Inspirat de "stupul Romikele" in aceasta vara, in foarte scurt timpul avut la dispozitie, mi-am imbunatatit stupii tip ACA (fara falt) printr-o metoda foarte simpla si ieftina.
https://picasaweb.google.com/1092094952 ... Lnf3LuwpgE
Am cumparat de la depozitul de materiale sipca de lemn de cca 1 cm grosime si latime de 5 cm (merge si mai ingusta), a costat foarte putin 3-4 lei sipca de 4 m;
am decupat pe inaltimea lazii;
am batut in cuie bucatile de sipca astfel incat sa fac coltare care "imbraca" corpul (sau soclu) inferior pe o adancime de 1 cm
stupi astfel formati stransi de o simpla chinga sunt extrem de solizi, fara a mai sari sau "aluneca" cum faceau inainte (chiar daca aveau coltare mici pe colturi);
Pentru proba am si lasa sa-mi scape un stup (bineinteles fara albine dar cu rame) de la inaltimea remorcii (cca 70 cm) si nu a patit absolut nimic
Am incercat sa prind sipca cu suruburiautofiletante dar crapa, prinderea in cuie este inssa suficient de puternica.
Bineinteles ca este recomandat ca sipca sa fie slefuita si vopsita eu am neglijat acest aspect pentru ca oricum aceste cutii sunt vechi si vor fi inlocuite sezonul urmator.