ma pot mentine, daca este sa visez cu ochii deschisi pana la un numar de 48 familii (32 pe rastel si 16 pe interval). In virf de dezvoltare, masina cam " gafaie" daca se face un singur drum! Daca visez si mai mult pot realiza 2-3 "containere" fiecare cu 32 familii. >100 de familii trebuie ceva mai serios, dar implicit cresc taxele, si atunci nu mai renteaza sa faci " excursie" cu toate cutiile.

Numai bine,
Alin
https://www.youtube.com/watch?v=RI8TEa2gFCo
.... orice supraapreciere duce la dezamagire.....
alin75

Mesajde Closcutz » 20 Noi 2013, 13:47

Badea Alin scrie:
liviutzbogos scrie:

Liviu, poate nu am fost destul de explicit la ultima postare. Eu am venit, de la f.s cu 60 de stupi (folosesc cutii D pe 12 rame) dintre care 30 cu 1 sau 2 caturi de 1/2. Țin să precizez că stupii aveau f. multă miere (nu am mai făcut completări în toamnă). Este drept că mașina este dotată cu foi de arcuri suplimentare, dar n-am remorcă după ea.

Cum ati reusit sa incarcati 60 de stupi pe 12 r? Din cate vad va intra doar 3 stupi pe latimea benei? Ce sistem de incarcare si ancorare folositi? Mie imi incap in bena 24 de verticali pe 10 rame pe un nivel, dar mai mult de doua nivele nu merge sa pun si nu va spun ce chin e... :roll:
Closcutz

AnteriorUrmătorul

Înapoi la ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE