Prima pagină BAZA MATERIALA APICOLA ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE

Discutii despre baza materiala folosita in apicultura (tipuri de stupi,alte materiale,etc.).
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

up-grad stupi ACA

Mesajde Cristian IONITA » 20 Iul 2012, 23:04

Inspirat de "stupul Romikele" in aceasta vara, in foarte scurt timpul avut la dispozitie, mi-am imbunatatit stupii tip ACA (fara falt) printr-o metoda foarte simpla si ieftina.

https://picasaweb.google.com/1092094952 ... Lnf3LuwpgE

Am cumparat de la depozitul de materiale sipca de lemn de cca 1 cm grosime si latime de 5 cm (merge si mai ingusta), a costat foarte putin 3-4 lei sipca de 4 m;
am decupat pe inaltimea lazii;
am batut in cuie bucatile de sipca astfel incat sa fac coltare care "imbraca" corpul (sau soclu) inferior pe o adancime de 1 cm
stupi astfel formati stransi de o simpla chinga sunt extrem de solizi, fara a mai sari sau "aluneca" cum faceau inainte (chiar daca aveau coltare mici pe colturi);

Pentru proba am si lasa sa-mi scape un stup (bineinteles fara albine dar cu rame) de la inaltimea remorcii (cca 70 cm) si nu a patit absolut nimic

Am incercat sa prind sipca cu suruburiautofiletante dar crapa, prinderea in cuie este inssa suficient de puternica.

Bineinteles ca este recomandat ca sipca sa fie slefuita si vopsita eu am neglijat acest aspect pentru ca oricum aceste cutii sunt vechi si vor fi inlocuite sezonul urmator.
Fişiere ataşate
16052012581-30%.jpg
16052012573-30%.jpg
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Re: up-grad stupi ACA

Mesajde ovidiu_78 » 22 Iul 2012, 13:58

Orice prindere cu surub in lemn,trebuie intai sa dai gaura cu un burghiu mai subtire decit grosimea surubului si nu mai crapa
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde Cristian IONITA » 22 Iul 2012, 15:17

probabil ca asa este .... dar eu am asamblat stupi cu autofiletante si nu au crapat .... probabil pentru ca era material mai gros si de mai buna calitate.
Cristian IONITA

Mesajde geangu » 04 Dec 2012, 13:51

nu era mai usor sa faci centuri din sipca aceea ?
geangu

Mesajde jonny_it » 04 Dec 2012, 14:03

geangu scrie:nu era mai usor sa faci centuri din sipca aceea ?

De obicei cand se foloseste "centura" pentru imbinarea corpurilor se ajunge foarte repede la stupi putrezi deoarece pana la urma vopseaua o sa crape si intra apa intre sipca si corpul stupului.
Foarte buna ideea lui C.I. pentru cei care au stupi care nu sunt prevazuti cu falt pentru imbinare. Coltarele de multe ori la socuri mai serioase pleaca de la locul lor.

(In sfarsit face si C.I. ceva bun :lol: )

Salut C.I.
jonny_it

Mesajde Cristian IONITA » 04 Dec 2012, 19:42

ideea nu e a mea .... pe net o gasiti dupa "Stupi Romikele", eu doar am aplicat-o pe ciurucurile de cutii cu care sunt pricopsit.

Salut Jonny .... ti-a mai trecut din suparare?

mai usor poate .... dar in mod clar mai putin util, pe langa ce-a spus Jonny mai adaug si faptul ca e mai greu de lucrat la stupi facuti asa ... ar mai trebui ca aceea centura sa fie dublata ca sa ai cum folosi dalta
Cristian IONITA

Mesajde liviutzbogos » 04 Dec 2012, 20:43

E foarte bun si braul pt magazine doar ca trebuie lucrat corect, trebuie facut in asa fel incat sa se scurga apa pe el, nu sa intre intre brau si magazin. Trebuie facut un brau ceva gen piramida... Parerea mea :D
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde jonny_it » 04 Dec 2012, 21:34

liviutzbogos scrie:E foarte bun si braul pt magazine doar ca trebuie lucrat corect, trebuie facut in asa fel incat sa se scurga apa pe el, nu sa intre intre brau si magazin. Trebuie facut un brau ceva gen piramida... Parerea mea :D

Indiferent de forma lui in momentul cand este lemn pe lemn si apa trebuia sa curga peste el si intra in crapaturile din vopsea care se formeaza in timp. Am avut astfel de stupi si mai mult de 15 ani nu tin fara sa le faci reparatii :)
jonny_it

Mesajde jonny_it » 04 Dec 2012, 21:37

Cristian IONITA scrie:ideea nu e a mea .... pe net o gasiti dupa "Stupi Romikele", eu doar am aplicat-o pe ciurucurile de cutii cu care sunt pricopsit.

Salut Jonny .... ti-a mai trecut din suparare?

Pai nu am zis ca cine se supara sa i se taie nasul? Eu nu sunt suparat, nici nu as avea cum sa fiu suparat pe cineva care nu l-am vazut intre 4 ochi niciodata. Ca ma iau de tine cand nu ai dreptate este alta poveste :lol:

Cristian IONITA scrie:

mai usor poate .... dar in mod clar mai putin util, pe langa ce-a spus Jonny mai adaug si faptul ca e mai greu de lucrat la stupi facuti asa ... ar mai trebui ca aceea centura sa fie dublata ca sa ai cum folosi dalta

Sau in partea din spate se prinde o bucata de lemn de 5-10 cm lungime, fix sub centura. Dalta se poate baga acolo. ;)
jonny_it

Mesajde Cristian IONITA » 04 Dec 2012, 21:37

liviutzbogos scrie:E foarte bun si braul pt magazine doar ca trebuie lucrat corect, trebuie facut in asa fel incat sa se scurga apa pe el, nu sa intre intre brau si magazin. Trebuie facut un brau ceva gen piramida... Parerea mea :D

nu spun ca e rau sau bine .... dar deja cred ca ne complicam inutil, brau gen piramida suna mult mai complict decat o simpla stingie batuta in cuie

Iar dpdv functional cred ca fac acelasi lucru ....
Cristian IONITA

Mesajde liviutzbogos » 05 Dec 2012, 20:49

Da normal, important e sa nu iasa albina si sa nu intre viespii :)) si daca tin si vre-o 15 ani cum zicea jonny, atunci nu te mai chinui sa faci brauri cu panta. oricum rolul braului e sa ghideze magazinul, nu? iar coltarele ale prelungite fac acelasi luru, deci... dă să margă :))
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Înapoi la ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE